Виховний захід професійного спрямування : "На Масницю в Ставропігійське"

Про матеріал
Розробка виховного заходу, яка містить сценарій проведення свята Масниця. Описано конкурси, естафети, є матеріал з виступом працівників.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДНЗ «СТАВРОПІГІЙСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ М.ЛЬВОВА»

 

 

 

 

 

Методична розробка

виховного заходу

на тему:

«На Масницю в Ставропігійське»

 

 

                            Розробили:

                                                                    Викладач Асмаловська К. Б.

                                                          Методист Цибух О. М.

 

м. Львів

Виховний захід професійного спрямування

«На Масницю в Ставропігійське»

Мета:

- Розвиток естетичних поглядів та смаків, що ґрунтуються на народній естетиці та найкращих надбаннях цивілізації.

- Виховання гармонійно розвиненої особистості з високим національно – культурним потенціалом, розвинутим почуттям прекрасного.

- Вироблення умінь власноруч примножувати культурно – мистецькі надбання народу та відтворювати прекрасне у повсякденному житті.

- Прищеплення ставлення до сімейних та загальнонародних традицій, звичаїв, обрядів, скарбів народнопісенної творчості.

Розвиваюча мета:

  •          Розвивати логічне мислення учнів, творчу уяву, пробуджувати інтерес до професії

Форма проведення: вікторина, групова робота професійного спрямування.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід виховного заходу

(Сценарій)

Ведучий 1: Вітаємо вас на нашому святі!

                Сьогодні ми дізнаємось багато цікавого про Масницю, історію походження цього свята, а також проведемо конкурси між учнями з професії Кухар, де вони зможуть поринути у старовинні традиції та проявити свою професійну майстерність.

 Представимо наші команди:

Ведучий 2: Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного               масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік. А чи знаєте ви, що Масляна – це одне з найдавніших слов’янських свят? А детальніше про історію його походження ми дізнаємось від методиста нашого закладу – Цибух Оксани Михайлівни.

Виступ методиста

В сьогоднішній час стає все популярнішим влаштовувати гуляння на свято Масляної, хтось згадує стародавні традиції, організовує цікаві конкурси, хтось проявляє свій кулінарний хист в випіканні млинців чи вареників.

То звідки все-таки бере початок походження цього свята?

Перші згадки про Масляну в календарях наших предків датуються ІV ст. н.е. Свято активно відзначалося не лише в період язичництва, а й після запровадження християнства князем Володимиром у 988 році. Зважаючи на велику популярність масничних обрядів та їх значення для народу, Православна Церква не відштовхнула народні традиції, а раціонально, з розумом використала.

Ще в дохристиянські часи Масляна відзначалася на честь весняного рівнодення, яке вважалося також початком нового року. А тому народні обряди на Масляну були покликані допомогти гарній родючості і початку сільськогосподарських робіт.

 

За часів християнства Масляна також стала сирним тижнем і періодом підготовки до найсерйознішого церковного посту. Залежно від мінливої ​​дати Великодня і Великого посту, також щорічно стала змінюватись і дата Масляної. Сім днів поспіль дозволено їсти масло, рибу, яйця та молочні продукти, а от від м’яса в цей тиждень, вже варто утриматися.

Масляна – архаїчне свято, що мало безліч обрядів. Колодій — слов'янський обряд, приурочений до Масниці. На масничному тижні мав місце звичай прив'язувати колодки до ніг тим, хто ще без пари. Це мало спонукати молодь замислитись про продовження роду та створення сім’ї. Така традиція була дуже популярною, тому назва обряду колодій вживалася нарівні із назвою свята Масляна, але це зовсім не означає, що дані поняття тотожні.

Сьогодні часто можна зустріти дебати – Масляна є більш українським чи більш російським святом? Зважаючи на язичницьку історію походження, відповідь очевидна – перш за все, це древньослов’янське свято, зароджене на території нашої Батьківщини. А ми, українці, є спадкоємцями традицій Київської Русі. Отже Масниця – наше культурне надбання, незалежно від особистих релігійних переконань – християнських чи язичницьких.

За традицією Масляна святкується тиждень. Кожен день Масляного тижня є символічним:

Понеділок – ГОСТІ: у перший день Масляної приймають гостей та печуть млинці. Колись у цей день прикрашали оселю солом'яний опудалом.

Вівторок – ЗАЛИЦЯННЯ: у вівторок незаміжні дівчата влаштовували оглядини або ж йшли кататися з хлопцями на санях.

Середа – ЧАСТУВАННЯ: у середу жінка кличе зятя та інших гостей на млинці. Кожна господарочка має свій особливий рецепт приготування млинців.

Четвер – ГУЛЯННЯ: у четвер розпочинаються масові гуляння.

П'ятниця – ТЕЩИН ДЕНЬ: у п'ятницю вже зять повинен кликати тещу на млинці. Вважається, що такий обряд сприятиме налагодженню стосунків у родині.

Субота – ПРОЩАННЯ ІЗ ЗИМОЮ: у суботу всі ходять у гості та з веселим настроєм проводжають зиму.

Неділя - ПРОЩЕНА: тиждень завершується Прощеною неділею, коли треба забувати всі образи та усіх прощати.

Ще один поширений спір – це все-таки вареники чи млинці готують на Масницю?

Прихід весни ототожнювали із Сонцем, тому на Масляну готували обрядовий хліб у формі кола – млинець. Стародавні слов’яни вірили, що разом з круглим, рум'яним млинцем вони з'їдають частинку тепла і могутності небесного світила. На Русі млинці готувались в круглих глиняних пательнях із зубчатими краями й прокресленим по глині хрестом – знаком сонця.

Вареники вважаються символом Місяця, тому що своєю формою нагадують його обриси. Свого поширення ця страва набула на території України у період козацтва. Беручи до уваги мінімум півтора тисячолітнє походження свята та відсутність вареників у меню давніх слов’ян, традиційною стравою Масниці являються саме млинці, а вареники увійшли в традицію лише в останні століття.

Сьогодні ми спробуємо об’єднати дві ці теорії.

Отже, давайте збережемо наші культурні традиції, адже наші предки мріяли, щоб ми – українці – жили в достатку, в мирі та злагоді, шанували землі наші й шанували культуру. Масляничні звичаї своїх предків ми успадкували. Тепер залишилося їх зберегти і передати своїм дітям.

Ведучий 1 : Дякуємо за цікаву доповідь, а ми оголошуємо умови 1-го конкурсу. Так, як однією з традиційних страв на Масляну є млинці, наші учасники приготували свій оригінальний рецепт млинців і будуть презентувати їх нашим суддям.

Отже, Команда №1:

Млинці з шпинатом і сиром рікота

Інгредієнти:

  • 100 г шпинату (свіжого або замороженого)
  • 200 г сиру рікота
  • 2 яйця
  • 300 мл молока
  • 100 мл води
  • 150 г борошна
  • 1 ст. л. олії
  • Сіль за смаком

Приготування:

  1. Збийте яйця з молоком, водою і сіллю.
  2. Додайте просіяне борошно і перемішайте до однорідної консистенції.
  3. Додайте олію та шпинат (попередньо бланшований і подрібнений).
  4. Випікайте тонкі млинці на гарячій сковороді.
  5. Окремо змішайте рікоту з дрібкою солі і перцем.
  6. Накладіть сирну начинку на млинці, згорніть їх і подавайте теплими.

 

Команда №2:

Млинці з гречаного борошна з грибами

Інгредієнти:

  • 200 г гречаного борошна
  • 100 г пшеничного борошна
  • 2 яйця
  • 300 мл молока
  • 200 мл води
  • 2 ст. л. олії
  • 200 г грибів (печериці або лісові)
  • 1 цибулина
  • Сіль, перець за смаком

Приготування:

  1. Збийте яйця з молоком, водою та сіллю, додайте обидва види борошна.
  2. Додайте олію і випікайте млинці на сковороді.
  3. Наріжте гриби і цибулю, обсмажте їх до золотистого кольору, додайте сіль і перець.
  4. Начиніть млинці грибною сумішшю, скрутіть їх і подавайте гарячими.

Команда №3:

Млинці з какао і бананом

Інгредієнти:

  • 150 г борошна
  • 2 ст. л. какао
  • 2 яйця
  • 300 мл молока
  • 100 мл води
  • 2 ст. л. цукру
  • 1 ст. л. олії
  • 2 банани
  • 100 г шоколаду

Приготування:

  1. Змішайте яйця, молоко, воду та цукор. Просійте борошно з какао і поступово додайте в рідку суміш.
  2. Додайте олію і випікайте шоколадні млинці на сковороді.
  3. Наріжте банани кружечками, розтопіть шоколад.
  4. Загорніть банани в млинці, полийте розтопленим шоколадом і подавайте.

 

Команда №4:

Млинці з морквою і імбиром

Інгредієнти:

  • 150 г борошна
  • 200 мл молока
  • 100 мл води
  • 1 яйце
  • 1 ст. л. цукру
  • 1 ч. л. тертого імбиру
  • 100 г тертої моркви
  • 1 ст. л. олії
  • Сіль за смаком

Приготування:

  1. Збийте яйце з молоком, водою та сіллю.
  2. Додайте борошно, цукор і тертий імбир.
  3. Додайте терту моркву та олію, добре перемішайте.
  4. Випікайте млинці на розігрітій сковороді до золотистого кольору.
  5. Подавайте з медом або йогуртом для цікавого поєднання смаків.

 

Доки судді виставляють бали, ми запрошуємо до слова майстра виробничого навчання, яка розповість про кулінарну подорож Україною.

Виступ майстра

Радий вітати вас на нашому святковому заході, присвяченому Масниці! Це свято символізує не лише прощання із зимою та зустріч весни, але й глибоке коріння нашої культури, де їжа є невід'ємною частиною традицій і спілкування.

Сьогодні я хочу запросити вас у кулінарну подорож Україною. Наша кухня багата, різноманітна й відображає багатовікову історію, культуру і традиції кожного куточка нашої країни.

Почнемо нашу подорож зі сходу. На Донбасі та в Харкові, широко поширені вареники з різними начинками: картоплею, капустою, сиром, а також з м'ясом. Ці страви, здавалося б, прості, але наповнені домашнім теплом і душевністю.

Далі вирушаємо до центральної України – серця нашої держави. Київський борщ – справжній символ української кухні. Кожна господиня має свій секрет приготування, але в основі завжди любов до сім'ї і традицій.

Західна Україна привітає нас духмяним баношем із Закарпаття та гуцульськими сирами. Ці страви відображають гори, чистоту природи і багатство смаків, які передаються з покоління в покоління.

А тепер зазирнемо на південь. Тут панує інша кулінарна традиція – більш легка, з морепродуктами та овочами. Смачні й соковиті форшмаки з Одеси, смажена риба і овочеві страви нагадують нам про тепле Чорне море та сонячний клімат.

І наостанок, не можемо не згадати про північ України. Тутешні страви більш стримані, але не менш смачні. Особливе місце займають страви з грибами та ягідні пироги, які відображають красу місцевих лісів і садів.

Масниця, як і вся українська кухня, – це свято єдності, де кожен регіон привносить щось своє, унікальне. Сьогоднішній захід – це не лише святкування Масниці, а й данина поваги нашим традиціям та багатству кулінарної спадщини.

Запрошую вас насолодитися нашими стравами та зануритися у цей смачний і захоплюючий світ української кухні. Нехай наша кулінарна подорож стане для вас не лише гастрономічним задоволенням, але й нагадуванням про багатство і різноманіття нашої рідної землі.

 

Ведучий 2: А тепер наш 2-ий конкурс, в якому учасники пройдуть міні-естафету народжену з традицій Масляної.

Естафета 1: З зав’язаними очима потрібно відгадати варення, яке спробує один учасник з кожної команди.

Естафета 2: З зав’язаними очима нагодувати один одного сметаною.

Естафета 3: якнайшвидше перенести вареники з однієї посуди, в іншу. Умова – вареники можна переносити лише ложкою і лише по одному варенику.

Ведучий 1: Доки судді підраховують бали, наші команди готуються до третього кулінарного конкурсу і подачі своїх оригінальних вареників. А тим часом глядачі можуть спробувати наших смаколиків.

Дегустація, грає музика

Ведучий 2: просимо презентувати страви.

Команда №1:

Вареники з лососем і крем-сиром

Інгредієнти для тіста:

  • 500 г борошна
  • 1 яйце
  • 200 мл води
  • 1 ч. л. солі

Інгредієнти для начинки:

  • 200 г слабосоленого лосося
  • 150 г крем-сиру (типу "Філадельфія")
  • Зелень (кріп, петрушка)

Приготування:

  1. Приготуйте тісто, змішавши борошно, яйце, воду і сіль. Вимісіть до еластичної консистенції та залиште на 30 хвилин під плівкою.
  2. Лосося наріжте дрібними шматочками, змішайте з крем-сиром і зеленню.
  3. Розкачайте тісто тонко, виріжте кружечки, покладіть начинку і заліпіть вареники.
  4. Відваріть вареники до готовності в підсоленій воді (близько 5 хвилин після того, як вони спливуть).
  5. Подавайте з вершковим маслом або соусом зі сметани і лимонного соку.

 

Команда №2:

Вареники з гарбузом і сиром фета

Інгредієнти для тіста:

  • 500 г борошна
  • 1 яйце
  • 200 мл води
  • 1 ч. л. солі

Інгредієнти для начинки:

  • 300 г запеченого гарбуза
  • 150 г сиру фета
  • 1 ст. л. меду
  • Дрібка кориці

Приготування:

  1. Замісіть тісто зі стандартних інгредієнтів, як у попередньому рецепті.
  2. Гарбуз наріжте кубиками та запечіть до м'якості, потім розімніть його на пюре. Додайте мед, корицю та розкришений сир фета.
  3. Начиніть вареники гарбузовою сумішшю.
  4. Відваріть вареники та подавайте зі сметаною або маслом, прикрашені корицею або медом.

 

Команда №3:

Вареники з картоплею і трюфельною олією

Інгредієнти для тіста:

  • 500 г борошна
  • 1 яйце
  • 200 мл води
  • 1 ч. л. солі

Інгредієнти для начинки:

  • 400 г картоплі
  • 100 г вершкового масла
  • 2 ст. л. трюфельної олії
  • Сіль, перець

Приготування:

  1. Замісіть тісто за базовим рецептом.
  2. Відваріть картоплю та зробіть пюре. Додайте вершкове масло та трюфельну олію, приправте сіллю і перцем.
  3. Начиніть вареники картопляною сумішшю.
  4. Відваріть до готовності та подавайте з трюфельною олією або вершковим маслом.

 

Команда №4:

Вареники з яблуками і корицею

Інгредієнти для тіста:

  • 500 г борошна
  • 1 яйце
  • 200 мл води
  • 1 ч. л. солі

Інгредієнти для начинки:

  • 4 яблука
  • 2 ст. л. цукру
  • 1 ч. л. кориці
  • 1 ст. л. лимонного соку

Приготування:

  1. Замісіть тісто за базовим рецептом.
  2. Яблука очистіть від шкірки і наріжте кубиками. Змішайте з цукром, корицею та лимонним соком.
  3. Начиніть вареники яблучною сумішшю.
  4. Відваріть вареники та подавайте з медом або ванільним соусом.

 

Ведучий 1: Судді підводять підсумки і оголошують результат. Учасники отримують нагороди.

Висновок

Сьогоднішній захід став справжнім святом кулінарної творчості та дружнього змагання. Учасники продемонстрували не лише свої кулінарні таланти, створюючи оригінальні рецепти вареників і млинців, але й командний дух та кмітливість під час естафет. Кожна команда вразила своєю винахідливістю, а найголовніше — усі змогли отримати задоволення від процесу та зануритися в атмосферу свята.

Масниця — це не лише прощання з зимою і зустріч весни, але й можливість об'єднатися, відчути теплоту спілкування та традицій. Завдяки вашим зусиллям і участі, ми всі відчули справжнє свято, наповнене сміхом, емоціями і незабутніми моментами.

Незалежно від результатів, переможцями стали всі учасники, оскільки найцінніше — це спільний досвід, радість і дружба, які ми сьогодні розділили.

Дякуємо всім за участь і вітаємо переможців!

docx
Додано
16 вересня
Переглядів
9
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку