Аналіз виховної роботи в закладі освіти за перший семестр

Про матеріал
Виховна робота завжди була невід’ємною складовою освітнього процесу, а зараз, в умовах військової агресії рф проти України, її важливість складно переоцінити. Усе, що відбувається зараз – виклик для школи, для вчителів та учнів. Звісно, постає питання: як саме працювати просто зараз, як розставити акценти? Тому найважливішими напрямами виховної роботи зараз є: психологічна та емоційна підтримка учнів; навчання правил поведінки в умовах воєнного стану (під час повітряних тривог, поводження з вибухонебезпечними предметами, перша медична допомога тощо); адаптація та підтримка учнів-ВПО; розвиток критичного мислення та медіаграмотності; національно-патріотичне виховання.
Перегляд файлу

 

Процес виховання – це система виховних заходів спрямованих на формування всебічно і гармонійно розвинутої особистості.

Протягом  І семестру 2023-2024 навчального року педагогічний колектив ліцею продовжував працювати над реалізацією виховної проблеми: «Реалізація напрямків концепції розвитку дітей та молоді у національній системі освіти – шлях до виховання свідомих громадян України». Всі виховні заходи проводилися відповідно до виховного плану ліцею, з метою змістовного дозвілля дітей, виховання патріотичних традицій свого народу, поваги до народних надбань, національних традицій, виховання здорового способу життя в умовах воєнного стану в країні. Основним цільовим напрямом  стало забезпечення безпекової складової здоров'я особистості, забезпечення її фізичного, психічного, соціального і духовного благополуччя, тобто

- надання здобувачам освіти базових знань з основ безпеки та формування поведінки правильних безпекових дій в умовах воєнного стану, навчити правилам збереження здоров’я, життя свого, оточуючих в разі бойових дій;

- надання психологічної підтримки, забезпечення психолого-педагогічного супроводу емоційно вразливих категорій осіб;

- протидія булінгу, запобігання домашньому насильству, запобігання та протидія торгівлі людьми.

- профілактика шкідливих звичок та девіантної поведінки

- сприяння розвитку учнівського самоврядування

- сприяння адаптації та емоційно-психологічної підтримки тимчасово внутрішньо переміщеним особам;

- формування рис і якостей «українця-переможця» у війні російської федерації проти України: - моральна стійкість, витримка, сила волі і твердість духу;

-  протидія ворожій пропаганді, віра в перемогу, підтримання власного емоційного ресурсу;

- здатність та вміння протистояти негативним емоціям, стресу, тривозі, почуттю небезпеки;

- співчуття, милосердя, взаємодопомога, волонтерство, відчуття себе громадянином.

 

   Виховна робота в закладі  була спланована відповідно до реалізації Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», «Про охорону дитинства», «Про запобігання та протидію домашньому насильству»,  Декларацію прав дитини,  постанова Кабінету Міністрів № 453 від 30.05.2018 «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини», програми «Основні орієнтири виховання учнів 1 – 11 класів, указів Президента України «Про додаткові заходи щодо запобігання дитячій бездоглядності» та «Національній стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у НУШ» № 195 від 25.05.2020 року, Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України  від 14.12.2016 № 988-р, розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.04.2021№ 366 «Про схвалення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року», наказу МОН від 06.06.2022 № 527 «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України та визнання таким, що втратив чинність, наказу МОН України від 16.06.2015 № 641», листа МОН України від 14.08.2020 № 1/9-436 «Про створення безпечного освітнього середовища в закладі освіти та попередження і протидії булінгу (цькуванню)»,  листа МОН від 24.08.2023 р. №1/12702-23 «Щодо організації виховного процесу в закладах освіти у 2023-2024 навчальному році».

  Одним із напрямів роботи у першому семестрі в умовах воєнного стану, постійних воєнних загроз було надання здобувачам освіти знань з основ безпеки, ознайомлення їх з важливими для збереження здоров’я та життя правилами дій в певних ситуаціях. З метою проведення цілеспрямованої профілактичної роботи з питань безпеки життєдіяльності, підвищення рівня інформаційно-роз’яснювальної діяльності з виховання поважного ставлення до безпеки і здоров’я людини , опанування навичок безпечної поведінки в умовах воєнного стану в закладі освіти були проведені: тиждень знань з безпеки життєдіяльності «Обережно: небезпека!», тиждень здорового способу життя, тиждень протипожежної безпеки. Традиційно було проведено місячник «Увага! Діти на дорозі».

        Здобувачі освіти ліцею приймають активну участь в громадському житті  закладу освіти і класу. Діти є досить активними та охоче беруть участь у різноманітних шкільних конкурсах і змаганнях. Результатом роботи співпраці класного керівника та активу учнівського самоврядування є демократичні стосунки у колективі, організація та проведення свят, виховних годин, конкурсів, створення дитячих проектів, акцій.

За планом виховної роботи проводяться різноманітні заходи та форми роботи з реалізації Концепцій національно-патріотичного та громадянського виховання в закладі освіти, зокрема:

  • Свято першого дзвоника для  першокласників та учнів 11 класу .
  • Перший урок «Ми українці: честь і слава незламним » (класні керівники ).
  • Олімпійський тиждень під керівництвом вчителів фізичного виховання .
  • Свято присвячене працівникам освіти, який підготували і провели  з 11 класом їх класні керівники 
  • Тиждень  музичного мистецтва, в якому були задіяні всі учні ліцею.
  • Тиждень вивчення протидії булінгу, в рамках якого діти малювали тематичні малюнки, прослухали ряд бесід, відвідали різноманітні тренінги, які підготувала і провела соціально-психологічна служба ліцею.                                                                               
  • «16 днів проти насильства» (з 25 листопада по 10 грудня 2023 року). Діти дізналися «Що називають насильством, та яким буває насильство», ще раз познайомилися із своїми правами, а також дізналися куди потрібно звертатися у випадку насилля над ними з боку батьків, ровесників та вчителів.
  •  У День  української писемності та мови  учні декламували вірші про мову, співали пісні та  згадували  і  відтворювали  українські  традиції  та  обряди під керівництвом вчителів української мови та літератури.
  • День пам’яті жертв Голодоморів:

24.11 –  лінійка пам’яті «З попелу забуття», мітинг-реквієм біля кургану скорботи, бесіди, виховні години, перегляд відеороликів;

25.11 – загальнонаціональна хвилина мовчання, акція «Запали свічку».

  • Міжнародний день інваліда. Учні першого класу прослухали бесіду «Міжнародний день інваліда»,  на якій дізналися про поняття «інвалід» та як правильно ставитись до людей-інвалідів. З учнями 3 класу було проведено практичне заняття «Разом ми подолаємо будь-які труднощі», де учні мали змогу долати труднощі із якими стикаються інваліди. А учні 6 - 11 класів були присутні на уроці доброти «Дивіться на нас як на рівних».
  • День Збройних сил України. У рамках дня було проведено: виховні години,  уроки Мужності, діти та їх батьки були залучені до благодійної акції «Миколайчик для ЗСУ».
  • Всеукраїнський тиждень  права (04.12 – 08.12.2023р.) пройшов під керівництвом вчителів історії , протягом тижня учні малювали плакати, розгадували ребуси і кросворди, створювали презентації, слухали бесіди про свої права та обов’язки, правопорушення, а також про покарання у разі їх порушення.
  • Тиждень трудового навчання розпочався відкриттям майстерні святого Миколая «Ялинкове диво», також протягом всього тижня проходили різноманітні  майстер-класи «Умілі ручки» та виготовлялись різноманітні обереги-подарунки для воїнів ЗСУ .
  •  Тиждень новорічних забав завершив цикл виховних заходів у першому семестрі. Діти  були залучені до різноманітних ігор, новорічних квестів, КТС «Ялинка бажань»

Протягом І семестру у ліцеї діяло учнівське самоврядування, президентом якого була Майська Інна, учениця 11 класу. На засіданнях учнівського самоврядування обговорювалися питання поведінки учнів у ліцеї, підготовка до загальношкільних свят та їх проведення, презентація виконання обов’язків президента та членів учнівського самоврядування.

Незважаючи на воєнні загрози, учнівське самоврядування продовжує активно працювати, проводяться різноманітні шкільні конкурси, челенджі, флешмоби, квести, благодійні ярмарки, акції.

Заклад освіти розвивається і крокує в ногу з поступом життя, шукає нові шляхи оптимізації сучасного патріотичного виховання. Ми прагнемо забезпечити своїм вихованцям можливості розширення особистісних перспектив відповідно до демократичних тенденцій розвитку суспільства.

На виконання Указу Президента України №143 від 16 березня 2022 року «Про загальнонаціональну хвилину мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України» лідери УС проводять щоденно о 9 годині 00 хвилин загальнонаціональну хвилину мовчання за співвітчизниками, загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.      

 Активно працює у ліцеї методична комісія класних керівників. Протягом року  всі класні керівники брали активну участь у роботі: збиралися на засідання для вирішення проблемних питань, проводили відкриті виховні заходи.

 Центром виховної  роботи є шкільна бібліотека. Систематично оформлювались тематичні інформаційні стенди, виставки, календар знаменних дат та святкових урочистостей.      

Приділялась також значна увага роботі з батьками. Проводилися батьківські збори, на яких розглядалися питання успішності та стан відвідування учнями ліцею, організація харчування, дотримання правил статуту ліцею.

Систематично наповнюється сайт та Фейсбук сторінка ліцею .

Згідно плану проводилась робота соціальної служби ліцею: практичним психологом проводилась діагностична робота, корекційно-розвивальні заняття, індивідуальні та групові консультації для учнів і батьків, профілактично- просвітницькі заходи.

Отже, можна зазначити, що виховна діяльність у ліцеї проводиться на належному рівні, але поряд з позитивними моментами ще має деякі недоліки, над якими потрібно спільно працювати і вчителям, і учням, і батькам.

 

doc
Додав(-ла)
Рошак Наталя
Додано
4 січня
Переглядів
956
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку