Віктор Кава "Пиріжок з калиною"

Про матеріал
Мета: допомогти учням глибше усвідомити ідейно-художній зміст оповідання; розвивати навички виразного читання, переказу, характеризування героїв, оцінювання їхніх дій і вчинків, виховувати кращі людські якості: доброту, милосердя, совісність, співчуття, відповідальність за свої вчинки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віктор Кава «Пиріжок з калиною»

Номер слайду 2

Кава Віктор Іванович  — український дитячий письменник. Народився 1 січня 1937 в родині вчителів у селі Поділ Сріблянського району Чернігівської області.

Номер слайду 3

Дитинство. Школярем Віктор багато читав, писав вірші, дописував у стіннівки, надсилав інформації до райгазети «Срібнянщина». По закінченні середньої школи вступив до Київського університету на факультет журналістики. Здобувши диплом з відзнакою, почав працювати редактором у дитячому видавництві «Веселка». Після кілька років завідував відділом літератури в журналі «Барвінок», потім був літконсультантом і відповідальним секретарем комісії Спілки письменників України по роботі з молодими авторами.

Номер слайду 4

Творчість Сильні незабутні враження, винесені з дитинства, і вже дорослі спостереження привели Віктора Каву в дитячу літературу. Його перше оповідання «Білі іскри» було надруковано 1961 року в газеті «Літературна Україна», трохи пізніше в журналі «Дніпро» — оповідання «Жита за хатою» та «Гарбузи». А 1963 року у видавництві «Веселка» вийшла друком збірка оповідань письменника В. Кави «Прогуляний день». Її прихильно зустріли і критики, і вже відомі на той час. Згодом було надруковано такі збірки і повісті, як: «Історія одного велосипеда» (1964), «Вечірня телеграма» (1965), «Мені не страшно» (1966), «Так пахла тиша…» (1971та інші.

Номер слайду 5

Творчість за межами України. В. Кава відомий своїми творами і за межами України. «Осінню стежку» видано в Росії, Латвії, Азербайджані, Узбекистані. Збірку оповідань «Жита за хатою» — в Білорусії, «Червону вулицю» — в Росії, Латвії, Литві, «Вибране» — в Латвії. Оповідання друкувалися англійською, німецькою, румунською, болгарською мовами.

Номер слайду 6

Останні роки життя В останні роки життя Віктор Іванович працював у редакції газети Чернігівського земляцтва «Отчий поріг». 26 листопада 2004 року письменника не стало.

Номер слайду 7

Відгадай жанр твору:

Номер слайду 8

Теорія літератури: Оповіда́ння — невеликий прозовий твір, сюжет якого ґрунтується на певному (рідко кількох) епізоді з життя одного (іноді кількох) персонажу. Ознаки: Невеликий розмір. Однолінійний сюжет. Мало описів. Часто розповідь ведеться від особи оповідача. Короткий період часу

Номер слайду 9

«Пиріжок з калиною» аналіз твору. Жанр: оповідання. Збірка: Зимові візерунки. Тема: змалювання стосунків між дітьми. Основна думка: заклик робити добро, пробачати і бути щедрим, адже це – основа людського життя.

Номер слайду 10

Характеристика героїв в оповіданні В. Кави «Пиріжок з калиною»

Номер слайду 11

Повторення: Який за жанром твір «Пиріжок з калиною»?Оповідання. Що таке оповідання?Невеликий розповідний твір. Доведіть, що твір «Пиріжок з калиною» є оповіданням

Номер слайду 12

Опитування: Чому Митькова мама докоряла синові?Куди збирався бігти Федорко?- Що робили шестикласники на луках?Яка пора року зображена в оповіданні?- У якому класі вчилися Митько і Федорко?

Номер слайду 13

Віднови послідовність подій у творі:1. Митькові докори сумління. 2. Необачний вчинок Митька. 3. Гра шестикласників на луках. 4. Пиріжок перемир’я. 5. Зустріч з Ніною. 6. Материне виховання Митька.

Номер слайду 14

Віднови послідовність подій у творі:    6. Материне виховання Митька.   3. Гра шестикласників на луках.   2. Необачний вчинок Митька.   1. Митькові докори сумління.    5. Зустріч з Ніною.   4. Пиріжок перемир’я.

Номер слайду 15

Головні герої: Митько. Федорко. Ніна

Номер слайду 16

Відгадай ребус:

Номер слайду 17

Доведіть, що Митько:добрий товариський працьовитий вразливий щирий совісний енергійний життєрадісний смішливий щедрий 

Номер слайду 18

Віднови текст: До (шестикласники) бігли швидко, а назад ще швидше. Бо хлопці як сипонули на (вони) сніжками! 2. Але більше ні до (хто) пристати. 3. Сніжка загинала круту (траєкторія), а назустріч (вона) бігла Ніна.

pptx
Додано
1 березня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку