Б. Олійник "Літературна подорож"

Про матеріал

Матеріал можна використати при підготовці до святкування ювілейної дати поета - земляка.

Перегляд файлу

 

Літературна подорож

"Коли вже народився ти поетом, —

За все відповідай у цім житті"

ДО 8О -РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

Б. ОЛІЙНИКА, УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА

Мета: виховання поваги до творчості українського поета – земляка.

Завдання: познайомитися з творчістю Бориса Олійника, розвивати навички виразного читання, прищеплювати шанобливе ставлення до батьків.

 

Оформлена  книжкова виставка:

«Моя тріада — совість, сумління і честь,

               а уособлюється вона в Україні"

 

На слайді 1.     Портрет Бориса Олійника  зі словами:

"Коли вже народився ти поетом, —

  За все відповідай у цім житті"

Б.Олійник

Бібліотекар: Борис Олійник — відомий поет, державний  і громадський  діяч, літературознавець і політик, академік НАН України, наш земляк.  В цьому році 22 жовтня він святкує ювілей -  80 років!

Виходять ведучі:

  1. "Аби мені належало назвати серед сучасних українських поетів найліричнішого — я б назвав Бориса Олійника.
  2. Аби довелося вибирати з-поміж них найпатріотичнішого — я б вибрав Бориса Олійника.
  3. Аби запитали, кого вважаю найулюбленішим у народі, — це знову був би Борис Олійник.

Бібліотекар: І ми впевнені, що під цими словами підписався б кожен із читачів. Бо хоч смаків та уподобань у нас багато — істина все ж одна. І саме їй і служить упродовж свого життя наш відомий у цілому світі земляк"

Слайд 2.          І розділ "Вірю в пам'ять і серце людське"

"А щоб людському роду переводу

Не спалося в баюрах забуття,

Ти слово "Пам'ять" в генетичнім коді

Закарбував. І тим почав життя."

                       Б.Олійник

Слайд 3 – 4  

Бібліотекар:  "Творче зростання Б. Олійника відбулося досить стрімко. Родом з країв полтавських - може сказати про себе поет, і сказати з гордістю. Звідти він, де "чорнозем плодючий, наче жінка", де історія глибока ясними глибинами, де в людей "на золоті обжинки завжди на похваті зі сміху литий серп. Прийти в літературу від землі Котляревського і Гоголя, з країв, де, як і по всій Україні, у найвищій пошані «Кобзар» і народна пісня, і влучне веселе слово, - це мовби прийти з певним дипломом, що означає неабияку духовну, естетичну підготовленість і накладає на митця відповідні творчі й громадські обов'язки..."     

Олесь  Гончар

Слайд 5.   

У 1953 р. після закінчення середньої школи Б. Олійник вступив на факультет журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка, по закінченні якого працював у редакціях газети «Молодь України», журналів «Ранок», «Дніпро», «Вітчизна». У 1957 р. на сторінках університетської багатотиражки з'явився перший вірш Олійника — «Б'ють у крицю ковалі».

Слайд 6.   II розділ "За все в отвіті на своїй землі"

" … Бо з миті, як на світ родивсь, поете,

             Ти вже за все відповідаєш в нім"

      Б.Олійник

Слайд 7 – 8 .

Бібліотекар:  Щодо популярності поета, то не менш улюблений в народі Олесь Гончар у передмові до двотомника земляка написав так: "Доводилося не раз бути свідком виступів Бориса Олійника на літературних вечорах, у студентських аудиторіях, в робітничих клубах, чути його слово в шахтарському Палаці культури і перед полтавськими хліборобами, і не пригадується випадку, коли б твори, прочитані поетом, полишили байдужими його читачів. Цей негучний, часом аж стишений голос, виявляється здатен глибоко проникати в людські серця; щирий поетичний роздум автора будь-де здатен констатуватись, внутрішній неспокій поета закликає  спеціально дошукуватись важливих істин життя".

Слайд -  9.         III розділ "На спокій права не дано..."

"Для того і дорога, щоб іти..."

Б.Олійник

Діти, ви проводили дослідницьку роботу по творчості поета

  1. Він увійшов в літературу на межі 50-60 років, у період активного оновлення виражальних форм, що не могло не позначитись на його творчості.  Творчому доробку письменника притаманні такі визначальні риси, як громадянськість, посилена увага до морально-етичних проблем нашого часу, ліричність і точність слова.

Слайд -  10.

2. У своїх творах Борис Олійник проповідує високі загальнолюдські ідеали. Він глибоко переконаний, що кожен має жити напруженим життям, бути щедрим і щирим, розуміти красу, неповторність світу, кожної миті існування на землі, бо це відповідає природі нашого єства — жити високими помислами.

3. Твори Бориса Олійника, за словами О.Гончара, «позначають творчі звершення того бурхливого, щедро обдарованого покоління, яке разом із старшими письменниками забезпечило українській літературі довготривале і нині цілком почесне місце.

Відео « Пісня не заблудиться»

Бібліотекар:  Інтимна лірика. " Вона, — як вважає відомий журналіст і політик Іван Бокий, — розкриває в Олійникові... натуру надзвичайно цілісну, з щедрою, але ощадливою гамою життєвих вимірів і принципів, моральних критеріїв і пожадань, які не можуть не прихиляти до нього людей.  Любов у Бориса Олійника — це передовсім вірність  — почуттю, серцю, собі, коханій людині".

Вірш "Над Полтавою — літо бабине"

Бібліотекар: Його лірика вражає. Особливо його поезія, присвячена матері. Адже зростав він, вдовиний син, під опікою матері, бабусі та тіток.

Відео  "Мелодія"

Слайд -  11.

Бібліотекар: Пізніше, у своїх спогадах Борис Олійник напише: "Я ледь-ледь пам'ятаю батька. Але десь у підсвідомості, на дні мого серця, світиться невеличкий міст через старицю Ворскли. Там ми попрощалися. Невисокий, широкоплечий, він ще раз озирнувся посеред мосту, махнув нам рукою і закрокував на Нові Санжари, до військкомату".

Напише, що лише завдяки доброті й щирості людей, які оточували його в дитинстві, він ніколи не відчував себе сиротою. Бабуся Катерина, дідусь Іван, тьотя Віра і дядько Микола, вчителі, односельці, а найбільше — мама, Марфа Никифорівна, — ось ті, від кого він набрався сили й розуму, мудрості і любові. Все це потім виллється у його творчість, стане словом, яке заспіває, засміється й заплаче.

Вірш "Освідчення"   

Читання поезії « Мати сіяла сон» ???

 

Для Олійника мати – це міра всього чесного та людяного в житті, міра совісті. Він порівнює Матір із сонцем. Вона – сива ластівка, сиве сонечко. Ця сильна волею жінка мужньо терпіла свою вдовину долю.

Звучить запис пісні "Сива ластівка" ("Мамо, вечір догоря")

Бібліотекар: Борис Ілліч зі  святою трепетністю розповідав: "Я в неї був один, до того ж, дуже схожий на батька. А те, що ми з нею не бачилися тижнями, оскільки колгоспні лани розкинулися на 7-10 км від Зачепилівки і в жнива їй доводилося виїжджати в степ на кілька днів, робило наші зустрічі справжнім святом. Це свято не потьмарилося для мене і по сей день".

  1. З ніжністю згадував поет і ті дні, коли він "виривався" в рідні полтавські краї, в батьківський дім, де на порозі чекала свого дорослого сина найкраща, найсвітліша для нього Мати.

 

  1. Як до великої святої сповіді перед матір'ю йшов поет до збірки "Сива ластівка". Випустив книгу  у світ, коли мати пішла за вічну межу…
  2. До глибини пронизує душу поезія "Пісня про матір".  З цим віршем Борис Олійник став в одну шеренгу як рівний з рівними  зі своїми вчителями М. Рильським, В. Сосюрою, А. Малишком.

Звучить запис "Пісні про матір" (муз. О. Морозова) у виконанні Т. Повалій

“МОЗКОВА АТАКА”

  • Які думки та почуття викликала у вас «Пісня про матір»?

"Пісня про матір" розповідає про відхід матері з життя, "за межу". Діти і внуки боляче переживають розставання з матір'ю і бабусею, вони ладні все зробити, щоб вона їх не покидала, щоб завжди чекала на них край воріт. Але час і доля невблаганні. Мати відходить від них спокійно, із почуттям виконаного обов'язку. Вона віддала дітям і онукам все, що могла віддати.

" Але найголовніше, що зробила мати на цій планеті, в цьому житті, - вона виконала свій материнський обов'язок: народила дітей, виростила їх і навчила, "як на світі по совісті жити".

  • Діти , яку інформацію ви знайшли про збірки поета та їх популярність ?

 

  1. На вірші Б. Олійника написано чимало музичних творів.  Поет виступив співавтором кіносценарію багатосерійного фільму "Тарас Шевченко. Заповіт" (1992-1994), поставленого на Київській кіностудії художніх фільмів.

Слайд - 13 .     IV  розділ   «Не випадати з ріки часу»

"Оцінюй, світе, на вагах доби

Усі мої долання й перемоги.

Та пам’ятай: в незвідане дороги

Я першим клав. Собою. І в собі"

Б. Олійник

 

 

Слайд - 14 .    

  1. Борис Олійник — автор близько 50 книг поезії, численних публікацій, есе, статей, які друкувалися в Україні й усіх республіках колишнього СРСР, перекладались російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами.

Слайд -  15 - 16.

  1. Основні збірки поезій: "Б'ють у крицю ковалі", "Двадцятий вал", "Вибір", "Коло", "Відлуння", "Рух", "Гора", "Істина", "У дзеркалі слова", "Міра", "Поворотний круг", "Трубить трубіж", "Таємна вечеря" та ін. На його вірші написано чимало пісень. Популярними стали: "Мати сіяла льон", "Мамо, вечір догоря", "Мелодія", "Ода Полтаві" та багато інших.

Слайд -  17.

Про себе він писав так: « Що ж до поезії і, взагалі, моєї творчості, то про її вартість судити читачам. Єдине, об чім би хотів сказати: можливо, деякі вірші нині я написав би по-іншому. Але від жодного з них не відмовлюся і переписувати не збираюсь.» «Все, сказане вище, хай не сприйметься як хизування чимось особливим. Просто так “по совісті жити” навчила мене мати, мій батьківський родовід. Мене не цікавить, що і хто з опонентів говорить і ще скаже про мене. Для мене найважливіше – не погрішити супроти своєї совісті, сумління і честі.»

Читання поезії « Мати сіяла сон» ???

 

Давайте підведемо підсумки нашої зустрічі

Літературна вікторина

- До покоління яких письменників належить  Борис Олійник ? (Шістдесятників)

- Які Поезії Б. Олійника стали популярними піснями? («Мелодія», «Мати сіяла сон», «Пісня про матір»)

З якими художніми творами письменника ви ознайомилися на уроках літератури? Чи є вони актуальними?

Що вам сподобалося у творах Б.Олійника? Чим вони повчальні?

Чи є у вас життєва мета? Яким чином кожний прагне її досягти?

                                                             

  ("Літа вже не мчать")

 

 Читець

Літа вже не мчать, як лошата прудкі в табуні,

Повільно бредуть, як верблюди в піску марокканськім...

Все легше когось підловити на щирій брехні,

Все важче купитись на срібну блешню провокацій.

І вже починаєш не час цінувати, а мить,

Холодний аналіз чуття затискає в лещата...

На перше захоплення око не вельми зважа –

Досвідчене око навчилось вивчати й мовчати...

Все ближче з імли підкрадається вічна межа,

Все далі назад відпливає безхмарний початок.

 

Бібліотекар: Без цих віршів і без поем Бориса Олійника не можна уявити нашої сучасної української поезії. Його без перебільшення можна  назвати “поетом – красномовцем”. 

 І треба гордитись, що в нас є такий поет і велика людина.

 

 

docx
Додано
31 січня 2019
Переглядів
1774
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку