Виховна година "Україна - мій рідний край" з презентацією

Про матеріал

Виховна година на тему "Україна – мій рідний край" у формі гри-подорожі

Мета: Поглибити знання учнів про Україну; прищеплювати любов до рідного краю; розвивати мовлення учнів; виховувати патріотичні почуття приналежності до українського народу.

Перегляд файлу

Тема: Україна – мій рідний край

Мета: Поглибити знання учнів про Україну; прищеплювати любов до рідного краю; розвивати мовлення учнів; виховувати патріотичні почуття приналежності до українського народу.

Форма проведення: гра-подорож.

Обладнання: презентація, комп’ютерна підтримка, надруковані назви міст, карта України.

Література:

  1. Кубай І.І. Заочное путешествие // Позакласний час. – 2007, - №1. – С.105-122.  
  2. www.osvita.ua Україна – мій рідний край.
  3. Красоткіна Н.Г. Виховні години 1-4 класи – Тернопіль: Мандрівець, - 2006, - С. 57-60.

Зміст виховної години

 1. Привітання

         - Встали всі, підрівнялися!

         - Доброго дня, сідайте!

2. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми і мети виховної години.

      - Доброго дня, любі друзі! Я рада що ви звернулися в наше турагенство «Мрія». Сьогодні ми з вами вирушимо у захоплюючу подорож найбільшими містами України. Я сподіваюсь, що ви отримаєте велике задоволення і масу емоцій від цієї поїздки. У подорож ми вирушаємо на комфортабельному автобусі класу «Люкс». Тож сідайте зручніше і рушаймо. А супроводжуватиму вас я, екскурсовод – Світлана Вікторівна.

3. Здійснення подорожі

     - Діти, наша подорож розпочнеться трішки незвичайно. Я хочу зорієнтувати вас на карті, щоб ви мали уявлення, де пролягатиме шлях нашої поїздки. Подивіться уважно на карту.

      Україна одна з найбільших держав Європи. Простір заселений  українським народом великий. Щоб його перетнути, уявіть, що ви йдете пішки, із заходу на схід потрібно йти 90 днів, долаючи по 300км. Україна наш рідний дім, край, де ми народилися. Діти, назвіть столицю України. Широкі і чарівні простори, прекрасні села і міста. Яка найдовша і найбільша річка України? Могутньо він котить до Чорного моря свої сиві хвилі. Буйною зеленню шумлять на його берегах сади, ліси. Золотистим морем розливається безкраїми нивами жито-пшениця. А як називається місто, в якому ми живемо? З нього ми розпочали нашу подорож.

ДНІПРОПЕТРОВСЬК

         - Першою зупинкою нашої подорожі буде місто Дніпропетровськ.    Роздивіться герб і прапор міста.

         - У минулому це славне місто називали Катеринослав. Лиш на початку XX ст. місто отримало свою сучасну назву. Зараз ми проїжджаємо по мосту над річкою Дніпро. Подивіться на величну красу цієї річки.

         - А зараз ми будемо знайомитися з визначними місцями Дніпропетровська. Тож будьте уважні! Ось ви бачите Гранд-готель «Україна»  -  найкраще місце для відпочинку. Їдемо далі. Ми проїжджаємо повз музей ім. Дмитра Яворницького. Ще одною пам’яткою міста є Спасо - Преображенський собор. Діти, ми знову перетинаємо річку Дніпро і бачимо витвір архітектури сьогодення – вежі-близнюки. Наступною не менш цікавою пам’яткою  є Палац Потьомкіна. Ось ми вже на виїзді з міста.

         -  Діти, ну як у минулому називали Дніпропетровськ? Які пам’ятки ви запам’ятали?

         -  Ми продовжуємо нашу екскурсію. Щоб вам було не сумно в дорозі ми з вами пограємо.

         -  «Гра мікрофон» (діти повідомляють у яких куточках України вони побували).

ПОЛТАВА

         -  Наступне місто, яке ми відвідаємо – Полтава. Подивиться на герб і прапор міста. Що стосується походження міста, то одні виводили її від річки Лтави, як поселення по Лтаві. А історик Арандаренко вважав, що перше поселення було в урочищі Олтава, по якому текла невелика річка. Від назви урочища, на його думку, названо поселення на Олтаві, а від скорочення цього позначення виникла назва «Полтава» і річку назвали «Полтавкою».

       - Першу пам’ятку, яку ми зустріли в місті це Краєзнавчий музей. Проїхавши далі, ми бачимо Білу альтанку! Ось ми під’їхали до садиби Котляревського. Тут раніше жив і виріс письменник України Іван Котляревський. Далі бачимо музей історії Полтавської битви. Події, які розгортались під час цієї битви, ви будите вивчати в старших класах. Ось видніється Пам’ятник слави. І остання пам’ятка яку ми відвідаємо – Храм Віри, Надії і Любові.

            -  Звідки пішла назва міста? Які цікаві місця, ми відвідали у Полтаві?

           - А чи чули ви про Сорочинський ярмарок, що на полтавщині? Ви навіть не уявляєте, скільки тут національного колориту та творів традиційних українських ремесел. Щорічно на цей найбільший ярмарок привозяться з усієї України різноманітні вироби. Сорочинський ярмарок – це місце розваг і відпочинку. Давайте і ми з вами відпочинемо і посміємося. Послухайте українські народні усмішки.

1. - Мамцю, наш котик дуже пити хотів…

- То ти напоїв його, синку?

- Так. Я вкинув його у криницю.

- Хай п’є скільки хоче.

2. Їде дядько, назустріч йому – кум

- Що везеш, куме?

Кум устав з воза, підійшов і на вухо:

- Овес.

- А чому ж так по секретному говориш?

- Щоб кобила не чула.

3.  - Як тебе звати, мій хлопче?

- А так, як мого тата.

- А тата ж як?

- А так, як мене.

- Ну то скажи, як тебе кличуть коли час їсти?

- Тут мене кликати не треба, я першим приходжу.

4. -  Грицько, що ти робив?

- Нічого.

- А ти, Михайле?

- Та я був коло нього.

КИЇВ

           - Ось ми наблизились до столиці України. Яка столиця України? Розгляньте герб і прапор міста.

           - Діти, звідки пішла назва міста Києва?

           - Якраз зараз ми під’їжджаємо до пам’ятника засновників міста – братам Кию, Щеку, Хориву і їх сестрі Либідь.

            - А ось ми бачимо Золоті ворота і пам’ятник Ярославу Мудрому. Хто такий Ярослав Мудрий?

           - Ми з вами виїхали на славетну вулицю Києва – Хрещатик.

           - Проїхавши далі ми зустрічаємо Софіївський собор. Яка велична споруда. Погляньте! А ось Києво- Печерська Лавра. Незвичайна споруда, з величезними куполами. Далі знаменна Площа Незалежності.

             - Зараз я хочу вам повідомити дуже цікаву інформацію. Подивіться на карту Києва. Ви не помітили нічого незвичайного? Якщо подивитись уважно, ви зможете помітити обличчя людини. Щоб вам було легше, я покажу вам інше зображення, де це обличчя виділене суцільною лінією. Повернімося до нашої карти. Якщо розглянути її детальніше, то можна побачити, що на чолі людського обличчя стоїть Києво-Печерська Лавра, на очах – Свята Софія і Михайлівський Золотоверхий собор, а на вустах – Кирилівська церква. Погляньте, лінією лоба – тобто того місця, яким людина думає, утворює схил Дніпра в районі Печерська. Дійсно, саме в цьому районі розміщений будинок парламенту, управління і апарату президента. Просуваючись по вузьким вуличкам. Ми рухаємося по носі Києва.

           Хто ж підказав нашим предкам, де саме будувати найбільші київські святині? На це питання важко дати відповідь, адже в давні часи не було розвинутих технологій, люди не мали можливості розгледіти це зображення.

       - З якими пам’ятками Києва ви познайомились? Що цікавого ви дізналися про це місто?

ЛЬВІВ

       -  Наша подорож продовжується. І зараз ми завітаємо до міста Львів. Подивіться на герб і прапор.

       -  Львів був заснований князем Данилом Галицьким, а назвав він місто в честь свого сина Лева. Протягом своєї історії Львів жодного разу не змінював  назви.

       -  Ось ми якраз під’їхали до Пам’ятника Данилу Галицькому. Проїхавши далі бачимо Домініканський собор. Погляньте на це незвичайне місце, як тут зелено. Це Шевченківський гай. Якщо проїхати далі, побачимо Палац Потьомкіна. Ось ми наблизились до Пам’ятника Івану Федорову. Це першодрукар. Він надрукував перший буквар.

   - Особливістю міста є те, що деякі вулиці до сих пір викладені бруківкою.

       -  Львів – столиця ремесел. Кожного року в місті проводяться різноманітні фестивалі, виставки, ярмарки. У них беруть участь художники, пивоварі, сировари, кулінари, пасічники, ковалі, гончарі, різьбярі, ткачі та ювеліри.

   -   Хто був засновником Львова? Яка особливість цього міста?

  1. Підсумок виховної години 

       -  На цьому наша екскурсія завершується. Ми повертаємось додому, відвідавши скільки цікавих міст. Хто хоче поділитися своїми враженнями про поїздку?

       -  Сподіваюсь, що ви ще завітаєте до нашого турагенства «Мрія». На все добре!   

docx
Додано
10 квітня 2018
Переглядів
1366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку