"Алгоритм надання допомоги в разі травмування очей"

Про матеріал
"Алгоритм надання допомоги в разі травмування очей" презентація до уроку "Захист України" ( домедична допомога)
Перегляд файлу

image

image

"Захист України" (домедична допомога) 

Найчастіше причиною непроникаючих і тупих травм ока в повсякденному житті є необережність при роботі з інструментами, попадання сторонніх тіл і удари тупими предметами.

Непроникаюче поранення ока - це травма, яка призводить до пошкодження зовнішніх оболонок ока, при цьому зазвичай страждають рогівка і склера.

image

imageОзнаки непроникаюче травми ока:

ž почервоніння ока

ž відчуття стороннього тіла в оці

ž рясна сльозотеча ž світлобоязнь

ž крововилив в око ž травматична катаракта

 

image

ž imageДо травм очей потрібно ставитися дуже уважно, поранити очі легко, а вилікувати - важко, іноді навіть неможливо. 

ž Для попередження небезпечних нещасних випадків - не залишайте дітей без нагляду і з самого раннього віку вчіть їх берегти свої очі.

ž Ви повинні знати, що орган зору є найбільш важливим з усіх людських органів чуття, завдяки зору людина одержує до 90% інформації.

"Захист України" (домедична допомога) 

image

imageТупа травма ока зазвичай наноситься при ударі предметами (м'яч, палиця, камінь, кулак) безпосередньо в око або в область обличчя поблизу. 

Ознаками тупої травми ока є утворення гематоми (синця) навколо ока, біль в очах, можлива поява пелени перед очима і забарвлення ока в темно-червоний колір.


image

1)           переконатися у відсутності небезпеки;

2)           провести огляд постраждалого, визначити наявність свідомості, дихання;

3)           викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;

4)           допомогти постраждалому зайняти найбільш зручне положення;

5)           imageпри потраплянні в очі дрібних сторонніх тіл, наприклад бруду, піску, дерев’яних, металевих стружок, постраждалий може відчувати сильний біль і не в змозі відкрити очі в такому випадку:

а) попросити постраждалого покліпати;

б) обережно промити око теплою проточною водою;

image

в) прикрити око чистою, стерильною серветкою, яку закріпити лейкопластиром; 6) при пошкодженні очей та наявності стороннього предмета: а) не видаляти сторонній предмет; 

б) накласти чисту стерильну серветку на око навколо предмета, закріпити лейкопластиром, слід накладати пов’язку одночасно на два ока; 7) при потраплянні в очі хімічних розчинів промивати очі теплою проточною водою до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;

8)            якщо з очного яблука відбувається витік рідини, не промивати та не накладати пов’язки, не тиснути на очі з метою зупинки кровотечі. Постраждалому надати зручного положення;

9)            забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;

10)         при погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

image

žтерти око; 

imagežнаносити мазь на пошкоджене місце;

žгріти уражене місце;

žпри попаданні чужорідного тіла 

žнамагатися самостійно витягти його, це може ще більше зашкодити око.

 

image

ž  ні в якому разі не намагатися самотужки витягти сторонній предмет, що викликав кровотечу!

ž  треба провести промивання рани стерильним розчином (у крайньому випадку - кип’яченою водою). При попаданні на слизову або рогову оболонку дрібного стороннього тіла слід спробувати змахнути смітинку чистим ватяним тампоном (якщо її видно) або промити око. 

ž  асептична транспортна пов’язка - накласти на травмоване око стерильну пов'язку, що давить, яка зменшить кровотечу і не допустить потрапляння інфекції в рану (якщо під рукою немає стерильного бинта і тампонів, можна використовувати будь-яку чисту пропрасовану бавовняну тканину: один шматочок згорнути валиком і розташувати по центру ока, а зверху розташувати інший шматочок, який повністю закриває область травми, і закріпити обидва стрічкою або паском через голову);

ž  термінове транспортування в лежачому положенні до травмпункту або до окуліста в очне відділення лікарні (якщо є спеціалізований травмпункт, то краще туди). При цьому потрібно дотримуватися важливого правила - навіть якщо постраждало тільки одне око, неушкоджене око теж обов’язково потрібно закрити. Це пов’язано з тим, що при пошкодженні органів зору можуть бути несподівані реакції з боку центральної нервової системи, так як вона сприймає інформацію одночасно від двох очей. Постраждалому потрібно забезпечити спокій. 

ž  Постраждалого краще не годувати до огляду фахівця і вирішення питання про хірургічне втручання (їжа може відстрочити введення наркозу і, отже, початок операції). 

При опіках очей першу допомогу слід надавати негайно!

 

image

imageПерша допомога при опіках починається з видалення з обличчя і з-під повік опікових компонентів. Далі має бути тривале (протягом 15-20 хвилин) промивання очей проточною водою (краще зі спринцівки). Слід сказати окремо про хімічні опіки: якщо відомий травмуючий агент, то очі промивають антидотами: при кислотному опіку - 2%-ним розчином питної соди; ž при лужному - 3%-ним розчином борної кислоти (лужні опіки більш підступні і максимально проявляються  іноді на 3-й день, так що ретельне очищення  травмуючого агента дає більш сприятливий прогноз).

ž  Особливо небезпечним є звичайний силікатний клей - це дуже їдка лужна речовина, що викликає сильні опіки очей, аж до втрати оком функцій і навіть субатрофії очного яблука.

ž  Знеболення при хімічних опіках застосовується, як і при пораненнях. 

ž  Необхідне термінове транспортування в очне відділення або травмпункт.

image

ž  око не можна терти (це викличе роздратування, до того ж ви можете занести інфекцію). 

ž  imageчужорідне тіло (наприклад, частина снігу або фрагмент сухої гілочки) необхідно видалити сухим стерильним тампоном або кутом чистого носовичка. Для цього нижню повіку слід відтягнути вниз (або вивернути верхню), прибрати чужорідний предмет, після чого промити око теплим свіжозавареним чаєм. 

ž  закапати 2-3 краплі альбуциду (причому, робити це треба грамотно: ретельно вимити руки перед закапуванням, одночасно в кожне око по 1 краплі, а після закапування полежати з закритими очима 5-7 хвилин, видаливши залишки крапель з віка чистою серветкою або ватяною кулькою).

Своєчасність звернення до лікаря, відповідно кваліфікована і своєчасна допомога - теж профілактика травм, а точніше, їх ускладнень.

 

image

На жаль, частина травм, і досить серйозних, може бути оцінена неправильно (діти приховують її, немає больового синдрому, батьки не помітили через неуважність), і дитина потрапляє до фахівця пізно, коли адекватну і повноцінну допомогу надати вже неможливо, що призводить до втрати функцій ока та придаткового апарату.

 

Ви повинні пам’ятати, що органи зору є найбільш важливим з усіх людських органів чуття, адже завдяки зору людина отримує до 90% інформації. 

Для попередження небезпечних нещасних випадків - не залишайте дітей без нагляду і з самого раннього віку вчіть їх берегти свої оченята!

image

image

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ляскало Ольга Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
15 квітня 2021
Переглядів
10280
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку