Будова і агрегатний стан речовини

Про матеріал

Розглянути особливості молекулярної будови та властивості тіл у різних агрегатних станах; систематизація, поглиблення знань; сприяти формуванню знань в учнів про фазові переходи, уміння пояснювати властивості речовини в різних агрегатних станах, на основі молекулярної будови речовини; розвивати уявлення про матеріальність світу, сприяти розвитку мови, мислення; виховувати позитивне ставлення до предмета.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова й агрегатний стан речовин

Номер слайду 2

Епіграф до уроку: «Пізнати сутність неможливо ззовні, можливо тільки зсередини» Філософ Н. Бердяєв

Номер слайду 3

Завдання уроку:ознайомитися з фізичними властивостями речовин; ознайомитися з властивостями твердих тіл, рідин і газів; пояснити відмінність між твердим, рідким, газуватим станом речовин;пояснити умови за яких відбуваються зміни агрегатного стану;

Номер слайду 4

Пригадаємо…Що називають фізичним тілом?За чим відрізняються фізичні тіла?Наведіть приклади тіл з однакової речовини (матеріалів), але різної форми. Наведіть приклади отруйних, вибухонебезпечних, легкозаймистих та їдких речовин. Що таке об’єм?

Номер слайду 5

А для початку я запропоную три загадки, подивимось, чи справитесь ви з ними.1. Біла морква зимою росте (бурулька)2. Мене частенько просять, ждуть, А тільки покажусь – ховатися почнуть (дощ).3. Коли чайник закипає, я із нього утікаю. (водяна пара). Що спільного між словами відгадками? (різний агрегатний стан однієї речовини води).

Номер слайду 6

Переважна більшість речовин складається з молекул. Молекули можуть бути двоатомні, триатомні та багатоатомні. 1 – кисень, 2 – азот, 3 – водень, 4 – вуглекислий газ, 5 – озон, 6 – вода.

Номер слайду 7

Усі речовини можуть перебувати у трьох агрегатних станах – твердому, рідкому та газуватому.1 – у твердих тілах, 2 – у рідинах, 3 – у газах. Моделі розташування частинок:

Номер слайду 8

У твердих тілах частинки речовини розташовані впорядковано і дуже щільно. Вони сильно притягуються між собою і можуть лише легенько коливатися, не змінюючи свого положення. Агрегатні стани води: 1 – твердий, 2 – рідкий, 3 – газуватий. Зверніть увагу, що водяна пара є і над поверхнею рідини, і в бульбашках повітря

Номер слайду 9

У рідинах частинки речовини теж розташовані близько одна до одної. Але сили притягання між ними слабші, і вони можуть вільніше рухатися, час від часу змінюючи своє положення. У газах частинки речовини рухаються вільно, відстані між ними великі, вони час від часу зіштовхуються між собою і стінками посуду.

Номер слайду 10

Це цікаво!За високих температур атоми і молекули речовини розпадаються на елементарні частинки – електрони, нейтрони і протони. Так утворюється плазма – четвертий агрегатний стан речовини. Зорі й тіла міжзоряного простору перебувають у стані плазми. Плазма – найпоширеніший стан речовини у Всесвіті.

Номер слайду 11

Агрегатний стан речовини може змінюватися. Під час нагрівання тверді тіла плавляться, під час охолодження рідини тверднуть, а гази (пара) конденсуються. Випаровування відбувається за будь-яких температур. Завдання: Поясніть, як відбуваються явища, зображені на малюнку.

Номер слайду 12

Різний стан речовин{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Характеристика. Твердий. Рідкий. Газоподібний Відстань між частинками. Дуже маліСередні Великі Зв'язки між частинками. Міцні Середні Відсутні Можливість руху частинок Коливальний Обмежений Рухаються і переміщуються

Номер слайду 13

Коротко про головне. Усі речовини, незалежно від агрегатного стану, складаються з найдрібніших, невидимих оку частинок. У твердих тілах частинки розташовані дуже щільно, сильно притягуються між собою, коливаються, не змінюючи положення. У рідинах частинки розташовані щільно, але далі, ніж у твердих тілах. Слабше притягуються і можуть змінювати своє положення. У газах частинки розташовані на великих відстанях, слабо притягуються, рухаються швидко і в усіх напрямках.

Номер слайду 14

Природничий практикум. Завдання. Визначити властивості речовин. Домашнє завдання{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тіло. Речовина з якої складається тіло. Агрегатний стан речовини. Кухонна сіль. Алюмінієва ложка. Сніжинка. Поліетиленовий пакет

Номер слайду 15

Дякую за увагу!ppt_x

pptx
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
1241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку