Буклет (Безпекадітей в інтернеті)

Про матеріал
Інтернет серед дітей стає на перше місце по спілкуванню. В мережі ти можеш бути ким завгодно. Але на жаль, інтернет стає більше загрозою, ніж користю. Наші діти не застраховані від кібербулінгу чи кібергрумінгу. Я розробила для батьків та вчителів буклет-пам'ятку "Безпека дітей в інтернеіт". Інформацію використовувала з сайту МОН.
Перегляд файлу

За даними міжнародного дослідницького проєкту ESPAD, у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин. 

 

Кібербулінг

Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій.

Наслідки кібербулінгу

 

У дитини створюється відчуття безвиході, навіть вдома його не залишає почуття тривоги, він впадає в депресію. Інформаційна атака може призвести до суїциду.

Безпека дітей в інтернеті

Вчитель початкових класів Лисюк Єлизавета Леонідівна

 

 

Покарання

Необхідно знати, знущання в мережі карається чинним законодавством. Варто відразу звернутися в правоохоронні органи з наданням доказів.

Кібергрумінг — це процес комунікації із дитиною в Інтернеті, під час якого злочинці налагоджують довірливі стосунки з дитиною з метою сексуального насильства над нею у реальному житті чи онлайн.

 


 

Секстинг – це надсилання інтимних фото чи відео з використанням сучасних засобів зв’язку.

Наслідки

Діти не завжди розуміють, що їхні фото майже гарантовано будуть завантажені в інтернет і поширяться зі швидкістю світла. Вони думають, що надсилають фото всього лише одній людині, але в лічені хвилини, це фото або відео можуть побачити сотні людей.

  • Що робити батькам?

Поговорити про це з донькою (сином).

У розмові з сином обов'язково підкресліть момент про правову відповідальність за поширення чужих оголених фото. А якщо у хлопчика просять оголені фото, то запитайте його, наскільки воно того варто в світлі можливих наслідків.

Розмова з дівчатками - зовсім не те, що розмова про це з хлопчиками. Тут недостатньо сказати «не роби цього». Потрібно говорити відкрито і часто саме про тиск, який на дочку можуть робити інші люди, щоб отримати її фото.

Якщо ситуація вийшла з-під контролю і фото вашої дитини вже в мережі, перше, що потрібно зробити, це написати адміністрації соцмережі і попросити видалити зображення.

 

 

Далі - звернення в кіберполіцію.

Дитяча залежність.

В сучасномі світі діти більше проводять часу онлайн. Та як це впливає на дитину?

Дитина втрачає відчуття часу, проведеного за комп'ютером.

Заради Інтернету вона жертвує сном.

Психологи виділяють такі симптоми інтернет-залежності в дітей:

Стає дратівливою, коли немає доступу до Інтернету.

Сидить за комп'ютером замість спілкування з друзями й сім'єю.

 

 

Подібно до алкогольної або наркотичної залежності, Інтернет для дітей та підлітків є ефективним способом уникнути неприємних відчуттів і ситуацій. Діти жертвують часом, необхідним на сон, щоб довше посидіти в Мережі, віддаляються від батьків і друзів, знаходячи собі притулок у комфортному світі Інтернету.