Брейн ринг "Хімічні елементи"

Про матеріал
Урок на закріплення знань, може бути використаний, як позакласний захід. Змагання між командами учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Брейн-ринг “Чи знаєте ви хімічні елементи”

Номер слайду 2

”Десять кроків” Зробіть 10 кроків, за кожним називаючи хімічний елемент

Номер слайду 3

1. З поданих літер складіть максимальну кількість назв хімічних елементів{5 E4561 B1-5 DC3-415 B-8106-D933 AF4 D47 F5}БОУХМРАКНЛГДЙТЕІ

Номер слайду 4

Відповідь: Максимальна кількість – назви 27 елементів : Гелій, Бор, Карбон, Натрій, Магній, Хлор, Аргон, Калій, Хром, Нікол, Галій, Германій, Бром, Рутеній, Родій, Аргентум, Кадмій, Телур, Іод, Барій, Реній, Радон, Радій, Ербій, Тербій, Торій, Уран.

Номер слайду 5

2.“Хто швидше і правильніше відповість на запитання”1. На яку букву закінчується найбільша кількість назв хімічних елементів?

Номер слайду 6

Відповідь: Буква «Й»67 назв хімічних елементів

Номер слайду 7

2.“Хто швидше і правильніше відповість на запитання”2. На яку букву закінчується найменша кількість назв хімічних елементів? Назвіть елемент.

Номер слайду 8

Відповідь: Літери «К», «Д», «А» – по одній назві.

Номер слайду 9

Метали на “К”. Пригадайте назви металічних елементів, що починаються на літеру «К».

Номер слайду 10

Відповідь: Калій, Кальцій, Кобальт, Купрум, Кадмій, Кюрій, Каліфорній. Не вірна відповідь: Карбон, Криптон, Ксенон(це – неметалічні елементи)

Номер слайду 11

Колективне завдання “Далі, далі...”Ведучий зачитує питання, даючи на відповідь 3 с. Якщо команда не знає відповіді, говорить: ”Далі, наступне”. Перемагає та команда, яка дасть більше правильних відповідей.

Номер слайду 12

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент:1. У давнину німецька провінція Саксонія була великим центром добування срібла, міді та інших кольорових металів. Але траплялося, що знаходили руду, не схожу на срібну, і виділити дорогоцінний метал не вдавалося. Крім того, під час плавлення руди виділявся отруйний газ, що труїв робітників. Саксонці пояснювали ці неприємності втручанням нечистої сили, підступного гнома Кобольда. Від нього йшли й інші неприємності, що чатували на гірників у підземеллях У ті часи в Німеччині читали молитви в церквах про спасіння гірників від злого духа Кобольда. 1735 року шведський хімік Г. Брант виділив із цієї “нечистої” руди невідомий метал сірого кольору, зі слабким рожевим відтінком.

Номер слайду 13

Кобальт

Номер слайду 14

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент:1766 року Генрі Кавендіш добув «штучне повітря» дією цинку на розбавлений розчин хлоридної кислоти. «Повітря» Кавендіша виявилось самостійною речовиною. З якого хімічного елемента складається ця проста речовина? Цей елемент найпоширеніший у Всесвіті.1787 року Антуан Лавуазьє довів, що цей елемент входить до складу води і назвав його «той, що народжує воду».

Номер слайду 15

Гідроген (водень)

Номер слайду 16

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: Сім металів прийнято вважати доісторичними: золото, срібло,залізо, олово, свинець, ртуть і ... Всі ці метали були відомі з найдавніших часів. Назвіть ще один метал з цього переліку. Традицію добування цього металу римляни успадкували від греків на островах Кіпр і Кріт.

Номер слайду 17

Купрум (мідь)

Номер слайду 18

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: Елемент було відкрито вченими Прістлі та Шеєле 200 р. тому. А. Лавуазьє дав назву цьому елементу. Найпоширеніший на Землі. Вміст простої речовини, утвореної цим елементом, у повітрі - 21%.

Номер слайду 19

Оксиген (кисень)

Номер слайду 20

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: Цей легкий, сріблясто-білий метал уперше добув 1808 року Г. Деві. Він змішав зволожену магнезію з оксидом ртуті і отримав сплав металу з ртуттю. Цей метал здатний горіти. Ошурки легко займаються й горять сліпучим яскравим полум’ям. Тому його використовують в феєрверках. В електронній оболонці атома цього елемента є 12 електронів.

Номер слайду 21

Магній

Номер слайду 22

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: Вперше його відкрили на Сонці і назвали «сонячним газом». Легкий, але негорючий він став незамінний у повітроплаванні. Ним наповнюють дирижаблі, повітряні кулі. В ядрі цього елемента є 2 протони.

Номер слайду 23

Гелій

Номер слайду 24

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: З XIX ст. цей метал набув ролі світових грошей. Метал, утворений цим елементом може розчинитися лише в «царській горілці». Цей елемент знаходиться в 6-му періоді, І-ій групі періодичної системи.

Номер слайду 25

Аурум (золото)

Номер слайду 26

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: Китайський кодекс рекомендував для лікування зобу морські водорості. Завдяки якому елементу водорості мають лікувальні властивості?Спиртовий розчин цієї речовини має антисептичні властивості, тому використовується для обробки ран. Електрони в атомі цього елемента розташовані на п’ятьох енергетичних рівнях. На останньому рівні рухається 7 електронів

Номер слайду 27

Іод (йод)

Номер слайду 28

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: Давньогрецький учений Арістотель назвав просту речовину, утворену цим елементом, «срібною водою». Випари цієї речовини і її сполук - отруйні.Єдиний метал, який за кімнатної температури перебуває у рідкому стані. Назвіть елемент.

Номер слайду 29

Гідраргірум, Меркурій (ртуть)

Номер слайду 30

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: Про який елемент писав Конан Дойль? «Це був пес. З його розкритої пащі виривалось полум’я, по писку й загривку переливався мерехтливий вогонь. Я торкнувся до цієї голови, що світилась, і, відсмикнувши руку, побачив, що мої пальці засвітилися в темряві». Його разом з крейдою і клеєм наносять на бокові поверхні сірникової коробки. Цей неметал утворює вищий оксид R2 O5.

Номер слайду 31

Фосфор

Номер слайду 32

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: Це - найпоширеніший метал на Землі. Він легко витягується в тонкий дріт, прокатується в фольгу. Літаки на 2/3 складаються із сплавів цього металу, тому його називають крилатим металом.

Номер слайду 33

Алюміній

Номер слайду 34

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: За температури, нижчої від 13o. С, цей метал перетворюється на порошок. Цей метал та його оксид використовують в харчовій промисловості для покриття консервних банок. Електронна формула цього елемента має таке закінчення …4d105s25p2.

Номер слайду 35

Станум (олово)

Номер слайду 36

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: Точнісінько так само як ртуть – єдиний метал, що є рідким за кімнатної температури, ця речовина – єдиний рідкий неметал. Медичні препарати, що містять цей елемент, застосовують як заспокійливий засіб. Це галоген з четвертого періоду.

Номер слайду 37

Бром

Номер слайду 38

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: Цей елемент – один з найголовніших елементів неживої природи. Він займає друге місце за поширеністю на Землі. Його часто застосовують для виготовлення сонячних батарей. Це неметалічний елемент з IV групи Періодичної системи.

Номер слайду 39

Силіцій (кремній)

Номер слайду 40

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: Гном на прізвисько Старий Нік любив вводити гірників в оману. За ім’ям цього гнома й назвали елемент. Щоб запобігти корозії, цей метал наносять тонким шаром на інший. Ядро цього елемента містить 28 позитивно заряджених елементарних частинок.

Номер слайду 41

Нікол (нікель)

Номер слайду 42

Гейм “З історії відкриття елементів”Відгадайте елемент: Болонський алхімік Касціароло підібрав у горах важкий камінь. Ним отримано речовину, що світилась у темряві червоним світлом. Шведські хіміки Карл Шеєле і Юхан Ган дослідили «болонський камінь» і встановили, що в ньому міститься особлива «важка земля», яку вони назвали «барит». Це лужноземельний метал з 6-го періоду.

Номер слайду 43

Барій

Номер слайду 44

”Десять кроків”Зробіть 10 кроків, за кожним називаючи хімічний елемент. Чи помітили ви, що знаєте більше назв елементів, ніж на початку уроку?

Номер слайду 45

pptx
Додав(-ла)
Klymenok Natalyia
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
10 квітня
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку