Батьківські збори "Актуальні потреби підлітків"

Про матеріал
Батьківські збори "Актуальні потреб підлітків" Підлітковий вік - час швидких змін, фізіологічних, психологічних, соціальних. Саме в цей час поведінка дитини різко стає суперечливою, непередбачуваною і протестною. Змінюються фізичний і психічний стан дитини, її ставлення до самого себе, до навколишнього світу.
Перегляд файлу
  1. Привітання
  2. Знайомство

У функції шкільного психолога входять: психологічна діагностика; корекційна робота; консультування батьків  та вчителів.

  1. Підліток –це
  • дитина, яка хоче здаватися дорослою;
  • дитина, яка уже здатна одягнутися сама, якщо пригадає, де вона залишила свої речі;
  • дитина, котра постійно знаходиться в стані вибору між дитинством і дорослим життям;
  • особистість, що експериментує з життям з метою пошуку нових відчуттів і набуває досвіду;
  • людина з новим світосприйняттям і усвідомленням себе на порозі відкриттів.
  1. Квітка семицвітка.

Кожна дитина є – особистістю і для кожного їхня дитина є особливою, найкращою. Попередньо діти  підготували квітку семицвітку на якій запишіть сильні риси свого сина або дочки. Саме ті, на які б ви хотіли оператися.

Пубертатний період - один з найважчих в спілкуванні дітей та батьків. Підлітки у віці 12-17 років стають надто запальними, іноді навіть роздратованими. Часто це прослідковується саме в спілкуванні вдома. 

Потреби підлітків

Базовою потребою для дитини та й для підлітка є безумовна любов його батьків. Тобто, відчуття того, що його люблять просто так і незважаючи ні на що.

Незважаючи на те, син у вас чи донька – дітям важливо бути сильними. Будь-який підліток цього потребує.

В свою чергу важливо пам'ятати, що будь-хто має право на емоції та у жодному разі не потрібно подавляти їх фразами типу: "Чого ти плачеш, чоловіки не плачуть

Дитині важливо відчувати її значимість. Вона хоче бути частинкою чогось і щоб на її думку зважали.

Кожна дитина, починаючи з 3-х років потребує власного простору. Навіть у цьому віці батьки мають навчитись поважати межі дитини. Тут йдеться не тільки про тіло чи кімнату, а й про особисті речі. Діти, що виховуються без поваги до своєї власності, часто мають проблеми з особистими кордонами, що може призводити до булінгу в оточені дитини.

Також підлітки потребують експериментувати та навчатись.

Підлітковий вік - час швидких змін, фізіологічних, психологічних, соціальних. Саме в цей час поведінка дитини різко стає суперечливою, непередбачуваною і протестною. Змінюються фізичний і психічний стан дитини, її ставлення до самого себе, до навколишнього світу.

Найбільш сильні зміни зазнають з боку:

  1. Тіла. У підлітковому віці в організмі хлопчиків і дівчаток починають активно вироблятися статеві гормони. З-за цього ріст і розвиток дитячого організму істотно посилюється. Відбувається різкий стрибок росту, змінюються пропорції тіла, настає період статевого дозрівання. Підліток уже не дитина, але ще не дорослий.
  2. Зміни настрою. Гормональні сплески роблять настрій підлітка вкрай нестійким. Воно різко змінюється без видимих причин. Радість вмить перетворюється в образу, ейфорія змінюється на лютть. Не кожен дорослий зможе впоратися з такими стрибками.
  3. Відносини з батьками. Дорослих лякають зміни, що відбуваються з їх сином або дочкою. Багато хто не розуміє, як правильно себе вести, і починають самі собі суперечити. З одного боку, вони продовжують в наказовому тоні вказувати підлітку, що йому робити («сідай роби уроки», «щоб в 9 була вдома», «прибери в кімнаті» тощо). А з іншого – починають вимагати від нього дорослої відповідальності і самостійності («ось я в твої роки вже кандидатом у майстри спорту була», «сам думай про своє майбутнє» тощо).

Дорослі не знають, як реагувати на зухвалі витівки свого підлітка, на його навмисну грубість, небажання спілкуватися. Адже подібним поведінкою дитина намагається приховати свої слабкості, впоратися з незручністю і сором’язливістю. Він всіма силами прагне стати дорослим і самостійним.

  1. Опитування «Як добре я знаю свою дитину.

Зараз я пропоную провести невеличкий тест і дізнатися на скільки добре ви знаєте свою дитину.

 

  1. Порівняти відповіді батьків та дітей.

На уроці економіки діти попередньо відповідали на ці ж запитання. Порівняйте власні відповіді і ті, що написала ваша дитина.

1 співпадіння – це  10%.

То що, я втратив/ла свою дитину?

Давайте уявим ситуацію, що родина летить на море. На висоті виникла якась аварійна ситуація і літак починає падати. Час на те, щоб одягнути кисневу маску 20 секунд. Хто в першу чергу повинен одягнути цю маску?

Ми не навчаємось у ВНЗ, нас не вчать бути батьками. Але наші діти ввідчувають потребу в рідних у їх підтримці та допомозі.

Для кризових періодів характерні певні особливості:

Їх межі вкрай невиразні, розмиті. Криза настає непомітно, дуже важко визначити момент її початку й завершення. Кульмінація спостерігається лише в середині цього етапу.

Тому, дорогі батьки, для підлітка нормально, якщо він:

  • відмовляється розповідати, як пройшов день у школі;
  • став більше часу проводити в компанії друзів;
  • просить не входити в його кімнату без стуку в двері;
  • забороняє лазити в його особистих речах (шафа, портфель);
  • став гірше вчитися;
  • ухиляється від домашніх обов’язків;
  • часто змінює інтереси (пробує малювати, фотографувати, грати на гітарі, писати вірші та пісні тощо);
  • занадто емоційно реагує на ваші зауваження;
  • починає вести щоденник (в основному дівчинки 13 років і старше).

Як налагодити стосунки з дитиною?

Жодних повчань і фальші

На чергове питання: «Як справи?», Васкидають через плече, а в кращому випадку отримуєте відповідь: «Все норм!». Щирість підлітка потрібно заслужити, виявивши до нього увагу і повагу.

До того ж найчастіше дорослі замість слів підтримки обрушують на підлітка довгі повчальні лекції, приправляючи це фразами типу: «А ось я в твоєму віці…» або «Не послухалася мене, от і маєш!».

Підлітки дуже чутливі і ранимі. Дитина потребує вашої підтримки, а не в нудних нотацій.

Станьте прикладом для наслідування

Що може бути краще задоволеної мами?! Не варто зациклюватися на дитину. Знайдіть час для себе, своїх інтересів. А ваш підліток буде брати з вас приклад.

Приймайте дитину такою, якою вона є, і підтримуйте її.

У підлітків виникає багато комплексів, пов’язаних із зовнішністю. Не смійтеся над ним, а просто допоможіть. Хоче перефарбувати волосся? Відведіть в перукарню. Хоче татуювання? Запропонуйте йому зробити тимчасову.

Не підвищуйте голос

Крик не є аргументом. Навпаки, коли ви кричите, підліток починає відчувати свою правоту, розуміючи, що у вас немає жодних аргументів. Ваш грізний тон буде виробляти більш сильне враження, ніж дикий крик. Навіть якщо він грубить – не зривайтеся! Зберігайте самовладання всіма силами. Це один з найбільш дієвих способів, що допомагають перемогти в суперечці.

Вибачтесь, якщо все-таки зірвалися

Коли напруга зростає, то краще розійтися по різних кутках. І батько, і підліток охолонуть, заспокояться і обдумають ситуацію. Ну а якщо стриматися не вдалося, і ви наговорили зайвого – вибачтеся. Вчіться правильно вести переговори.

Не влаштовуйте допити

Більшість  підлітки замикаються в собі, намагаються зайвий раз нічого не розповідати батькам і ні про що не питати. Дорослішаюча дитина намагається таким чином проявити свою самостійність. Довести собі і оточуючим, що сам може вирішувати проблеми. Хоча насправді в цей період він потребує маму і тата ще сильніше, ніж у дитинстві. Але боячись зустріти нерозуміння з боку дорослих, він мовчить і не питає ради.

Якщо хочете зберегти довірчі відносини з дитиною, навчіться поважати особистий простір і бажання. Не хоче спілкуватися? Не змушуйте його і не ображайтеся. Просто скажіть, що завжди готові його вислухати.

Діліться своїми новинами та планами

З підлітком можна розмовляти практично на будь-які теми. Обговоріть з сином або дочкою  грошові питання, цікаві випадки на роботі та інше. Це допоможе вам не тільки підтримувати зв’язок з дитиною, але і ненав’язливо виховувати його.

Діліться з підлітком своїми планами і питайте у нього ради. Так він візьме активну участь у вашому житті, навчиться приймати рішення і нести за них відповідальність, співпереживати

Навчіться активно слухати

Замість того, щоб задавати питання: «Коли вже нарешті заберешся в кімнаті?» або «Чому ти мене не слухаєшся?», треба просто виголосити свою здогадку про причини поганої поведінки в стверджувальній формі.

Він побачив, що ви небайдужі, розумієте, як йому складно, і значить, любите його.

Якщо з причиною ви не вгадали, і син незворушно продовжує лежати на ліжку, ігноруючи ваші слова, то почекайте паузу і висловіть наступну версію його небажання прибирати.

Про що розмовляти з підлітком

З підлітком набагато легше спілкуватися, якщо з дитинства ви дозволяли йому говорити про все, спокійно і правильно реагували і розповідали про себе. Більше слухайте свою дитину, давайте йому можливість висловитися і обов’язково обговорюйте з ним наступні моменти.

  1. Його самого. Цікавтеся станом дитини не тільки, коли він хворий. Організм підлітка стрімко розвивається, і багато процеси відбуваються вперше. Поговоріть з дитиною про його самопочуття, поведінку, мріях, цілях, фізіологічних змінах. Про все, що пов’язано з ним.
  2. Взаємини із протилежною статтю і секс. Про це він має дізнатися від вас, а не від друзів «з підвороття». Сексуальне життя рано чи пізно почнеться, як би ви цього не хотіли. Не варто довіряти що просвіта у питаннях сексуальних відносин і контрацепції комусь іншому, думаючи, що підліток як-небудь сам впорається і все дізнається. Інакше, для батьків стане шоком вагітність дочки в 16 років. Ваше завдання – вберегти дитину від можливих проблем і ризиків, пов’язаних з початком статевого життя.
  3. Вас. Саме в підлітковому віці дитина перестає ідеалізувати своїх батьків. Тепер він починає їх критично оцінювати. Діліться з підлітком думками, сумнівами, помилками, розповідайте про свій вдалий і не дуже хороший досвід. Ви вже не є для дитини незаперечним авторитетом. Тепер ви можете стати йому кращим другом.

ВИСНОВОК, ПИТАННЯ.

 

docx
Додав(-ла)
Литвиненко Яна
Додано
13 квітня 2023
Переглядів
590
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку