Батьківські збори "Діти і мобільник."

Про матеріал

Тема. Діти і мобільник.

Мета. Пояснити батькам значення мобільного телефону у сучасному житті, пояснити заходи безпечного поводження з мобільними телефонами; розвивати вміння організовувати роботу з мобільним телефоном у дітей, аналізувати плюси і мінуси наявності телефону у дитини; виховувати адекватну поведінку у небезпечних ситуаціях.

Обладнання. Малюнки.

Форма проведення. Лекція для батьків.

Перегляд файлу

Тема. Діти і мобільник.

Мета. Пояснити батькам значення мобільного телефону у сучасному житті, пояснити заходи безпечного поводження з мобільними телефонами; розвивати вміння організовувати роботу з мобільним телефоном у дітей, аналізувати плюси і мінуси наявності телефону у дитини; виховувати  адекватну поведінку у небезпечних ситуаціях.

Обладнання. Малюнки.

Форма проведення. Лекція для батьків.

Хід зборів


Часто діти сприймають телефон не як засіб зв'язку, а як дорогу іграшку або еле­мент престижу.

Мобільний телефон сьогодні мають прак­тично всі, незалежно від віку і соціального статусу. Тому й першокласник, що весело щебече по мобільнику - давно вже не диви­на. Батьки часто намагаються купити ди­тині телефон, щоб завжди бути з нею на зв'язку і почуватися спокійніше. Часом, по­дорослішавши, дитина сама наполегливо ви­магає всіма можливими способами дорогу іграшку, щоб бути, як їй здається, не гіршою за однокласників. Але просто пода­рувати дитині телефон мало. Потрібно ще пояснити все, починаючи з азів- на які кнопки натискати, щоб відповісти і закінчити розмову, де шукати потрібні но­мери, коли заряджати акумулятор, які дзвінки дорожчі^ які дешевші і як довго можна розмовляти.

Без мобільника, як без рук.

Коли батьки втомлюються виглядати з вікна і обдзвонювати друзів дитини, коли та десь зникла, хапатися за серце і бігати по району із питанням: «Чи ви не бачили хлопчика у голубій куртці із зеленим портфелем?» - постає питання про купівлю мобільного телефо­ну.

- Якось ми з чоловіком перелякалися не на жарт, - розповідає мама другокласника. - Коли син не з'явився дома, як звичайно, о третій, мину­ло півгодини, година, а його все не було. «Напев­но, затримали в школі», - подумала я, але про всяк випадок зателефонувала його однокласниці додому. Дівчинка сказала, що давно вже дома і ніяких заходів у них немає. До шостої вечора я не знаходила собі місця, коли з'явився син. Вияви­лось, у школі відкрився комп'ютерний гурток для початківців, заняття, яке, звичайно, не можна про­пустити, а подзвонити батькам не було звідки.

Активно, тобто без допомоги батьків, діти вміють користуватися телефоном років із п'яти - шести. Необхідністю телефон часто стає тоді, коли дитина йде до школи. Тим більше, якщо дорогу додому і на секцію дитина долає самостійно. І батькам важливо знати, що їхня дитина в безпеці.

Мобільний телефон - річ, без сумніву, корисна. Але ставлення до нього дорослих і дітей часто кар­динально відрізняється. Якщо ми сприймаємо стільниковий як засіб зв'язку, то наші діти засто­совують для цього високотехнологічного апарата зовсім не ті способи використання, про які ду­маємо ми. Для дітей мобільник - це іграшка, у якій є набір ігор: тетрис, змійка, боулінг, гонки то­що. А якщо в телефоні є вбудована камера, то вза­галі чудово.

- Восьмирічній дочці на день народження ми з чоловіком подарували дорогий мобільник. Не хотілося, щоб дитина була гіршою за всіх у класі, - згадує мама третьокласниці. - Та останнім ча­сом я стала помічати, що дочка використовує телефон виключно для ігор. Тому й акумулятор у ньому сідає у найбільш невідповідний момент, наприклад, коли я їй телефоную. Загрози поміняти дорогий телефон на простіший, де не­має ігор, сприймаються бурхливими протестами.

Буває й таке, що, отримавши в подарунок теле­фон, діти влаштовують істерику, мовляв, чому без кольорового екрана, поліфонії. «Всі в класі мають нормальні мобільники, а у мене старий!» — скар­житься дитина.

- Коли мої знайомі подарували синові-першокласнику омріяну «трубку», радості хлопчика не було меж. Не міг він її стримати і в школі - пода­рунок демонстрував на кожній перерві, викликаю­чи заздрість в однокласників. Якось хлопчик відвернувся, залишивши предмет своєї гордості на парті, і вже через кілька хвилин трубки не було. Кілька годин пішло на пошуки, в результаті теле­фон знайшли в дівочому туалеті в бачку унітаза. Звичайно, в неробочому стані.

Як би там не було, перед тим як купити дитині мобільний телефон, необхідно зважити всі плюси та мінуси.

Плюси :

  • Мобільник купують не для дитини, а для батьків, які хочуть мати можливість контролювати свого нащадка. І це правильно. Батькам набагато спокійніше, коли вони знають, що в будь-який момент можуть зв'язатися з дитиною.
  • Навіть у найпростішого телефону є корисна функція нагадування. Якщо дитина незібрана або просто мала і функції самоконтролю у неї ще не розвинуті, мобільник може нагадувати їй про невідкладні справи.
  • Ще один плюс - зниження небезпеки для ди­тини. Якщо батьки навчили в критичних або екстрених ситуаціях користуватися необхідними номерами, ризик життя дитини значно знижуєть­ся. До того ж мобільник - можливість познайоми­тися з іншими. Хтось вигулює разом собак, а для когось мотивом для знайомства і спілкування мо­же стати модель телефону.

Мінуси :

  • 3 одного боку мобільний телефон знижує ри­зик життя, з іншого - підвищує. Телефон можуть вкрасти, тим паче, що діти люблять хвалитися. Уданому випадку мобільник - засіб провокації. І чим така провокація може закінчитися, нікому невідомо.
  • У школі мобільник є своєрідним показником соціального статусу. Отже, вашу дитину можуть сприймати не за особисті досягнення у навчанні, спорті, а виключно за те, наскільки ви платоспро­можні. В такій ситуації може виникнути нездоро­ве змагання між дітьми і поява суперечностей у сім'ї. До того ж мобільний телефон - додаткова стаття витрат у домашньому бюджеті, особливо якщо дитина не може контролювати свої роз­мови.

Думка МВС

Неприємні ситуації, в які можуть потрапити діти - власники мобільних телефонів - очевидні. За словами начальника кримінальної міліції у справах дітей ГУ МВС Києва Лариси Зуб, жертвами розбійного нападу, на щастя, діти стають рідко, а от пограбування, коли відбирають мобільник, трапляються часто. Один із способів відібрати у дитини телефон - шахрайство. Дитині важко відмовити дорослому, який на вулиці просить терміново зателефонувати на одну хвилинку. Отримавши телефон у свої руки, шахрай просто тікає. Варто зауважити, що більшість злодіїв звер­тають увагу на дорогі моделі телефонів. Тому найкраще купувати недорогу модель. У той же час начальник кримінальної міліції відзначає позитив­ну сторону мобільника: «Завдяки телефону батьки можуть контролювати місцезнаходження дитини. Якщо вона зникла або пішла з дому, але взяла мобільний телефон, нам буде простіше її знайти».

Як дитині не потрапити у біду?

  • Не рекомендується носити телефон на шнурку на шиї - такі трубки легко зрізають, особливо в транспорті.
  • Не користуватися телефоном (зокрема слухати музику, грати в ігри) без потреби в багатолюдних місцях.
  • Не хвалитися телефоном перед знайомими і незнайомими людьми.
  • У школі, переодягаючись, наприклад, на фізкультуру, залишати телефон у вчителя або ви­хователя.

Наука про мобільний телефон

Всесвітня організація Охорони здоров'я неодно­разово підкреслювала на міжнародних конфе­ренціях, що мобільні телефони є потенційним ри­зиком для здоров'я дітей. Учені дійшли висновку, що поглинання електромагнітної енергії, що вихо­дить від телефону, у голові дитини значно вище, ніж у дорослого (мозкова тканина дітей має більшу провідність, у зв'язку з меншим розміром голови, тонкими кістками черепа тощо). До того ж дитя­чий організм більш чутливий до електромагнітно­го поля, ніж дорослий.

Фахівці також відзначають, що у дітей, які вико­ристовують мобільні телефони, можна очікувати таких розладів, як ослаблення пам'яті, зниження уваги, розумових і пізнавальних здібностей, дратівливість, порушення сну. Якщо дитина почи­нає користуватися мобільним у семирічному віці, то до тридцяти років можлива схильність до пух­лини мозку, а до п'ятдесяти - до хвороби Альцгеймера і проявів дегенерації нервових структур головного мозку.

Який телефон, купувати?

Небезпека 1. Опромінення.

Рекомендації зводяться до наступного: передусім потрібно вибрати телефон із меншою максималь­ною потужністю, прагнути обмежити кількість розмов і розмовляти безперервно не більш як 2-3 хвилини, перекладаючи телефон від одного вуха до іншого. Крім того, треба враховувати, що дитячий організм більш сприйнятливий до дії ЕМІ, тому необхідно жорстко обмежувати спілкування дітей із мобільним телефоном. Так, британці, наприк­лад, збираються ввести вікові обмеження, а також максимальну тривалість розмов і кількість можли­вих щоденних дзвінків для дітей.

Унаслідок користування мобільними телефона­ми у людей виникає підвищена тривожність і схильність до психозів. З чим це пов'язано?

Людське тіло виконує роль антени для теле­фонів. Активність мозку змінюється, коли ми підносимо телефон до вуха. Зустрічаючи таку ата­ку, мозок «завантажується», а потім «розванта­жується», тобто сповільнюється процес мислення у будь-який час доби. Найчастіше вдень, коли ми так часто використовуємо диво техніки, без якого вже ніяк не обійтися, і коли нам потрібна ясна го­лова для розв'язку важливих завдань. Та після те­лефонної розмови справа не краща. Тоді стає ще гірше. Акумулятор випускає низькочастотні імпульси, й електромагнітні поля підвищують свої дії.

Небезпека 2. Блискавка.

Під час грози мобільник стає смертельно небез­печним. Річ у тім, що у більшості людей, в яких втрапляє блискавка, вдається вижити тому, що завдяки високому електричному опору шкіри розряд розповсюджується по всій поверхні тіла, не проникаючи углиб. Проте матеріали - провідники можуть посилити дію розряду блис­кавки, спрямувавши його в тіло людини. Подібним провідником є і мобільний телефон, особливо увімкнутий. За приклад медики наво­дять історію 15-річної дівчинки, що розмовляла по телефону в парку під час грози, і під час блис­кавки розряд пройшов через вухо, до якого був прикладений телефон, викликавши ураження мозку. Тому під час грози телефон повинен бути обов'язково відключеним.

Небезпека 3. Акумулятор.

Про те, що мобільні телефони, хоч і дуже, вибухають, також неодноразово повідомлялося в ЗМІ. До того ж, вибухає не сам телефон, а його власний ... акумулятор.

Перший випадок стався в Україні. Мобільний телефон вибухнув у руках 11-річного хлопчика. З розповіді школяра, зі слухавки спочатку пішов дим, потім був удар і вогняний спалах, після чого він знепритомнів. Отямившись, хлопчик побіг по допомогу до родичів. Андрія негайно доправили до лікарні. Вибухом хлопчику понівечило праву доло­ню, відірвало два пальці. Кислотою з акумулятора обпалило ліву руку. Дві години лікарі зшивали тка­нину і знову формували долоню. Жахливо уявити, що могло б статися, якби під час вибуху підліток розмовляв по телефону.

Як стверджують фахівці, вибухнути може, зви­чайно, не сам телефон, а його акумулятор - в то­му випадку, якщо він слухавці не «рідний», не фірмовий, а придбаний на ринку. Такий акумуля­тор справді може повестися зовсім непередбачувано і завдати власникові каліцтва.

Та навряд чи застереження медиків приведуть до того, що хтось відмовиться від цього зручного за­собу спілкування. Адже для дітей - це оператив­ний зв'язок із батьками. Нині мобільний телефон дає можливість своєчасно повідомити батькам, що діти закінчили навчання, і взагалі про місцезна­ходження протягом дня.

Проте використання мобільних телефонів на уроці може заважати здійснювати навчальний про­цес. До того ж, під час виконання самостійних, контрольних робіт в учнів часто виникає ідея ви­користати мобільний телефон як джерело спису­вання. А ще більшість школярів користуються те­лефонами з відеокамерами, доступом до Інтернету. Діти хочуть бути оригінальними, щоб когось при­низити чи самому похизуватися.

Заходи безпечного поводження з мобільними телефонами :

  •   Носити телефон у спеціальних чохлах, аби уникнути контакту з тілом.
  • Не класти його до кишені, особливо нагрудної.
  • Неприпустимо носити телефон на шийному шнурочку, коли він звисає у ділянці сонячного сплетіння.
  •   Не можна залишати заряджатися на легко­займистих предметах (папір, килим) і не ставити телефон на зарядку уночі, адже більшість апаратів вибухає саме під час заряджання.
  • Не купувати батареї невідомих виробників.
doc
Додано
30 жовтня 2018
Переглядів
1638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку