Агітбригада "Бережемо первоцвіти"

Про матеріал
Виступ агітбригади на захист первоцвітів. . Доброго дня усім. Усміхнімось, друзі, квітам, травам, деревам і людям. І нехай в усьому світі краси й добра прибуде.Первоцвіти потрібно знати і не допускати їх знищення.
Перегляд файлу

Учень. Доброго дня усім. Усміхнімось, друзі, квітам, травам, деревам і людям. І нехай в усьому світі краси й добра прибуде.Первоцвіти потрібно знати і не допускати їх знищення. Особливої нашої турботи вимагають рідкісні та зникаючі ранньоквітучі рослини. Під час нашого виступу ви зможете ознайомитися з первоцвітами нашого краю переглядаючи відео-призентацію.

Учень. Щойно пригріє перше весняне сонечко, у наших лісах з'являються перші вісники весни — тендітні первоцвіти. Ми мало знаємо про них. Дивно, але ці квіти не бояться раптового снігу, морозу. Вони є немов символом пробудження природи від зимового сну.

Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. Як мало ми знаємо про ці дивні рослини – первоцвіти. Їм не страшні ні раптовий сніг, ні люті морози – до примх погоди вони прекрасно пристосувались.

Учень. Первоцвіти дуже швидко зацвітають, перетворюючи нашу Землю на яскравий килим, але зовсім на короткий час. Наче сама весна нам посміхається й ховається за обрієм. Чи не диво це! Як радісно помилуватися неповторною красою природи — первоцвітами! Перші ніжні, білі й тендітні, чарівні й неповторні...

Учень. Весна мені подобається тому що….     Весна – чудова пора року адже…

Моя улюблена перша квітка…Не слід рвати первоцвіти в лісах та луках тому що…

Учень. Любов до природи є одним з кращих проявів людського характеру. Чи може бути щось красивішим за квітку, що розкриває назустріч сонцю свої пелюстки. Кожної весни під лісовим покривалом відбувається диво - зацвітають ранньоквітучі рослини. 

Але... Щороку знищуються сотні тисяч рідкісних видів рослин: вже цілі регіони України не знають краси весняних провісників.

Поступово наші ліси збіднюються на ці чудові створіння природи (первоцвіт, підсніжник, пролісок, мати-й-мачуха, сон-трава, конвалія, медунка, горицвіт весняний, білоцвіт). Більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин і занесені до Червоної книги: всі види сон-трави, тюльпан дібровний, проліска сибірська, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, шафран сітчастий. Ці рослини підлягають суворій охороні згідно Положення про Червону книгу України. Їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин. Продавати дикоростучі рослини забороняється.

Учень.  Що ми можемо робити, щоб зберегти в наших лісах красу первоцвітів?  

В Україні заборонена торгівля ранньоквітучими весняними квітами — первоцвітами. Але на вулицях та ринках міст продаються рослини, занесені до Червоної книги України.

Продавці первоцвітів порушують закони України «Про Червону книгу України», «Про охорону навколишнього середовища України». Порушників карають штрафами. Але Закон оберігатиме природу тоді, коли кожна людина шануватиме його, цінуватиме кожну рослину, занесену до Червоної книги.
Отже, рідкісні квіти можуть зникнути зовсім, якщо ми не оберігатимемо їх. Тільки від нас самих залежить, чи будуть навесні квітнути першоцвіти в наших лісах.

Учень. Первоцвіти – перша рослинка весни! Не знищуйте їх! З приходом перших весняних днів з- під снігу пробиваються перші первістки оновленої землі, тендітні квіти – провісники весни.


Учень.  Кожної весни під лісовим покровом відбувається чудо. Зацвітають ранньоквітучі рослини. Первоцвіти. Це підсніжник, проліска, конвалія, сон – трава. Справжня…краса!


 


1 – ша к в і т к а
Любі діти, не рвіть первоцвіти.
Нас залишилось зовсім мало у світі.
Щовесни у ліс приходять люди,
Та безжально нас гублять.

2 – тя к в і т к а
Виривають нас з корінням,
Не залишають цибулиння.
Там, де рясніли ніжні первоцвіти,
Школи вже не з’являться квіти.

 

 

 

3 — та к в і т к а
Приходьте до лісу, милуйтесь нами.
Та залишайте під деревами й кущами.
Можуть зникнуть первоцвіти,
Чи будете тоді ви радіти?

4– ма к в і т к а
Ми згодні Землю прикрашати,
Але нас не треба ображати.
Ми обіцяємо вас щороку з весною вітати,
Своєю неповторною красою дивувати


Учень.    Первоцвіти дуже швидко зацвітають, перетворюючи нашу Землю на яскравий килим, але зовсім на короткий час. Наче сама весна нам посміхається й ховається за обрієм. Чи не диво це! Як радісно помилуватися неповторною красою природи — первоцвітами! Перші ніжні, білі й тендітні, чарівні й неповторні…

Народні прикмети про квіти.  Мовою перших квітів:

-Масове цвітіння пролісків - на помірну погоду влітку.

-    Багато пролісків - гарно вродить картопля.

-Поява жовтих квіток мати-й-мачухи - вірна ознака теплих днів наприкінці березня - на початку квітня.

       - Завжди і всюди медунка зацвітає пізніше мати-й-мачухи і раніше кульбаби.

      -Провісником настання тривалого, стійкого тепла, пісня похолодання і затяжних днів з негодою, стають золоті ключики первоцвіту.

      -Ніжні проліски стулюють свої пелюстки і злегка вигинають квітконіжку - чекай негоди, дощу.           

  -Розкрита квітка фіалки — буде гарна погода.

Первоцвіти перша посмішка весни!!! Не знищуйте їх! Збережемо первоцвіти!

Для Вас провели захід екологічна варта нашої школи.

docx
Додано
30 березня 2019
Переглядів
578
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку