Бібліотечний урок на тему: "Історія виникнення книги"

Про матеріал

Пропоную вам перегорнути сторінки цікавого усного журналу про історію виникнення книги. Ви дізнаєтеся, якою була перша книга,чи було її надруковано, чи написано від руки, з чого її було зроблено?

Виготовляючи книги, люди навчилися зберігати їх. Скарбницями книг називають бібліотеки. Давні єгиптяни називали їх “аптеками для душі", тому, що книги робили людську душу благородною, а розум сильним.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала Герман Наталя Миколаївна

КЗ «Нікопольська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №5»

Бібліотечний урок у формі ілюстрованого усного журналу

С1      «Історія виникнення книги»

 

С2 Бібліотекар: Доброго дня, діти. Пропоную вам перегорнути сторінки цікавого усного журналу, що допоможе нам дізнатися, якою була перша книга? Чи було її надруковано, чи написано від руки, з чого її було зроблено? Кажуть, що був такий дивак, який розшукував першу книгу по всіх бібліотеках світу. Цілі дні він просиджував серед куп пожовклих раритетів, але так і не зміг з’ясувати, яка ж книга була найпершою. Чому? Ось про це і піде мова на нашому уроці. А також ми дізнаємось про історію виникнення книги, про першу друковану книгу, її першодрукаря, розвиток книгодрукування.

 Книга в такому вигляді  як вона є зараз, прийшла до нас не відразу. У минулому в неї було багато прообразів.

 

Сторінка 1. Найдавніші «книги».

 

С3  Ведучий 1: Найперший з них – «людина-книга». В ті далекі часи, коли люди не вміли ні писати, ні читати, свої закони і вірування вони зберігали не на книжкових полицях, а в своїй пам’яті.  Від однієї людини до іншої, від старшого покоління до молодшого передавалися народні перекази. Розповідачів називали сказителями.

 

С4 Ведучий 2:  Був ще один спосіб запам’ятовування і передачі інформації – вузликове письмо. Ним володіли древні китайці, перси, мексиканці. Навіть в наші дні серед жителів Перу зустрічаються пастухи, які знають мову вузликів.

С5 Для вузликового письма потрібна була товста вірьовка  і тоненькі різнокольорові шнурки різної довжини. Шнурки прив’язувалися до товстої мотузки особливим способом, в залежності від змісту інформації. Чим ближче до вірьовки був вузол, тим важливішою була річ, про яку йшла мова. Щоб перечитати такого листа, потрібно було звертати увагу на найменші деталі: товщину шнурка, як зав’язаний вузол, які вузли поряд, з’єднані вони між собою, чи ні.

 

С6 Ведучий 1: На зміну вузликовому письму, яке було дуже важко читати, прийшло письмо в малюнках. Якщо потрібно було розповісти про полювання – малювали диких звірів, людські фігурки зі списом, спрямованим на тварин. Дуже часто такими малюнками людина прикрашала своє тіло. Татуювання мало своє значення – візерунки говорили про число походів, перемог, про силу і доблесть людини.

 

С7 Ведучий 2: Пізніше на кам’яних плитах почали з’являтися ієрогліфи. Довгими рядками, як букви в книзі, вирізані на єгипетських пам’ятниках змії, сови, яструби, гуси, леви з пташиними головами, квіти лотосу, руки, голови, люди, які сидять, люди з піднятими вгору руками, жуки, пальмове листя.

 

 

С1 Бібліотекар:

 А зараз перевіримо вашу увагу. Хто набере найбільшу кількість балів, отримає подарунок. Сторінка-цікавинка-1:

  1. Коли люди не вміли ні писати, ні читати, де і як вони зберігали  свої закони і вірування? (У своїй пам’яті, переказували один одному)
  2. Про що свідчила кількість малюнків на тілі людини? (Про кількість перемог, про число походів людини)
  3. На що треба було звертати увагу під час читання вузликового письма? (товщину шнурка, як зав’язаний вузол, які вузли поряд, з’єднані вони між собою, чи ні)
  4. Як називається письмо у вигляді довгих рядків малюнків. (Ієрогліф).

 

С8 Ведучий 1: З часом виникло буквене  письмо, а приблизно з 12 століття до н.е. зявився перший алфавіт, який належав фінікійцям. На його основі був сформований візантійський (грецький) алфавіт.

 Протягом тисячоліть люди застосовували різні матеріали для відтворення інформації.

 

С9  Ведучий 2: «Книга-плитка». Існували цілі бібліотеки, зроблені з глиняних плиток. Увага на екран!

 

Фільм «Історія книги. Глиняні таблички» (2.30 хв)

 

С 10 Ведучий 1: «Книги-стрічки».  Близько ІІІ тис. років до н.е. давні єгиптяни придумали книги-стрічки. Вони були виготовлені у вигляді довгої-предовгої стрічки – кроків у сто довжиною. Робилася ця книга з паперу, а папір виготовляли з рослини, яка називалася папірусом.

С 11  Папірус – це рослина, вдвічі вища за людину і зі стовбуром товщиною з руку. Росте вона в Африці, на берегах річок і боліт. У неї солодкий сік. Із кори цієї рослини робили сандалії, із волокон – тканини. Зі зв’язаних стовбурів будували великі кораблі.

 

С 12 Ведучий 2:  Але найбільше славився папірус тим, що з нього робили книги. Чому ж книга у єгиптян мала вигляд стрічки? Тому що папірусний папір при згинанні ламався. А стрічку можна було скласти у трубочку (сувій), подібно до того, як ми зараз згортаємо географічні карти чи аркуші ватману. Дивімося відео!

 

 Фільм «Історія книги. Папірус» (2.30 хв)

 

Бібліотекар: Пропоную вам потримати в руках сучасний виріб з папірусу. Це маленький сувенір з Єгипту (демонстрація папірусу).

 

С 13 Ведучий 1: «Книга з воску».  Воскові книжечки були винайдені ще в часи древніх римлян, а протримались вони тільки до Великої французької революції.

 Воскова книга мала такий вигляд: декілька табличок-довідок, охайно витесаних всередині, скріплялися шнурками через дірочки, які були пророблені у 2 кутках дощечки. Квадратну виїмку кожної дощечки заповнювали воском – жовтим чи пофарбованим у чорний колір. Перша і остання дощечки не покривалися воском.

 Писали на такій книзі стальною паличкою. З одного кінця вона була гострою, а з іншого – заокругленою. Гострим писали по воску, а тупим згладжували те, що не потрібно.

 

Ведучий 2: «Книга із шкіри». У ІІ ст. до н.е у папірусу і воску з’явився суперник – пергамент. Сувої з папірусного паперу, і воскові дощечки стали витіснятися книгами зі шкіри.

С 14, С 15,  С16  А почалося все ось із чого: в єгипетському місті Александрія була чудова бібліотека з майже мільйонною кількістю сувоїв. Ця бібліотека була першою у світі. Але у неї з’явилася суперниця – бібліотека міста Пергама. Увага на екран!

 

Фільм «Історія книги. Пергамент» (2.40 хв)

 

С 17 Ведучий 2: Берестяна книга. За свідченням учених, берестяні книги виникли на Русі в 11 ст. і використовувалися для письма аж до 15 ст. Вони є унікальними пам’ятками давньоруського письма, адже беруть свій початок від берестяних грамот.

Верхній шар березової кори - береста - міцний, гнучкий, не схильний до гниття матеріал. Літери на бересті дряпали гострим залізним чи кістяним стрижнем (давньоруське писало). Згорталися берестяні грамоти так, що текст виявлявся із зовнішньої сторони. Поступово, зі зростанням майстерності обробки бересту, з нього стали робити книги.

 Як робили берестяні книги? Для їхнього виготовлення брали берест, кип’ятили його, зішкрібали внутрішній шар кори, а потім обрізали по краях, надаючи потрібної форми. Пройшовши таку обробку, берест ставав еластичним, м’яким.

 

С 1 Бібліотекар:  Увага! Сторінка-цікавинка-2:

  1. Найбільша бібліотека стародавнього світу (Олександрійська)
  2. Як називається спеціально оброблена шкіра молодих телят чи ягнят? (Пергамент )
  3.  Багаторічна трав’яниста рослина, з якої виготовляли папір у Єгипті? (Папірус)
  4. Що означає слово каталог?  (Опис, перелік)

 

Сторінка 2. Сучасні паперові книги.

 

С 18 Ведучий 1: Книга з паперу. Прототип сучасного паперу винайшли в Китаї в 105 році н.е.  «Варили» його із суміші подрібненої кори дерев та старого лахміття.

До Європи папір прийшов майже через тисячу років. Паперові фабрики, чи як їх тоді називали, «паперові млини», з’явилися в Європі, у Німеччині, у Франції, в Італії у 13 ст.

На Русь папір завезли італійські купці, які приїжджали у Новгород.

 Спочатку папір був непопулярним. На ньому писали тільки те, що повинно було зберігатися недовго. Книги, як і раніше, робилися з пергаменту.

С 19  Але згодом дорогий пергамент поступається місцем дешевому паперу. Усюди виникають школи й університети. У великій кількості стали потрібні книги. Рукописні книги не могли задовольнити зростаючих потреб людства.

 

С 20  Ведучий 2: Друкарство виникло на далекому Сході в 11 ст., а в Європі почало поширюватися з середини 15 ст., коли Іоанн Гуттенберг в м.Майнус у Німеччині надрукував так звану 42-рядкову Біблію – перше друковане видання в Європі, визнане шедевром раннього друку.

 

С 21 Ведучий 1: Першодрукарем у нашій країні став Іван Федоров, який у 1564 році в Москві разом з Петром Мстиславцем випустив першу книгу старослов’янською мовою - «Апостол».

 

С22 Виданий ним у Львові «Буквар» - перший в Європі друкований підручник. Іван Федоров багато знав і умів, був найосвіченішою людиною свого часу, володів кількома мовами.

 

Бібліотекар:  Увага! Сторінка-цікавинка-3:

  1. Переписана від руки книга. (Рукопис)
  2. Одна книга із зібрання творів. (Том)
  3. Хто винайшов верстак для друку? (Іоанн Гуттенберг)
  4. Де винайшли папір?(У Китаї)
  5. Хто надрукував першу книгу в нашій країні? (І.Федоров)

 

Сторінка 3. Як твориться книга

 

Ведучий 2: Давайте дізнаємось, який шлях пройшла книга, перш ніж опинилась в бібліотеці, на прилавках магазинів, у нас вдома.

 

Фільм «Як твориться книга» (9.30 хв.)

 

С23 Бібліотекар: Виготовляючи книги, люди навчилися зберігати їх. Скарбницями книг називають бібліотеки. Давні єгиптяни називали їх “аптеками для душі”, тому, що книги робили людську душу благородною, а розум сильним.

С.24  У сучасному світі книги набувають нових форматів: інформація зберігається на флеш-накопичувачах, дисках, картах пам’яті тощо, але ніщо не замінить душевності спілкування з паперовою книгою.

Тож відвідуйте  бібліотеки, збагачуйтесь мудрістю і досвідом, отримуйте нові знання та цікаву корисну інформацію!

  

С25 До зустрічі!

doc
Додано
15 січня 2019
Переглядів
2288
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку