Ягоди винограду мають лікувальні та дієтичні властивості. Лікувальні властивості винограду зумовлені наявністю цукрів, глюкози, фруктози, винної кислоти, цінних мінеральних солей (заліза, кальцію, фосфору, калію, кобальту, марганцю) вітамінів С, Р, групи В, дубільних речовин і пектину. Грона винограду бувають різними за розмірами: малі – до 10 см, середні – до 18, великі – до 26 і дуже великі – більш як 26 см.
Столові сорти винограду мають великі грона, ягоди з тоненькою шкірочкою, солодкого смаку, невисокою кислотністю, ароматні. В Україні вирощують такі сорти винограду: Кардинал, Золотистий ранній, Жемчуг Саба, Чауш білий, Королева виноградників, Лідія, Мускат, Ізабелла та інші. Сорти відрізняються кольором, формою і розміром ягід. Використовують виноград у свіжому вигляді, для приготування компотів, маринадів, ягідних вин, соків тощо. Ягоди мають бути свіжими, зрілими, одного сорту. Виноград столовий за якістю поділяють на І та II ґатунки.
Чорна смородина має прекрасні харчові та лікувально-профілактичні властивості. У ній містяться цукри, велика кількість пектину, дубильних речовин, вітаміни С, В1, В2, В6, РР, каротин, а також мінеральні солі, заліза і кальцію. Чорна смородина багата на залізо. Вона має антивірусну, антибактеріальну, антирадіаційну дію.
Залежно від використання чорну смородину поділяють на консервну і десертну. Десертну смородину використовують у свіжому вигляді і вона має великі ягоди солодкого смаку. В Україні налічується близько 16 сортів смородини: Боскопський велетень, Голіаф, Юність та інші. Консервні сорти смородини використовують для виготовлення сиропів, желе, варення тощо.
Аґрус буває зеленим, жовтим, червоним, темно-червоним. За станом шкірочки — не опушеним (голим) і опушеним (з волосками); за розміром плоду — малий, середній, великий; за смаком і використанням — десертний, столовий, технічний. У плодах аґрусу міститься: вода, цукри, кислоти, пектинові речовини, вітамін С, а також В1, В2, РР, каротин.
Журавлина має малі темно-червоні, соковиті, кислі ягоди, в яких міститься: вода, цукри, кислоти (зокрема бензойна), пектинові речовини, вітамін С, а також В1, В2, РР. При зберіганні журавлини вітамін С руйнується. Використовується журавлина для приготування компотів, киселів, варення, сиропів, морсів.
Брусниця зовні нагадує журавлину. Дозріває вона в серпні-вересні. У брусниці міститься: вода, цукри, кислоти, дубильні речовини, вітаміну С, В1, В2, Е, Р, К, каротин. Завдяки вмісту бензойної кислоти (0,1%) вона добре зберігається свіжою (до 3 місяців). З брусниці готують варення, соки, киселі, екстракти, джеми і ін.
Чорниця – ягоди кулясті, чорні, всередині темно-червоні; їх збирають з початку серпня і відразу переробляють. Ягоди містять: цукри, кислоти, вітамін С, В1, В2, В6, В9, РР, дубильні речовини. Чорницю споживають свіжою, сушать, з неї готують варення, соки, киселі, екстракти, джеми і ін.
До складних ягід відносять малину і ожину. Малина має плоди масою 2,5-3,5 г, кулястої форми, червоного, темно-червоного і деякі сорти – чорного, білого і жовтого кольорів; кислого, кисло-солодкого або солодко-кислого смаку; плодоложе конусоподібне біле, від якого достиглі плоди легко відділяються; буває культурна (садова) і дикоросла. Достигає малина в липні, серпні.
Садова малина містить цукри, органічні кислоти, вітаміни С, В1, В2, В6, РР, Е, каротин. З кислот є лимонна, яблучна, саліцилова, з наявністю якої пов’язана лікувальна властивість малини як потогінного засобу. Дикоросла лісова малина відрізняється від культурної меншою величиною ягід, але сильнішим і приємнішим ароматом, підвищеним вмістом органічних кислот при високій цукристості; ягоди містять більше сухих речовин, тому менш водянисті, ніж культурні сорти.
Вимоги до якості ягід. Всі ягоди І сорту мають бути: Свіжими;Стиглими;Чистими;Без стороннього запаху і смаку;Без слідів плісені і гниття;Однорідного забарвлення. У ІІ сорту допускається: Неоднорідне забарвлення у суниці, аґрусу, смородини;У винограду допускається 10-20 % зелених грон.
Пакування і зберігання ягід. Виноград пакують у ящики-лотки або решітчасті ящики місткістю до 10кг. Грона вкладають у ящики щільними рядами. Ягоди пакують насипом у відкриті ящики – лотки: Суницю – по 2,5 кг;Смородину – по 6,0 кг;Аґрус – по 8,0 кг. Журавлину і брусницю вкладають у бочки ємністю по 200л або у корзини по 6,0кг