"Волонтерська діяльність в навчальному закладі"

Про матеріал
В навчальному закладі волонтерство – важливий аспект виховної роботи. Основні завдання волонтерської діяльності: • згуртування шкільного колективу навколо добрих справ; • задоволення духовних інтересів та потреб школярів; • патріотичне виховання; • профілактика девіантної поведінки і шкідливих звичок; • пропагування здорового способу життя; • підтримка просоціальних ініціатив дітей та учнівської молоді
Перегляд файлу

Волонтерська діяльність – індивідуальна чи колективна – це спосіб підтримки, піклування, надання допомоги членам громади; взаємодії між людьми для спільного вироблення нових шляхів вирішення проблем, які виникають. Волонтерська діяльність - добровільна, безкорислива, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами та волонтерськими організаціями шляхом надання волонтерської допомоги. В свою чергу, волонтерською допомогою вважаються роботи та послуги, які виконуються або надаються волонтерами безоплатно. Таким чином, волонтером може бути будь-яка людина, що бажає присвятити свій вільний час добровільній праці. Волонтери віддають найдорожче, що є у людей, — свій час. Вони роблять це безкорисливо та безоплатно, проте з великим бажанням долучитись до творення позитивних змін. Вони вкладають свої вміння та сили для допомоги і створюють можливості підтримки для інших. 

В навчальному закладі волонтерство – важливий аспект виховної роботи. Основні завдання волонтерської діяльності:

  • згуртування шкільного колективу навколо добрих справ;
  •  задоволення духовних інтересів та потреб школярів;
  •  патріотичне виховання;
  •  профілактика девіантної поведінки і шкідливих звичок;
  •  пропагування здорового способу життя;
  •  підтримка просоціальних ініціатив дітей та учнівської молоді;
  •  налагодження партнерства школи з органами державної влади та громадських організацій у реалізації просоціальних ініціатив.

З 2014 року в нашому ліцеї діє волонтерський осередок, який активно долучається до збору та передачі на фронт захисникам продуктів харчування (чай, кава, солодощі), оберегів та малюнків. За цей період в ліцеї проводилися тематичні ярмарки, а зібрані кошти використовувались на придбання необхідного для наших захисників. Члени ради лідерів ліцею активно долучаються до волонтерської діяльності та ініціюють заходи, які згуртовують представників класів для виконання завдання та досягнення мети – допомога захисникам на передовій. І сьогодні життя доводить, що волонтерський рух для шкільної молоді є невичерпним джерелом можливості вчитися та сприяти розвитку солідарності, відповідальності, милосердя, толерантності.

 З моменту повномасштабного вторгнення на територію суверенної України питання волонтерства набуло своєї найбільшої актуальності за останні часи. Із самого початку активізувався волонтерський дух, що охопив не тільки Україну, але й увесь світ. З перших днів війни (з 24 лютого 2022) в нашому навчальному  закладі  волонтерський рух набув іншого -  масштабного значення.

У вільний від основної роботи час працівники ліцею, батьки, учні та наші  випускники шили подушки та наволочки; виготовляли каремати та сидушки-килимки, в’язали шкарпетки;  сортували, пакували та відправляли у волонтерські центри продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти, ковдри,  постільну білизну, одяг та взуття, які приносили всі небайдужі мешканці масиву, та всі, хто міг надати допомогу.

Розуміючи гостру потребу як на передовій, так і в госпіталях, в нашому закладі організовано збір тканини та пошиття чоловічої білизни (передали на передову захисникам та в центр швидкої допомоги близько 1000 шт)

Дізнавшись про потребу в маскувальних костюмах для наших захисників, для їх виготовлення долучилися як наші працівники, так і учні, і їх батьки  (нарізали на смужки  тканину,  розпускали мішковину на нитки, фарбували тканину  та мішковину у потрібні кольори). Виготовили 70 костюмів та 8 накидок, які будуть оберігати наших воїнів на фронті.

З наближенням холодів починаємо збирати віск, картон та жерстяні банки для виготовлення окопних свічок, щоб вони зігрівали холодними ночами та передали нашим захисникам часточку домашнього тепла, якого їм так бракує далеко від рідних.

Коли ти щось робиш, а не сидиш весь день у чотирьох стінах , гортаючи стрічку новин, займаєшся роботою, якою в мирний час, напевно, не займався б, робиш те, що принесе користь -  це відволікає від сумних думок. А, якщо діти будуть бачити і долучатимуться до волонтерської діяльності, то вони будуть рости добрими, милосердними, готовими прийти на допомогу, не зважаючи на свій вільний час. Наша сила – в єдності. Ми віримо в ЗСУ, Україну та Перемогу. І робимо для цього все, що можемо – кожен на своєму місці.

Дякуємо всім, хто долучається до  волонтерської діяльності! Миру всім! Наближаємо Перемогу разом!

 

 

 

docx
Додано
2 листопада 2022
Переглядів
4276
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку