Здоров’я і харчування. Їжа, корисна для здоров’я. Складання харчової тарілки.

Про матеріал
Знайомство учнів зі складовими компонентами їжі, з поняттям про корисну їжу і її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров’я дорослих і дітей, з основами культури харчування, вибір продуктів харчування до своєї тарілки.
Перегляд файлу

Бесіда. Здоров’я і харчування. Їжа, корисна для здоров’я. Складання харчової тарілки.

Мета: ознайомити учнів зі складовими компонентами їжі, з поняттям про корисну їжу і її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров’я дорослих і дітей, з основами культури харчування, навчити вибирати продукти харчування до своєї тарілки.

Обладнання: таблиці, малюнки, дидактичний матеріал.

Хід бесіди

І. Організація класу

Усі сідайте тихо, діти!
Домовляймось – не шуміти,
Працювати час настав.
Тож і ми марно часу не гаємо,
Про харчування  бесіду  починаємо!

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

     Давайте розглянемо малюнки, на яких зображено різну їжу. Пропоную вибрати малюнки, де зображена корисна їжа.

• Чи було щось однакове на малюнках? Що саме?

• Чим вони відрізнялися?

• Чи була на малюнках їжа, яку ви не знаєте?

Проводимо гру  «Як ви відрізняєте корисну їжу від некорисної?»

Щоб відповісти на це запитання, проводжу гру в м'яч. Хто отримує м'яча, той відповідає.

1. Корисно об'їдатися цукерками та тістечками. Так чи ні?

2. Ви повинні їсти 16 разів на день. Так чи ні?

3. Ви повинні вживати корисну та свіжу їжу, яка зберігає ваше здоров'я. Так чи ні?

4. Ви повинні їсти різноманітні продукти — м'ясо, рибу, молоко. Так чи ні?

5. Вам корисно їсти тільки макарони. Так чи ні?

6. Ви повинні їсти більше овочів та фруктів, тому що в них багато вітамінів. Так чи ні?

7. Корисно їсти смажену масну їжу. Так чи ні?

Висновок:

Отже, дітям корисно їсти різноманітні свіжі продукти: молоко, рибу, м'ясо. Не можна вживати якийсь один продукт, годі ваш організм не отримає потрібних йому речовин. Треба їсти більше овочів та фруктів, тому що там багато вітамінів. Не можна їсти солодощі надмірно, бо це шкодить зубам і шлунку.

IV. Повідомлення теми та мети бесіди.

   Вчитель:  Сьогодні  ми поговоримо про правильне харчування, здорову їжу і вітаміни.Скажіть мені , будь ласка, чи може машина або літак зрушити з місця без палива?

Діти: ні, не може.

Вчитель: Так само і людина. Щоб зростати, бігати, вчитися, працюва­ти, гратися, необхідна енергія (сила). Звідки вона береться?

       Енергія виробляється організмом із їжі. Їжа — джерело енер­гії. Завдяки їй наш організм підтримує постійну температуру. Їжа потрібна організму і як будівельний матеріал. Згадаємо, як зводиться будинок. Для закладання фун­даменту використовується цегла, граніт, цемент, великі залізобетонні блоки. На будівництво стін ідуть бетонні блоки або цегла. Поверхи перекривають

великими залізобетонними плитами, вставляють вік­на, двері, штукатурять, фарбують. Для будівництва необхідно багато різних матеріалів, деталей.

            Наша їжа — теж будівельний матеріал. І вона також не однакова за своїм складом і значенням для організму.

            Отже, для того щоб бути здоровим, потрібно знати, як правильно харчуватися.

 Як ви думаєте, яка їжа корисна?

Діти: З великою кількістю вітамінів.

Вчитель: Що таке вітамін?

            Слово «вітамін» вигадав американський біохімік Казимир Функ. Він відкрив, що речовина «амін», котра міститься в оболон­ці рисового зернятка, життєво необхідна людині. З'єднавши «vitа» (що в перекладі з латинської значить «життя») з «амін», одержали слово «вітамін».

Для нормального зростання та розвитку людському організму необхідні різноманітні вітаміни. Позначаються вони буквами ла­тинського алфавіту — А, В, С, D, К і т. д. Людина, котра одержує з їжею достатню кількість вітамінів, рідше хворіє, має здорові зуби, волосся, шкіру.

            Давайте разом розглянемо таблицю вітамінів, і ви дізнаєтесь, які вітаміни містяться в тому чи іншому продукті.

 

 

 

 

 

 

 

Віта­мін

На що впливає

Де міститься

Добова

потреба

Що виникає при

недостатності

А

діяльність сли­зових оболонок та органа зору

олія, молоко,

жир, яєчний жовток, мор­ква

1,5 мг

розлади зору, ушкодження сли­зових оболонок, висихання рого­виці

В1

вуглеводний обмін речовин

дріжджі, про­росле зерно

1—2 мг

розлади нервової системи

В2

ріст, обмін речовин у клі­тинах

дріжджі, про­росле зерно, яйця, молоко, печінка, овочі

 

1,5—З мг

розлади росту й об­міну речовин

В6

обмін речовин

у тканинах

дріжджі, проросле зерно, яйця, печінка, сир, молоко, мигдальні

горіхи

2мг

розлади нервової

діяльності, шкірні

хвороби

В12

кровотворення

печінка,

нирки,яєчний

жовток

0,02 мг

анемія

(недокрів'я)

 

 

 

обмін речовин

у клітинах,

імунітет,

кровотворення

овочі, фрукти,

гриби, печінка,  молоко

50 – 100 мг

кровотеча ясен,

слабкий імунітет,

загальна слабкість

D

ріст, міцність

кісток

риб'ячий

жир у шкірі

під дією сонячних променів

перетворюється на більш

активну форму

400

міжнародних

одиниць

рахіт

Е

обмін речовин у залозах

внутрішньої

секреції

проросле

зерно, овочі,

яйця,молоко

20—30мг

безплідність

К

згортання

крові

овочі,

кишкові бактерії, печінка

1 мг

кровоточивість

РР

ріст і постачання тканин киснем

яловичина,

печінка,

морська риба

14—25 мг

розлади нервової

системи,

виразкова хвороба

 

 

            Як бачите, для того щоб одержувати всі необхідні вітаміни, по­трібно споживати різноманітну їжу, але у визначених кількостях.

            Їсти потрібно 4—5 разів на день: сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря.

            — Як ви розумієте вислів: «Сніданок з'їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові»?

            Переїдання призводить до поганого травлення, перевантажен­ня організму, хвороб. Потрібно вставати з-за столу з невеликим відчуттям голоду. «Їж, та не жирій, будеш здоровішим»,— вчать  прислів'я.

3. Правила повноцінного харчування. Складання харчової тарілки.

           Чи подобаються вам одні страви більше за інші?    

            Назви страви, які полюбляєш.

            У всіх є власні смакові уподобання. Хтось більше по­любляє м'ясні продукти, а не рибу,— і навпаки. Декому смакують молоко і каші або страви з овочів і фруктів. Є й такі, які намагаються їсти й пити лише "смачненьке": копчену ковбасу, морозиво, чіпси, пиріжки, шоколад, пепсі-колу. А чи потрібно при виборі їжі орієнту­ватися лише на власні уподобання? 

Складання харчової тарілки.

Проводиться Гра «Мікрофон».

    Вчитель називає продукти харчування, а діти по черзі у мікрофон відповідають: корисний чи не корисний  продукт.

Риба, чіпси, кефір, цукерки, капуста, морква, сало, торт, каша, фанта, цибуля, яблуко, пепсі, соняшникова олія, груша.

VII. Висновки:

 Що нового ви довідалися ?

            Давайте повторимо основні правила здорового харчування

Основні правила здорового харчування:

1. Слід приймати їжу 4 рази на день. Три прийоми їжі є основни­ми - сніданок, обід, вечеря, а четвертий - другий сніданок або полуденок є додатковим.

2. Ніколи не забувай вимити руки з милом перед їдою, а після  прийому їжі прополоскати рот теплою водою.

3. Твоя їжа повинна бути різноманітною, мати усі необхідні компоненти.

4. Ніколи не переїдай, навіть якщо їжа дуже смачна. Це зашкодить, твоєму шлунку.

5. Не вживай на ніч чай, каву; какао. Вони збуджують твою нервову систему.

6. Цукерки, морозиво, солодку воду краще заміни на овочі та фрукти, вони корисні для твого організму. Для тебе буде достатньо однієї цукерки і однієї склянки солодкої води на день.

7. Не забувай, що тобі потрібно випивати не менше 3-4 склянок мо­лока на день.

8. Ходи до зубного лікаря на огляд не менш 2-3 разів на рік, навіть якщо із зубами та яснами все гаразд. Таким чином можна попере­дити розвиток карієсу і запалення ясен на самому початку, а також одержати від лікаря декілька корисних порад.

9. Твердо запам'ятай! Зуби слід чистити двічі на день. Обов'язково виконуй це правило.

10. Не забувай після їжі прибрати за собою брудний посуд і подяку­вати дорослим за смачну їжу.

 

 

 

docx
Додано
13 березня
Переглядів
311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку