Бібліотечний урок - подорож "До Країни книг"

Про матеріал

Розширити знання учнів про бібліотеку, популяризувати читання літератури, розвивати комунікативну компетентність, сформувати щоденну потребу у читанні книг, пропагувати книгу як джерело знань, сприяти духовному збагаченню особистості, підвищення культурного рівня дітей, розвивати інформаційну грамотність.

Перегляд файлу

 

Новоолександрівська загальноосвітня школа

І – ІІІ ступенів

Каланчацької районної ради

 

 

 

 

 

 

 

                                                                           

 

 

 

 

 

                                                                    Бібліотекар: Фурсенко О.В.

 

 

 

 

 

 

2018 рік

Мета: розширити знання учнів про бібліотеку, популяризувати читання літератури, розвивати комунікативну компетентність, сформувати щоденну потребу у читанні книг, пропагувати книгу як джерело знань, сприяти духовному збагаченню особистості, підвищення культурного рівня дітей, розвивати інформаційну грамотність.

Обладнання: мультимедійний проектор, комп’ютер, презентаційні слайди, книжкова виставка.

Організація класу: Стали, діти підтягнулись, один одному посміхнулись.  

                                 Поверніться  обличчям до гостей.

                                 І лагідно промовте : «Добрий день!»

                                 Продзвенів уже дзвінок,

                                сіли всі рівненько, починаємо  урок.

Бібліотекар:        Добрим людям, добрий день.

                                Повний сонця і пісень.

                               Дужу раді вас вітати.

                               В нашім царстві книг багатім.

                         Вітаємо всіх хто завітав до нас сьогодні.

 (Звучить запис пісні «Справжній друг»)

Бібліотекар: Я навіть не запитую, чи хочеться  кожному з вас мати друга справжнього, вірного, який  завжди допоможе, підтримає, з яким біді – півбіди, а радість – подвійна. Звичайно хочеться!

     І щасливий той, хто його має. Але сьогодні мова піде про особливого друга, який завжди знаходиться поруч. Хто ж це ?

Відповіді дітей:  Книга.

Бібліотекар:Так! Навколо нас завжди  багато розумних, добрих і вірних друзів. Друзі ці – книги.(Звучить запис пісні «Книжкин дом»

     Наші мудрі друзі, які не вміють говорити, але розповідають нам про незвичайні пригоди і подорожі, про  чудеса, про навколишній світ, навчають як  у світі жити. Саме книгам – нашим вірним друзям ми присвячуємо наш урок. Але урок у нас незвичайний сьогодні. А гра – подорож по чудовій країні, яку неможливо знайти на жодній карті світу. Це країна книг.

     Діти! В якій би ви дім на зайшли, в якій родині не побували, скрізь обов’язково побачите книги – у шафі, на столі. У шкільному ранці, а в декого, навіть під подушкою. Книги порівнюють з ріками, які напувають планету мудрістю.

    Книга – вікно у світ. Ніщо за силою не можна порівняти з нею. Але, щоб зрозуміти зміст книжки, думки своїх улюблених поетів і письменників, потрібно постійно працювати і не шкодувати на це ні часу, ні сил.

    Уміння вдумливо читати книгу збагатить ваше життя, зробить його цікавішим і наповненим.

     Кожна книга – це мудрий, чесний друг.

     Читаючи ви і самі стаєте розумнішими, сильнішими, добрішими.

    Сьогодні ми з вами поринемо у цікаву мандрівку, у країну де живуть тільки розумники, які все добре знають і вміють, а тому – життя в цій країні незвичайне і цікаве.

     Ми відправимося в далеке і нелегке плавання. Дійсно книга, як корабель в океані знань, а океан цей дуже великий.

     Звичайно океан буде найбурхливішим із усіх океанів, які існують на землі. А подорож наша буде на  кораблі.

(Тихо звучить запис пісні «Шкільний бібліотекар»)

Бібліотекар: Помандруємо не самі а з нашими шановними гостями, які працюють в книгозбірнях району,вважають свою професію не просто роботою, а своєю місією на землі, покликанням своєї душі, це люди, які допомагають творити свято, цим дихають і живуть, з книгами пов`язали  своє життя, з книгами працюють і відпочивають, і книгам безмежно віддані.

     Я хочу представити вам їх:

    Натхненниця всіх наших починань, душа нашої бібліотечної сім`ї, талановита, досвідчена, кваліфікована, безмежно віддана своїй справі, яка присвятила бібліотечній справі усе свої життя, яка багато років переступала поріг бібліотеки, для якої бібліотечна справа стала покликанням, це людина своєю справою підвищувала і підвищує престиж професії – це наша    Олініченко В.В.

     Цю людину завжди приємно слухати. Це тонкий  психолог і прекрасний  педагог, її поява завжди супроводжується чарівною посмішкою. Вона вміє все:і вдало пожартувати, і підбадьорити, і зрозуміло пояснити. Сама  вона, здається, розповсюджує світлу енергію, доброту, тепло. Ця чарівна жінка   не працювала в нашій школі, але вона часта гостя її.  Це Селезньова Зінаїда Анатоліївна.

     Молодий  спеціаліст бібліотечної справи, бібліотекар нашої сільської бібліотеки  Осипчук  Наталія Михайлівна.

І наші гості, які приїхали до нас це: (представлення  гостей)

Тож ще раз всім вам доброго дня.

В подорож готові відправлятись?

Діти: Готові!

Бібліотекар:  До мандрів завжди ми готові.

                         Хто ж вирушить з нами туди?

                         По секрету вам скажу.

                         Зараз вам допоможу.

                         Очі свої затуляйте.

                         Диво – подорож чекайте!

                        Погляньте усі – капітан.

                        Певно він об`їздив  і бачив чимало країн.

Капітан:        Мандруватимемо далеко.

                       Там дива на нас чекають.

                       Хай до острова Книги.

                       Корабель наш вирушає.

Капітан:      Свистати всіх на верх!

Капітан:       В подорож готові?

Діти:             Готові.

Капітан:  Підняти якір, вирушаємо.

Капітан: Бачу, бачу,чарівний острів книг.

Бібліотекар: Так діти, якщо трішки пофантазувати, то можна уявити, що наша бібліотека, це книжковий острів.  На цім острові є вулиці, площі, перехрестя, будинки і навіть «книжкова лікарня». У будинках – стелажах, на поверхах – полицях мешкають книги. До речі, у кожній книги, як і у людини, є своя адреса, певне місце проживання – місце на полицях стелажах. А роль паспортного столу або адресного бюро виконує каталог (слово грецького походження, що означає «перелік книг»), у якому є детальна інформація про кожну книжку, що мешкає у цьому чарівному місці. Вся інформація про книгу записана на каталожній карточці і знаходиться у певному ящику каталогу. Отже, бібліотека ( у перекладі з грецької) – місце, де зберігаються книги. І розміщуються вони в чіткому порядку, кожна на своєму місці, для того, щоб вам в будь – який час дуже швидко можна було знайти потрібну книгу.

     Отже перший острів, який ми з вами відвідаємо це острів «Цікавих повідомлень».

(Презентація «Історія шкільної бібліотеки»).

     Діти, а чи знаєте ви, що досліджуючи історію нашої шкільної бібліотеки  пошуковці з гуртку «Любителі книги», разом з бібліотекарем школи зібрали невеликий, але цікавий матеріал.

     Школа у селі заснована у 1914 році. Вона була церковно-приходська, проте, як навчали в цій школі розповідала старожил села Василенко Євдокія: «Школа знаходилась в хаті, на цьому місті зараз проживає Яценко Зінаїда Захарівна. Було трирічне навчання. В одній кімнаті в хаті було виділено місце для бібліотеки. Літератури було обмаль, книжки були в основному, на релігійну тематику. І великого значення в просвітницькій роботі не мали».

     Після революції школа стала 4-річною. В процесі досліджень учні розшукали людей, які навчались в школі села, записали їхні спогади про школу і бібліотеку, зустрілися з найстарішою людиною Челишевим Іваном Федоровичем (нині покійний) 1922 року народження. Ось що він розповідав: «Пам’ятаю заступника директора   Новицького А.І. і його дружину вчителя Новицьку Н.М.. Вона викладала уроки і вела роботу невеликої тоді бібліотеки, дітей у школі було 34 дитини, ми із задоволенням ходили до бібліотеки. Був тяжкий час і не у кожного вдома були книжки. Книжковий фонд на той час був приблизно 100 примірників».

     З 1934 року  введено 7-річне навчання. Про цей період шкільної бібліотеки розповідав колишній голова селищної ради Челишев Дмитро Полікарпович (нині покійний) 1930 року народження.

      «Школа знаходилась у центрі села, де зараз знаходиться будинок культури. Це була невелика хата. Тут працювало  7 вчителів. Хоч приміщення було невелике та знайшлось місце для бібліотеки. Фонд бібліотеки значно поповнився. Було поповнення збірками творів Пушкіна, Лермонтова, гоголя, Єсеніна, а також збірки великого українського письменника Т.Г.Шевченка. Але літератури не вистачало на всіх, тому ці твори переказувались усно один одному,   бо не все населення вміло читати.

     У тяжкий післявоєнний період 1947 року приїхала до нашого села вчителька російської мови та літератури Губарєва Клара Федорівна (нині покійна). Вона розповідала, що виконувала обов’язки бібліотекаря. Бібліотека знаходилася в невеликій кімнаті і налічувала майже 800 примірників, користувались фондом 50 учнів і 10 педагогів.

     Навчання в школі було в дві зміни, але учні завжди радо відвідували бібліотеку, із задоволенням брали книжки про Чапаєва, Щорса, книги Гайдара та інших, за роботу в бібліотеці їй доплачували 7 карбованців».

     З 1956 року в школі введено 8-річне навчання. Членами гуртка проаналізовано динаміку зростання книжкового фонду. З 70-х по 90-ті роки фонд зріс майже до 12 500 примірників. А сьогодні бібліотечний фонд налічує 9861примірник,з  них 3388 підручники.

     З 1964 року построєний корпус школи (до 1987 року займалися учні початкових класів). Обов’язки бібліотекаря виконувала вчитель Попович Л.Д.

     У 1966 році бібліотекар Комоцька. З 1968 року  в бібліотеці працювала вчитель Рибіна Олена Максимівна (нині покійна), вона розповідала, що літератури було достатньо, всі учні були забезпечені підручниками. В корпусі школи була виділена кімната для бібліотеки.

     У 1967 році до 50-річчя Радянської влади був побудований ще один корпус, в якому навчалися учні 4 – 8 класів до 1988 року.

     З 1980 по 1987 рік в шкільній бібліотеці працювала Кучер Галина Акимівна.

     З 1980 по 1994 рік в бібліотеці працювала Очкал Тетяна Муратівна. 

     З 1994 року з жовтня місяця працюю я, Фурсенко Оксана Василівна.

Бібліотекар: У нашій бібліотеці найбільша книга – Універсальний словник – Енциклопедія «УСЕ» (1551 слів);  найстаріша книга – «Словарь литературных типов») – СПБ, 1907 рік, найперша книга (перший запис в інвентарній книзі) – А.М.Безуглий «Шкільний геологічний словник – довідник, 1976 рік, 85 коп.

     Діти, а які ви знаєте цікавинки і можете повідомити нам.

1-й учень: Кількість книг, яку може прочитати людина за все своє життя, не перевищує 6 – 8 тис., якщо читає щоденно по 50 сторінок. 

2-й учень: Одна з найбільших бібліотек світу – Національна бібліотека Конгресу США, її книжковий фонд 4 млн. примірників.

Бібліотекар. Так добре молодці. На передодні Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек, учні нашої школи відвідали Херсонську обласну бібліотеку для дітей імені Дніпрової Чайки (презентація Херсонської обласної бібліотеки). 

     Для всіх нас це була справжня казкова пригода. Колектив бібліотеки радо зустрічав маленьких гостей та провів цікаву змістовну екскурсію.  Програма екскурсії була насичена різноманітними заходами. Діти відвідали сектор реєстрації обліку нових читачів, іноземних мов, періодичних видань, відділи естетичного виховання, для дошкільників та учнів 1-4 класів. У відділі інтернет послуг була проведена гра «Знайомі незнайомці». Також  діти відвідали медіа центр, де переглянули мультфільм «Как приручить дракона» у форматі 3D. Учні познайомилися з захоплюючими газетами та журналами, з цікавістю розглядали книжкові виставки, слухали розповідь про бібліотеку, книги, переглядали новинки дитячої літератури та періодичних видань. Малюки на стримували захоплення та хотіли доторкнутися до кожної дрібнички. Тому у них виникло велике бажання ще завітати до бібліотеки. 

Заступник директора по бібліотечній роботі Крижановська Ольга Володимирівна подарувала нашій   бібліотеці цікаві періодичні видання.

            У "рожевій залі"було   проведено зустріч-презентацію із автором

чудової новенької дитячої книжки "Веселыйбукворяд.              Калиграммы",телеведучим, редактором, автором відеофільмів, прозаїком   й одним з найпроникливіших таврійських поетів, ліричними творами якого могла б пишатися будь-яка європейська література Анатолієм Марущаком та поетесою, співредактором  та упорядником  обласного літературно-художнього альманаху «Степ», співредактором  та упорядником  серії книг «Літературні скарби Херсонщини», керівником  літературної студії «Контур»Херсонскої обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки  Надією Звягінцевою. Письменники  продекламували  кілька власних поезій,які діти з великим задоволенням слухали, побажали  всім бути хорошими читачами, дружити з книгою, а ще бути слухняними, добре вчитися.

Анатолій Марущак подарув вісім своїх збірок,завтографом автора для шкільної бібліотеки(«Гойдалки над степом»,«Поезії», «Тайна Турецкойскалы», «Ключи от приключений», «Веселыйбукворяд. Каллиграммы»). Діти щиро дякували письменникам за книги та цікаві виступи. Величезне задоволення від екскурсії отримали усі. День приніс школярам багато вражень та відкриттів,хотілося  залишатися в  бібліотеці якомога довше.

(Презентація книги «Гойдалки над степом»)

Капітан:  Шторм піднявся в 9 балів

Але я – моряк бувалий

Після бурі й хвилювань

 Ми на острів  «Вмінь та знань»

Бібліотекар: Діти зараз ми з вами проведемо вікторину «Книга – твій друг» .

 А вікторину проведе бібліотекар сільської бібліотеки Наталія Михайлівна.

  1. Дерево – не дерево, а листки має. (книга)
  1. Заклад, у якому зберігаються та видаються для тимчасового користування книги (бібліотека).
  2. Де створюються книги. (У друкарні)
  3.  Хто ілюструє, оформляє книги? (художники - ілюстратори)
  4. Що швидко в книзі допоможе знайти оповідання? (Зміст)
  5. Де починається життя книги? (В лісі) 
  6.  В школі ти учень, учениця, а хто ти в бібліотеці? (Читач) 
  7. З чого починається книга? (З обложки)
  8.  Чого боїться книга? (Дощу, вогню, брудних рук)
  9. На чому в бібліотеці зберігаються книги? (На стелажах) 
  10. Як називають людину. Яка працює в бібліотеці? (бібліотекар)
  11.  Як називається бібліотека, яку збирають удома? (домашня)
  12.  Картка, у яку записуються дані читача і ведеться облік книг. (формуляр)
  13. Людина, яка відвідує бібліотеку? (читач)
  14. Бібліотека, яка обслуговує вчителів і учнів? (шкільна)
  15. Як називаються книги,за якими учні вивчають навчальний предмет?(підручники)
  16. Магазин, у якому можна придбати книги.(книжковий)
  17. Що зберігаються в шкільній  бібліотеці?(підручники,книги,газети і т.д.)
  18. Головний обов’язок читача бібліотеки? (повернути вчасно книгу)
  19. На книжкових полицях багато книжок. Хто допоможе розібратися в цьому книжковому царстві?(бібліотекар)
  20. Назвіть два основних правила збереження підручників.(якісно обгорнути цупким папером,мати закладку)
  21. Малюнок у книзі.(Ілюстрація)
  22. Назва книги.(заголовок)
  23. Переписана від руки книга.(рукопис)
  24. Що захищає  книжку від пошкоджень і надає  їй охайного вигляду?(обкладинка)
  25. Перша сторінка книги.(титульний лист)
  26. У школі ти школяр, школярка, а хто ти в бібліотеці?(читач,читачка)
  27. Забудькуватий читач.(боржник)

Бібліотекар: Молодці діти добре вмієте відповідати на питання. Одразу видно що  любити читати книги.

     Друзі, давайте пригадаємо, як треба поводитися з книгою ,щоб вона якомога довше була гарною і привабливою.

     Я ознайомлю вас із так званими правилами користування бібліотекою. Послухайте і дайте відповідь,чи потрібно дотримуватись таких правил.(Ознайомлення з буклетом «Прочитай і зроби навпаки»)

1. Не дбайливо відноситися до книг. (виривати листи,загинати сторінки, робити в книгах підкреслення, позначки)

2. Не замінювати книги в разі їх втрати або псування)

3 .Бігати по бібліотеці, кричати.

4. Книги, які взяв у бібліотеці можна не записувати на формуляр.

5. Книгине повертати до бібліотеки.

Чи можна користуватися такими правилами?

І чи так ви поводитись з вашими друзями?

Відповіді дітей: (звісно ні)

Молодці ви справжні учні нашої школи.

Давайте згадаємо правила поведінки з книгою.

(Презентація  «Як берегти книгу»)

 

Капітан: Повний вперед.

Вітрила вітер надимає

З-за хмари острів виринає

Тут матимемо втіхи доволі

Бо нас чекає острів «Казки чарівної»

(Звучить запис пісні «Приходите в гости к нам» в гостях у сказки)

Бібліотекар: Любі діти! Перегортаючи сторінки улюблених казок, ви зрозумієте, що казки – то наші вчителі, що спочатку виховують, а потім вже розважають. Ми сьогодні разом з вами поринемо в чудовий світ «Країну казок»

     Любите ви казки? Багато прочитали їх? А які з них вам запам’яталися найбільше? Зараз ми перевіримо.

 Конкурс «Розминка»

  1. Скільки братів – місяців зустріла героїня казки С.Маршака біля новорічного     багаття?(12)  
  2. Як звали сестру доктора Айболита? (Варвара)
  1. Який хлопчик повинен був викласти слово «вічливість»? За це йому обіцяли подарувати нові  ковзани та весь світ. (Кай)
  2. Скільки років прожив старий зі старою біля самого синього моря за казкою О.С.Пушкіна?(33 роки)
  3. Хто послав принцесі троянду й солов`я ?(принц з казки Г.Х.Андерсена «Свинопас»)
  4. У якій казці ведмідь сам складав вірша?(«Вінні-Пух і всі-всі-всі»)
  5. У якій казці на землі йде сніг, якщо на небі збивають пухову перину?(«Пані Метелиця»)
  6. Як звали найменшу на світі дівчинку? (Дюймовочка)
  7. З чого зварив кашу хитрий солдат?(З сокири)
  8. За якими квітами вирушила під Новий рік героїня казки  «Дванадцять місяців» (за пролісками)
  9. З чого був зроблений Буратіно? (з поліна)
  10. Який герой казки носив червоні чоботи? (Кіт у чоботях)

     Так молодці, діти! А зараз наступний казковий конкурс.

Конкурс «Вгадай героя казки»

(Звучить запис казки, діти повинні вгадати назву  казки)

Перша казка «Снігова королева»

Друга казка «Принцеса на горошині»

Третя казка «Огниво»

Четверта казка «Новый наряд короля»

П`ята  казка «Дюймовочка»

Шоста казка «Федорино горе»

А цей запис з якого твору? («Мойдодир»)

А тепер послухайте, який герой   для вас буде зараз співати.

(звучить запис,співає Вінні – Пуха)

(Звучить запис, співає Доктор Айболіт)

Молодці! І з цим завданням ви вправно справились.

Ну а тепер інше завдання, подивимося хто з вас більше знає казок?

Презентація  «Герої  улюблених казок»

І знову ви молодці!

Закінчилась наша казкова гра, перемогла в якій дружба.

Вам я хочу побажати, щоб не лишав вас світ казковий.

Щоб ми з вами радо зустрічались.

І завжди щиро усміхались.

Бібліотекар: Наша подорож дійшла до кінця. Ми благополучно обійшли всі підводні та надводні перешкоди. І тепер  можемо відповісти, що ж то за країна, якої немає   на карті – це країна Бібліотека,   і жителі країни  наші друзі – книги.

Послухайте будь ласка мої поради вам:

Якщо  вам захочеться поговорити з ким- небудь, а не буде з ким – відкрийте книгу.

Якщо ви занудьгуєте – візьміть книгу.

Якщо захочете одержати пораду – відшукай у книзі.

Якщо захочете найти друга – подружіться з книгою.

Якщо мрієте стати справжніми людьми – читайте книгу.

Якщо захочете відчути справжні можливості людського розуму – працюйте з книгою.

Я рада зустрічати вас кожен день у тихій нашій величній світлиці.

Не оминайте наш поріг,

Беріть скарби нетлінні в руки.

Нема прекрасніших доріг,

Ніж, в цей вселюдський храм науки.

А зараз пісня.

(Всі виконують пісню «Как здорово!» )

(На мотив песни О.Митяева "Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались")


Изгиб чудесной книги мы обнимаем нежно,
Стихами наслаждаясь, любовью обожглись...
Летим мечтою в небыль и плачем безутешно...
В библионочи вешней
Сегодня собрались...

Мы будем петь играя и с каждой песней краше,
Насыщеннее будет и ярче наша жизнь...
И кто-то улыбнётся и очень тихо скажет:
Как здорово, что все мы здесь
Сегодня собрались!

Мы с книгами, журналами повязаны наукой,
Мы узнаем в природе секреты бытия.
Мы с добротой к живому протягиваем руки...
Библиотеки любим!
У нас одна семья!

Изгиб чудесной книги мы обнимаем нежно,
Писатели, поэты раскрыли сути жизнь,
Очистили нам души и словом самым свежим:
Как здорово, что все мы здесь
Сегодня собрались!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 березня 2018
Переглядів
11424
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку