Звіт про роботу пришкільного дитячого закладу відпочинку з денним перебуванням "Сонечко"

Про матеріал
Організація літнього відпочинку дітей - складова частина безперервного процесу виховання. Дитячий заклад відпочинку створює умови для педагогічно обгрунтованого, змістовного дозвілля дітей, дає змогу їм творчо, духовно, інтелектуально та фізично розвиватися, розширювати світогляд.
Перегляд файлу

 

 

ЗВІТ

про роботу

пришкільного дитячого закладу відпочинку з денним перебуванням „Сонечко”

Красненської загальноосвітньої школи         І – ІІІ ступенів

Кегичівської районної ради

Харківської області

 

 

2019

Організація літнього відпочинку дітей – складова частина безперервного процесу виховання. Дитячий заклад відпочинку створює умови для педагогічно обґрунтованого, змістовного дозвілля дітей, дає змогу їм творчо розвиватися, духовно і інтелектуально збагачуватися, розширювати світогляд.

Для багатьох батьків з різних причин такий спосіб оздоровлення дитини – єдино можливий. Далеко не кожна сім’я може відправити свою дитину на море або в дитячий санаторій.

Навіть путівка в заміський табір потребує значних матеріальних витрат. Оздоровлення ж у дитячому закладі відпочинку, особливо завдяки підтримці районної влади, стає доступним кожній сім’ї.

Організація роботи дитячого закладу відпочинку й функціонування протягом 14 днів лягає на плечі адміністрації школи та вчителів Красненської школи. Дуже важко розраховувати на творчу енергію й ентузіазм учителя по закінченню навчального року, коли нервова система виснажена й потребує відпочинку чи хоча б зміни виду діяльності. Вихованці дитячого закладу відпочинку «Сонечко» також через низку обставин змушені залишатися у стінах школи, а це, звичайно, не сприяє оздоровленню. Особливо учнів шкіл, розташованих в сільській місцевості.

Як, попри всі «мінуси», зробити час перебування в таборі цікавою, корисною та яскравою частиною літніх канікул? Вихід тут один. Не можна змінити обставини – зміни своє ставлення до них, перетворити «мінуси» на «плюси»! Замінити рутинну повсякденну роботу творчою, скрізь бачити позитив, не зводити оздоровлення учнів тільки до посиленого триразового харчування, прогулянок на свіжому повітрі, не відкидати жодної цікавої та корисної пропозиції табору – ці завдання треба виконати, щоб дні табірної зміни не перетворилися на змарнований час.

Перетворюємо «мінуси» на «плюси»!

Колектив вихователів – це ті самі вчителі, які відпрацювали весь навчальний рік, а не досвідченні працівники заміських таборів? Зате добре знають кожного учня та кому яку справу доцільно довірити.

Наш табір «Сонечко» не на березі річки й не в лісовому гаю, а на шкільному подвір’ї. Зате все під рукою, і вихователь добре знає всі небезпечні місця і може раціонально використовувати шкільне приміщення та подвір’я.

Вихованці – не нові цікаві обличчя, а ті самі Миколки та Петрики. Отже добре знаючи психологічні особливості кожного, можеш упередити можливі конфлікти, а також продуктивно використовувати можливості учнів.

Учителю впродовж навчального року в гонитві за успішністю та якістю знань залишається обмаль часу на різноманітні цікаві виховні заходи, а на розважальні й зовсім не має. Коли ж, як не в перший місяць літніх канікул, надолужити та вдосконалити те, що за браком часу залишилося незакінченим.

Дитина – це насамперед творча особистість, яка потребує постійної реалізації своїх задумів і планів. На мою думку, тільки правильно спланована, з урахуванням потреб дітей щодо самореалізації робота дитячого закладу відпочинку з денним перебуванням може дати можливість цікаво, весело, з користю для здоров’я провести час.

Виховна робота у нашому таборі має мету і завдання:

  •                   забезпечити повноцінний відпочинок дітей, створити належні умови для освітньої, культурно-виховної, фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи з дітьми під час літніх канікул;
  •                   виховувати любов до рідного краю, до свого села.

Серед форм роботи, що дають змогу досягти поставленої мети, - ігри, бесіди, екскурсії, вікторини.

Цьому сприяють:

  •                   ефективне використання природних ресурсів;
  •                   збалансоване харчування;
  •                   чітке дотримання санітарно-гігієнічних норм відпочинку дітей;
  •                   дотримання режиму дня;
  •                   різноманітні виховні заходи.

У таборі оздоровляються 67 учнів. Серед них:

діти, батьки яких працюють в АПК – 9 учнів;

діти, батьки яких працюють в соцсфері – 8 учнів;

діти з багатодітних сімей – 25 учні;

діти під опікою – 2 учні;

відмінники навчання – 8 учнів;

діти на диспансерному обліку – 7 учнів;

діти, які харчуються за батьківські кошти – 3 учні;

діти з малозабезпечених сімей – 1 учень;

діти учасників АТО – 3 учні.

Виховний і оздоровчий процес у таборі відпочинку здійснюється згідно з затвердженим режимом дня. Діти перебувають на території школи 6 годин (з 8.00 до 14.00).

  Налагоджено гаряче дворазове харчування. Воно насичене свіжими овочами, фруктами, соками, різноманітними солодощами. Смачні сніданки, обіди та полуденки готували працівники кухні: кухар Латка Г.Г. та робітниця кухні Шаповал Л.І. Меню одного дня у дитячому закладі відпочинку з денним перебуванням: сніданок – каша гречана з маслом, гуляш, огірок свіжий, хліб, чай з цукром; обід – борщ «Український», макарони відварені з маслом, помідор свіжий, риба смажена, хліб, компот з сухофруктів; полуденок – булочка, ряжанка.

Колектив дитячого закладу відпочинку з денним перебуванням вдячний районному відділу освіти РДА,  адміністрації школи, а саме, директору Красненської школи І – ІІІ ступенів Дикану О.В. за підтримку та допомогу в організації роботи табору відпочинку. Селищній раді,  сільський голова Будник В. О.

 

Виховний процес у дитячому закладі відпочинку здійснювали досвідчені вихователі: Мосіна Ю.А., Пензова Т. В., Саргсян М. В., Шестакова В. В.

Отже, наш дитячий заклад відпочинку з денним перебуванням «Сонечко», крім необхідних умов для відпочинку дітей, має значний потенціал для виховання особистості через залучення до пізнавальної, трудової, ігрової, художньо-естетичної, фізкультурно-спортивної, екологічної діяльності, яка оптимально розподіляється протягом дня та всієї табірної зміни.

План роботи дитячого закладу відпочинку з денним перебуванням охоплює виховання: патріотичне та громадянське; морально-етичне; художньо-естетичне; екологічне; трудове; фізичне.

На початку табірної зміни вихователі проінструктували школярів щодо безпеки життєдіяльності, ознайомили їх з правилами поведінки в таборі, під час екскурсій, прогулянок на природі. Перед кожним виходом за межі табору для вихователів проводяться цільові інструктажі, що фіксується у відповідних журналах.

Згідно з планом роботи та для запобігання нещасних випадків з дітьми під час табірної зміни можна провести бесіди про правила:

  •                   користування електроприладами;
  •                   протипожежної безпеки;
  •                   безпека на водоймах;
  •                   безпечної їзди на велосипеді;
  •                   захисту від комах, кліщів, комарів;
  •                   перебування на сонці.

Серед конкурсів, вікторин, ігор:

  •                   аукціон знань з надання першої  медичної допомоги;
  •                   конкурс знавців правил дорожнього руху, правил пожежної безпеки;
  •                   конкурс «Щоб не трапилось біди, правил безпеки дотримуйся завжди».

Виховна робота в таборі поєднує відпочинок, працю, спорт, а також пізнавальну, етичну, екологічну, оздоровчу діяльність. Усе сприяло розвитку ініціативи та самодіяльності дітей, спрямованих на формування загальнолюдських духовних цінностей на основі історико-культурних традицій рідного краю.

Моральна атмосфера, доброзичливе ставлення однолітків і вихователів до кожної дитини сприяло самоствердженню тих дітей, які в шкільному житті вважалися важковиховуваними.

Протягом зміни проведено такі бесіди та заходи:

  •                   конкурс малюнків на асфальті;
  •                   конкурс літніх капелюшків «Юні дизайнери»;
  •                   конкурс рибалки;
  •                   конкурс «Козацькі розваги», спортивні змагання, шашок та футболу;
  •                   лінійка пам’яті, присвячена дню скорботи;
  •                   пішохідні екскурсії;
  •                   конкурс поробок з природного матеріалу «Умілі ручки»;
  •                   вікторина «На лісовій галявині»;
  •                   спортивне шоу «Богатирські ігри»;
  •                   свято квітів «Літо, літечко прийшло»;
  •                   спортивні естафети «Веселі старти»;
  •                   конкурс малюнків «Світ очима дітей», «Природа – дім, в якому ми живемо», «Веселі барви рідного краю»;
  •                   день бантика.

На урочистій лінійці, присвяченій закінченню табірної зміни, нагороджено й відзначено найактивніших учасників та переможців спортивних змагань.

Переконана, життя у таборі дітям запам’ятається надовго. Адже кожен день у ньому допомагав дітям зрозуміти, що потрібно бути не лише спритними, сміливими, а й дружними, чесними, справедливими, добрими, творчими. Свою роботу ми намагалися організувати так, щоб школярам було цікаво, щоб вони навчилися чогось нового, розкрили свої здібності, таланти, знайшли нових друзів. І не лише добре відпочили, а й духовно та інтелектуально збагатилися, розширили світогляд.

 

 

 

 

 

 

 

 

3  червня. День знайомств. Дітей захопило спортивне шоу «Сонечко закликає». Кожен загін на чолі з капітаном отримав маршрутний лист із завданнями. В цей день діти здійснили екскурсію до водойми. Біля ставка спостерігали за птахами водойм.

 

Веселим сміхом, підбадьорливими вигуками уболівальників за свою команду, галасом на весь стадіон сповістили мешканців села про початок спортивних естафет «Веселі старти». Це все відбулося 3 червня на стадіоні. Дуже дітям сподобалися естафети «кенгуру», «крокодильчики», «тачки», «лабіринт», «збери картоплю» та інші. У цей же день інші діти готувалися до інсценізації пісні, що також сподобалася дітям. Масове шоу показав І загін на чолі зі своєю вожатою Проць Г. В. Учні ІІ загону учениці 4 класу показали сучасні танці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04 червня.  День загону. Діти по загонах вибрали назви, розучили девізи та кричали, познайомилися з правилами життя в таборі „Сонечко”.  Біля водойми зустріли чаплю, очеретянку, плиску, диких качок, очеретяну чаплю. Тут же діти нарвали лугових квітів і сплели віночки. Потім визначили найкращий. З багатьох квітів оригінальні вінки були в Залеської Іри, Бекмансурової Ганни, Якименко Єлизавети, Гришко Лізи, Однойко Альони, Мірошниченко  Тані. І загін учні 1 – 2 класів «Бешкетники». Девіз:

 ДЕВІЗ ТАБОРУ „СОНЕЧКО”

  Я із сонечком дружу

  Всім про це я розкажу

  Сонечко, сонечко, вигляни в віконечко

  Подивись на наш загін

  Всі веселі, як один!

  

ПРОМОВКА

  1, 2 – 3, 4

  3, 4 – 1, 2!

  Хто біжить нам навздогін?

  Дружний сонячний загін!

  1, 2 – дружно в ногу!

  3, 4 – ширше крок!

  Йдем на сонячну дорогу.

  Шлях тримаєм до зірок!

 

Девізи і промовки кожного загону.

    БЕШКЕТНИКИ

Девіз: У бешкетників закон

 Порядок, дружба, спорт,

 Здоровий сон

 

    СМАЙЛИКИ

Девіз: Вся зібралась дітвора

 Гратись нам уже пора

 Всі ми тут, всі ми тут

 На майданчик наш маршрут.

    ПАВУЧКИ

Девіз: Ми веселі павучки

 Спритні, гарні, молоді.

 Любим гратися, стрибати

 І вожату поважати.

 

 

 

 

 

 

 

 

05 червня. День казки. Всіх дітей табору захопив чарівний світ казки «Казка мудрістю багата». Вихователі ознайомили дітей з казками нашого регіону, розповіли про їх мудрість і значимість у житті людей. У цьому конкурсі брали участь Будник Аня, Гришко Ліза, Мірошниченко Василиса, Солов’янчук Влада, Третяк Таня.  Цікаво, з ентузіазмом пройшла спортивна гра «Захист прапорців». Після обіду було проведено вікторина „Упіймай казку”. У вікторині активну участь брали  Гришко Ліза , Мірошниченко Василиса, Савкін Женя, Суровцов Артем,  Латка Нікіта, Чаюков Єгор. Провели конкурс малюнків „Мій улюблений казковий герой”. У цьому Конкурсі брали участь діти 1 – 4 класів. Діти з задоволенням приймали участь у конкурсі „Карооке”. З любов’ю співали сучасні українські пісні, дитячі пісні.

 

 

 

 

 

 

 

06 червня. День туриста. Діти табору «Сонечко» провели цікаве , веселе свято «Чудове поруч». Порадували веселими інсценівками –  Коростій В., пристанська Тетяна, Козловський Валентин, Однойко Альона, Мірошниченко Василиса, Левшенко Настя, Коробка Максим, Мостова Віка.  У стінах школи звучали пісенна та ігрова галявина. Діти разом з вихователями розучили дитячі ігри „Кличе в коло гра весела”. Діти навчилися збирати рюкзак з учителем фізкультури – це конкурс „Збери рюкзак”.

Екскурсія в парк розпочалася конкурсом «Розпізнай голос птаха». Знавці природи розпізнали голоси таких птахів: сороки, ворони, солов’я, дятла, шпаків, сорокопуда, іволги, дрозда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хто з дітей не любить тварин? 07 червня. День тварин.  Вихователі розповіли про правила поводження з тваринами у природі, з свійськими тваринами. Провели спортивні змагання „Поклик джунглів”, конкурс малюнків „Веселий зооцирк”,  вікторину „Світ навколо тебе”. У цій вікторині брали активну участь Дубина Артем, Коробка Діана, Молькова Аріна, Гришко Юрій, Сочков Богдан. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скільки радощів і ентузіазму дала гра-змагання «Поклик джунглів». Два загони поділилися на дві команди – «Травоїдні» та «Хижаки». Кожна команда привітала один одного гучними промовками-девізами. І як справжні хижаки і «травоїдні» змагалися за перемогу. Це відбулося 10 червня. День природи.

Справжня людина починається з добра. В цей день вихователі провели годину спілкування «Дружба – найцінніший скарб».Провели конкурс букетів „Мов метелики літаємо – букети складаємо”. У цьому конкурсі багато учнів взяли участь, серед них: Верещака Поліна, Коробка Діана Єрмоленко Настя, Солов’янчук Влада. Вихователі ознайомили дітей з отруйними рослинами „Лісова небезпека”.

 

 

11 червня. День спорту. Провели змагання спортивні естафети „Веселі старти”. Учителем фізкультури був проведений космічний футбол „Хто першим заб’є гол?” Активні футболісти табору показали свою спритність Шинкарук Артур, Кіріченки Рома, Сергій, Олексаандр. Частина учнів табору зібралися за круглим столом і вирішували таке питання «Як уникнути  правопорушень». На основі проведених екскурсій і прогулянок провели конкурс малюнків «Природа – дім, в якому ми живемо» (Однойко Альона, Коробка Діана,  Мірошниченко Таня).

А для спортивних дітей були проведені спортивні змагання «Найспритніший». Діти показали свою спритність у таких конкурсах: «Хто далі стрибне?» (переміг Шинкарук Артур), «Хто більше наб’є м’яч на нозі?» (переміг Кіріченко Роман), «Хто проведе м’яч однією рукою?» (переміг Чаюков Єгор), «Хто довше пострибає на скакалці?» (перемогла Третяк Таня).

 

12 червня. День бантиків. Був проведений конкурс  „У кого більше бантиків?”. І місце – 3 загін за оригінальність, ІІ місце – 2 загін за різноманітність. Найбільше бантиків виявилося  у Третяк Таня, Коробка Діана.

Улітку треба багато дізнатися про збереження природи. Екскурсія по екологічній стежині розповіла нам про життя жуків-оленів, які живуть у нашому парку, вони занесені до Червоної книги України. Повторили правила збереження мурашників.

 Проведено в цей день виготовлення композицій із природного матеріалу. У місцевому парку діти знайшли з гілок схожі на предмети «вила, граблі, рогач, коса, пістолети, літачки, змійки» та багато інших цікавих іграшок. У цьому конкурсі брали участь Чаюков Єгор, Латка Нікіта, Кіріченко Саша.

 

 

 

13 червня. День гумору.  Відвідали шкільну бібліотеку „Весела гумори на”. Цікаво пройшов конкурс „Кумедна маска”. У цьому конкурсі брали участь Бекмансурова Аня, Хотиненко Слава, Кіріченко Саша, Суровцов Артем,Мірошниченко Василиса.  Провели веселий концерт „Алло, ми шукаємо таланти”. У цьому концерті брали участь Мірошниченко Василиса, Коробка Діана, Солов’янчук Влада. Після обіду провели моделювання поведінки з незнайомими людьми.

Вітаміни – помічники людини в житті, здоров’ї, будівництві дитячого організму. Під час проекту у ролі вітамінів виступали діти табору. Вони розповіли про роль вітамінів у житті людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 червня. День фантазера. Провели вернісаж малюнків „Чудеса, які я бачив”. У цьому конкурсі брали участь Будник Аня, Гришко Юра, Сочков Богдан, Яковенко Аліса. Конкурс казок „Мені приснився чарівник, який..” – перемогу отримала Шишикіна Олександра. Проведений конкурс „Тато, мама, я – заспівала вся рідня” – перемогу отримала Шишикіна Саша, Мірошниченко Василиса. Дуже цікаві і сучасні, смішні і фантастичні казки розповіли Чаюков Єгор, Коробка Діана,  Гришко Ліза.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 червня. День мистецтва. Було проведено майстер-клас „Фабрика зірок”. Екологічне свято –розвага «Лісова прогулянка». Учні прочитали багато цікавих віршів про збереження природи. «Вмійте любити природу», «Буду я природі другом». Діти дізналися про роль квітів у природі – «Фіалка», «Незабудка», Чи співає пісень мурашка?», «Метелик», «Не хочу», «Звернення». Знавцями природи рідного краю стали учні всіх загонів. В цей день проведений конкурс загадок, переможцями якого стали Яковенко Аліса, Шишикіна Саша, Латка Нікіта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 червня. День „навпаки”. В цей день був проведений конкурс „Нумо, відгадай”. Повторили і закріпили в диспуті права та обов’язки дитини. Провели спортивний марафон „Олімпійці серед нас”. Весь табір відправився в країну Доброти. Ще у котрий раз повторили правила спілкування один з одним, із сусідами, із старшими. У спортивних змаганнях брали участь Суровцов Артем,  Кіріченко Саша,  Третяк Таня, Чаюков Єгор.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 червня. День здоров’я. У цей ми разом з дітьми провели спортивні змагання. Ходили на прогулянку до водойми. Ознайомилися з рослинним світом рідного краю. Бачили лебедів, які мешкають в очереті., диких качок, чаплю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 червня. День табору – останній день перебування дітей у дитячому закладі відпочинку. Дітям весело і в той же час сумно. У цей день проведена галявина „Табір, до побачення”, кругосвітка „Залишаю вам на пам’ять”. Діти обмінялися один з одним адресами, телефонами Сюрпризами. Сподобалась усім гра «Зріж приз». Всі задоволені й усміхнені покинули стіни школи на літній відпочинок уже вдома. Діти й вихователі провели заключний концерт «Закриття табірної зміни».

Усі активні учасники у житті табору були нагороджені почесними грамотами та подяками. Не залишилося без уваги і працівники табору. Оскільки кожен із них зробив свій внесок у виховання та оздоровлення дітей у літній період. За артистизм та енергійність, за допомогу в організації цікавих та пізнавальних екскурсій, за підготовку музичних номерів, в оформленні наочних матеріалів, за збалансоване, різноманітне та висококалорійне меню, за «без травмоване» проведення табірної зміни.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В період літнього оздоровлення в дитячому закладі відпочинку «Сонечко» з 01.06. по 21.06. 2016 року працював літній мовний табір. Літній табір об’єднаний в групи за віком: молодша група – учні 1, 2, 3. клас; середня група – учні 4, 5, 6 класів; старша група – учні 7, 8 класів.

Вчителем у літньому мовному таборі працювала з дітьми вчитель англійської мови Дригайло А. О., яка має великий досвід роботи, ставиться з любов’ю до дітей. У виховній діяльності вчитель користувалася різними формами виховної діяльності: арт-студія, фестиваль караоке, екологічна екскурсія, презентація «Вчимо англійську з любов’ю», студія мистецтва «Свята України та Англії», фото проект, дизайнерська майстерня «Сучасні молодіжні культури», кінозал «Англомовні країни».

 

7 червня, у вівторок 28 учнів з дитячого закладу відпочинку з денним перебуванням «Сонечко» відвідали місто Харків з метою ознайомлення життя українського народу.

Радістю, добротою, вдячністю світилися очі дітей, які відвідали розважальний дитячий центр у парку імені Горького. Захоплювали дух атракціони, «Американські Гірки».

А ще відвідали екопарк Фельдмана, в якому познайомилися з екзотичними тваринами різних країн.

Спонсори цієї поїздки приватне підприємство Саргсян, за підтримки директора школи Дикана О. В.

Супроводжували дітей у цій екскурсії досвідчені вчителі Коробка Олена Володимирівна, Шестакова Вікторія Володимирівна, студентка-практикантка Проць Галина Володимирівна.

 

10 червня, у п’ятницю, всі діти чекали конкурс «Міс табору». П’ять учасниць: Коробка Діана, Мірошниченко Василиса, Ромасько Альона, Белянська Олеся, Залеська Іра продемонстрували свої творчі здібності, уяву, фантазію, пісенний та танцювальний таланти. Дівчатка традиційно розпочали свій виступ із розповіді про себе – це конкурс «Моя візитка». Свій талант вони показали у конкурсах «Зірка естради», «Танцювальний». Кожна дівчинка хоче зрости справжньою господинею і це ми побачили у конкурсі «Приготуй страву». Переможницею стала Коробка Діана. Всі дівчатка отримали призи, а глядачі морозиво.

Спонсор цього конкурсу приватне підприємство Саргсян, за підтримки            директора школи Дикана О. В.

 

 

 

 

 

 

   17 червня наш табір «Сонечко» поїхав на екскурсію до села Попівка Красноградського району в сосновий ліс. Вчителі приготували для дітей польову солдатську  кашу, шашлики.

Учні познайомилися з рослинним і тваринним світом хвойного лісу, навчилися берегти природу, дотримуватись правил безпечної поведінки в лісі, протипожежної безпеки в лісі.

Разом з учнями були досвідчені вихователі Дригайло А. О. Бродніцький І. Г. Бобровник О. П. Коробка О. В. Сочкова В. В. Шестакова В.В. Дубина В. В., кухар Латка Г. Г.

Спонсори цієї поїздки приватне підприємство Саргсян, за підтримки директора школи Дикана О. В.

 

1

 

doc
Додано
11 березня 2023
Переглядів
400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку