Виховна година "Здоровеньки були або Чому потрібно вітатися".

Про матеріал

Мета: навчити дітей ввічливо спілкуватися з ровесниками та дорослими; розширювати і поглиблювати уявлення про правила ввічливості, дати дітям можливість відчути « чарівну» силу слів ввічливості, сприяти формуванню доброти, делікатності, чуйності; розвивати етичну, естетичну компетентність; виховувати пошану до оточуючих, формувати манери культурної поведінки, навички і звички «хорошого тону».

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година:

Здоровеньки були!

або

Чому потрібно вітатися?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала

класний керівник 9 класу

Руденко О.Ю.

 

Мета: навчити дітей ввічливо спілкуватися з ровесниками та дорослими; розширювати і поглиблювати уявлення про правила ввічливості, дати дітям можливість відчути « чарівну» силу слів ввічливості, сприяти формуванню доброти, делікатності, чуйності;  розвивати етичну, естетичну компетентність; виховувати пошану до оточуючих,    формувати манери культурної поведінки, навички і звички «хорошого тону».

Хід заходу:

Доброго ранку! – мовлю за звичаєм.

Доброго ранку! – кожному зичу я,

Доброго дня вам! – людям бажаю,

Вечором добрим стрічних вітаю.

І посміхаються у відповідь люди,

Добрі слова ж бо для кожного любі.

  1. Учитель. Любі діти! Гадаю, нікому з вас не подобається грубе, зневажливе, образливе ставлення до себе інших людей. Кинуте з самого ранку зневажливе слово може зіпсувати настрій на ввесь день. І навпаки, привітне слово чи побажання, що супроводжується посмішкою, може підняти настрій. Іноді ви навіть не помічаєте, що образили товариша, тому дуже важливо, щоб ви з малих літ набули навичок вихованості, ввічливості та вміли вітатися.

Дуже давно, коли наші предки щойно, у прямому розумінні, вставали на ноги, з'явилися перші вітання. Одного разу похмурий кудлатий неандерталець, замучений природним відбором, озираючи околиці, випадково виявив рядом свого родича і видав невимовний звук. Родич, почувши цей вигук, був приємно здивований, що помітили його кудлату персону, і теж щось прогарчав у відповідь. І обоє, начебто, залишилися задоволені. Відтоді і донині вітання - це невід'ємна частина спілкування. А точніше його обов'язковий зачин. У тлумачному словнику " привіт" означає звернене до кого-небудь добре побажання, вираження співчуття, солідарності. "Здрастуйте " використовується як вітальна фраза при зустрічі - це жест поваги до людини.

    Перші слова дуже важливі. Вони демонструють рівень культури, ввічливості людини, можуть багато що сказати про те, що він представляє собою. Наприклад, якщо людина говорить " здрастуйте" тихо, "через губу", то, швидше за все, вона не відрізняється товариськістю. Напевно вона замкнута, скромний, їй комфортніше наодинці з собою, ніж в колективі. Інша справа, якщо людина вимовляє вітання гучно, упевнено, так, що все навкруги теж у відповідь поспішають привітатися. Про такого можна сказати - легко заводить знайомства, не боязкого десятка, любить шумні компанії. Проте частенько вітання говорить не стільки про того, хто вітається, скільки про його стосунки з оточенням. Просте слово " здрастуйте" - залежно від інтонації, з якою воно вимовлене, - може свідчити про повагу, байдужість, зневагу і навіть любов до адресата вітання. За першими словами можна визначити, формально спілкуються люди або у них встановилися близькі стосунки.

  1. Учитель: Зараз я хочу прочитати вам казку « Про те, нащо з людьми вітатися»

Казка про те, нащо з людьми вітатися

    Жив собі чоловік. Замислився він якось про суть свого буття і дійшов висновку, що говорить він за день дуже багато слів, і вирішив, що потрібно бути ощадливішим. І подумав він: "Ну навіщо я щодня уранці вітаюся, а увечері прощаюся з людьми? Толку-то від цього ніякого. Зла я людям не бажаю, значить, обійдуться вони без моїх вітань і прощань!" Сказано - зроблено! Прокидається він вранці, йде по вулиці і не вітається ні з ким! Йде, посміхається, здорово, мовляв, він придумав. Спочатку люди віталися з ним за звичкою, дивляться - не відповідає нічого. А  наш чоловік нічого не помічає, йде собі задоволений по вулиці здорово придумав! Потім люди тільки головою йому при зустрічі кивати стали, а він знову не відповідає, тільки посміхається. І так от мало-помалу зовсім перестали на нього увагу звертати. Дійшло до того, що до кімнати він входить - а в його сторону голову ніхто не повертає, на стілець сідає - а людина, не бачачи його, теж на стілець сідає, неначе порожній він...

 - Ну і гаразд! – подумав чоловік, - нехай собі не помічають! Я і сам по собі проживу! Я он увесь який! Сказав він це і до дзеркала підійшов. А в дзеркалі - нічого немає. Ні, диван, звичайно, в дзеркалі відбився, стіна відбилася. А людини нашого немає!

- Ей!!! -- кричав він і стукав руками по дзеркалу, - де я??? Куди я подівся???

 А дзеркало говорить:

- Хто це розкричався тут? Ось неспокійні нині істоти пішли! Кричать чогось, а самі ховаються!

- Куди це я ховаюся? Я тут стою, перед тобою!

       А дзеркало, слід сказати, мудрим було, йому відразу зрозуміло стало, в чому справа, і говорить воно людині:

- Скільки років живу я на світі, а все одно повторюється! Як людина вітатися перестає з усіма, так і пропадає відразу! Не видно його стає, неначе і не жив ніколи. Розплакався чоловік (тільки сліз його теж не видно було!), що робити не знає. Вибіг він на вулицю. - Здрастуйте, здрастуйте, - кричить він, та тільки ніхто не звертає на нього уваги!       Повертається він додому, знову до дзеркала підбігає, як бути, що робити, запитує. А дзеркало відповідає йому:

- Так, те, що одного разу втрачений було, тепер не скоро надолужиш, а назад-то вже і зовсім не повернеш, але є одно чарівний засіб! Вийдеш на вулицю - скажи: "Здрастуй, сонечко"!. Сонечко тебе і помітить. Потім з вітром привітайся, потім з деревами на доріжці. І вони теж тебе помітять. А там вже, може, і люди на тебе увагу звернуть. Чи довго, чи коротко справа була, тільки чоловік, виходячи на вулицю з сонечком спочатку вітався, потім з вітром вітався, з деревами і пташками вітався... Потім і люди його помічати стали та вітанням на його вітанням відповідали. І живе така людина серед нас десь. З усіма вітається, зрозумів він, що не пустий звук " здрастуйте", що потрібний він людям і усім живим істотам.

3)  Перегляд презентації «Як вітаються в різних країнах»

http://novalitera.ucoz.ru/load/prezentacija_jak_vitajutsja_v_riznikh_krajinakh_svitu/1-1-0-3

 4) Так як же ми повинні вітатися? Про це нам розкажете ви самі. Учитель пропонує кожному учневі тягнути білет, на якому написане одне з правил:


Куди б не прийшла чемна людина — у школу, додому, в гості, — вона завжди привітається. А найголовніше, вона завжди робить це першою.


У нас багато гарних привітань, починаючи з «доброго ранку» і закінчуючи «на добраніч». їх можна змінювати протягом дня, і вони нам не набриднуть. Своїм товаришам ти можеш казати: «Привіт!» або «Бувай!» Але із старшими так не вітаються і не прощаються.


Чемна людина вітається з усіма знайомими. У місті ми, звичайно, не будемо вітати кожного зустрічного. Але в селі, де всі знають один одного, треба вітатися з усіма.


Якщо ти здалеку помітив знайомого, не кричи через усю вулицю чи з вікна. Можеш помахати рукою або зняти кашкет чи вклонитися, залежно від того, кого ти вітаєш.


Коли йдеш з дорослими, які вітаються з незнайомими тобі людьми, ти теж привітайся. Ухилятись від привітань нечемно, а не відповідати на них — ознака невихованості.


Не забувай, що не можна вітатись сидячи — треба встати.


Коли заходить учитель, вставай без шуму.


Якщо в кімнаті багато людей, мовчки вклонися. Так ти привітаєшся з усіма одразу. Так само вітайся і тоді, коли голосне привітання може кому-небудь заважати: ну, скажімо, в читальному залі.


Користуйся чемними словами: Доброго ранку! Доброго дня! Доброго вечора! На все добре! Доброго вам здоров'я! До побачення! На добраніч! Дай Боже здоров'я! Бувайте здорові! Ходіть здорові!


Неприпустимо бажати доброго здоров'я, доброго дня з понурим, злим або байдужим виразом обличчя. Слова вітання треба говорити з приязним виразом обличчя.

 

  1. А зараз невеличка вікторина.

 

1.Назустріч чоловікові йде жінка. Хто має першим привітатися?

(Першим вітається молодший зі старшим, хлопчик із дівчинкою)

 

2.У дверях школи ви зустрілися з однокласницею. Хто першим повинен привітатися?

(з двох дітей одного віку першим вітається той, хто краще вихований)

 

3.Ушкільному коридорі розмовляють учителі. Серед них Сергій побачив свого класного керівника і , проходячи повз нього, ввічливо сказав: «Добрий день, Галино Іванівно!» Якої помилки він припустився?

(Сергій вчинив неввічливо. Треба було сказати загальне «Добрий день»

 

4.Ви зустрічаєте цю людину часто, наприклад, біля магазину, повз який ідете до школи, але не знайомі з нею. Чи треба в таких випадках вітатися?

(Вітати людей, з якими часто зустрічаєшся, навіть, якщо ти з ними не знайомий, обов’язково.

 

5.Люди вітають один одного за допомогою слів, жестів. Які ви знаєте жести?

(Уклін, рукостискання)

 

6.Чому вітаються правою рукою?

(Під час вітання заведено потискувати один одному руку. Сьогодні ця традиція вважається виявленням поваги. А приводом для цього звичаю було колись інше: миролюбність, засвідчування мирних намірів. Простягнута відкрита права рука мала підтвердити, що в ній немає зброї – каміння, ножа).

 

 

  1. Учитель. Як приємно бачити усміхнене обличчя, чути ласкаві, звернені до тебе слова. І тоді твій настрій стає піднесеним, веселим. Так само і людям приємно почути від тебе лагідні, добрі слова. Усі ви їх знаєте. Пригадаємо їх якомога більше .
  2. Учитель роздає кожному учню повітряні кульки та пропонує написати на них яке-небудь ввічливе слово.

Учитель: Наповнимо цими словами нашу кімнату. Це можуть бути слова вітання вранці та ввечері, слова пошани, подяки тощо. А зараз ми відчинимо двері нашого класу та випустимо ці слова по всій школі, в інші класи. Нехай усі діти нашої школи знають, як багато добрих слів ви знаєте, хай усім від цього стане приємніше, веселіше.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
20 січня 2018
Переглядів
4082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку