10 клса Основи медичних знань урок 1

Про матеріал
Ознайомити учнів з особливостями курсу, поняттям національної безпеки держави, сформувати розуміння необхідності розвитку ЗСУ, причетності кожного до справи захисту країни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Військово-патріотичне виховання - складова патріотичного виховання молоді. Поняття національної безпеки держави

Номер слайду 2

Мета уроку: навчальна: ознайомити учнів з особливостями курсу, обов'язками та правилами поведінки на уроках, поняттям національної безпеки держави, сформувати розуміння необхідності розвитку ЗСУ, причетності кожного до справи захисту країни; розвивальна: розвивати інформаційну компетентність, розуміння важливості справи захисту держави; виховна: виховувати любов до Батьківщини, повагу до ЗСУ.

Номер слайду 3

«Асоціативний кущ» Які асоціації викликає поняття «Захист Вітчизни?» Захищати Захист Вітчизни Обороняти Уберігати Боронити Відстоювати Вступатися Берегти Охороняти Пильнувати Вартувати Обов’язок

Номер слайду 4

Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності За дослідженнями Криса Хеджеса, людство лише 8 % (270 років) часу протягом свого задокументованого існування жило у стані миру. Війну при цьому визначають як активний воєнний конфлікт, що спричинив втрату понад 1000 життів. На жаль, якою б не була миролюбною нація, як, наприклад, українці, це не убезпечує її від втягування до воєнних конфліктів. Наша держава стала жертвою нового виду війни — гібридної. Розуміння військової справи, захисту свого життя, уміння надавати домедичну допомогу стає необхідною компетентністю усіх громадян України.

Номер слайду 5

Актуалізація знань З курсу історії пригадайте основні причини виникнення воєн. Наведіть усі можливі сучасні способи запобігання війнам. Аналізуючи останні події в Україні, зазначте види діяльності громадян, спрямовані на захист суверенітету й територіальної цілісності держави.

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу Військово-патріотичне виховання. Підготовка до захисту Вітчизни Патріотизм — багатогранне поняття любові до своєї Батьківщини, що уміщує соціальні, правові, психологічні, а також військові аспекти.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу Військово-патріотичне виховання передбачає вивчення військової історії України, основних зразків техніки й озброєння ЗСУ, набуття початкових навичок користування ними, підвищення фізичної загартованості в інтересах підготовки до захисту Вітчизни та опанування компетенцій життязбереження.

Номер слайду 8

Розминка Розгадайте кросворд

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Національна безпека держави Основні ідеї сучасного розуміння національної безпеки було викладено у «Законі про національну безпеку», прийнятому у 1947 р. У ньому було закріплено розв'язання трьох головних завдань: зміцнення координації між зовнішньою, внутрішньою і військовою політикою; підвищення потенціалу і можливостей розвідки; раціоналізація «оборонного співробітництва» зі збройними силами. Національну безпеку розглядають переважно у військово-політичному аспекті як проблему оборони держави.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Національна безпека — захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, за якої забезпечують сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, запобігання й нейтралізацію реальних та потенційних загроз національним інтересам у всіх сферах діяльності.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Національні інтереси — життєво важливі матеріальні, інтелектуальні і духовні цінності українського народу, визначальні потреби суспільства і держави, реалізація яких гарантує державний суверенітет України та її прогресивний розвиток.

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Загрози національній безпеці — наявні та потенційно можливі явища і чинники, що створюють небезпеку життєво важливим національним інтересам України.

Номер слайду 13

Основні складові національних інтересів

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу Національні Збройні Сили Розвиток національних Збройних Сил здійснюється відповідно до Закону «Про Збройні сили України». Збройні Сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіальних вод України у випадках, визначених законом, беруть участь у заходах, спрямованих на боротьбу з тероризмом.

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу Загрози національним інтересам доцільно розглядати як сукупність таких складових: об’єкт загрози, носій загрози, причини її виникнення, спосіб впливу, динаміка ескалації, можливі наслідки впливу загрози.

Номер слайду 16

1. Поняття та структура національної безпеки держави Загроза – явище, чинник, що здатні реально створити умови або стати причиною повної або часткової неможливості реалізації національних інтересів.

Номер слайду 17

Поняття та структура національної безпеки держави Небезпека – явище, чинник, здатні в принципі завдати шкоди будь-якому суб’єкту (об’єкту ).

Номер слайду 18

Поняття та структура національної безпеки держави Об’єкт загрози – визначається через її спрямованість на: Предмет інтересу Носія інтересу Спосіб досягнення інтересу

Номер слайду 19

Поняття та структура національної безпеки держави Носій загрози (небезпеки) – суб’єкт (іноземна держава, вітчизняні та іноземні орагнізації, групи осіб, природні або технічні об’єкти), дії якого можуть негативно вплинути на реалізацію національних інтересів України.

Номер слайду 20

Поняття та структура національної безпеки держави Спосіб реалізації загрози – дія чи послідовність дій із боку носія загрози.

Номер слайду 21

Поняття та структура національної безпеки держави Військова безпека – це стан захищеності прав і свобод громадян, базових інтересів та цінностей суспільства й суверенної держави від можливих зазіхань із застосуванням військової сили.

Номер слайду 22

Поняття та структура національної безпеки держави Поняття війської безпеки тісно пов’язане з військовою небезпекою – системою політичних, економічних, військових та інших чинників у стосунках між державами, яка за певних обставин та умов здатна призвести до військового конфлікту того чи іншого масштабу.

Номер слайду 23

2. Конституція України. Статті про захист суверенітету та територіальної цілісності України Збройні сили України призначені гарантувати суверенітет, територіальну цілісність та надійний захист національних інтересів держави від воєнних загроз. Важливою складовою національної безпеки є попередження, виявлення та ліквідація зовнішньої загрози (ст. 17).

Номер слайду 24

3. Збройні сили – гарант національної безпеки України Збройні сили України організовані та функціонують на основі воєнної доктрини України, затвердженої Верховною Радою, і законів України: «Про Збройні сили України» та «Про оборону України».

Номер слайду 25

4. Захист Вітчизни – основне завдання Збройних сил, обов’язок громадян України Строкова військова служба, відповідно до Конституції (ст. 17) та Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» є почесним обов’язком кожного громадянина.

Номер слайду 26

5. Забезпечення безпеки, життя та здоров’я людини – обов’язок держави Конституцією України проголошено, що «людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю» (ст. 3).

Номер слайду 27

Закріплення вивченого матеріалу Розгадайте кросворд

Номер слайду 28

Підсумки уроку У чому сутність поняття національної безпеки України? Якою є правова база національної безпеки України? Навіщо учням готуватися до захисту Вітчизни? У чому значущість курсу для вашого повсякденного життя? Вікторина: https://learningapps.org/watch?v=p86kc2qn319

Номер слайду 29

Домашнє завдання Прочитати §1, дати відповіді на запитання. Скачати з Інтернету Закон України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”.

Номер слайду 30

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. Рівень стандарту. // А. А. Гудима, К. О. Пашко, І. М. Гарасимів, М. М. Фука – Тернопіль.: Астон, 2018. 192 – с. (книга чотирьох авторів) Павлюк Н.І. Захист Вітчизни. Основи медичних знань. 10 клас: розробки уроків/Н.І. Павлюк. – Харків.: Основа, 2018. – 119 с. – (Серія «Мій конспект»). (книга одного автора) Інтернет-ресурси https://www.google.com/search?biw=1280&bih=864&tbm=isch&sa=1&ei=kOXNW_roOYOcsgHrurC4DA&q=%....0...1c.1.64.img..32.9.1297.0..0j35i39k1j0i67k1j0i10i24k1.0.Hef_7tivW4A#imgrc=_ https://www.google.com/search?biw=1280&bih=864&tbm=isch&sa=1&ei=ZTH8W9TuHIGSmgXZv5bIDA&q=%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%96+%..700166...0.0..4.258.3605.6j25j1......2....1..gws-wiz-img.....0..0i24j35i39.ICKTDTGArqY#imgrc=T1k0wzx8-v-8GM:

ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
927
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку