Бесіда – подорож: « По стежині я пішов, кошик я грибів знайшов»

Про матеріал
Мета бесіди: познайомити дітей з грибами: отруйними та їстівними, вчити їх розрізняти; пояснювати та закріплювати знання про отруйні гриби; дати поняття «отруєння»; ознайомити з симптомами отруєння грибами; навчити дітей надавати перщу допомогу при отруєннях грибами; виховувати навички гігієни і культури, турботу про своє здоров'я.
Перегляд файлу

Бесіда – подорож: « По стежині я пішов, кошик я грибів знайшов»

 

 

Мета: Познайомити дітей з грибами: отруйними та їстівними, вчити їх розрізняти; пояснювати та закріплювати знан­ня про отруйні гриби; дати поняття «отру­єння»; ознайомити з симптомами отруєння грибами; навчити дітей надати перщу допомогу при отруєннях грибами; ви­ховувати навички гігієни і культури, турботу про своє здоров'я.

 

Обладнання:

  1. Мультимедійна установка;
  2. Плакати та картинки з зображенням грибів;
  3. Кошик з «грибами»;
  4. Карта лісу.

 

Хід бесіди.

( Бесіду можна проводити як в класі так і в актовій залі. На дошці розміщена наглядність умовного лісу: сосни, ялини, гриби, квіти.)

 

Вчитель: Діти, Сьогодні у нас незвичайна бесіда. Зараз ми відправимось у подорож до лісу. Нас будуть знайомити з лісом білочка і їжачок.

Перед нами перша галявина: « Ознайомлення».

 

Вчитель:

Гриби поділяються на такі групи:

їстівні - їх налічують до 500 видів, використовується 80-100 видів;

умовно їстівні - мають поганий гіркий смак;

неїстівні - мають неприємний запах, поганій смак;

отруйні - мають токсичні речовини. Таких грибів блізько 80 видів.

Люди з давніх пір використовують гриби як продукт живлення. Їх вживають солоними, смаженими, вареними, готують салати і соуси. Високоживильні плодові тіла і капелюшки грибів містять вітаміни, білки і інші корисні речовини. Першими на початку травня з'являються сморчки, строчки і шампіньйони.

У середині червня - підберезники, а потім маслюки, сироїжки, підосиновики. Найпізніші - вже восени з'являються маслюки.

Отруєння - це порушення функцій організму, спрічинене потраплянням з навколішнього середовіща токсичніх речовін, що не можуть буті знешкоджені внутрішніми силами організму.

Отруєння бувають: побутові, виробничі , речовінамі, що є хімічною зброєю

У побуті найчастіше зустрічаються харчові отруєння, причини яких полягає у споживанні зіпсованих продуктів.

З усіх харчовіх отруєнь найнебезпечнішим є отруєння грибами.

Багато грибів мають своїх отруйних «двійників».

Смер­тельно отруйний гриб — бліда поганка — широко відомий як тонкий білий гриб з характерною «спідничкою» на ніжці біля шляпки. Але це не найпоширеніший її різновид. Дуже легко сплутати молоду бліду поганку і молоду печерицю. Є різнови­ди, що вміло маскуються під сироїжку. Вживання отруйних грибів в кращому разі може викликати сильне отруєння, а в гіршому - смерть.

Отруйні речовини, які містяться всередині гриба, не руйну­ються під час термічної обробки, засолення чи висушування. До­статньо невеликого шматочка, щоб смертельно отруїтися. Клінічна картина отруєння блідою поганкою нагадує картину захворювання на холеру.

Найнебезпечнішим грибом вважається блідна поганка і її разновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Небезпечним є те, що отруєння блідою поганкою має свій прихований період. Тільки через 6—8 год починаються блювання, сильний біль у животі, пронос, виділяється холодний піт. Далі спостерігаються уповільнення пульсу, судоми, послаблення серцевої діяль­ності. Через деякий час стан потерпілого поліпшується, але не надовго. Напади повторюються впродовж кількох днів і через 5—10 діб настає смерть.

Якщо є підозра на отруєння, слід негайно промити шлунок блідо-рожевим розчином перманганату калію, що сприяє швидкому окисненню отрут. Категорично забороняється вжи­вати молоко, оскільки воно прискорює всмоктування токсич­них речовин крізь стінки кишечника в кров. Для адсорбції ток­синів застосовують активоване вугілля. Хворого терміново кладуть у лікарню.

Вчитель: А зараз білочка проведе нас на наступну галявину: « Симптоми отруєння грибами».

 

Білочка: Розрізняють чотирі групи отруєння людей грибами, у тому числі:

Перша група - отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота іноді розлад шлунку.

Друга група - отруєння блідною поганкою і блізькимі до неї видами грибів, виявляється через 8 - 24 години, раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зніження температури, висока імовірність смертельних наслідків.

Третя група - отруєння мухоморами виявляється через 30 хвилин - 6 годин, з’являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.

Четверта група - отруєння опенькамі несправжніми, жовчним і чортовим грибом та не специфічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яку виявляється через 30 хвілін - 2 години розладнанням шлунково-кишкового тракту.

Загальна ознака отруйності всіх грибів - яскраво виражений червоний колір. Криваво-червоні розлучення на ніжках, кольори крові, що запеклася, трубчастий шар під капелюшком, вмить виступаючий на зрізах рожевий сік, рожевіюча або синіюча м'якоть на зламах - у трубчастих грибів.

У пластинчастих - потовщена клубнеобразноє підстава ніжки, непропорційно довга тонка ніжка, бавовняний комірець на рівні країв ломкого капелюшка, білі пластинки.

Вчитель: А ми прямуємо далі. Зараз перед нами зупинка: « Правила збирання грибів».      

 

 

Їжачок:  1. Збирайте в лісі ліше ті грібі, про які ві знаєте напевне, що сморід їстівні.

2. Грібі, яких ві не знаєте чи які віклікають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирімі на смак.

3. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основі ніжки подібне на бульбу потовщення, піхву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.

4. Колі збираєте пластинчаті грибиі, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті.

5 Ніколи не збірайте і не їжте грибів перезлілих, зморщених, червівих, зіпсованих.

6. Не їжте сирих грибів.

7. Якщо ж зустрінете в лісі блідну поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів.

Білочка: Ой,ой! Їжачку погано. Він з’їв гриб. Мабуть отруївся. Зараз буду його лікувати. А щоб з вами такого не сталося – ось основні правила профілактики.

Профілактика отруєння грибами.

1. Збирайте тільки ті грібі, які добрі знаєте.

2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.

3. Добре знайте відміни їстівних і отруйніх грибів.

4. Не збірайте ніяких грибів блізько від залізничних і автомобільних шляхів, атомніх і тепловіх електростанцій, великих промісловіх зон.

5. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів.

6. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнуті захворювання ботулізмом.

7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

8. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.

9. Сушіть тільки певні віди грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не корістуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

Вчитель: Ось закінчилась наша прогулянка. Ще хочеться сказать:

Ні в якому разі не довіряйте таким помілковім тлумаченням:

· отруйні грибиі мають неприємний запах, а їстівні - приємний. Отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний запах. Блідна поганка пахне майже так, як і печеріця;

· усі гриби в молодому віці їстівні;

· личинки комах, черв'яки і равліки не чіпають отруйніх грибів. Личинки і слімаки поїдають як отруйні, так і їстівні гриби;

· опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні грібі.;

· цибуля або часник стають бурімі, якщо варіті їх разом з грибами, серед яких є отруйні.

· отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годін;

· сушка, засолювання, марінування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

 

docx
Додано
10 січня 2022
Переглядів
224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку