5 клас НУШ Презентація "Робота з файлами в середовищі графічного редактора. Формати файлів"

Про матеріал
Презентація на тему "Робота з файлами в середовищі графічного редактора. Формати файлів" для учнів 5 класу НУШ за підручником "Інформатика 5 клас" авторів М. М. Корнієнко, С. М. Крамаровська, І. Т. Зарецька відповідно до модельної навчальної програми «Інформатика. 5–6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори Пасічник О. В., Чернікова Л. А.) У презентації є теоретичний (для вивчення теми уроку) та практичний матеріал у додатку LearningApps.org, який можно виконати як на уроці з учнями так і учні можуть виконати його самостійно під час опрацювання презентації дома.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОБОТА З ФАЙЛАМИ В СЕРЕДОВИЩІ ГРАФІЧНОГО РЕДАКТОРА. ФОРМАТИ ФАЙЛІВЗа підручником «Інформатика 5 клас» М. М. Корнієнко, С. М. Крамаровська, І. Т. Зарецька

Номер слайду 2

Запитання для повторення. Що таке графічний редактор?2. Для чого призначений графічний редактор?3. На зображенні виберіть растрові графічні редактори.4. Які команди меню програми Paint вам відомі? Яке їх призначення?

Номер слайду 3

Розгляньте зображення. Якими бувають файли і  папки? Для чого використовуються файли і папки? Дані та програми зберігаються у  файлах, які можуть бути впорядковані по папках. Файли мають унікальні імена й  зберігаються на зовнішніх запам’ятовуючих пристроях комп’ютера.

Номер слайду 4

Робота з файлами в середовищі графічного редактора. Формати файлів. Сьогодні на уроці ви:дізнаєтеся про способи збереження файлів у середовищі графічного редактора;ознайомитеся з форматами графічних файлів;навчитеся зберігати та відкривати файли із зображеннями.

Номер слайду 5

Збереження зображення

Номер слайду 6

Способи збереження зображення команда вкладки Файл → Зберегти (Зберегти як...); у  першому випадку файл буде збережений за старим іменем, у  другому — буде запропоновано ввести нове ім’я; комбінація клавіш Ctrl  +  S або Shift  +  F12 для збереження раніше створеного зображення у  файлі зі старим іменем;кнопки Зберегти на панелі швидкого доступу.

Номер слайду 7

Способи збереження зображення Якщо файл зберігається з  новим іменем, то з’являється діалогове вікно Зберегти як, у  якому необхідно вибрати потрібну папку, ввести нове ім’я файлу в  поле Ім’я файлу та натиснути кнопку Зберегти. За замовчанням Paіnt надає файлу розширення .png. Для збереження зображення в  іншому форматі треба вибрати його із списку в  полі Тип файлу.

Номер слайду 8

Формати файлів растрових зображень. Формат файлу визначає спосіб збереження даних: спосіб кодування даних, алгоритм стиснення (якщо задіяний) тощо. Основним форматом у  Paint є  PNG, але підтримуються також інші формати. BMP — формат для збереження растрових зображень без стиснення; підтримує велику кількість кольорів. Файли в цьому форматі мають великий обсяг. JPEG (JPG) — формат для збереження растрових зображень зі стисненням за рахунок втрати якості (із зображення видаляється інформація, не помітна для ока людини). Файли в  цьому форматі мають невеликий обсяг; формат популярний для розміщення зображень в  інтернеті. PNG — формат для збереження растрових зображень зі стисненням без значної втрати якості; підтримує велику кількість кольорів (але меншу, ніж формат BMP). Створений як формат для передавання зображень в  мережі.

Номер слайду 9

Формати файлів растрових зображень Зображення, збережені в растровому форматі, важко редагувати. Об’єкти растрового зображення, навіть якщо вони були створені за допомогою певних інструментів графічного редактора, неможливо відокремити. Можна лише виділяти окремі фрагменти зображення.

Номер слайду 10

Формати файлів векторних зображень Векторні редактори зазвичай мають свій внутрішній формат для збереження векторних зображень. Наприклад, Corel. DRAW — CDR, Adobe Illustrator — Al та інші. Формат SVG підтримується графічним редактором Inkscape та багатьма іншими векторними редакторами. Зображення, збережені у  векторному форматі, можна продовжувати редагувати у  відповідних графічних редакторах. І  кожен об’єкт можна редагувати окремо.

Номер слайду 11

Відкриття файлів у середовищі графічного редактора

Номер слайду 12

Інші способи відкриття файлу

Номер слайду 13

Робота з файлами в середовищі графічного редактора Якщо під час роботи з комп’ютером у вас відкриті файли із зображеннями, які вже не потрібні для роботи, їх краще закрити за допомогою команди вкладки Файл → Закрити. Якщо до зображення було внесені зміни, на екрані з’явиться інформаційне вікно, у  якому буде запропоновано зберегти зміни. Якщо ви не робили жодних змін або хочете від них відмовитися, натисніть кнопку Ні — файл закриється без змін

Номер слайду 14

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА

Номер слайду 15

Виконайте вправи для закріплення матеріалуhttps://learningapps.org/view1181682 https://learningapps.org/view1884019 https://learningapps.org/view2265825

Номер слайду 16

Домашнє завдання Підручник § 30 ст. 153-155 опрацювати. Розгадати ребус

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додано
23 квітня
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку