Виховна година "30 листопада День домашніх тварин"

Про матеріал
30 листопада – справжнє свято для тих, хто обожнює кішок, собак, папуг та інших домашніх тварин. Подія має міжнародний характер та називається Всесвітнім днем домашніх тварин. Тварини не дарма називаються меншими братами людини, адже вони потребують турботи та піклування. Особливо це стосується домашніх вихованців, які цілковито залежать від свого господаря.
Перегляд файлу

 30  листопада - Всесвітній день домашніх тварин  (слайд 1)

 

Мета: формувати в учнів гуманне ставлення до тварин;

 закріпити знання та навички безпечної поведінки при зустрічі з безпритульними тваринами;

 розвивати вміння спостерігати за тваринами, доглядати за ними;

 виховувати любов до тварин, відповідальність за них і дбайливе ставлення до них

Обладнання: ноутбук, презентація,дидактична гра “Свійські тварини”

 

Хід заходу

Тварина стала вірним другом людини ще в прадавні часи, коли наші пращури змогли приручити диких звірів. І тепер ми не можемо уявити своє життя без веселого собачки і поважного котика. А комусь до вподоби кумедна морська свинка, крихітний хом’ячок або папуга чи пухнастий кролик.

У всьому світі створено громадські організації борців за права тварин. Вони проводять акції, спрямовані на захист тварин від знущань та жорстокого ставлення.

4 жовтня, відзначається Всесвітній день тварин.(слайд 2)

30 листопада відзначається Всесвітній день домашніх тварин.

1 березня – Міжнародний день кота

25 червня, у світі відзначають Міжнародний день з собаками на роботі.

16 серпня – Міжнародний день безпритульних тварин

 

Вчитель: 30 листопада у світі відзначається Міжнародний день домашніх тварин.

Домашні тварини - це тварини, які живуть у нашому будинку або квартирі і отримують від нас догляд та увагу. Вони є частиною нашої сім'ї і приносять нам радість. Ось деякі з найпоширеніших домашніх тварин:
Розгадайте загадку

Як захоче їсти часом, (Слайд 3)

То й канючить: «М’я-яса, м’я-яса!»

Миє шубку волохатик —

Ждіть гостей у вашу хату.

За вушком почухайте,

Пісеньку послухайте.

Хоч ледаркуватий трішки,

Та страшний він є для мишки

Й пацюків порозганяє…

Тож назвіть його, хто знає!

(Котик)

 

Кішки - незалежні і граціозні тварини, які часто обожнюють грати зі шматочками ниток та лазити на висоту.

- Вони дуже ласкаві і можуть бути хорошими компаньйонами для своїх власників.

- Кішки потребують регулярного чищення їхньої шерсті та своєчасного годування.
(Слайд 4)

 

Полюбляє він ковбаску,
І хазяйську любить ласку.
Дім він завжди захищає.
Як зовуть його, хто знає?
(Песик) (Слайд 5)

 

Собаки - вірні і привітні тварини, які люблять бути у компанії людей. Вони можуть бути великими або малими, і кожна порода має свої особливості. Собаки потребують регулярних прогулянок на свіжому повітрі та тренувань для збереження свого здоров'я і щастя.

  • В клітці маленькій цей звір живе.( Слайд 6)
    Зерна та насіння постійно гризе,
    Вдень він постійно спить,
    Вночі бігає, шарудить.
    (Хом’як)

 

Хом'яки - маленькі тихі тварини, які живуть у спеціальних клітках з колесами для бігу та трубками для гри. Вони потребують чистої і сухої клітки, свіжої їжі та води.

Хом'яки можуть бути ідеальними домашніми тваринами для дітей.

Цікаві факти про хом’яків ( слайд 7)

1. Хом'яки отримали свою назву від німецького слова hamstern, що означає «накопичувати чи зберігати».

 

2. Хом'яки мають відмінний нюх, але поганий зір.

 

3. Хом'яки можуть навчитися розпізнавати свої імена, якщо Ви говорите з ними досить часто.

 

Водою їхали пани,
на них срібні жупани.
Хоч жупани – лата на латі,
панам раді в кожній хаті.
(Риба) Слайд 8

Риби - тварини, які живуть у водоймах, таких як акваріуми або ставку. Вони потребують спеціального догляду, зокрема чистої води і правильного харчування.

Риби можуть бути прикрасою домашнього інтер'єру і створювати спокійну атмосферу

  1. Найбільша в світі риба – велика китова акула, яка виростає до 18 метрів і 25 тонн ваги. На щастя, це абсолютно невинне створення.
  2. Найшвидша в світі риба – риба-вітрильник, здатна розвинути швидкість до ста кілометрів на годину. А найбільш повільна – морський коник.
  3. До речі, морський коник – єдиний вид риб, плаваючий в вертикальному положенні тіла.( Слайд 9)

 

Це ще не всі свійські тварини, давайте пограємо в гру « Дикі та свійські ігри» (слайд 10-11)

 

Найпоширенішими із домашніх улюбленців є котики та собачки, тому давайте поговоримо про їхні звички та характер.

Котяче спілкування (слайд 12)

За спостереженнями французьких учених, кішка може промовити 7 приголосних звуків: м, н, г, х, ф, в, р.

- Голос кішки може сором'язливо просити і вимагати.

- Коротке відкрите нявкання є ознакою привітання.

- Пригнічене нявкання або крикливе означає жалобу або ображення.

- Страх спричиняє крики.

- Ніжне мурликання найчастіше означає вдячність і задоволення.

Вчитель: Коти – це примхливі тварини, які живуть поряд з людьми багато століть. Вони створюють затишок своєю присутністю, знімають стрес і навіть лікують своїх господарів, лягаючи на їхні хворі місця. Як приємно, коли на колінах засинає теплий пухнастий котик і в його мурчанні ніби розчиняються проблеми та стреси. Коти не такі вірні та віддані господарям як собаки, але і вони іноді проявляють дива мужності. Відданість домашнього улюбленця треба заслужити любов`ю, піклуванням, дбайливим ставленням

Слайд 13

В місті Лебедин Сумської області ангорський кіт Тимофій врятував родину від пожежі. Відчувши запах диму, він застрибнув в ліжко господаря, почав нявчати та вчепився йому у волосся. Господар прокинувся та викликав пожежних. Четверо членів родини були врятовані. За виявлену мужність кота було нагороджено медаллю та ящиком рибних консервів.

2. У Дніпропетровській обласній адміністрації «працює» справжнісінька кішка по кличці Тигр. У неї, як і в усіх у цій будівлі, п’ятиденний робочий тиждень.  Лежачи на клавіатурі секретарського комп’ютера у приймальні, пухнаста зустрічає відвідувачів. Заробітну платню отримує винятково м’ясом або запеченою рибою. На вихідні чиновники по черзі забирають кицю додому.

 

Вчитель: Собака – найкращій друг людини, це перша тварина,  яку одомашнила людина. Собака – це єдина істота, яка любить нас, людей, більше, ніж себе.

Собача вірність викликає у людей повагу та захоплення. Багатьом вірним псам поставлені пам'ятники. Пам'ятник собаці — це найменше, чим людина може віддячити своїм друзям, це вдячність, застигла в камені.

Слайд 14

Весь світ обійшла історія японського собаки Хатіко. Маленьке цуценятко подарував професору Токійського університету Хідесабуро Уено його колишній учень, власник ферми. У професора уже було сім собак, тому новий песик отримав ім'я Хаті (вісім), або ласкаве - Хатіко. Кожного дня Хатіко проводжав професора на станцію, потім вертався додому, а о 15 годині знову повертався, щоб зустріти господаря з роботи. Але 21 травня 1925 року сталася біда. Під час занять у професора стався інфаркт і він помер. Хатіко марно чекав на пероні свого господаря. З того часу довгих дев'ять років Хатіко приходив на станцію кожного дня о 15 годині та пильно вдивлявся в натовп, що виходив з поїзда, шукаючи поглядом професора. А коли Хатіко помер, в Японії оголосили траур, а згодом, собаці поставили два пам'ятника: біля будинку та на пероні станції Самбуї. До цього місця часто приходять закохані. Для них воно є символом справжньої вірності.

Слайд 15

В Україні також є пам'ятник собакам. В липні 1941 року в Черкаській області відбувся запеклий бій між фашистами та бійцями окремої коломийської прикордонної комендатури. 500 прикордонників та 150 їхніх службових собак вступили в нерівний бій і полягли смертю хоробрих. Собаки разом з солдатами знищили сотні фашистів. А коли загинули їхні господарі, віддані тварини полягали біля мертвих тіл прикордонників і нікого не підпускали до них, поки не загинули. Мешканці села Легедзино, біля якого відбулася битва, дбайливо поховали солдат разом з їхніми четвероногими друзями. Пам`ятник на місці подвигу закликає зупинитись та вклонитись могилі героїв – людей і собак.

3.  А зараз в цей важкий час війни нашим воїнам на фронті в боротьбі з ворогом допомагає велика кількість тварин. Наприклад пес Патрон (нар. 2019) — український собака-винюхувач вибухівки.  За даними ДСНС, до 19 березня Патрон допоміг виявити понад 90 вибухових пристроїв, встановлених російськими військами. За цей досить короткий час став улюбленим героєм для дорослих і дітей.

Мультфільм “Правило Патрона”  Слайд 16

Гра «Кіт чи собака» (слайд 17)

Обговорення «Безпритульні тварини»( 18 слайд)

- Так уже склалося, що люди часто виявляються невдячними за те, що тваринки роблять для них, викидаючи своїх вихованців на вулицю. Бувають випадки, коли тваринка загубилась, і господарі не можуть її знайти, а бувають і такі безвідповідальні господарі, які й не шукають. Так з’являються безпритульні тварини

- Пам’ятайте, що життя на вулиці позначається на поведінці тварин. Інколи безпритульні тварини можуть становити небезпеку для людей, а саме: переносити небезпечні захворювання, збиватися у зграї та бути агресивними. Тому потрібно бути обачними.

 Під час зустрічі з безпритульним собакою забороняється: (19 слайд)

 • замахуватися на собаку палицею, гілкою, рукою, кричати;

 • намагатися відібрати у нього те, що він їсть (гризе);

• починати бігти, коли ви побачили безпритульну тварину;

• підходити і гладити незнайомого собаку чи кота.

 - Але є люди, які переймаються долею безпритульних тварин. Це спеціалісти ветеринарних клінік, волонтери та працівники притулків для тварин [Слайд 21].

- Волонтери тварин – це люди, які допомагають тваринам, що потрапили в біду. Вони забирають тварин із вулиці та шукають для них нові сім’ї. Якщо знайти нову сім’ю одразу не вдається, то тварину тимчасово поселяють у притулок (спеціальне місце, де проживають тварини,господарів).

Щаслива історія собаки Зосі. ( слайд 22)

Висновки до заняття [Слайд № 23]

 - Молодці, діти! Ви сьогодні були дуже активні. Я побачила, що ви дуже дружні й любите тварин.

- Хто мені скаже, як слід піклуватись про домашнього улюбленця?

 - А як слід вчинити коли, ви зустріли безпритульну тварину?

Майте чуйне, щедре і добре серце, у якому знайдеться місце для любові до тваринок!


 

 

 

 

 

doc
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку