"Ягоди (класифікація, характеристика)"

Про матеріал
Презентація "Ягоди (класифікація, характеристика)"дозволить удосконалити урок й викликати зацікавленість здобувачів освіти у навчальній діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ягоди(класифікація, характеристика)Підготувала Ященок Н. В.

Номер слайду 2

Залежно від будови ягоди поділяються на: • справжні (виноград, смородина, аґрус), дикорослі (журавлина, чорниця, голубика, брусниця, обліпиха);• несправжні (суниця садова, полуниці); • складні (малина, ожина).

Номер слайду 3

Виноград класифікують залежно :від призначення: столовий, винний, сушильний; за строком достигання – на дуже ранньо-, ранньо-, середньо- і пізньостиглі.

Номер слайду 4

Ягоди винограду мають лікувальні та дієтичні властивості. Лікувальні властивості винограду зумовлені наявністю цукрів, глюкози, фруктози, винної кислоти, цінних мінера­льних солей (заліза, кальцію, фосфору, калію, кобальту, мар­ганцю) вітамінів С, Р, групи В, дубільних речовин і пектину. Грона винограду бувають різними за розмірами: малі – до 10 см, середні – до 18, великі – до 26 і дуже великі – більш як 26 см.

Номер слайду 5

Столові сорти винограду мають великі грона, ягоди з тоненькою шкірочкою, солодкого смаку, невисокою кислотністю, ароматні. В Україні вирощують такі сорти винограду: Кардинал, Золотистий ранній, Жемчуг Саба, Чауш білий, Королева виноградників, Лідія, Мускат, Ізабелла та інші. Сорти відрізняються кольором, формою і розміром ягід. Використовують виноград у свіжому вигляді, для приготування компотів, маринадів, ягідних вин, соків тощо. Ягоди мають бути свіжими, зрілими, одного сорту. Виноград столовий за якістю поділяють на І та II ґатунки.

Номер слайду 6

Сушильні сорти мають щільну м’якоть, мало кислот і багато цукрів (25-30%). Із насіннячкових сортів одержують сушений виноград – родзинки, а з безнасіннєвих – кишмиш. В Україні їх не вирощують, а районують винні сорти: «Аліготе», «Каберне», «Совіньон», «Мускат рожевий», «Рислінг».

Номер слайду 7

Смородина поділяється на чорну, білу, червону, розрізняється за розміром ягід, хімічним складом, використанням. Найпо­ширенішим видом є чорна смородина.

Номер слайду 8

Чорна смородина має прекрасні харчові та лікувально-профілактичні властивості. У ній містяться цукри, велика кількість пектину, дубильних речовин, вітаміни С, В1, В2, В6, РР, каротин, а також мінеральні солі, заліза і кальцію. Чорна смородина багата на залізо. Вона має антивірусну, антибактеріальну, антирадіаційну дію.

Номер слайду 9

Залежно від використання чорну смородину поділяють на консервну і десертну. Десертну смородину використовують у свіжому вигляді і вона має великі ягоди солодкого смаку. В Україні налічується близько 16 сортів смородини: Боскопський велетень, Голіаф, Юність та інші. Консервні сорти смородини використовують для виготовлення си­ропів, желе, варення тощо.

Номер слайду 10

До торговельної мережі ягоди смородини повинні над ходити стиглими, одного помологічного сорту, свіжими, чистими, без механічних пошкоджень.

Номер слайду 11

Аґрус буває зеленим, жовтим, червоним, темно-червоним. За станом шкірочки — не опушеним (голим) і опушеним (з волосками); за розміром плоду — малий, середній, великий; за смаком і використанням — десертний, столовий, технічний. У плодах аґрусу міститься: вода, цукри, кислоти, пектинові речовини, вітамін С, а також В1, В2, РР, каротин.

Номер слайду 12

Журавлина має малі темно-червоні, соковиті, кислі ягоди, в яких міститься: вода, цукри, кислоти (зокрема бензойна), пектинові речовини, вітамін С, а також В1, В2, РР. При зберіганні журавлини вітамін С руйнується. Використовується журавлина для приготування компотів, киселів, варення, сиропів, морсів.

Номер слайду 13

Брусниця зовні нагадує журавлину. Дозріває вона в серпні-вересні. У брусниці міститься: вода, цукри, кислоти, дубильні речовини, вітаміну С, В1, В2, Е, Р, К, каротин. Завдяки вмісту бензойної кислоти (0,1%) вона добре зберігається свіжою (до 3 місяців). З брусниці готують варення, соки, киселі, екстракти, джеми і ін.

Номер слайду 14

Чорниця – ягоди кулясті, чорні, всередині темно-червоні; їх збирають з початку серпня і відразу переробляють. Ягоди містять: цукри, кислоти, вітамін С, В1, В2, В6, В9, РР, дубильні речовини. Чорницю споживають свіжою, сушать, з неї готують варення, соки, киселі, екстракти, джеми і ін.

Номер слайду 15

Обліпиха – ягоди малі овально-конічні, циліндричні, кулястої або яйцевидної форми, жовтого, оранжевого або оранжево-червоного кольору. Їх збирають до морозів, але частіше заморожені, оскільки в такому стані вони добре зберігаються і транспортуються.

Номер слайду 16

Суниця садова має великі ягоди круглясто-овальної форми, зеленувато-червоного, жовто-червоного відтінків. Це найраніші ягоди, їх вживають свіжими і використовують для приготування варення, соків, сиропів, желе, мармеладу, лікеро-горілчаних виробів.

Номер слайду 17

Полуниці мають малі плоди (3-5 г) конусоподібної або круглястої, рожево-фіолетові, часто неповністю забарвлені, м’якоть біла, з сильним специфічним ароматом, багаті на вітаміни, мінеральні солі, залізо, інші корисні речовини; використовують як лікувальний засіб.

Номер слайду 18

До складних ягід відносять малину і ожину. Малина має плоди масою 2,5-3,5 г, кулястої форми, червоного, темно-червоного і деякі сорти – чорного, білого і жовтого кольорів; кислого, кисло-солодкого або солодко-кислого смаку; плодоложе конусоподібне біле, від якого достиглі плоди легко відділяються; буває культурна (садова) і дикоросла. Достигає малина в липні, серпні.

Номер слайду 19

Садова малина містить цукри, органічні кислоти, віта­міни С, В1, В2, В6, РР, Е, каротин. З кислот є лимонна, яблучна, саліцилова, з наявністю якої пов’язана лікувальна властивість малини як потогінного засобу. Дикоросла лісова малина відрізняється від культурної меншою величиною ягід, але сильнішим і приємнішим ароматом, підвищеним вмістом органічних кислот при високій цукристості; ягоди містять більше сухих речовин, тому менш водянисті, ніж культурні сорти.

Номер слайду 20

Ожина зустрічається в основному дика, але є і культурні сорти. Відрізняється від малини тим, що має великі кістянки, колір ягід чорний, червоний, темно-синій. За смаковими якостями ожина поступається малині. Вона також володіє жарознижуючою властивістю.

Номер слайду 21

Вимоги до якості ягід. Всі ягоди І сорту мають бути: Свіжими;Стиглими;Чистими;Без стороннього запаху і смаку;Без слідів плісені і гниття;Однорідного забарвлення. У ІІ сорту допускається: Неоднорідне забарвлення у суниці, аґрусу, смородини;У винограду допускається 10-20 % зелених грон.

Номер слайду 22

Пакування і зберігання ягід. Виноград пакують у ящики-лотки або решітчасті ящики місткістю до 10кг. Грона вкладають у ящики щільними рядами. Ягоди пакують насипом у відкриті ящики – лотки: Суницю – по 2,5 кг;Смородину – по 6,0 кг;Аґрус – по 8,0 кг. Журавлину і брусницю вкладають у бочки ємністю по 200л або у корзини по 6,0кг

pptx
Додав(-ла)
Ященок Наталія
Додано
17 січня
Переглядів
372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку