Виховна година "Писанка: відома та невідома"

Про матеріал

Виховна година передбачає інтерактивні методи роботи. Спочатку вчитель знайомить дітей з фактами про писанку, потім, після обговорення, учні створюють свою писанку. Можна запропонувати учням виготовити писанку традиційну з використанням народних мотивів або створити сучасну із власними символами.

Перегляд файлу

Обласний експериментальний проект

«Створення системи розвитку аксіосфери особистості

на засадах традиційних духовно-моральних цінностей»

 

Капулівська загальноосвітня школа І – ІІІ ст..

 

 

Виховна година

« Писанка: відома та невідома»

 

Класний керівник 6 класу

Копаниця О.І.

2018 – 2019 н.р.

Тема. Писанка: відома та невідома.

Мета: ознайомити з символікою орнаментів та кольорів у  писанкарстві; з видами писанок; учити цінувати красу, створену руками народних майстрів; розвивати інтерес до пізнання народного мистецтва; виховувати повагу до культурної спадщини народу, традицій, звичаїв; виховувати любов до прекрасного.

Обладнання: відеопрезентація, зразки писанок, аркуші з  

                             обрисом яйця, кольорові олівці.

Хід уроку

«У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки»

Слова вчителя

Напередодні великого та світлого свята Великодня, я хочу з вами поговорити про писанку. Що ви знаєте про писанку? (діти дають відповідь). Пропоную  переглянути декілька фактів про писанку, які я підібрала (розгляд фактів супроводжується слайдами презентації).

 

Факт 1

Свято Великдень існувало в слов'янській культурі дуже давно. Так називали день весняного сонцестояння або день Сонця. І саме до цього дня робили писанки. Робили писанки виключно жінки.

Факт 2

Традиція виготовлення писанок налічує близько 8 тисяч років. Для виготовлення писанки необхідні: непочата вода (із семи джерел); непочатий вогонь (добував хазяїн); нові горщики; нова полотняна серветка; бджолиний віск; свічка; фарби (добуті з рослин); розламана навпіл кісточка – вилка, узята з півнячої грудки.

Факт 3

Саме слово «писанка» походить від слова «писати», а це означає, що наші предки писали на яйцях. Вчені – етнографи вважають, що давні символи на писанках є частиною алфавіту. Треба пам'ятати, що такі знаки-символи розміщені в певному порядку лише на старих українських писанках, які сьогодні не можна знайти.

Факт 4

Розрізняють писанку та крашанку. Крашанка фарбується одним кольором. Писанку виконують, наносячи різні орнаменти, за допомогою писачка, воску та барвників.

Факт 5

Кожен колір, що використовувався для виготовлення писанок має своє значення і сакральний зміст.

Червоний - мабуть є найбагатозначнішим кольором і найдавнішим. Символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом  Воскресіння, жертовності і небесного вогню. Символізує також пролиту за людей кров воскреслого Спасителя і радість життя.

Жовтий - небесне світило, тепло, врожай.

Зелений - означає весняне пробудження природи, надію, життя.

Блакитний - небо, повітря, чистота і здоров'я

Бурий, коричневий - землю і її приховану життєдайну силу.

Чорний - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

Факт 6

Поділ поверхні яйця на певну кількість частин і стале повторення деяких елементів не випадкові. Поділ на два передавав уявлення про два світи, на три по вертикалі – позначали три небесні сфери, при поділі на чотири утворюється хрест, що означає сторони світу. Дуже цікавий поділ на сорок частин, так звані сорококлинці. Кожен клинець позначав якийсь вид людської діяльності або явище природи, а в християнському баченні – сорок днів великого посту.

Факт 7

В кожному регіоні України користуються своїми символами для писанок. Для писанок використовують символи тварин. Так  на гуцульських писанках доволі часто зустрічаються коники, олені, півники. Півень є провідником сонця, охоронцем добра. Часто на писанках зображують баранця. До Вселенського собору 692 року Ісуса Христа зображали у вигляді ягняти. Вівця, ягня – жертовна тварина, символ смирення, невинності, безмежної любові. Птаха символізує людську душу. Існує повір'я, ніби душа прилітає пташкою до новонародженої дитини. Пташкою вона й відлітає, коли людина помирає. Птахи поєднують земне і небесне.

Факт 8 

 Рослинні орнаменти здавна використовували в писанкарстві. Виноградна лоза – символ духовного відродження. Виноград – це стародавній символ роду. Дубове листя символізує силу, довголіття, терпіння. Дерево життя, або Світове дерево, символізує єдність усього світу. Найпростіше пояснення зображення дерева – це сім'я, де коріння – це пращури, стовбур – батьки, а гілочки – діти. Гілка – сосонка – символ життя та відродження. Квіти і зірки символізують душі людей, особливо дітей. За традицією, жінкам, які довго не мають дітей, радять розмалювати писанки квітами і дарувати їх дітям.

Факт 9

Найдавніші символи на писанках - схематичні зображення космічних тіл та уявлення про світ. Сонце, або Боже око – символізує знання, справедливість, переможця всілякого зла. Хрест – сонячний знак, стародавній символ сонця, вогню, душі. Зоря, ружа також знак сонця. Завиток, змій, спіраль – символ життєвої сили та зародження життя, відомий у мистецтві з найдавніших часів. Спіраль є символом часу, циклічних ритмів року, народжень і смертей. S – подібний знак – знак вічності, єднання протилежностей, на якому тримається світ. Безконечник або кривулька – символ води. За легендами вода існувала ще до створення світу у вигляді первісного «синього моря». Вода є символом вічності і, водночас, плинності часу.                 

Факт 10

500 – літня писанка знайдена у Львові під час розкопок на вулиці Шевській.

Факт 11

Пам'ятники писанці встановлені у Канаді (м. Веґревіль), у Румунії (м. Сучава). Музей «Писанка» існує в Коломиї.

Факт 12

Писанка є оберегом та символом, яку люди дарують рідним та близьким. Писанки ніколи не їли, але завжди зберігали у родинах. Писанку замовляли і ставили в кімнаті, де сплять, знаючи, що вона відганяє злих духів.

Слова вчителя

Які факти були вам відомі? (обговорення)

Про які ви дізналися вперше? (обговорення)

Перед вами лежать аркуші з обрисом яйця. Розфарбуйте  писанку, використовуючи відомі вам символи або створіть власні.

Заключний етап

Презентація робіт учнями та оформлення виставки.

 

 

 

 

docx
Додано
17 грудня 2018
Переглядів
2006
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку