100-річчя державних символів України

Про матеріал

Розробка виховної години для учнів 9 класу з нагоди 100-річчя затвердження державних символів та атрибутів України. У лютому 2018 року виповнилося 100 років, відколи тризуб став державним гербом УНР, а синьо-жовте полотнище – прапор торговельного флоту – став національним стягом. Із початком Української революції також утвердився гімн “Ще не вмерла Україна”.

Перегляд файлу

Виховна година

Тема: 100 річчя державних символів України.

Мета: поглибити знання учнів про національні символи України, їхнє значення в житті українського народу; розвиток найкращих моральних якостей через вшанування народної символіки; виховання національної свідомості; формування активної громадянської  позиції, почуття любові до рідного краю

Обладнання:карта України, державні символи України (плакати),  запис Гімну України, вислови  про рідний край,слайд презентація,аудіо записи.

Хід заходу.

Державна символіка — офіційні емблеми держави, що зображуються на печатках, бланках державних органів, грошових знаках тощо; встановлюються конституцією держави. Невід'ємним елементом суверенної держави є державні символи. Це зовнішня атрибутика країни у формі знаків, символів, кольорів тощо, яка репрезентує національно-державницьку ідею.

Згідно з Конституцією України (Стаття 20 розділу І ), державними символами України є

 

Крилатий вітер розвиває стяг –

Блакить із золотом на нім переплелися,

Наш прапор майорить неначе  птах:

Народ не вмер й нікому не скорився!

Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Українське синьо-жовте сполучення - одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів. Сучасний український прапор походить від герба Галицько-Волинського князівства - золотого лева в синьому тлі, який з'явився в другій половині XIII століття. Варто звернути увагу і на те, що й досі часто можна зустріти вживання "жовто-синій", хоча офіційний державний прапор України – синьо-жовтий.

Історики наводять ще велику кількість версій щодо значення нашого прапору. І у будь-якому разі перекладати відповідальність за ситуацію в країні на магічні символи прапору – нерозумно.

 

Наразі існує багато тлумачень кольору нашого прапору. Поширеним є трактування синього як символу мирного неба, а жовтого – символу пшениці,  а тому мирної праці та достатку. Інше тлумачення пояснює жовте як символ Творця, Бога-Отця і взагалі – Вищу Духовність. Синє ж – це все земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння з надією, що вони не будуть нею зловживати

Нині, як і раніше, всі важливі події в житті України, відбуваються під синьо-жовтим стягом.

 

Наш герб – тризуб.

Це  воля, слава й сила.

Наш герб – тризуб.

Недоля нас косила,

Та ми зросли, ми є,

Ми завжди будем,

Добро і пісню

Несемо ми людям.

Три́зуб (варіант  Тризу́б) — український національний герб, сучасний державний герб України у формі золотого тризубця особливої форми на синьому полі.

Нині існує  понад сорок версій, які пояснюють походження та тлумачать суть тризуба. Дехто вбачає в тризубі відтворення форм верхньої частини скіпетра візантійських монархів, скіпетра скіфських царів, зображення корони, тобто предметів, що символізують державну владу. Інші дослідники вважають, що тризуб нагадує обриси птаха, уособлюючи норманського крука, норманського сокола або голуба Святого Духа. Значна частина фахівців припускає, що цей символ — емблема, пов’язана з конкретним предметом людської життєдіяльності — норманським шоломом, сокирою, прапором, рибальським знаряддям, луком зі стрілою, колоском тощо.

Існує ще одна думка: тризуб — це літера «Ш», яка раніше означала цифру 3.

Цікаві варіанти розв’язання проблеми походження і суті тризуба пропонуються філософами. Вони трактують цей знак не як дзеркальне чи стилізоване позначення предмета, а як символічне зображення ідеї, поняття або явища. Є думка, що тризуб Володимира — це символ ідеї державної влади. За іншими версіями — символ влади над трьома світами — небесним, земним і підземним, або ж символ-ключ до розуміння алфавітів земної писемності. Дехто припускає, що тризуб — це знак «Шу» («Шукання»), тобто нагадування про закони природи з метою підвищення людської активності та відповідальності за свій розвиток.

Втім, для більшості гіпотез каменем спотикання ставала давність тризуба як символу. Задовго до появи християнської церкви він зустрічався в трипільців та інших народів, 59 відсотків сучасних національних гербів європейських держав вміщують знаки Трійці (трикутні корони, тризубі вежі, потроєні знаки, трилисники тощо).

Вперше в новітній історії нашої країни 19 лютого 1992 року «Золотий тризуб на синьому тлі» був затверджений як державний Герб України. Це наш символ, і ми їм пишаємося, хоч би яким було його походження.

 

Слова палкі, мелодія врочиста…

Державний Гімн ми знаємо усі.

Для кожного села, містечка, міста –

Це клич один з мільйонів голосів.

Це наша клятва, заповідь священна,

Хай чують друзі й вороги,

Що Україна вічна, незнищена,

Від неї ясне світло навкруги.

Державним гімном є пісня «Ще не вмерла України і Слава, і Воля»: слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційна музична редакція ухвалена Верховною Радою 15 січня 1992 року, текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України» 6 березня 2003 року.

Історія створення українського гімну починається 1862 року, коли український етнограф, фольклорист і поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна». Одразу після написання вірша його поклав на музику друг і однодумець П. Чубинського М. Лисенко. Створена на його мелодію пісня набула певного поширення на Наддніпрянщині і час від часу звучала до початку XX ст. Згодом музику до вірша П. Чубинського створив і К. Стеценко. Проте остаточно пісня-гімн «Ще не вмерла Україна» утвердилась у свідомості українського народу саме в співавторстві П. Чубинського і М. Вербицького.

На хвилі піднесення українського патріотичного і духовного життя на Галичині в 60-х роках XIX ст. в одному із львівських журналів було надруковано вірш «Ще не вмерла Україна». Цей вірш сподобався М. Вербицькому своїм патріотичним змістом, легкістю форми, і він поклав його на музику спочатку як солоспів у супроводі гітари. Згодом М. Вербицький зробив із пісні-солоспіву хорову композицію.

На тлі інших пісень духовно-патріотичного змісту «Ще не вмерла Україна» вирізняється широтою осмислення історичної долі народу, передбаченням його духовного відродження. Як національний гімн пісня «Ще не вмерла Україна» була визнана І. Франком, Лесею Українкою, українськими громадами за кордоном. Особливо знаковим було авторство пісні, адже її створили наддніпрянець і галичанин, що знаменувало соборність українських земель.

У наш час як Державний Гімн України було затверджено слова першого куплету і приспіву пісні П. Чубинського «Ще не вмерла Україна» на музику М. Вербицького.

Рукописний текст і ноти цього твору зберігаються в Науковій бібліотеці імені В. Стефаника НАН України.(Виконання Гімну усіма учасниками заходу)

 

 

 

Разом з тим існують Народні символи України.


Жито  - символ життя. Це знак добробуту і злагоди в сім'ї.

Барвінок  - символ вічності.

Калина - символ краси, кохання, щастя.

Верба - символ здоровя.

Лелека  символ сімейного затишку і благополуччя.

Соловей - символ веселощів, задоволення. 

Вишиванка - оберіг людини від лихого ока та злих духів.

Вишитий рушник – стародавній оберіг дому.

Хліб на вишитому рушнику -символізує любов і достаток, щедрість і щирість української душі.

 

Україно, соборна державо,

Сонценосна колиско моя,

Ще не вмерла

Й не вмре твоя слава,

Завойована в чесних боях!

Живи та міцній, українська державо!

Вмирали в боях мільйони борців,

Щоб стяг синьо-жовтий піднявся величаво.

Й над Києвом стольним віки майорів.

 

Ми повинні шанувати  і берегти наші символи,це наш

дух,унікальність, своєрідний генетичний код нації.

Ви – частина народу. Без вас, без мене, без нас усіх немає ні народу, ні історії. І нам творити нову історію держави, що займе належне місце серед вільних і рівних країн планети. Слава Україні!

 

 

docx
Додано
5 квітня 2018
Переглядів
2564
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку