Виховний захід "День Святого Валентина"

Про матеріал
Виховний захід 5 клас Тема: «День Святого Валентина» Мета: ознайомити дітей з легендами виникнення даного свята, з традиціями святкування свята в різних країнах.
Перегляд файлу

 

 

Виховний захід 5 клас    Тема:  «День Святого Валентина»

Мета: ознайомити дітей з легендами виникнення даного свята, з традиціями святкування свята в різних країнах.

Виховувати риси цікавості, повагу і любов до ближніх.

Розвивати допитливість, уміння висловлювати свої почуття.

Бути коханим – це більше, ніж бути багатим, бо бути коханим – значить бути щасливим. (Тільє)

Хід заходу

 Клас.керівник: Вітаю вас мої любі! Сьогодні ми відзначаємо День Святого Валентина! Це свято друзів і закоханих. Свято це давнє, його відзначали ще в XV столітті. Незвичайне воно тому, що зовсім не слов’янське...

      Але Європа святкує його з великим задоволенням вже 120 років. Мабуть, це чудово, що до черги жіночо-чоловічих свят приєдналося ще одне – прекрасне свято з надзвичайно сумною і романтичною історією, яку, правда, мало хто з нас знає.

Вед: День Святого Валентина - свято закоханих. Відзначається він 14 лютого. В Європі його почали святкувати з XIII століття, в США - з 1777 року, в Росії - з початку 1990-х років. Але чому все ж це свято закоханих? На цей рахунок є чимало красивих легенд.

Вед:. Жив в III столітті в місті Терни (Римська імперія) Святий великомученик Валентин. Був він священнослужителем, займався науковими дослідженнями і приватною медичною практикою. В ході кампанії імператора Клавдія II Готського проти християн, єпископ Валентин був репресований і обезголовлений 14 лютого 269-го року. Джерела стверджують: арешт єпископа Валентина був викликаний тим, що римський імператор не дозволяв солдатам своїх легіонів одружуватися, а Валентин таємно вінчав легіонерів і їх коханих. Очікуючи страти в одній з римських в'язниць, Валентин написав листа дочці свого тюремника й підписався: "Ваш Валентин". Потім зцілив її чудесним чином від сліпоти, але все одно був страчений. Дата страти збіглася з римським торжеством на честь Юнони, богині любові. З тих пір люди щороку 14 лютого згадували Валентина й влаштовували свято всіх закоханих.

Вед: Англійці, наприклад, вважають, що з 14 лютого природа робить поворот до весни, і у птахів починається сезон шлюбних ігор, навіть стара англійська приказка говорить: "У день святого Валентина всі птахи в повітрі з'єднуються парами".

Вед:  Італійці вважають своїм обов'язком дарувати в цей день улюбленим солодощі. Цей день так і називається в Італії - солодкий.

Вед: Фіни відзначають 14 лютого День любові, дарують один одному подарунки у формі серця. А також в цей день робляться подарунки мамам, так як жіночого дня, подібного 8 Березня, у Фінляндії немає.

Вед: В Америці у ці дні продається 108 000 000 троянд, переважно червоних, а на цукерки в ці дні витрачають 692 000 000 доларів!

Вед: У Швейцарії окрім загальновизнаних символів свята – купідона і Валентинок, існує ще один – голуб.

Вед: На Сицилії існує таке повір’я: якщо молода дівчина стоятиме біля вікна півгодини перед сходом сонця напередодні Дня Валентина і перший промінь впаде на неї, то того ж року вона вийде заміж.

Вед: В Норвегії 14 лютого можуть одружуватися без згоди батьків.

Вед: Саудівська Аравія єдина країна в світі, де свято заборонено. Для запобігання святкування релігійна поліція заборонила 14 лютого торгувати трояндами, магазинам іграшок наказано прибрати з прилавків червоних ведмедиків, а магазинам солодощів заборонено продавати товари в упаковці серцеподібної форми.

Вед: А на Русі було своє свято закоханих. Воно відзначалося 8 липня і було пов'язане з легендарною історією кохання Петра і Февронії. Подружжя заповідало, щоб їх поховали в одній домовині, приготувавши домовину з тонкою перегородкою. Вони померли в одну мить 8 липня (за новим стилем), але порушивши заповіт, їх поклали в різних домовинах і в різних храмах. Наступного дня вони опинилися в одній домовині… Знову люди спробували їх роз’єднати, проте вранці вони знову були разом.

Вед: В цей день завжди дарують один одному подарунки і обов’язково у вигляді серця, тому що серце і червона троянда – символи цього свята.

     Троянда - улюблена квітка Венери, богині любові. Червоний колір - це колір сильних почуттів. А червона троянда - це квітка кохання.

Вед: Символами дня Валентина стали воркуючі голубки і серця, пронизані стрілою Амура На вечорах, присвячених Дню Святого Валентина, романтичні символи іноді переховували в солодощах. Кожен гість отримував скибочку торта і, якщо йому пощастило, знаходив емблему. Емблема говорить про його удачу.

Вед:  Іноді символи вкладали в подарунок замість посилок. Рис позначав весілля. Кільце - те ж саме або заручини. Монета означала, що людина одружується або вийде заміж за багатого. Іноді юнак отримував червону рукавичку. "Отримати рукавичку" означало, що він дівчині подобається.

Вед: У нас традиційно любов символізують голуби. Голуби вважаються улюбленими птахами Венери. Вони все життя не змінюють пару і спільно піклуються про пташенят. Ці птахи - символи вірності і любові, а також символи дня Святого Валентина.   А в Африці птахами любові називають барвистих папуг. Більшість з них мають червоні дзьоби. Вони названі птахами любові за те, що коли вони збираються в пари, то вони сидять на дуже близькій відстані один від одного.

Вед: Сотні років тому жінки носили з собою мереживні носовички. Якщо дама ронила носовичок, чоловік, що знаходиться поряд з нею, повинен був підняти хустку і повернути його жінці. Іноді дама спеціально ронила мереживну хустку, щоб познайомитися з вподобаним їй чоловіком. Незабаром мережива стали повністю асоціюватися з любовним романом.

Вед:  Свято Валентина – це свято любові, миру, доброти, чемності, сміху, веселощів.  Якщо ви будете завжди слухати старших, поважати їх, якщо до всіх будете звертатися чемно і лагідно, то і вас будуть любити і поважати вас.

Вед: Ескімоси, полінезійці не цілують один одного в рот. Вони труться носами. Це дуже приємно, а ще в Полінезії партнери зубами висмикують один одному волосся з брів;  а в Гамбії притискають жіночу долоню до свого носа;

 

                         Конкурси

Гра: “Зроби комплімент

Учні отримують вислови відомих людей які розрізані навпіл і коли вчитель зачитує ці вислови ті в кого з’єднується вислі кажуть одне одному комплімент. Зробити треба так щоб початок був у дівчат,а кінець у хлопців.

Нещасні не мають друзів. (Джон Драйден)

 

Без дружби ніяке спілкування між людьми не має цінності. (Сократ)

 

Довіра — перша умова дружби. (Жан де Лабрюйєр)

 

Без справжньої дружби життя — ніщо. (Цицерон)

 

У бідності та інших життєвих нещастях справжні друзі — це надійний прихисток. (Аристотель)

 

У дружбі немає ніяких розрахунків і міркувань, окрім неї самої. (Мішель де Монтень)

 

Друг — це найкраще, що в тебе може бути, і найкраще, чим можеш бути ти. (Дуглас Пейджест)

Дружба — найнеобхідніше для життя, так як ніхто не побажає собі життя без друзів, навіть якщо б він мав усі інші блага. (Аристотель)

 

Дружба робить час процвітання прекраснішим і полегшує горе тим, що дає можливість розділити його з другом. (Цицерон )

 

Дружба і довіра не купуються і не продаються. (Г. Троєпольський)

 

Дружба подвоює радості і скорочує наполовину прикрості. (Ф. Бекон)

 

Дружба є рівність. (Піфагор)

 

Основою дружньої прихильності є ті вигоди, які друзі розраховують отримати один від одного. Позбавте їх цих вигод — і дружба перестане існувати. (Поль Анрі Гольбах)

 

Хороші друзі дістаються тому, хто сам уміє бути хорошим другом. (Нікколо Макіавеллі)

Друг — це перш за все той, хто не береться судити. (Антуан де Сент-Екзюпері)

 

Я не довіряю людям, які стверджують, що у них багато друзів. Це означає всього лише, що вони погано розбираються в ближніх. (Карлос Руїс Сафон «Гра ангела»)

 

Хороший друг зберігає секрети. Кращий друг допомагає зберігати секрети. (Лорен Олівер «Перш, ніж я упаду»)

 

Швидка дружба закінчується довгою ворожнечею. (Віктор Суроров «Акваріум»)

 

Залишитися без друзів — найгірше після злиднів, нещастя. (Даніель Дефо)

 

Де б ми не були, з друзями завжди відчуваємо себе як вдома. (Генрі Драммонд)

 

Для відданого друга не можна зробити дуже багато. (Генріх Ібсен)

 

Гра «Збери серце »

По всій школі я(класний керівник) заховала шматочки серця з підказками,яке діти повинні зібрати.

 

Гра «Об’єднай пари»

Вед: Суть  цього конкурсу полягає в тому, що ви повинні об’єднати імена в пари, відомі своєю Любов’ю всьому світові. Одержавши конверти, за одну хвилину маєте скласти із карток, де написано  імена,  всесвітньо відомої пари. 

Звучить музика. Учасники підбирають імена. (Кожній команді – 5 пар імен). Наприклад: Кай - ... (Герда),  П'єро - ... (Мальвіна), Адам – Єва, Цезар – Клеопатра, Ромео – Джульєтта, Наталка – Петро, Ретт Батлер – Скарлетт О’Хара, Наполеон – Жозефіна, О. де Бальзак – Є. Ганська, Леді Діана – Принц Чарльз, О. С. Пушкін –  Н. М. Гончарова, В. Висоцький – М. Владі.

Гра: « Що змінилося?»  ( хлопчики сидять на стільцях, одна дівчинка уважно дивиться, потім відвертається, а хлопці міняються місцями, або щось змінюють з одягу. Дівчинці потрібно вгадати, що змінилося)

      Гра: назвати слова, якими можна лагідно назвати дівчинку, маму, сестричку,бабусю,чоловіка,брата.

 

  Конкурс: «Зрозумій мене без слів»

Мімікою і жестами потрібно звернутися один до одного із запрошенням:

- Запрошення на балет

- Запрошення в цирк

- Запрошення в бібліотеку

- Запрошення на мультфільм

 Гра: Назвати одним словом

  1. Дитяча іграшка для дівчаток? (лялька)
  2. Та, з ким дружать дівчатка? (подруга)
  3. Як тебе називають? ( ім’я)
  4. Колюча тваринка? ( їжак)
  5. Мати вашої мами? ( бабуся)
  6. Предмет, що захищає від дощу? ( парасолька)
  7. З скількох слів складається слово сліпоглухонімий ? ( 3 )
  8. Що може підняти не тільки доросла людина, а й дитина ? ( пір’їну)
  9. Символ якого знаку Зодіака має ядовите жало ? ( Скорпіон )
  10. Який колір протилежний чорному ? ( білий )
  11. Як називалася пошта, що доставлялася по воді ? ( пляшкова пошта )
  12. Яку страву любили козаки ? ( куліш )
  13. Який колір виникає при змішуванні синього і жовтого ? ( зелений )
  14. Яке яєчко знесла Курочка Ряба ? ( золоте )
  15. На чиїх ніжках  стоїть  хатина Баби Яги ? ( курячих )
  16. Чим вкрита собака ? ( шерстю )
  17. З яким німецьким містом пов’язана котлета в тісті ? ( гамбургер – Гамбург )
  18. Що робить кіт, коли побачить собаку ? ( тікає )
  19. Як називають тиждень на Великдень ? ( білий )
  20. Що значить 366 днів ? ( рік )
  21. Яким коридором йдуть пасажири в літак, коли їх не оглядають ? ( зеленим )
  22. Яка мовна одиниця найменша ? ( звук )
  23. Як називається підвищення, по якому ходять моделі ? ( подіум )
  24. Що таке ь ? ( буква )
  25. Скільки звуків у слові ящірка ? ( 8 )
  26. Що таке апостроф ? ( знак )
  27. Перший показ вистави, фільма . ( прем’єра )
  28. Назва приміщення для перегляду фільмів ? ( кінозал )
  29. Те, куди літають люди, але одиниці. ( космос )
  30. Скільки кольорів у веселки ? ( 7 )
  31. Людина, яка віртуозно володіє комп’ютером, але робить злочини. ( хакери )
  32. Оцінювання у школі. ( бал )
  33. Багато серій у фільмі. ( серіал )
  34. Найперша людина в країні. ( Президент )
  35. Слово звучить однаково, але різне значення . (омонім)

 

Гра: «Знайомство»

 Умови конкурсу: станьте навпроти. Уважно подивіться одне на одного. А тепер поверніться спинами й дайте відповіді на запитання.

 Запитання конкурсу:

 · Якого кольору очі у твоєї половинки?

 · У чому зодягнена (-ий), колір одягу твоєї половинки?

 · Чи є годинник на руці у твоєї половинки?

 · Якого кольору волосся? Яка зачіска?

 · Чи є каблучка, сережки у твоєї половинки?

 

Підсумки.

Вед. Розбираємо валентинки які протягом тижня опускали до скриньки.

Всі учні отримуюсь солодощі у вигляді серця.

Описание: https://pp.userapi.com/c844520/v844520030/1a6c7e/g5fluYAmwjs.jpg

doc
Додано
21 лютого 2019
Переглядів
747
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку