Апаратна і програмна складові інформаційної системи. Комп’ютери та їх різновиди. Складові комп’ютерів та їх призначення. Практична робота №1.

Про матеріал

Дана презентація - це наочне викладення всього матеріалу уроку у формі лекції: учні не лише знайомляться зі складовими комп'ютера, а й мають можливість дізнатися й про різновиди комп'ютера, чим і розвивається зорова пам'ять та виховується світогляд учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Апаратна і програмна складові інформаційної системи. Комп'ютери та їх різновиди. Складові комп'ютерів та їх призначення. Практична робота №1.

Номер слайду 2

Апаратні засоби інформатизації

Номер слайду 3

Програмне забезпечення

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Процесор. Процесор — це «мозок» комп'ютера. Процесором називається пристрій, що здатен обробляти програмний код і визначати основні функції комп'ютера з обробки інформації, тобто процесор виконує основні процеси в комп'ютері.

Номер слайду 6

Оперативна пам'ять. Оперативна пам'ять — пам'ять ЕОМ, призначена для зберігання коду та даних програм під час їх виконання. У сучасних комп'ютерах оперативна пам'ять переважно представлена динамічною пам'яттю з довільним доступом. Основні характеристики оперативної пам'ятіТип. Безумовно, це головна характеристика оперативної пам'яті. Адже кожне нове покоління комп'ютерів змінює процесори, материнську плату, а значить — і оперативну пам'ять. Об'єм. Чим більший об'єм оперативної пам'яті має комп'ютер, тим швидше він працює, тим більшу кількість різноманітних програм водночас ви можете використовувати. Частота. Частота оперативної пам'яті вимірюється у мегагерцах (МГц). Чим більша частота модулів оперативної пам'яті, тим чіткіше та швидше працює комп'ютер. Для нормальної роботи потрібно, щоб були встановлені модулі оперативної пам'яті з частотою як мінімум 333 МГц та об'ємом як мінімум 256 Мб.

Номер слайду 7

Вінчестер. Жорстки́й диск або Жорстки́й магні́тний диск, або Накопичувач на магнітних дисках, у комп'ютерному сленгу — «вінчестер»  — магнітний диск, основа якого виконана з твердого матеріалу. У більшості ЕОМ виконує функцію енергонезалежного носія інформації (комп'ютерної пам'яті чи нагромаджувача інформації) з довільним доступом .

Номер слайду 8

Монітор. Моніто́р або дисплей — електронний пристрій для відображення інформації. Сучасні монітори бувають кількох типів:на основі електронно-променевої трубки (CRT).рідкокристалічні (LCD, TFT як підвид LCD)плазмовіпроекційніOLED-монітори. Плазмові і проекційні монітори використовують там, де потрібен великий розмір екрана (діагональ метр і більше).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Настільні комп'ютери Настільні комп'ютери (десктопи) - відносяться до виду стаціонарних ПК. З назви зрозуміло, що це пристрої, які встановлені і працюють на столі і не переносяться в процесі роботи. Як правило, представники цієї групи високопродуктивні потужні пристрої. Складаються з системного блоку (прямокутна коробка), до якого підключаються монітор, клавіатура і миша.

Номер слайду 13

Сервери. Сервери - цей тип комп'ютера має свої конкретні завдання, які виконує віддалено або локально за місцем. У переважній більшості сервера є досить потужними машинами. Зовнішній вигляд серверів дещо відрізняється від звичного ПК – вони монтуються в металеві стійки, які схожі на меблеві етажерки. Самі стійки розміщують в спеціальній кімнаті (серверної), в ній обов'язково підтримується необхідний температурний режим.

Номер слайду 14

Неттопи. Неттопи - відносяться до виду стаціонарних ПК. Системний блок компактних розмірів, як правило, з невеликими енерговитратами і шумом. Через невеликі розміри неттопи мають більш низьку продуктивність, зате чудово вписуються в домашню обстановку і не займають дорогу площу в офісах.

Номер слайду 15

Мікрокомп'ютери. Мікрокомп'ютери - це комп'ютери, які поміщаються у мініатюрний корпус, зовні дуже схожий на флеш-накопичувач. Сам мікрокомп'ютер не має пристрою виведення інформації, тому за допомогою з’єднання типу HDMI він приєднується до монітора або телевізора. Засоби для роботи із мікрокомп’ютером, такі як миша або клавіатура, підключаються через вбудовані USB-порти або Bluetooth. Технічні характеристики залежать від комплектації, як і у будь-якого іншого ПК.

Номер слайду 16

Моноблоки. Моноблоки - відносяться до виду стаціонарних ПК. Системний блок і монітор складають єдине ціле. Комплектуючі та плати поміщаються в відсік, який кріпиться на звороті монітора. Має естетичний вигляд і не займає багато місця.

Номер слайду 17

Ноутбуки та Нетбуки. Ноутбуки та нетбуки - відносяться до виду портативних (переносних) ПК, мають в своєму складі акумулятор для автономної роботи без використання мережі. Корпус виконаний у вигляді розкладачки, у верхній частині встановлюється екран, а в нижній – клавіатура. Нетбуки менше за розміром ніж ноутбуки, відповідно, мають меншу продуктивність, хоча час роботи акумулятора більше.

Номер слайду 18

Планшети. Планшетні ноутбуки та планшети - відносяться до виду портативних (переносних) ПК. Корпус складається з дисплея з сенсорним екраном - Touchscreen (тачскрін). Основне їхнє призначення – серфінг в інтернеті, перегляд відео, прослуховування аудіо, ігрові та інші додатки. Компактні габарити роблять цю групу особливо популярною для мандрівників. Планшетні ноутбуки мають клавіатуру, яка або складається, або висувається з ніші під екраном. У планшетів же засобом введення виступає Touchscreen. Для цієї групи важливим є час автономної роботи.

Номер слайду 19

Сматфони. Кишенькові персональні комп'ютери і смартфони - відносяться до виду портативних (переносних) ПК. Відмінні риси – маленький розмір і великий запас часу автономної роботи акумулятора. Засіб введення або сенсорний екран, або висувна клавіатура.

Номер слайду 20

Опитування. Назвіть основні складові комп'ютера. На чому записують інформацію, яку хочуть зберегти?Який пристрій друкує на папері?Який пристрій дає зображення на екрані?Які ви можете назвати пристрої введення та виведення інформації?

Номер слайду 21

Практична робота №1. Заповніть табличку:{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}Назва пристрою. Його зображення. Його призначення. Вінчестер. Флеш-карта. Моноблок. Пристрої введення даних. Пристрої виведення даних

pptx
Додано
18 жовтня 2018
Переглядів
2804
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку