Безпека дітей в Інтернеті

Про матеріал
Презентація для проведення батьківських зборів. З метою: формування у батьків стійкої мотивації до дотримання безпечних форм поведінки їх дітей в мережі Інтернет; озброїти відомостями щодо ризиків в Мережі; сформувати розуміння необхідності дотримання правил поведінки в Інтернет.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безпека дітей в Інтернеті

Номер слайду 2

Від чого варто захищати дитину Інформаційна безпека стосується захисту життєво важливих інтересів людини (і більш глобально – суспільства, держави). Неправдива, неповна, невчасна інформація може нанести шкоду. Особливо вразливі у цьому контексті діти. Вони можуть не знати, яку інформацію можна викладати в мережу, а яку не варто. Інколи школярі не можуть правильно зреагувати на матеріали з мережі з різних причин. Робота у цьому напрямку для вчителів та батьків дуже важлива. Безконтрольний доступ до інтернету може мати негативні наслідки для дитини.

Номер слайду 3

Типи загроз. Стосуються особистої безпеки: Ознайомлення з порнографічними матеріалами, ненормативною лексикою, інформацією суїцидального характеру, расистського, ненависницького чи сектантського змісту. Загроза отримання недостовірної чи неправдивої інформації. Формування залежності (ігрової, комп’ютерної, інтернет). Спілкування з небезпечними людьми (збоченці, шахраї, грифери). Залучення до виконання протиправних дій (хакерство, порушення прав та свобод інших).

Номер слайду 4

Стосуються безпеки інших. Матеріали, існування та використання яких може стати причиною посягання на безпеку оточуючих (наприклад, інформація про створення вибухівки). Свідоме та несвідоме введення в оману інших. Вчинення протиправних дій, що тягнуть за собою відповідальність згідно з чинним законодавством. Кібербулінг – свідоме цькування та приниження, передусім однолітків.

Номер слайду 5

Стосуються загрози витоку персональної інформації: Розголошення персональної та конфіденційної інформації (прізвища, імена, контакти, секретні дані кредитних карток, номери телефонів). Загроза зараження ПК вірусами різної категорії. Небезпека завантаження програм зі шкідливими функціями.

Номер слайду 6

Спілкуючись в Інтернеті дитина, заради своєї безпеки, не повинна ніколи:повідомляти своєму віртуальному другу своє прізвище, домашню адресу, номер свого мобільного або домашнього телефону, номер та місцезнаходження своєї школи та інші дані;розміщувати фотокартки, на яких ти оголений або у нижній білизні чи піжамі, а також відправляти комусь свої фото електронною або звичайною поштою;повідомляти пароль до своєї Інтернет-сторінки;казати, що дитина вдома знаходиться одна;казати, що дитина сама знаходиться перед комп’ютером. 

Номер слайду 7

обговорювати теми, які дитині неприємні або яких вона соромиться;показувати віртуальному другу перед Веб-камерою своє тіло або якісь його частини, робити те, що їй не подобається.відповідати на питання, які стосуються особистого життя або  тіла дитини. Нехай дитина пам’ятає: її тіло належить тільки їй і ніхто не має права розмовляти про нього з дитиною!;розповідати багато про своїх друзів, знайомих та родину, особливо, видавати їхні таємниці;відправляти поштою або передавати через когось свої особисті речі співрозмовнику по Інтернету;

Номер слайду 8

Крім того:при реєстрації у Чаті ніколи не слід заповнювати поля, де вимагають прізвище, номер мобільного та домашнього телефону, домашню адресу. Якщо ці поля обов’язкові, то краще слід вигадати для себе прізвище, адресу та номер телефону. Це потрібно для безпеки дитини. Взагалі, для реєстрації у Чаті, в соцмережах та на інших подібних сайтах слід створити для себе окрему електронну поштову скриньку;коли вигадуєш у Чаті для себе нікнейм, то він не повинен бути схожим на прізвище. Також він не повинен стосуватися зовнішнього вигляду особи;у соцмережах та подібних сайтах слід обмежити доступ до власної сторінки невідомих тобі людей. Додавай до списку своїх друзів лише тих, кого ти добре знаєш у справжньому житті;

Номер слайду 9

Якщо вашому «Інтернет-шпигунові» від 11 — 17 років, і він тривалий час (більше 2-х годин дня) сидить біля комп’ютера, тоді вам варто уважніше ознайомитися як з фізичними, так і психологічними симптомами Інтернет-залежності. Фізичні симптоми визначити більш реально, ніж психологічні. У зв’язку з цим ми перераховуємо найбільш поширені:біль у зап’ястях;сухість в очах;порушення сну;головний біль;біль у спині;нерегулярне харчування;порушення сну.

Номер слайду 10

Кібербулінг Кібербулінг – психологічне насильство в мережі, переслідування з боку однолітків, що проявляється у вигляді знущань, насмішок, залякувань, інших дій, які негативно впливають на психічний стан підлітка. Вільне володіння необхідними технологіями дозволяє «агресорам» створювати іменні сайти образливого змісту, поширювати чутки, викладати фото-або відеоматеріали, що принижують гідність дитини або займатися від його імені кібер тероризмом, що загрожує безпеці дітей.

Номер слайду 11

Кібермисливці Кібермисливці – хороші психологи, встановивши контакт на форумі, при обміні миттєвими повідомленнями в чаті, вони досить швидко набувають статусу друзів. Спочатку входять в довіру, оточуючи турботою і розумінням проблем, вислуховують, підтримують. Після цього «друг» поступово вносить до розмови нотки сексуальності, відбувається обмін фото, демонстрація матеріалів еротичного характеру. Мета кібермисливця – особиста зустріч.

Номер слайду 12

Контент «для дорослих» На жаль, сумнівних сайтів дуже багато. Інформаційна пропаганда нездорових сексуальних відносин повинна бути виключена з поля доступу слабкої психіки дитини, щоб надалі уникнути можливу появу розладів або комплексів. Подібний контент можна заблокувати в налаштуваннях браузера (функція «батьківський контроль») або за допомогою спеціальних програм. Це сайти, на яких йде пропаганда расової ненависті, фашизму, тероризму, жорстокості, наркотиків, алкоголю, куріння. Тобто, все що може внести зміни у формування моральних принципів, спотворити побудову пріоритетів і цінностей підлітка.

Номер слайду 13

Ігри Безліч ігор пов’язано зі сценами насильства, крові, психотропною атмосферою і еротичними сценами. В on-line грі використовують голосовий або текстовий чат. Під виглядом милої відьми або сміливого лицаря може виявитися збоченець. Про що він може говорити з неповнолітнім? Окремою проблемою можуть стати сайти з азартними розвагами. Адже так легко стати багатим за півгодини», «здобути фінансову незалежність». Не виключено, що син почне робити цілком реальні ставки.

Номер слайду 14

Шахрайство Шахраї і способи їх дії йдуть в ногу з часом. Необізнаність і наївність дітей роблять їх легкою здобиччю. Один із способів обману – це «виграш». Повідомлення про приз (автомобіль, комп’ютер, телефон тощо). І для цього просто потрібно повідомити дані електронної картки (батьків) і повідомити цифри, які прийшли в смс на номер. Чи варто пояснювати, до яких наслідків призведе подібна інформація в руках шахраїв? Для того, щоб здійснити покупку в інтернет-магазині, зазвичай достатньо повідомити реквізити банківської картки і смс-код підтвердження платежу. І те, і інше підліток добровільно повідомляє «щедрим дядькам», які обіцяють приз.

Номер слайду 15

Челендж Челендж (англ. Challenge) – жанр інтернет-роликів, в яких блогер виконує завдання на відеокамеру і розміщує його в мережі, а потім пропонує повторити завдання своєму знайомому або необмеженому колу користувачів. Саме слово челендж зазвичай перекладається як «виклик» у контексті словосполучення «кинути виклик». Найбільш небезпечними останнім часом стали челенджі:«вогняний челендж» (Fire challenge);«падіння в стрибку» (Tripping jump challenge);«проломити-череп-челендж» (Skull-breaker challenge);«отруєння капсулами для прання» (Tide pods challenge) та ін.

Номер слайду 16

Групи смерті У поліції опублікували список назв можливих груп смерті в соціальних мережах: "Кити пливуть нагору", "Розбуди мене о 04:20", f57, f58, "Тихий дім", "Рина", "Няпока", "Море китів", "50 днів до мого...". Також мають насторожити такі хештеги, як #домкитов, #морекитов, #млечныйпуть, #150звезд, #ff33, #d28, #хочувигру, #бегиилиумри, і записи в акаунті соцмереж цифри 50 і менше, а також зображення китів, особливо летючих, метеликів і єдинорогів. Варто також звернути увагу на використання в спілкуванні з друзями фраз: "Розбуди мене о 04:20" і "Я в грі"

Номер слайду 17

Пам'ятка Основні правила безпечної роботи в інтернеті, про які варто сказати дітям. Не давайте нікому своїх паролів. Не надавайте особистої інформації поштою чи в чатах без гострої на те потреби. Не реагуйте на непристойні та грубі коментарі, адресовані вам. Повідомляйте про ситуації в інтернеті, які вас непокоять (погрози, файли певного місту, пропозиції). Відмовляйтесь від зустрічей з випадковими людьми, з якими познайомились в онлайні. Не діліться своїми фото з незнайомцями.

Номер слайду 18

Не повідомляйте інформацію про кредитки батьків (номер картки, термін дії та таємний код). Не викладайте фото квитків, на яких видно штрих-код чи QR-код. Не скачуйте та не встановлюйте невідомі програми за посиланнями, навіть якщо їх надали друзі. Встановлюючи перевірені програми, контролюйте, щоб на ПК не додались небажані програми. Не переглядайте інформацію за невідомими посиланнями (друзі, які ними діляться можуть не підозрювати про загрозу). Не відкривайте листи-спам, вони можуть містити віруси.

pptx
Додано
26 червня 2023
Переглядів
378
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку