Виховний захід «Козацькі забави»

Про матеріал

Мета заходу: прилучити учнів до джерел національної історії і культури; сприяти патріотичному вихованню кожного учня, осмисленню себе, як частини українського народу; пробуджувати національну свідомість; загартовувати вихованців фізично і морально. Обладнання: спортивні лави, обручі, козацький одяг (сорочки, шаровари, шапки), макети коней, гарбузи, кеглі, ложки, сира картопля, «казани», канат, мішки з «вантажем», дощечки – «купини», фішки для поділу на команди (у вигляді яблучок, грибочків, метеликів). Форма проведення: спортивні змагання з використанням козацьких традицій

Перегляд файлу

Виховний захід «Козацькі забави»

Мета заходу: прилучити учнів до джерел національної історії і культури; сприяти патріотичному вихованню кожного учня, осмисленню себе, як частини українського народу; пробуджувати національну свідомість; загартовувати вихованців фізично і морально.

Обладнання: спортивні лави, обручі, козацький одяг (сорочки, шаровари,  шапки), макети коней, гарбузи, кеглі, ложки, сира картопля, «казани», канат,  мішки з «вантажем», дощечки - «купини», фішки  для поділу на команди (у вигляді яблучок, грибочків, метеликів).

Форма проведення: спортивні змагання з використанням козацьких традицій

Музичне оформлення: Гімн гетьманської республіки НВК (пісня «Запорізька похідна»)

Хід проведення заходу

Ведучий. Доброго дня, дорогі друзі! Ми раді зустрічі з вами! Зібрались ми тут не дарма – на це є вагома причина.

Всі ви знаєте, що найважливішим у житті кожної людини є здоров’я. Його не знайдеш на дорозі і не купиш ні за які гроші. А фактом є те, що найефективнішим засобом у збереженні і зміцненні здоров’я  є фізична культура і масовий спорт. Тому ми вас запрошуємо на спортивні змагання. А так як наш НВК це Гетьманська республіка – то ми поринемо у козацьке середовище, побуваємо на їх змаганнях. Адже всі прекрасно знають, що козаки весь свій вільний час присвячували саме виконанню фізичних вправ, а дітей з вже трьох років привчали до фізичного виховання. А наші учасники вже школярі – і вони вже неабиякі спортсмени і козаки.

- Слово надається нашим славним козачатам.

1. Слухайте, люди, дорослі й малі,

Ті, що живуть на вкраїнській землі.

Разом із нами в мандрівку рушайте,

Кидайте все, та в похід поспішайте.

2. Воля – найвища цінність в житті,

Вільний не може збитися в путі.

Всі ми цінуємо братерство і згоду,

Ми – не раби,  ми – козацького роду!

3. Козак – герой народу України.

Козакувати – справа не проста.

Коли державу відбудуємо незалежну,

Красою слава запалає золота.

4. В яку б не пішли ми дорогу, -

Ти, пісне, над нами злітай!

Крокуючи гордо і в ногу,

Ми славимо рідний наш край.

           Ведучий. Для того, щоб повести змагання, потрібно створити команди. Це ми виконаємо за допомогою фішок (діти обирають яблуко, грибок чи метелика і збираються у групи)

   - А тепер зберіться у групи і оберіть собі командира (діти обирають командира разом поспілкувавшись між собою)

Ведучий. І ось команди до змагань готові.

Зазвичай всі серйозні спортивні змагання відкриваються Гімном держави. Так як наш НВК – гетьманська республіка, то ми запрошуємо всіх учасників до виконання Гімну НВК (звучить пісня «Запорізька похідна»)

Ведучий. А зараз запрошуємо суддів наших змагань зайняти свої місця. Так як у нас три команди, то за перемогу у конкурсі ставиться максимальна оцінка 3 бали, за другий результат – 2 бали, за третій результат – 1 бал.

Капітани команд шикують свої команди на стартові позиції.

1 конкурс. «Перекличка команд».

Для того, щоб провести перекличку команд,  назвіть команди та доберіть девізи. (Діти збираються гуртом і швидко обирають)

Команди! До змагань «Козацькі забави» - шикуйсь! Козацьку перекличку почали! (команди називають назву своєї команди і девіз)

Команда «Запорожці»

Девіз. Дайте нам побільше каші

           Перемоги будуть наші!

Команда «Гетьман»

Девіз: Козачата – діти браві,

            У змаганнях дуже жваві.

Команда «Чайка»

Девіз: Браття або перемогу здобудемо

           Або дома не будемо.

2 конкурс. «Вдягни козака»

Чорна шапка набакир і широкі шаровари,

Гостра шабля у руках. Козака впізнали?

Козаками були найчастіше красиві та атлетично складені чоловіки. А ще вони були дуже охайні у своєму вбранні. У наступному змаганні вам доведеться зібратися у похід – вдягнути шаровари (Перший гравець біжить до стільчика, вдягає шаровари і вертається до команди. Тут він скидає шаровари і передає наступному гравцеві. Наступний гравець вдягає шаровари, біжить до стільця і знімає шаровари і т.д.)

3 конкурс. «Козацька юшка»

Кашу будемо варити, щоб рости та ще й мужніти.

Раз, два, три – кашоваром будеш ти!

Козаки на Січі жили без жінок, тому готувати їжу їм доводилося самим. І готували вони з великою приємністю.

Ви повинні наповнити казан картоплею. Для цього потрібно з ложкою, на якій лежить картоплина, перейти по гімнастичній лаві, пробігти через обруч, кинути картоплину в казан і передати ложку наступному учаснику.

4 конкурс. «Запаси на зиму»

Вояки з необхідності, козаки, залишалися невтомними трудівниками. На зиму вони поверталися до своїх родин і займалися буденними справами, працювали. Зараз козаки повинні зробити запаси на зиму – приготувати гарбузи для каші. Потрібно перекотити гарбузи від лінії старту до фінішу і повернувшись назад, передати гарбуз наступному члену команди.

5 конкурс «Скакуни»

Уже з трирічного віку маленького козачка вчили їздити на коні і тому у дорослому віці вони були віртуозними наїзниками. Ось і ви спробуйте приборкати скакунів. Вам на цих уявних конях, тримаючи одною рукою за гриву, а іншу піднявши вгору, неначе тримаєте шаблю, проїхати по дистанції і передати «скакуна» наступному.

6 конкурс. «Конкурс капітанів. Чия шапка далі»

Очолював козацьку військову організацію вибраний на кругу кошовий отаман. А був він завжди сильним, спритним, мужнім і фізично здоровим. Зараз ми і перевіримо наших капітанів. Наші отамани позмагаються у «метанні» козацької шапки. Завдання виконують по черзі. Вимірюють, хто ж кинув шапку далі.

7 конкурс. «Через болото»

Козаки були  не тільки спритними, а й хитрими. Вони могли з’явитися зненацька нізвідки. Наприклад з непрохідного болота. Пропоную показати як козаки долають болото. Кожній команді дається дві дощечки. Переставляючи їх почергово, потрібно пройти дистанцію і передати наступному гравцеві.

8 конкурс. «По сіль»

Козаки – сильні люди. Їм найважчі вантажі по плечу. А мішок із сіллю, немов з ватою. То ж перенесемо мішки із сіллю.

9 конкурс. «Хто сильніший. Канат»

Козаки у вільну хвилину влаштовували змагання між собою. Мірялися силою. Тож і ми поміряємося силою у перетягуванні канату.

Слово журі.

Ведуча. На завершення змагань дякую дітям за активну участь, глядачам за увагу. А всі бажаю міцного здоров’я та мирного неба.

 

 

 

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку