Володимирівська філія Ганнівського ліцею
Петрівської селищної ради
Олександрійського району Кіровоградської області
Науково-практична конференція
за суспільно-гуманітарним напрямком
Підготували учні 4 класу
Керівник:
учитель початкових класів
Погорєла Тетяна Миколаївна
2020
ТЕЗИ
«Вся правда про молоко»
Боднарчук Анна
Іщенко Софія
учні 4 класу
Володимирівської філії
Ганнівського ліцею
села Володимирівка
Петрівської селищної ради
Олександрійського району
Кіровоградської області
Керівник:
учитель початкових класів
Погорєла Тетяна Миколаївна
Вся правда про молоко
Тема дослідження: Яку роль відіграє молоко в житті людини?
Мета дослідження: Вияснити, чому люди з давніх часів цінували молоко, який вплив має воно на організм людини, в чому його користь та шкода.
Задачі дослідження:
Вивчити матеріал з даної теми;
Провести анкетування «Молоко в моєму житті»;
Зробити висновок про користь та шкоду молока;
Створити презентацію по темі.
Актуальність: Обов'язковим і незамінним продуктом дитячого харчування є молоко. Воно по своєму хімічному складу та біологічних властивостях займає особливе місце серед продуктів харчування. Тому потрібно якнайширше розкрити цінні властивості молока, його значимість для розвитку організму.
Молоко – це форма енергії. У природі є споконвічний і матеріальний прояв молока, що присутній у вигляді океану на планеті й містить у собі всю мудрість і спокій.
Молоко містить у собі всі речовини, необхідні для підтримки вищих форм людської діяльності. Від регулярного вживання молока проходять майже всі хвороби, відновлюється пам'ять, приходить повне заспокоєння й збільшується тривалість життя.
Молоко та інші продукти, що з нього виготовляють, є великою та невід'ємною частиною раціону харчування людини в усіх без винятку куточках Землі.
Історія молока така ж давня, як і історія самого людства. Історики ще дискутують про точну дату, але із різних джерел відомо, що людина вживає молоко вже біля 10000 років.
Молоко знали і цінували в Стародавньому Римі та Греції, в Єгипті та Азії. Його називали джерелом життя і здоров'я, «білою кров'ю» і за своєю корисністю для людського організму ставили в один ряд з медом, зміїною отрутою, свіжими фруктами та овочами. Молоком лікували різні захворювання, починаючи від хвороб легенів, шлунку та нервів, до цинги, ожиріння та подагри і навіть холери.
Найпершою їжею новонародженого немовляти є материнське молоко, і тільки воно! Але тільки людина - єдина з усіх ссавців, продовжує вживати в їжу молоко не тільки в ранньому дитинстві, а й упродовж усього життя.
Чому ж тварини, ставши дорослими, не п'ють молока, а ми продовжуємо це робити? Чому одні люди п'ють молоко з величезним задоволенням, а інші його на дух не переносять? Чого насправді в молоці більше - користі чи шкоди для нашого організму?
ЗМІСТ
Тези ……………………………………………………………………………..с.2
І. Вступ…………………………………………………………………………..с.5
ІІ. Основна частина
2.1. Який вплив має молоко на організм людини? .........................................с.7
2.2. Користь від молока .....................................................................................с.10
2.3. Шкода від молока ........................................................................................с.12
2.4. Продукти харчування з молока...................................................................с.13
2.5. Прикмети про молоко..................................................................................с.17
ІІІ. Висновки…………………………………………………………………….с.20
ІV. Список використаних джерел……………………………………………...с.21
V. Додатки………………………………………………………………………с.22
І ВСТУП
Молоко – це форма енергії. У природі є споконвічний і матеріальний прояв молока, що присутній у вигляді океану на планеті й містить у собі всю мудрість і спокій.
Молоко містить у собі всі речовини, необхідні для підтримки вищих форм людської діяльності. Від регулярного вживання молока проходять майже всі хвороби, відновлюється пам'ять, приходить повне заспокоєння й збільшується тривалість життя.
Молоко та інші продукти, що з нього виготовляють, є великою та невід'ємною частиною раціону харчування людини в усіх без винятку куточках Землі.
Молоко знали і цінували в Стародавньому Римі та Греції, в Єгипті та Азії. Його називали джерелом життя і здоров'я, «білою кров'ю» і за своєю корисністю для людського організму ставили в один ряд з медом, зміїною отрутою, свіжими фруктами та овочами. Молоком лікували різні захворювання, починаючи від хвороб легенів, шлунку та нервів, до цинги, ожиріння та подагри і навіть холери.
Згідно Священних Вед - молоко єдиний і неповторний продукт у Всесвіті, який робить позитивний вплив не тільки на фізичне здоров'я людини, але і на його духовне вдосконалення!
Найпершою їжею новонародженого немовляти є материнське молоко, і тільки воно! Але тільки людина - єдиний з усіх ссавців продовжує вживати в їжу молоко не тільки в ранньому дитинстві, а й протягом усього життя.
Чому ж тварини, ставши дорослими, не п'ють молока, а ми продовжуємо це робити? Чому одні люди п'ють молоко з величезним задоволенням, а інші його на дух не переносять? Чого насправді в молоці більше - користі чи шкоди для нашого організму?
ІІ ОСНОВНА ЧАСТИНА
2.1. ЯКИЙ ВПЛИВ МАЄ МОЛОКО НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ?
Звідки прийшло слово «молоко»? МОЛОКО – це те, що МЕЛЯТЬ, доводять до стану, коли воно МІЛКЕ (РОЗМЕЛЕНЕ), а коли це МІЛКЕ кладуть у воду, отримають МЛЕКО, тобто МОЛОКО. Утворилося слово від загальноєвропейського «melg» - «доїть, дьоргать».
Люди почали використовувать молоко більш ніж 10000 років назад. Вони приручили диких корів (турів) і поступово з них вивели молочні породи.
Здавна люди високо цінували цілющі властивості молока. Корови не лише орали землю, вони давали ще і молоко. Молоко дозволялося пити лише фараонам та дуже знатним вельможам. Коли корів стало більше, молоко, розбавлена водою, дозволили пити і простим людям.
Молоко тоді називали «соком життя», «еліксиром життя». Знаменитий лікар Гіпократ називав молоко «ліками».
Авіценна стверджував, що молоко – це найкраща їжа для людей
Академік Павлов називав молоко їжею, яка приготовлена самою природою.
Наші мами та бабусі з дитинства привчали нас пити коров'яче молоко, адже воно таке поживне та корисне! З чого ж воно складається і що саме робить його таким незамінним продуктом?
Молоко відрізняється відмінним смаком, поживністю і своїми корисними властивостями. З самого народження новонароджений малюк разом з маминим молоком отримує всі необхідні речовини, мікроелементи, насичується ним, росте і розвивається.
Любов і потреба в молоці та молочних продуктах у більшості людей залишається до старості. Молоко є не тільки цінним продуктом харчування, але й ліками від багатьох хвороб. Підвищена стомлюваність, млявість, головний біль, викликані недокрів'ям, поступово проходять при регулярному вживанні молочних продуктів. Корисні властивості молока сприяють лікуванню від подагри, розладів нервової системи та органів травлення. Речовини, що містяться в молоці, допоможуть справитися з деякими проблемами опорно-рухової, щелепно-лицевої, кровоносної систем. Здавна кисле молоко вважається прекрасним протиотрутою.
2.2. КОРИСТЬ ВІД МОЛОКА
Ми провели дослідження «Чи всі учні школи люблять та п'ють молоко?», опитавши учнів 2-6 класів. В дослідженні брало участь 65 учнів.
Ми довідалися, що люблять молоко 44 учні, не люблять – 21 учень. (додаток 1)
Щодня п′ють молоко – 31 учень, через день – 19 учнів, 1-2 рази на тиждень – 15 учнів. (додаток 2)
Люблять їсти: сир – 55 учнів, сметану – 49 учнів, йогурт – 65 учнів, сиркову масу – 41 учень, морозиво – 65 учнів. (додаток 3)
60 учнів школи вважають, що молоко – це корисний продукт, і лише думка 5 учнів, що ні. (додаток 4)
Про користь коров’ячого молока ще з самого дитинства кожен з нас чув від своїх мам і бабусь, тому всім відомо, що кальцій, який міститься в молоці корисний для зміцнення зубів і кісток. Давайте розберемося, яка ще користь від молока крім цієї!
Для нервів. Ще з давніх часів молоко славиться хорошим засобом від захворювань нервової системи. Регулярне вживання молока вранці сприяє усуненню сонливості і зміцнення психіки. Якщо ж випивати молоко перед сном. воно надає заспокійливу дію і сприяє міцному сну.
Для серця. Молоко сприятливо впливає на серцево-судинну систему і знижує ризик розвитку захворювань. Вченими було доведено, що щоденне вживання однієї склянки молока сприяє зміцненню серцевих функцій і на 37% знижує ризик появи інфаркту та інсульту.
Для нормалізації ваги. Існує багато міфів про молоко і його властивості збільшення маси тіла. Багато людей відмовляються від вживання молока і не одноразово задаються питанням «Чи можна погладшати від молока?». Так от, в Канаді було проведено дослідження, яке показало, люди, які сиділи на дієті і регулярно пили молоко, схудли на 4 кг більше, ніж ті, які просто сиділи на дієті і не вживали молоко.
2.3. ШКОДА ВІД МОЛОКА
Молоко не рекомендують вживати людям, що страждають на алергію. Так як воно ставитися до продуктів-алергенів і може викликати бронхіальну астму. Якщо у Вас з’явилися такі симптоми: шкірний свербіж, висип, блювання, метеоризм, нудота, здуття, то прийом молока категорично заборонено. Якщо у людини алергія на молоко, то це зовсім не означає, що решта кисломолочні продукти заборонені.
Людям похилого віку теж не рекомендують вживати молоко. У ньому міститься міристинова кислота, що сприяє розвитку атеросклерозу. В основному атеросклероз розвивається у людей за 50, в цьому віці рекомендують виключити молоко з раціону харчування, якщо ж молоко не виключити, то хоча б випивати не більше однієї склянки в день.
2.4. ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ З МОЛОКА
Молочні страви в Україні споживали щодня, за винятком постів. Найпоширенішою стравою було свіже коровʼяче молоко, кипʼячене або пряжене в печі. На свіжому молоці варили каші, ним заправляли картоплю, полуднували. З пареного молока робили ряженку. Так само часто споживали кисляк. З нього відтоплювали сир, який споживали як окрему страву і використовували як начинку для вареників, пиріжків, налисників. Сироваткою з сиру заправляли борщі, з нею варили каші, нею вчиняли хліб, пироги, млинці, оладки тощо. З вершків, зібраних з молока чи кисляку, збивали масло у спеціальних масло бійках або у високих макітрах. Маслянку (околотину) вживали так само як і сироватку. Сметану і масло використовували як забіл до борщу, каш, вареників, галушок. Менше вживали козяче молоко, яке майже повністю йшло в їжу без переробки. У районах розвинутого вівчарства (Карпати, Буковина, Середнє і Південне Придніпровʼя) виготовляли бринзу. Овече молоко зсідали за допомогою глягу зі шлунку молодого ягняти, потім сир збирали, відціджували, солили. Бринза є незамінним харчовим продуктом у дорозі, з нею споживали мамалигу тощо.
Супи молочні.
Каші молочні.
Напої молочні.
Випічка.
Пудинги та запіканки.
Соуси и креми.
Морозиво.
Кефір, без сумніву, є одним з найбільш часто вживаних молочнокислих продуктів.
Сир як продукт харчування необхідний всім, особливо дітям і людям похилого віку. Він входить до складу дієт при лікуванні захворювань печінці, атеросклерозу і гіпертонічної хвороби.
Широко використовують сир у лікувальному харчуванні хворих на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічним гастритом, хронічними захворюваннями жовчного міхура, панкреатитом, хворобами кишечника. Сир входить практично в будь-яку дієту. Його по праву називають продуктом, що не знають заборони в лікувальному харчуванні.
2.5. ПРИКМЕТИ ПРО МОЛОКО
Молоко вважається одним з важливих продуктів харчування. Його дають грудним дітям, п′ють при простуді. Ним умивають лице, щоб шкіра стала ніжною та гладенькою. Тому прикмети про молоко виникли в народі дуже давно і дійшли до наших днів.
Розлите молоко до неприємностей. Ця прикмета пов′язана з сільським господарством, де корову шанували як годувальницю. Особливо це було актуально в голодні неврожайні роки. За рахунок молока люди й виживали. Тому проливати його вважалось неприпустимим, адже тоді люди залишалися без головного продукту харчування.
Якщо молоко швидко прокисає, то, значить, в будинку поселилась нечиста сила. В наші дні багато хто в нечисту силу не вірить, вважаючи, що відьми – це казкові герої. Нечисть, звичайно, існує, а її негативний вплив у першу чергу відображається на свіжості молочних продуктів.
Молоко не прокисне, якщо в нього вкинути живу жабу. Раніше в селах холодильників не було. Тому в літню жару господині кидали в глечик з молоком живу жабу, бо воно могло швидко прокиснути навіть в прохолодному погребі. Жаба спокійно плавала в білій рідині й нічого страшного з нею не траплялося.
Якщо молоко згортається при кип′ятінні, то це до несподіванки. А та може бути як поганою, так і гарною. Але краще все несподіване обминати. Господиня, яка запідозрювала, що молоко може згорнутися, кидала в нього трішки солі. Якщо після цього рідина все ж згорталася, то несподіванка була невідворотньою.
Неможна посторонній людині бути присутньою при доїнні, так як корова може не дати молока. Це повер′я пов′язано з им, что годувальницю можуть зглазити. По сьогоднішній день доярки не дозволяють навіть найкращим подругам дивитися на те, як вони доять корову.
ІІІ. ВИСНОВКИ
Молоко – це джерело речовин, які необхідні людському організму, тому слід віддавати перевагу не солодким газованим напоям, а молоку. З молоком можна експерементувати і отримувати нові продукти харчування.
ІV. СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1. http://mamulkapro.ru/ditina/harchuvannja-ditej/12649-vsja-pravda-pro-moloko.html
2.http://molochnik.3dn.ru/index/0-3
3.http://prokudem.ru/vsja-pravda-pro/10686-vsja-pravda-pro-moloko.html
4.http://stykit.com.ua/interesting/statti/vsja-prad-o-mlchni-ukty
V. ДОДАТКИ
Додаток 1
Ви любите молоко?
Додаток 2
Як часто ви п'єте молоко?
Додаток 3
Які молочні продукти ви любите?
Додаток 4
Молоко корисний продукт?
1