Виховний захід "Великдень всіх нас на гостини просить..."

Про матеріал

Великдень - дуже шановане свято у християнській релігії. Воно пов'язане із Воскресінням Ісуса Христа, тому й має назву Великий День або Великдень. Даний захід допоможе учням глибше усвідомити значення цього свята, його історію та значення.

Перегляд файлу

На фоні легкої музики учениця читає вірш, на мультимедійній дошці слайд "Великдень всіх нас на гостини просить"

 Учень 1

Люблю весну, та хто її не любить,

Коли життя цвіте, як пишний сад.

І, мов у сні, шепочуть листя губи.

І квіти шлють солодкий аромат.

Люблю весну, коли плюскочуть ріки,

Коли рида од щастя соловей,

І заглядає сонце під повіки

У тишині задуманих алей...

Люблю, коли блукає місяць в травах

Хатини білить променем своїм

І п'є тепло ночей ласкавих,

А на лугах пливе туманів дим.

Весна вдягла у зелень віти в дуба.

Уже курличуть в небі журавлі,

Люблю весну, та хто її не любить

На цій чудесній, радісній землі!

 

Учень 2

На ранньому скоромному столі

Великдень всіх нас на гостини просить,

Малює сонце полотно небес,

І крашанку, як усмішку, підносить:

- Христос Воскрес!

- Воістину Воскрес!

 

 

Ведуча 1

Разом із пробудженням природи  від зимового сну в Україні починається весняний цикл народних свят. На цей період припадає одне з найбільших після Різдва християнських свят - Великдень, початки якого сягають в Х століття. Це світле й радісне свято Воскресіння Сина Божого - Ісуса Христа.

Учень 3. Вірш "Великдень"

Великий День відкриє двері неба,

І Херувими, і Архангели святі

Співатимуть для мене і для тебе,

Обнявшись з Богом у небесній висоті.

А на землі до кожного створіння

Така безмежна радість прийде вмить:

Великий День, Великдень, Воскресіння

Очистить душу, рани ізцілить.

Христос Воскрес! З'явився в білих шатах.

І ніжним голосом до Серця Свого кличе.

Христос Воскрес! Щоб нас не залишати,

Щоб сльози втерти на заплаканих обличчях.

 

Ведуча 2

Великдень - дуже шановане свято у християнській релігії. Воно пов'язане із Воскресінням Ісуса Христа, тому й має назву Великий День або Великдень.

Ведуча 3

В усіх народів світу існує повір'я, що той, хто забув звичаї своїх батьків. карається людьми і Богом. Він блукає по світу, як блудний син і ніде не може знайти собі притулку, бо він загублений для свого народу.

 Отож давайте сьогодні разом і продовжимо вивчати народні традиції, пов'язані з найулюбленішим весняним святом усіх християн - Великоднем або Святом Пасхи.

 

Учень 4

І зійде сонце, наче кругла паска,

Мов писанка, розквітне вся земля -

Радіймо, друзі, Великодня казка

Гаївкою хай серце звеселя.

Співаймо, друзі, в великоднім колі

І Господа Воскреслого молім,

Щоб обновивсь весною щастя й долі

Наш рідний край, наш рідний дім.

На дошці слайд "Історія свята"

Ведуча 4

Великдень - у цей день християни святкують Воскресіння Ісуса Христа, що сталося на третій день після Його смерті, при чому день смерті вважається першим днем. Свято називають також Пасха або Паска. Вважається найважливішим християнським святом, котре вказує радість з приводу перемоги Божого Сина над Смертю та вічним Забуттям.

 

Ведуча 1

Слово "Пасха" прийшло до нас з грецької мови і означає порятунок. У цей день ми торжествуємо позбавлення через Христа Спасителя всього людства від рабства диявола і даруванням нам життя і вічного блаженства. Воскресіння Христове - це основа і вінець нашої віри, це перша і найбільша істина.

Християнський Великдень святкується навесні, але день святкування - не визначена дата, він визначається за місячно-сонячним календарем. Цей день випадає на період початку квітня - середини травня.

 

Ведуча 2

Історія Великодня своїм корінням йде в глибоку старовину. Приблизно 5 тисяч років тому іудейські племена відзначали його як свято отелення худоби, потім Великдень пов'язували з початком жнив, пізніше - з відходом євреїв з Єгипту. Християни ж вклали в цей день інший сенс і відзначають його у зв'язку з Воскресінням Христа.

Ведуча 3

На першому Вселенському соборі Християнської церкви в Нікеї було вирішено перенести православне свято на тиждень пізніше єврейського. Ухвалою цього ж собору Великдень повинен святкуватися в першу неділю, що йде за першим повним місяцем після весняного рівнодення. Таким чином, свято кочує в часі та випадає щороку на різні дні.

 

Ведуча 4

Свято Великодня має язичницьке коріння і народилося набагато раніше за свято Пасхи, ще до зародження в Україні християнства. В давнину землероби вірили, що померлі родичі продовжують жити під землею і можуть впливати на її родючість. Саме з цими віруваннями і була тісно пов'язана весняна поминальна обрядовість.

 

Ведуча 1

В Україні святкувати Пасху почали наприкінці першого тисячоліття, з приходом християнства. За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано-вранці і це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом - Ангел Небесний відвалив камінь від Гробу Господнього і сповістив про Воскресіння Божого Сина.

 

Ведуча 2

Свято Великодня в Україні сьогодні символізує загальне відродження та обновлення. "Свято свят і торжество торжеств" - так іменують християни Великдень. Цього дня весь християнський світ відзначає подію, яка стала символом перемоги добра над злом, світла над темрявою. Це символічний дворазовий перехід Ісуса Христа від життя до смерті й від смерті до життя. Перший перехід - сумна Хресна дорога Ісуса Христа. Другий - Воскресіння радісне й торжествуюче.

 

Учень 5

Христос Воскрес! Співає вся природа,

Великий гімн полинув до небес.

Хоч він помер з любові до народу,

Із гробу встав, у величі Воскрес.

Христос Воскрес! Яка велична днина!

Яка любов, і ласка, і краса!

Віддав Господь улюбленого Сина,

Щоб людям всім відкрити небеса.

Христос Воскрес! Радійте нині, діти!

Сповнилося найбільше із чудес.

Пропала тьма, і сонце правди світить!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

Слайд "Звичаї та традиції Великодня"

Ведуча 3

Готуючись до свята Воскресіння Ісуса Христа, віруючі очищають душу від скверни, каються в гріхах, суворо дотримуючись Великого Посту. який триває 7 тижнів. У цей час вживають лише пісні страви, уникають будь-яких розваг, тому, що 40 днів Христос постив у пустелі.

Ведуча 4

Вважається, що в дні посту душа віруючого повинна прислухатися до страждань Господа, котрі пережив Ісус Христос в людській подобі в останні дні. Ці сім тижнів називаються седмицями. Останній тиждень перед Пасхою називається Страсна Седмиця.

Слайд "Вхід Господній в Єрусалим"

Ведуча 1

За 6 днів до Великодня, за християнським ученням, Ісус Христос зі своїми учнями йшов до Єрусалима. Дорогою Його зустрічали люди, кидаючи пальмове гілля до Ісусових ніг. Оскільки пальми в нас не ростуть, їх замінила вербова лоза. Принісши її додому, люди злегка б'ють одне одного гілочками, приказуючи: "Верба б'є, не я б'ю, за тиждень Великдень. Будь здоровий, як вода, і багатий, як земля!"

Слайд "Не я б'ю, верба б'є, за тиждень Великдень."

Учень 6

Легенда про вербу

Весняна повінь затопила село. Буйна зелень переплелася з соковитим цвітом весняних дерев. Чому ж похилені ці віти?

Жила в одному селі дівчина Соломія. Знала мати, що немає кращої дівчини за її доньку ні в своєму селі, ні в сусідньому. Весняний ніжний трояндовий рум'янець, витончений ніс, мармурове підборіддя, а сама струнка, мов молода тополька. Але постійна туга в її очах ятрила материнське серце. Соломія була наречена, її коханий козак Максим, пішов на турецьку війну і від нього вже довго не було звістки. Соломія довгими вечорами сиділа під хатою і співала, співала... І всім серцем прагнула, щоб її спів долинув до коханого.

Одного вечора до її двору зайшов кобзар. Соломія завела його до хати, пригостила й запитала: "Можливо, Ви щось чули про мого нареченого, козака Максима?" Кобзар мовчки взяв кобзу до рук та й заспівав думу про турецьку неволю, а потім подав дівчині хустку. Все зрозуміла Соломія... Не судилося їй дочекатися Максима, не судилося стати його дружиною. У риданні побігла дівчина до ставу, підняла руки і мовила: "Якщо мені не бути з Максимом, нехай моя руса коса зіллям зеленіє!" І стала Соломія вербою.

Слайд "Серед крові, серед поту, Спас іде вже на Голгофу..."

Ведуча 2

Великий Четвер перед Великоднем називають ще Чистим Четвергом. На подвір'ях, у будинках, на цвинтарях прибирають, готуючись до Святого Дня. В цей день, як написано в Біблії, Христос терпів тяжкі муки. Він у терновому вінку ніс хрест на гору Голгофу, де Його розіп'яли:

Хрест на плечі накладають, б'ють, катують, попихають.

Серед крові, серед поту, Спас іде вже на Голгофу, - сумно й болісно співається в Великодній пісні.

Ведуча 3

У Четвер в церквах служать Літургію, читають про Страсті Христові при запалених свічках, які після відправи запаленими несуть додому. Ці свічки бережуть дім від грому й блискавки. З цього дня готувалися до святкового столу: фарбували і розписували яйця, випікали дрібні вироби  з кращого пшеничного борошна із зображенням хрестиків, баранчиків, жайворонків.

 

Ведуча 4

У Страсну П'ятницю - у день страдницької смерті розп'ятого Христа старі й малі йдуть до церкви. П'ятниця - це день трауру на спомин про страждання Христа. В стихарах змістовно передають муки й смерть Господа нашого. Правиться в церквах утреня і вечірня , в яких підкреслюється строга Божа справедливість, безконечна Божа любов і милосердя до нас, грішних.

Слайд "Б'ють, катують, розпинають..."

Ведуча 1

Страсної П'ятниці  вчиняли тісто на паску, бабки та пироги. Посадивши паску в піч, господиня витирала дітям обличчя, промовляючи:" Абис такий величний, як хліб пшеничний", "Абис така велична, як паска пшенична". Як  паска вдавалася, раділи, бо в родині буде все гаразд, якщо ні або порепається, вбачали в тому ознаку якихось майбутніх нещасть, смерті когось із близьких родичів.

Вважалось,що коли паска печеться, потрібно, щоб нікого чужого в хаті не було. Паску, поки не посвятить священик, не їдять.

Ведуча 2

А Великодня Субота - це останній день підготовки до свята і остання нагода висповідатися й прийняти Святі Тайни Тіла і Крові Христа. Без цього не досягнути повноти свята. Не гідно сідати до Великоднього столу з неочищеним серцем і устами.

Учень 7

Зоряні дзвони, срібнії дзвони б'ються, мов людські серця.

Встаньте! Прокиньтесь, засмучені, сонні, в милості Сина й Отця!

Чисто, блаженно, по-Божому ясно ллється на світ Воскресіння.

Радість прийшла невимовна, прекрасна, кінчились муки терпіння!

З нами - Христос! У батьківському домі з нами - в Любові та Ласці!

Сонячна писанка в теплій долоні світиться рідним на щастя...

Ведуча 3

... У П'ятницю, о дев'ятій годині ранку Ісуса Христа розіпнули на хресті разом з розбійниками. О третій годині опівдні померкло сонце, затрусилася земля, великі камені розкололися, і завіса в храмі роздерлася. Ісус Христос на хресті схилив голову і випустив дух.

Запис пісні "Під хрест Твій стаю"

Ведуча 4

Двоє з Його учнів, Йосип і Никодим, отримавши дозвіл, зняли Пречисте Тіло Ісуса з хреста, оповили Його покривалами й поховали в печері, вхід до якої закрили каменем. Але й після цього вороги Господа не заспокоїлись. Вони поставили варту біля печери Гробу Господнього і запечатали вхід до неї.

Ведуча 1

Опівночі із суботи на неділю стався сильний землетрус. Варта, що стояла біля Гробу Господнього, побачила Ангела в сліпучому білому вбранні, який відвалив камінь від входу до печери.

Рано-вранці вірні Христу мироносиці взяли посудини із запашним миром і пішли до гробу, щоб помазати Тіло Ісуса... І сказав Ангел :"Не шукайте Його. Він Воскрес!"

Слайд із зображенням воскреслого Ісуса.

Учень 8

Христос Воскрес! І впали темні сили,

І лиш Любов, Всевишня і Свята

Над світом розпростерла Божі крила,

Рятуючи від ненависті й зла.

Твоя Любов, Ісусе Христе,

Допомагає нести тяжкий хрест.

Твоє ім'я - Святе, Високе, Чисте

Возносить душі наші до небес.

Учень 9

Є вічна мука - мука Бога-Сина

За грішні душі, знайдені в пітьмі.

Щоб їх молитва Покаяння воскресила,

Рятунком ставши тим, хто вже на дні.

Твоя любов, Ісусе Христе,

Покликана здолати темний гріх.

І Божі очі, й Серце променисте

Благословляють на добро сьогодні всіх.

Ведуча 2

В ніч Воскресіння Христа, проводиться святкове Богослужіння (Великодня Служба Божа), святяться паски, яйця та інші страви. Таким чином церква благословляє віруючих після тривалого посту знову вживати "скоромне", тобто їсти непісні страви. Багатий Великодній стіл є символом небесної радості і символом вечері Господньої.

Ведуча 3

На Великдень всі мають веселитися, бо хто буде сумувати в цей день, сумуватиме і весь рік. Якщо хтось помирає на Великдень, то вважається, що його щаслива душа піде просто до неба, бо того дня "небо отворено".

Після розговіння починали дзвонити на дзвіниці, - а хто перший задзвонив, той найперший обробить жнива і буде в нього найкраще збіжжя. Дзвонили в дзвони увесь день, а потім ще й другого та третього дня.

Учень 10

Так натхненно дзвонять Великодні дзвони,

Срібний голос вітер зносить до небес.

Хай ніхто не плаче, хай ніхто не стогне,

Бо Христос сьогодні, бо Христос Воскрес!

По садах квітучих, по траві зеленій

Срібло передзвонів вилилось на світ.

Докотилось в села - у хатки різьблені,

Радістю вгорнуло білий дивоцвіт.

Воскресіння Боже - Милосердя Боже -

Українську душу зцілює сповна.

І стоять дівчатка, мов прекрасні рожі,

В оченятах чистих розцвіла весна.

Слухають, як дзвони Великодні дзвонять -

Світанкові гімни Богові й весні,

І, як ніжні рожі пелюсточки ронять,

Личенька їх ронять усмішки ясні.

Перегляд  кліпу Марійки Бурмаки "Розмалюю писанку"

Ведуча 4

Невід'ємною частиною Великоднього свята були і є крашанки і писанки. Яйце - це символ весняного відродження, зародження життя, продовження роду. Фарбоване, розмальоване яйце вважається оберегом. Розписують писанки тонкою металевою трубочкою - писачком.

Ведуча 1

Розфарбоване яйце є символом свята. З писанкою зустрічають весну, готуються до Великодня. Освячене яйце їдять першим, повернувшись із святкового Богослужіння, писанками обмінюються, дарують рідним, сусідам, беруть із собою, як ідуть у гості, роздають бідним.

Слайд "Весна...Великдень...Боже Воскресіння..."

Ведуча 2

Найпоширенішим способом приготування крашанок донині залишається варіння яйця у лушпинні цибулі. Ще при розмальовуванні застосовували різні кольори. Жовтий уособлював Місяць і Зорі, а в господарстві - урожай; червоний - радість життя, надію, любов; блакитний - символ неба, простору, вітру, здоров'я; зелений - колір весни, пробудження природи, надії, радості буття; а чорний - символ землі й родючості.

Учень 11

Яєчко - розмальоване, барвисте,

Ним тішиться і старець, і дитя,

Творіння рук людських, святе і чисте,

Маленький символ нашого життя.

Творіння Божої краси у мить натхнення,

Весна...Великдень...Боже Воскресіння...

І писанка, як серця одкровення,

Як Боже й людське трепетне творіння.

Учень 12

Вкраїнська писанка проміниться життям.

Великдень славить перед цілим світом.

Співзвучно до весни серцебиття,

В ній оживають трави, птахи, квіти.

Тут кожна лінія - промінчиком з небес

Окреслює хвалу і славу Богу.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

До вічності вказавши нам дорогу.

Ведуча 3

Великдень без писанки втратив би багато краси. Саме в ці весняні дні звершилося велике чудо - Воскресіння Господнє. Із цією подією пов'язується багато легенд, що пояснюють приурочення розпису писанок саме до Великодня. В одній з них оповідається, що під час мук Господніх Мати Божа розмалювала писанки й подарувала їх катам, щоб вони змилувались над її Сином.

Ведуча 4

А в іншій легенді розповідається про те, як Марія Магдалина і свята Соломія першими виявили пусту печеру, де був захоронений Христос. Біля пустого одра Ісуса вони знайшли миску з яйцями, які з білих перетворилися на червоні. Вражені чудом Воскресіння, жінки поспішили сповістити новину людям, а на знак підтвердження дива стали роздавати усім узяті з печери яйця, примовляючи при цьому : "Христос Воскрес!"

Отже, з прийняттям християнства писанки набули ще одного символічного значення - стали ознакою Воскресіння.

Перегляд кліпу "Писанки чудові"

Ведуча 1

Зі святом Великодня пов'язано чимало прикмет і прислів'їв:

  • Коли на Великдень світить сонце, то через три дні піде дощ.
  • Коли на Великдень дощ або хмари - буде врожай.
  • Коли на Великдень спить господар, то виляже пшениця, а якщо господиня - льон.
  • На Великдень перший раз зозуля кує.
  • Не кожний день Великдень, а хліб - не паска.

Ведуча 2

  • Якщо у Велику П'ятницю йде дощ - буде сухий рік.
  • Якщо у Великодній Понеділок дощ і негода, то під час літніх робіт у полі теж буде негода.
  • Освячену на Великдень писанку клали до першої купелі немовляти, щоб воно зростало в силі.
  • Будуючи нову хату, в кожному кутку клали по писанці. Вважали, що писанка охороняє оселю від пожежі, блискавки та грому.
  • Дівчата вмивались водою, в яку клали писанки, щоб бути рум'яними.

Ведуча 3

Воскресіння Христове - настільки велике свято, що супроводжується щорічними чудесами. Про це свідчить Благодатний вогонь, який щорічно у Великодню ніч загоряється в Єрусалимському храмі Воскресіння Христового, зведеного на місці поховання Спасителя. Виникнення цього вогню не можна пояснити з позицій матеріалізму. Зі своєю появою Благодатний вогонь не обпалює, його полум'я може торкатися тіла. Чудесний вогонь справляє на всіх присутніх у храмі величезне враження й викликає радість.

 

Учень 13

Вже проснулась земля від тривалого сну

Навкруги зеленіє - шумом вирує...

Аквареллю душі намалюю весну

І Ісусу Христу подарую.

На малюнку отім буде спів солов'я,

Яблуневий туман за порогом,

А дощем голубим Україна моя

Просльозиться в любові до Бога.

Намалюю весну джерелом поміж трав,

Що струмує до кожного серця,

Бо весна на землі - то Воскресла пора,

Воскресінням Христовим зоветься.

 

Слайд "Світлого Великодня в ваших серцях"

 

Ведуча 4

Великдень - Великий день. Воскресіння Христове здавна вважається днем повного очищення землі та людей. Велике і особливе значення має свято Воскресіння Христового для нашого українського народу. Українці, що ступили на шлях свого відродження, бачать у цьому святі символ свого національного Воскресіння.

Запис пісні Павла Дворського "Христос Воскрес"

 

Ведуча 1

У ці світлі, теплі і весняні дні хочеться всім побажати миру і тепла, злагоди й любові.

 

Ведуча 2

Хай Христос, Воскреслий із мертвих буде для нас прикладом милосердя й любові до ближнього, навчить нас прощати й співчувати, як робив це Він.

 

Ведуча 3

Впустімо Воскреслого Господа у наші серця, нехай не буде в них злоби та заздрості, ненависті й лукавства.

 

Ведуча 4

Нехай Заповіді Христові будуть нашими провідниками по життю, а в душах наших Великодніми дзвонами хай лунає

 "Христос Воскрес!"

"Воістину Воскрес!"

 

Учень 14

...Люби других, як сам себе,

І ворогу не мисли злого;

Чого не хочеш для себе,

Не побажай того другому.

Уся наука в цих словах,

Святої правди тут скрижалі,

Другої правди не бува,

Одну її я тільки знаю.

Не буде їй вовік кінця,

Вона не вмре і не загине,

І з-під тернового вінця

Вона й до нас колись прилине.

 

Учень 15

Земля і небо! Небо і земля

Господь благословив усе навіки:

Зірки і квіти, гори і поля,

Моря, озера і блакитні ріки.

Це - Божий світ, і ти у нім - дитя.

Бог дарував тобі своє найвище чудо.

Бог дав тобі прекрасний дар - життя.

Світись життям, світись на радість людям.

Неси тих Десять Божих Заповідей в світ,

Щоб вберегти усі Його творіння.

Гармонію і вічний дивосвіт,

І Божу Істину, І Боже Воскресіння.

 

Учень 16

Люблю, Тебе, люблю всім серцем, Боже!

Як людське серце полюбити може.

Мені Ти - ціль і світ життя.

І світ, і ціль. Без них життя убоге.

 

Учень 17

Коли заплачу, Ти мене потішиш,

Коли впаду - із поміччю спішиш,

Навчи мене в недолі сльози втерти,

Навчи мене в любові жити й вмерти.

 

Учень 18

Навчи мене, як зберегти побожність,

А в руках чесність, в мові - обережність,

Навчи людей судити обережно,

Прощати всім, як Ти прощав безмежно.

 

Учень 19

І ворога приймати все прихильно,

Навчи трудитись терпеливо й сильно,

Слівцем найменшим, думкою одною,

Не провинившися перед Тобою.

 

Учень 20

Під свій покров прийми свою дитину

Служить Тобі до смерті, до загину.

В Твоїх руках моя спочине доля,

Нехай Твоя свята здійсниться воля.

 

Запис пісні Віктора Павлика "Слава Богу на Великдень"

 

Ведуча 1

Всіх вітаємо з Світлим Христовим Воскресінням.

Всі разом:

Христос Воскрес!

Воістину Воскрес!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Манявський НВК

 

 

 

 

Виховний захід

"Великдень всіх нас на гостини просить"

 

 

9 клас

вчитель Щегельська Л.І.

 

 

 

2014рік

docx
Додано
13 травня 2018
Переглядів
1764
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку