Захід, присвячений Всесвітньому дню книги та авторського права

Про матеріал
Сценарій створений для проведення заходу для учнів середньої школи. Захід можна провести в класній кімнаті або в бібліотеці закладу освіти.У сценаріі заходу надані посилання на відео на каналі YouTube.
Перегляд файлу

Захід, присвячений Всесвітньому дню книги та авторського права

Захід розрахований для учнів 5-6 класів

Дата проведення 23 квітня 2020

Місце і час проведення хол, актова зала закладу освіти

Обладнання : проектор, презентації «Усний журнал. Всесвітній день книги і авторського права», «Вислови про книгу українських письменників»- посилання:https://www.youtube.com/watch?v=nRppxz-tVoU, короткометражний фільм «Як твориться книга» (від видавництва «Підручники і посібники», викладка книг з автографом письменників і новинки бібліотеки

Запрошені : місцеві поети, бібліотекари, усі, хто любить книгу

Тривалість (орієнтовна): 45 хвилин

 

 

Ведучий:  Добрий день, шановні читачі!

Ведуча: Сьогодні ми за допомогою усного журналу, вікторини, спілкування та всіх небайдужих до книги зустрінемо свято.

 

Презентація «Усний журнал. Всесвітній день книги і авторського права» - відео для усного журналу ( https://www.youtube.com/watch?v=nRppxz-tVoU )

Ведучий:  Так, сьогодні - 23 квітня, і світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права. Це свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання. Чому саме 23 квітня і чому так важливо на світовому рівні запроваджувати такий день, спробуємо розібратися далі.

«Винуватців» у цього «свята книголюбів» кілька. Так, 23 квітня народилися такі видатні особистості світової літератури, як французький письменник Моріс Дрюон (1918), ісландський лауреат Нобелівської премії з літератури Галдор Лакснесс (1902) і трикратний претендент на цю премію Володимир Набоков (1899), а також український письменник Григорій Тютюнник (1920); у цей же день 1616 року померли Вільям Шекспір (щоправда, за юліанським календарем) і перуанський історик Інка Ґарсіласо де ла Веґа (вже за григоріанським календарем), а також 1850 року – англійський поетромантик Вільям Вордсворт. 

 

 

Ведуча: Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року. Зважаючи на те, що «в історичному розумінні книга є найбільш потужним фактором поширення знання і найбільш надійним засобом його збереження», День книги покликаний наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. Одна з головних його цілей – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.

Вважається, що День книги відзначався ще в першій половині XX століття. Ідея його створення належить письменникові й редакторові з Валенсії Вісенту Клавелю Андресу. У 1926 році іспанський король Альфонс XIII розглянув його пропозицію і підписав королівський указ, згідно з яким 7 жовтня (вважалося, що в цей день народився Сервантес) запроваджується День іспанської книги. У 1930 році День книги в Іспанії перенесли на 23 квітня, коли, ймовірно, помер письменник. 

 

Презентація «Усний журнал. Всесвітній день книги і авторського права» - відео фон для усного журналу)

 

 

Ведучий: Цікаво, що ще з XV століття 23 квітня відзначають День Святого Георгія, заступника Каталонії. У Барселоні та Каталонії в цей день, також відомий як День троянд і подібний багато в чому до Дня Святого Валентина, чоловіки традиційно дарують жінкам троянди, а жінки чоловікам – книжки. Щоправда, зараз звичаї змінилися, і книжку, на щастя, можуть отримати всі. Чому книжка? Бо саме у цей час 1929 року в Барселоні проходив масштабний книжковий ярмарок. Це значною мірою вплинуло на запровадження Всесвітнього дня книги та авторського права саме 23 квітня.

 

Презентація «Усний журнал. Всесвітній день книги і авторського права» - відео фон для усного журналу)

 

Ведуча: Крім того, саме 23 квітня, з 1976 року відбувається нагородження переможців Премії Міґеля де Сервантеса. Кандидатами на премію є письменники з іспаномовних країн. Премією відзначають за загальні творчі досягнення, а не за конкретну книжку. Переможець отримує грошову винагороду в розмірі € 125 000. На сьогодні це одна з найпрестижніших та найдорожчих премій серед іспаномовної літератури. Серед відомих українському читачеві переможців – Хорхе Луїс Борхес, Маріо Варґас Льйоса.

Ведучий: Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Ця традиція, яка, окрім того, є дієвим способом популяризації книг і читання загалом, запроваджена 2001 року. Тоді столицею було обрано Мадрид. Щороку ЮНЕСКО спільно з міжнародними організаціями, що представляють три напрями книжкової галузі, – Міжнародним союзом видавців, Міжнародною федерацією книготорговців і Міжнародною федерацією бібліотечних асоціацій – обирають Світову столицю книги. Зі свого боку міста зобов’язуються всіляко сприяти розвитку книговидання і промоції читання.

 З 2001 року світовими книжковими столицями вже побували Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Боґота, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок, Вроцлав та ін. Цьогоріч нею стало місто Конакрі (Ґвінея).

 

Презентація «Усний журнал. Всесвітній день книги і авторського права» - відео фон для усного журналу)

 

Ведуча: Особливістю впровадження такого дня на світовому рівні є усвідомлення книжки як потужної зброї у налагодженні миру й нівелюванні соціальних проблем: книжка, що втілює творчі поривання людини і її прагнення поділитися власними ідеями і здобутками зі світом, має сприяти діалогу, взаєморозумінню і толерантності. 

Крім того, ЮНЕСКО в межах Всесвітнього дня книги та авторського права виступає за надання рівного доступу до знань та підвищення грамотності населення. Ще одним важливим аспектом є усвідомлення цінності книжки і її незамінності у поширенні знань і формуванні культури, незалежно від форми представлення інформації.

 

Закінчення презентації  «Усний журнал. Всесвітній день книги і авторського права»

 

Ведучий : Неможна уявити людину без книги. Сьогодні – ми користувачі інтернет простору, і маємо можливість читати оцифровані літературні твори

 

Ведуча : Книга – цілий світ, світ пригод, подій, історій і казок. Пропонуємо переглянути відео презентацію «Вислови про книгу»

 

Презентація «Вислови про книгу українських письменників» 

 

 

Ведуча: Я впевнена, що ми всі любимо книгу. Тож, пропоную невеличку вікторину для всіх присутніх.

Ведучий: Згоден. Цікаво буде дізнатися, що відомо нашим читачам про книгу. Готові?

Вікторина 

1.                 Де починається життя книги?

2.                 Що допомагає читачу швидко знайти в книзі потрібне оповідання?

3.                 З якого матеріалу було виготовлено найпершу книгу?

4.                 Як називається зібрання слів, розміщених в алфавітному порядку, з поясненням, тлумаченням чи перекладом на іншу мову?

5.                 Назви професії людей, які працюють над створенням книги.

6.                 Який матеріал вперше використовували для письма?

7.                 З чиїм ім’ям вперше пов’язане книгодрукування в Україні?

8.                 Найбільша бібліотека стародавнього світу.

9.                 Який матеріал, крім пергаменту, використовували на Русі для написання книг?

10.             На якому матеріалі, крім пергаменту, писали в Стародавньому Єгипті?

11.             Як називається коротка розповідь про книгу?

12.             Як називаються книги, за якими учні вивчають навчальні предмети?

13.             У школі Ти — учень, а в бібліотеці?

 

Відповіді

1.       В лісі

2.       Зміст

3.       З каменю

4.       Словник

5.       Письменники, редактори, художники, друкарі

6.       Пергамент

7.       Іван Федоров

8.       Александрійська

9.       Берест

10.   Папірус

11.   Анотація

12.   Підручники

13.   Читач

 

         Ведучий : Дякуємо учасникам вікторини. Готуючись до нашої зустрічі у просторах Інтернет ми знайшли цікавий короткометражний фільм про історію книги. Його створили спеціалісти Видавництва «Підручники і посібники». презентує короткометражний фільм «Як твориться книга». Фільм доступний для вільного скачування та дозволений до розповсюдження в навчальних закладах з некомерційною метою.

 

Перегляд короткометражного фільму «Як твориться книга».

Тривалість 9:30

https://www.youtube.com/watch?v=9_i7CS1WDYw

 

Ведуча: Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.

 

Ведучий : Краматорськ - місто машинобудівників і творчих людей. Ми раді вітати на нашому заході поета _______________________ 

 

(Виступ поета)

 

Ведуча : У Всесвітній день книг і авторського права ми вітаємо зі святом нашого гостя, поета ___________ . 

Шановний, ______________,  ми Вам бажаємо глибокого натхнення і легкого пера! Прийміть від нас музичний подарунок. Для Вас і для всіх читачів співає учениця _____________. Пісня ______________________

 

Бібліотекарка : Сьогодні наша бібліотека – це центр відпочинку і духовності, частими гостями якої є талановиті поети, письменники, музиканти, волонтери, і просто цікаві особистості. Та найбільше чим пишається бібліотека нині – це нашим читачем. Бо в центрі уваги бібліотекаря завжди був і буде користувач, його запити і інтереси.

До вашої уваги презентація новинок нашої бібліотеки. 

 

(Презентація)

 

Ведуча: 

Читайте! Читайте! Читайте!

Читайте не поспішаючи, щоб не втратити жодної краплі змісту книги.

Читайте! Нехай не буде жодного дня, коли б ви не прочитали хоча б однієї сторінки з нової книги!

                                                                                              К. Паустовський 

Ведучий : Щиро вітаємо всіх шанувальників книги, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги і авторського права! Дякуємо, що ви завітали на захід. До побачення, до нових зустрічей. 

 

pdf
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
546
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку