Виховний момент "ТОЛЕРАНТНІСТЬ"

Про матеріал
Показати дітям значимість толерантності під час взаємодії з іншими. Розвивати вміння аналізувати, приймати рішення, обирати правильну позицію. Учити розуміти та поважати один одного. Виховувати чуйність, взаємоповагу, людяність, терпимість та небайдужість.
Перегляд файлу

Виховний момент

Що означає бути толерантним?

Вправа  «Мікрофон»:

Уявіть собі, що ваш друг отримав погану оцінку і дуже засмутився через це.   - Як ви вчините в такій ситуації? (Будемо заспокоювати, втішати.)                      іншими словами, ви будете співчувати своєму другові.

- А чому ви будете співчувати своєму другові? (Тому що ми друзі.)

-А якщо ви побачите дитину, яка плаче через те, що впала і поранилась, будете їй співчувати?

- А якщо до вашого гуртка прийде хлопчик який має довге волосся, або дівчинка,  яка, на вашу думку, дивно одягнена, ви будете дражнитись із них?

Сьогодні ми з вами поговоримо про ТОЛЕРАНТНІСТЬ

- Як ви вважаєте, що таке ТОЛЕРАНТНІСТЬ? ( Це термін, який означає, що ви терпите думки інших, навіть якщо ви не погоджуєтесь). Толерантність – це повага, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань.)

- То що означає бути толерантним?( Отож, бути толерантним – це перш за все культурне спілкування з оточуючими , допомога близьким і чужим людям , гарячий відгук на чужий біль , вміти правильно підтримати людину і в радості і в горі , поважати , шанувати ,вміти терпіти, миритися з чужою думкою, бути поблажливим до вчинків інших людей.)

- Як ви розумієте вислів «Вміти терпіти, миритися з чужою думкою»?

(Слухати і поважати думку інших людей.)

 

Правильно, бути ТОЛЕРАНТНИМ – означає визнавати, що у кожної людини є право на індивідуальність, на власну думку.

Ми всі різні люди, у нас у всіх різні смаки, звички, різні таланти. Хтось любить тварин, комусь подобаються машини, хтось любить читати, а хтось відмінно грає у футбол, комусь подобається малювати, а комусь – танцювати. І це не означає, що хтось з нас гірший або кращий, розумніший чи дурніший. Кожен з нас унікальний і неповторний, тому ми повинні цінувати і поважати один одного, тобто бути ТОЛЕРАНТНИМИ.

 

А зараз ми подивимося мультфільм. Дивіться уважно. Чи впізнаєте ви головного героя?  Як ви його охарактеризуєте?

 

Мультфільм  про толерантність (https://youtu.be/CY_WgE-WRT0?si=YOEjC1-zUb3gTr66)

 

- Що ви скажете про звірів які прийшли до іжачка, які вони? Чи можна назвати їх толерантними?

 

 

 

Висновок: Отже, співчуття, доброзичливість, терпіння – всі ці якості дуже важливі, адже без них ми не можемо жити у мирі та злагоді. Кожен з нас повинен розвивати в собі ці якості.

 

docx
Додано
5 листопада 2023
Переглядів
111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку