Батьківські збори "Профілактика зловживання психоактивних речовин"

Про матеріал

Відсутність уваги, підтримки і схвалення веде до формування у дитини таких рис особистості, як незахищеність, відсутність відчуття безпеки, невпевненість і тривожність. А це, в свою чергу, може штовхнути його до пошуку способів набуття впевненості в собі, зняття стресу шляхом вживання ПАР за компанію і наодинці.

Перегляд файлу

 

 

Профілактика зловживання психоактивних речовин.

 

Хід зборів

 

Шановні батьки!

Сьогодні ми зібралися з вами, щоб поговорити про те, як ми можемо допомогти нашим дітям відмовитися від прийому ПАР, а тим, хто не пробував їх вживати, ніколи цього не робив.

 До психоактивних речовин можна віднести алкоголь і наркотики.

Для початку давайте прочитаємо репліку про молодих людей одної дуже відомої людини: «Нинішня молодь звикла до розкоші, вона відрізняється поганими манерами, зневажає авторитети, не поважає старших. Діти сперечаються з дорослими, жадібно ковтають їжу і доводять вчителів?»

Як ви вважаєте кому може належати цей вислів і про молодь якого століття йде мова? Ці слова належать Сократу, такою він бачив молодь V століття до н.е.

 

Висновок: З давніх-давен молоде покоління викликало у дорослих обурення і шокувало своєю грубою поведінкою. Нинішня молодь також любить красиве життя, має погані манери і не поважає старших.

З одного боку, немає приводу для хвилювання- все відбувається точно так, як і ХХVI століть назад.

Але з іншого боку наших дітей оточує зараз море спокус, серед них алкоголь і наркотики, які можуть зруйнувати їхні молоді життя.

Вчені підрахували, що так повально пиячити, як зараз В Україні залишилося 20-30 років. Наркоманія може прискорити настання цієї катастрофи в 2-3 рази.

Багаторічні спостереження довели, що якщо діти вживають тютюн і алкоголь, то збільшується ймовірність того, що в подальшому вони спробують наркотики.

Між передчасним початком статевого життя, зґвалтуваннями та венеричними захворюваннями, вживанням алкоголю є зв'язок. Ті, що п'ють підлітки частіше потрапляють в такі ситуації.

Зазвичай вживання тютюну, алкоголю супроводжується брехнею, дрібним злодійством і хуліганством, пропусками занять і поганою успішністю в школі.

Зрозуміло, що вживання тютюну і алкоголя- складне й суперечливе явище сучасної масової культури. З одного боку, вживання ПАР заохочується рекламою в комерційних цілях. З іншого боку, вживання тютюну є ризиком виникнення серцево-судинних і онкологічних захворювань, розпивання спиртних напоїв-це причина нещасних випадків і злочинів. Для дорослих людей куріння і вживання алкоголю - їхня особиста справа, в тому випадку, якщо це не приносить шкоди оточуючим.

 

Вживання тютюну і алкоголю дітьми і подлітками – це відхилення від норми поведінки.

 

Як батьки можуть вплинути на вибір дітей? Чи потрібно пробувати алкоголь, тютюн і наркотики? Пропоную вам послухати притчу.

 

«Мандрівник, що йде уздовж річки, почув відчайдушні дитячі крики. Підбігши до берега, він побачив, що тонуть в річці діти і кинувся їх рятувати. Помітивши, що проходить поряд людина, він почав кликати на допомогу. Той став допомагати тим, хто ще тримався на плаву. Побачивши третього подорожнього, вони покликали його на допомогу. Але той, не звертаючи уваги на заклики, прискорив кроки. «Хіба тобі байдужа доля дітей?, - запитали рятувальники. А подорожній відповів: «Я бачу, що ви вдвох поки справляєтеся. А я добіжу до повороту, дізнаюся, чому діти потрапляють у воду і постараюся цьому запобігти.»

 

Ця притча говорить про те, що до вирішення проблеми  дітей які тонуть  існує 2 підходи:

  •  запобігти
  •  рятувати

 

Завдання батьків і педагогів «добігти до повороту річки і не дати дітям впасти в воду», тобто займатися профілактикою.

 

У будь-якому випадку батькам необхідно виконувати 3 функції:

 

  • Прививати синові або дочці самостійність у вчинках
  • Формувати переконання про шкоду наркотиків, алкоголю, сигарет, небезпеки їх вживання і фатальною закономірністю розплати.
  • Здійснювати поточний контроль
  • І найголовніше, потрібно розповісти і показати дітям альтернативу цим речовинам. Такою альтернативою може бути ваша любов до дитини, добрі відносини в родині.

 

Відсутність уваги, підтримки і схвалення веде до формування у дитини таких рис особистості, як незахищеність, відсутність відчуття безпеки, невпевненість і тривожність. А це, в свою чергу, може штовхнути його до пошуку способів набуття впевненості в собі, зняття стресу шляхом вживання ПАР за компанію і наодинці.

Так, ми не можемо, оберігаючи дітей від негараздів життя, помістити їх під скляний купол. Але ми можемо і повинні подбати про те, що їх оточує. Ми можемо створити свій маленький і дуже добрий всесвіт в сім'ї, в своєму домі. І нехай хоча б тут їх оточує любов!

Давайте зачитаємо з вами поради батькам.

 

  • Якщо ми щось виховуємо в своїх дітях, необхідно самим дотримуватися цих правил. Дослідження показали. Що більшість людей курять, вживають алкоголь також, як це робили їхні батьки.
  • Але цікаво, що саме по собі вживання алкоголю на очах у дітей не    робить на них шкідливого впливу. Але не можна пити при дітях багато. Той факт, що ви можете в залежності від ситуації пити помірно або зовсім не пити, є хорошим прикладом для ваших дітей.

 

  • Іноді батьки, які не п'ють і не курять теж роблять помилки, не обговорюючи цю проблему з дітьми, тому що батьки- це не єдине їхнє оточення.

 

  • При дитині не потрібно змушувати гостей пити, якщо вони не хочуть.

           Звичайно, особливо важко доводиться в тих сім'ях, де сильно п'є         батько в сім'ї. Вчинки батька і реакція на нього матері формують небезпечні моделі поведінки у дітей.

 

  • З усього сказаного ясно, що ваш вплив на дітей великий, діти є дзеркалом ваших дій і думок. Будьте прикладом для своїх дітей у всьому, і тоді нам не потрібно буде їх «рятувати з річки поганих звичок»!

 

Дякуємо за увагу.

 

doc
Додано
15 серпня 2018
Переглядів
901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку