Вуглеводи, ліпіди: огляд будови й біологічної ролі

Про матеріал
Мета: розширити знання про різноманіття й функції вуглеводів і ліпідів; розвивати вміння логічно мислити та знаходити зв'язки між особливостями будови та функціями біологічних структур; виховувати розуміння єдності всього живого і бережливе ставлення до природи. Підручник 10 клас Біологія і екологія Остапченко Л.І. (рівень стандарту)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вуглеводи, ліпіди:огляд будови й біологічної ролі25.10.202310 клас

Номер слайду 2

20 різних амінокислот приймають участь в побудові білків. Молекули білків складаються із залишків спиртів. Замінні амінокислоти – це речовини, що синтезуються організмом людини і тварини. Синтетичні полімери, яких не існує в природі, називаються білками. Соя має найбільше білка серед рослин (34%). В яйцях і горіхах однакова кількість білків(10%). Ренатурація - процес порушення первинної структури білків. Білок м’язів міозін забезпечує рухову функцію організмів. Білки синтезуються на мітохондріях. А, Г, Ц, У – це нітратні основи ДНК.1.+ 2.- 3.- 4. – 5.+ 6. + 7. – 8. + 9. – 10. – «Так - Ні»

Номер слайду 3

моносахаридиолігосахаридиполісахариди. Вуглеводи поділяють на три групи:

Номер слайду 4

1) Моносахариди – прості цукри, молекули яких містять від 3 до 10 атомів Карбону. Найважливіше значення мають: пентози гексози Рибоза (РНК)Дезоксирибоза (ДНК)- Глюкоза – виноградний цукор. Фруктоза – плодовий цукор

Номер слайду 5

Поширеність моносахаридів: Глюкоза містититься у фруктах, ягодах, особливо у винограді, у меді. Фруктоза – найсолодший із природніх цукрів, в 1,8 рази солодше цукру, його найбільше в меді. Галактоза витрачається організмом людини на біосинтез. Маноза виявлена у складі слини, слизу кишечника, суглубової рідини, крові, у рослин – у слизі зерен злаків, бульб орхідей, шкірці апельсинів

Номер слайду 6

2) Олігосахариди – молекули, що містять від 2 до 10 залишків моносахаридів. Сахароза – буряковий або тростинний цукор - дисахарид, молекула якого складається із залишків глюкози та фруктози, з’єднаних глікозидним зв*язком. Мальтоза – солодовий цукор – складається із двох залишків глюкози; Мальтоза утворюється при проростанні зерен, розщепленні крохмалю при спиртовому бродінні тощо. Лактоза – молочний цукор – складається із залишків галактози і глюкози; це основний цукор молока, входить до складу ліпідів головного мозку - галактозидів

Номер слайду 7

3) Полісахариди – молекули, що містять велику кількість залишків моносахаридів. Камеді і слиз забезпечуютьрослинам захист і загоювання ран. Слина містить муцин для склеювання їжі у грудочки. Гепарин запобігаєзсіданню кровіГіалуронова кислота і хондроїтинсульфат діють як біологічне мастило

Номер слайду 8

Хітин утворює покриви комахі клітинну стінку грибів. Муреїн утворює клітинну стінку бактерій. На поверхні тваринних клітин єглікокалікс. Глікоген резервний полісахаридтварин і людини. Крохмаль складається із залишків α-глюкози. Целюлоза структурний компонент рослин, що входить до їх стінок

Номер слайду 9

енергетична;будівельна;захисна;резервна2. Функції вуглеводів

Номер слайду 10

Ліпіди – це переважно гідрофобні органічні сполуки, які можна екстрагувати неполярними розчинниками (етер, хлороформ, ацетон). Спільним для всіх ліпідів є наявність у складі молекули вищих жирних кислот і спиртів. 3. Ліпіди

Номер слайду 11

прості ліпіди(жири, воски)складні ліпіди(фосфоліпіди,гліколіпіди,ліпопротеїни) похідні ліпідів(стероїди,каротиноїди)4. Різноманітність ліпідів

Номер слайду 12

1) Прості ліпідиланолініз шерсті вівцібджолиний вісквіск утворює кутикулу листкатваринні жирирослинні жири

Номер слайду 13

- Фосфоліпіди – структурний компонент клітинних мембран;- Гліколіпіди - входять до складу клітинних мембран; є компонентами зовнішнього шару мембран; є головним компонентом нервової тканини;- Ліпопротеїни – комплекси ліпідів з білками; транспортування ліпідів кров’ю та лімфою; входять до складу клітинних мембран.2) Складні ліпіди

Номер слайду 14

3.1. Стероїди Тваринні стероїди-холестерол стабілізує клітинну мембрану тваринної клітини;-жовчні кислоти сприяють перетравленню жирів;-статеві гормони регулюють статеве дозрівання і функції;-гормони кори наднирників впливають на обмін речовин;-компонент вітаміну D Рослинні стероїди-сітостерол є аналогом тваринного холестеролу; -глікозиди впливають на роботу серця3) Похідні ліпідів

Номер слайду 15

3.2 Каротиноїдикаротиннадає плодам червоногоі жовтого забарвленняксантофілнадає листкам і плодамжовтого забарвленняпровітамін Алютеїн курячого яйця

Номер слайду 16

енергетичнабудівельназахисназапасаючарегуляторнатеплоізоляційна5. Функції ліпідів

Номер слайду 17

Вивчити конспект;Опрацювати §17 (підручник Остапченко)Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Марышев Сергей
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
25 жовтня 2023
Переглядів
1978
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку