Виховна година «Темперамент та професії»

Про матеріал

У розробленій виховній годині розкрито основні ознаки кожного з типів темпераменту; дається уявлення про взаємозалежність вибору майбутньої професії від наявного типу темпераменту.

Перегляд файлу

Година спілкування «Темперамент та професії»

 

Мета: продовжити вивчення поняття «темперамент»; розглянути історичні аспекти вивчення типів темпераменту;  розкрити основні ознаки кожного з типів темпераменту; формувати уявлення в учнів про взаємозалежність вибору майбутньої професії від наявного типи темпераменту.

Обладнання: проектор, екран.

Матеріали: слайд-презентація, відео з Інтернет-ресурсів, буклети.

 

Ведуча:  Доброго дня!

     Сьогодні ми вирішили розповісти про темперамент так як він впливає   на професійні якості людини; як вибрати професію за темпераментом.

 

 Ведучий:  Темперамент людини впливає не тільки на її поведінку та відносини з оточуючими, а й на вид діяльності, яким їй найкомфортніше займатися.

 

  Ведуча: Хтось не уявляє життя без постійного руху та спілкування з оточуючими, а комусь набагато комфортніше сидіти в офісі та відчувати себе частиною добре налагодженого процесу. Якщо темперамент і професія підходять один під одного, людина відчуває себе на своєму місці та з задоволенням ходить на роботу.

 

Ведучий:  Темперамент у перекладі з латинської - "суміш", "відповідність". Найдавніше опис темпераментів належить "батькові" медицини Гіппократу.

 

Стук в двері. Входить Гіппократ.

 

Гіппократ: Я вважав, що темперамент людини визначається тим, яка з чотирьох рідин організму переважає: якщо переважає кров ("сангвіс" по-латині), то темперамент буде сангвінічний, тобто енергійний, швидкий, життєрадісний, товариський, легко переносить життєві труднощі і невдачі.

 

Якщо переважає жовч ("холі"), то людина буде холериком - жовчний, дратівливий, збудливий, нестриманий, дуже рухома людина, з швидкою зміною настрою.

 

Якщо переважає слиз ("флегма"), то темперамент флегматичний - спокійний, повільний, врівноважена людина, повільно, насилу перемикається з одного виду діяльності на інший, погано пристосовується до нових умов.

 

Якщо переважає чорна жовч ("меланахоле"), то виходить меланхолік - дещо болісно соромливий і вразлива людина, схильний до смутку, боязкості, замкнутості, він швидко стомлюється, надмірно чутливий до незгод. 

 

Ведуча: Академік  І.П.Павлов вивчав фізіологічні основи темпераменту, звернувши увагу на залежність темпераменту від типу нервової системи.

 

Павлов:  Доброго дня! У своїх дослідженнях я виділив чотири основних типи вищої нервової діяльності: 
1) "нестримний" (сильний, рухливий, неврівноважений тип нервової системи - відповідає темпераменту холерика); 
2) "живої" (сильний, рухливий, врівноважений тип - відповідає темпераменту сангвініка); 
3) "спокійний" (сильний, урівноважений, інертний тип - відповідає темпераменту флегматика); 
4) "слабкий" (слабкий, неврівноважений, малорухливий тип - зумовлює темперамент меланхоліка). 

 

Ведуча:  З кожним десятиліттям вчення про особливості темпераменту лише поглиблювались. Так, вчені досліджують вплив темпераменту на особливості спілкування, взаємодії, діяльності тощо.

 

Ведучий:  Сьогодні ми запросили нашого сучасника, телеведучого, кандидата психологічних наук Карпачова Дмитра.

 

Карпачов Дмитро:  Коли я лише починав займатись психологією, то особливо мене цікавили типи темпераменту. Проте, на той час вже існувало безліч досліджень з даної проблеми. В пошуках нового, я дійшов висновку, що ще не вивченим є питання темпераменту в художній літературі та мультиплікації. Отож, дозвольте продемонструвати Вам звіт з моєї першої наукової роботи.

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ + ВІДЕО

 

Ведуча: Дмитро, підкажіть, будь ласка, чи впливає тип темпераменту на вибір професії?

 

Карпачов: Так, звичайно! Я зробив добірку ситуацій, котрі виникають в родинах, де постає питання вибору майбутньої професії. Отож, до Вашої уваги!

 

 

САНГВІНІК

(голосно розмовляють, активна жестикуляція, виразна міміка)

  • Мамо, я знаю! Я точно знаю! Я буду менеджером!!!! (плескає в долоні, підстрибуючи).
  • Я думаю, що це тобі гарно вдасться! Молодець!
  • Або ні! Я краще буду продавцем! Я ж найкраще вмію вмовляти! Так, мамо?

Мама, обіймаючи дитину говорить: «Так,  дійсно, сангвініки вважаються ідеальними керівниками, як з боку результативності та ефективності, так і відносини з підлеглими. Такі люди володіють чудовою здатністю розташовувати до себе оточуючих і знаходити мову майже з будь-якою людиною. Їх мозок спрямований на роботу з людьми, а технічні моменти, навпаки, можуть ввести в ступор».

 

 

 

 

ФЛЕГМАТИКИ

(тихо говорять, плавні рухи, розсудливі).

  • Знаєш, матуся, я вже дуже довго думає над тим, де мені краще навчатись.
  • І що ж ти вирішив?
  • Я досі вагаюсь, що краще. Вчитись на того, хто потрібен у нашому місті чи на того, ким я дійсно хочу бути? І взагалі, навчатись ближче до дому чи, навпаки, поїхати як най далі?
  • Обирай те, що підказує серце!
  • Схиляюсь до професії інженер. Ти ж знаєш, як люблю розрахунки, тишу, спокійну атмосферу.

- Дійсно, ти не помиляєшся! Флегматикам не позичати завзяття та терпіння. Саме завдяки цим якостям їм вдається досягати результату в будь-якій справі.

Флегматики просто незамінні в стресових ситуаціях, так як їх витримка та спокій допомагають виправити будь-яку авральну ситуацію, і в той час як інші будуть панікувати, флегматики спокійно візьмуться за справу. Такі люди чудово справляються з бухгалтерською роботою або роботою економіста, інженера, механіка, електрика або математика.

 

ХОЛЕРИК

(голосно розмовляють, різкі рухи, агресивні)

  • А я сказав, що я не буду хірургом! (стукає кулаком по парті). Ви мені вже набридли зі своїми порадами!
  • Добре! Скажи сам, ким ти хочеш бути!
  • Я завжди мріяв стати артистом! А ви тут зі своєю медициною!
  • Гаразд! Ти  впораєшся з будь-якою роллю.

Холерики обожнюють азарт, що викликається подоланням чергових труднощів і вирішенням завдань. Їм просто необхідно підкорювати вершини та з кожним разом братися за більш складні завдання.

Холерики - природжені лідери. Вони стійкі до стресів і обожнюють рух, і тому не терплять монотонної роботи. Підходящі професії для холерика: журналіст, підприємець, тренер, менеджер, режисер, слідчий, артист, політик, хірург тощо.

 

 МЕЛАНХОЛІК

(тихе мовлення, уповільненні рухи, плаксиві).

  • Я як подумаю, що вже 11 клас, то мені аж плакати хочеться!
  • Чому?
  • Ніяк не можу визначитись з професією (плаче). А ще вчора я був впевнений, що хочу бути художником (плаче)
  • Не хвилюйся! В тебе ще є час обрати: з тебе вийде відмінний інженер, письменник або композитор.

Меланхолікам протипоказана робота з людьми. Набагато краще у них виходить ладнати з комп'ютерами та іншою технікою.

 

 

Карпачов:   Отже, кожна людина - це суміш психотипів, тому досить складно зустріти чистого холерика або меланхоліка. Однак на це слід звертати увагу, вибираючи майбутню спеціальність. Дякую за увагу! (сідає).

 

Ведуча:  Часто темперамент впливав на хід розвитку людства. Отож, хочемо Вам запропонувати інтерактивну вправу «Видатні люди та їх темперамент»

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

 

Ведучий:  Вибір професії — це справа не одного дня.

 Вдалий вибір залежить від вас.

Хай ваша майбутня професія принесе радість, моральне й духовне задоволення, і пам’ятайте: гарна професія – ключ до успіху!

 

  Ведуча:  Отже, сьогодні ми розглянули тему «Темперамент та професії». Вашій увазі були представлені основні відомості про  темперамент – як індивідуальну якість особистості, характерні прояви кожного з чотирьох типів та особливості впливу темпераменту на вибір подальшої професійної діяльності.

З більш детальнішою інформацією про залежність професійного самовизначення від  типу темпераменту Ви можете ознайомитись в наших буклетах.

Дякуємо за увагу!