Цікаві факти про гриби

Про матеріал
Матеріал як доповнення до теми. Взагалі гриби дуже цікаві й ми часом не замислюємося де вони ще можуть існувати, а живуть вони поруч із нами: як дріжджі, закваски для кисломолочних продуктів, цвіль, та й в організмі людини живе кілька різновидів грибів, правда не всі вони безпечні для здоров’я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти про гриби

Номер слайду 2

Факт про гриби №1 - Тварини чи рослини? Відповіді на це питання не існувало дуже довгий час, поки в 1960 році вони не були виділені в окреме царство грибів. За вмістом білків гриби ближче до тварин, а за складом вуглеводів і мінералів - до рослин.

Номер слайду 3

Факт про гриби №2 - Гриби старші за динозаврів?Доведеним є той факт, що гриби існували 400 мільйонів років тому, тобто, задовго до появи динозаврів. Вони є одними з найдавніших мешканців планети, поряд з папоротями. Але якщо гігантські папороті, що збереглися з того ж періоду, значно подрібнювали, то гриби, пристосовуючись, видозмінювалися і схоже, всі ці види існують і зараз.

Номер слайду 4

Факт про гриби №3 - Гриби дуже живучі ?По-перше, про це говорить їх різноманітність. По-друге, напевно кожен з нас боровся з грибковими інфекціями в організмі або навіть на стінах будинку - вивести паразита дуже складно. Ще б пак! Гриби виживають на висоті 30000 метрів над землею, витримують високе опромінення (в центрі Чорнобильської аварії гриби вижили) і тиск у 8 атмосфер. А ще вони можуть жити навіть на поверхні сірчаної кислоти.

Номер слайду 5

Факт про гриби №4 - Усі гриби досі ще не порахували!Вчені вважають гриби найрізноманітнішими живими істотами на нашій планеті. Їх так багато, що на кожен вид рослин припадає 6 видів грибів. При приблизному підрахунку виходить, що грибів близько 2 мільйонів видів. Вивчено при цьому лише 100 000, а класифіковано і того менше.

Номер слайду 6

Факт про гриби №5 - Гриби засмагають?Дивно, але гриби, при достатній кількості сонячного світла, виробляють вітамін Д - від цього залежить колір їх капелюшків. Тобто вони насправді засмагають.

Номер слайду 7

Факт про грибах №6 - Грибні рекорди!Важко повірити, але дуже великий білий гриб знайшли в Америці (штат Вісконсін) в 1985 році. Він важив 140 кг і мав охоплення два метри. У штаті Орегон знайдена грибниця, що займає площу 900 гектарів і важить кілька сотень тонн. А в Швейцарії виявили гриб у віці близько 1000 років - опеньок, розмірами 800х500 метрів. Його грибниця займає 35 гектарів площі швейцарського національного парку м. Офенпасс.

Номер слайду 8

Факт про гриби №7 - Гриби - хижаки і вбивці?Гриби живляться черв'яками, розставляючи на них пастки. Якщо черв'як торкнеться такої пастки, то прилипає до неї і тут же виявляється обплутаним нитками грибниці. Врятуватися немає жодних шансів. Спори грибів можуть проростати всередину живих істот. При цьому людина захворює, а гусениця і зовсім гине. Гриб же при цьому тільки розвивається. Однієї маленької блідої поганки вистачить, щоб убити 4 людини. А ось мухоморів знадобиться кілька штук. У давні часи з грибів готували сильнодіючі отрути і активно використовували для усунення супротивників. Наприклад, імператора Клавдія отруїла його дружина Агрипина, зваривши суп з блідої поганки.

Номер слайду 9

Факт про гриби №8 - Гриби - цілителі і «батьки» антибіотиків? Гриби з глибокої давнини використовувалися як лікарські засоби. Та й зараз у багатьох будинках росте в банках «чайний» або «молочний» гриб, напій з якого підвищує імунітет і бореться із запальними захворюваннями. У 1940 році А. Флеммінг з дріжджових грибів виділив пеніцилін, відкривши еру антибіотиків. Лікувальними властивостями володіють різні гриби, в тому числі і шампіньйони. А шкірка грибів-дощовиків використовується замість лейкопластиру - внутрішня її частина стерильна і має бактерицидні властивості.

Номер слайду 10

Факт про гриби №9 - Гриб може «пробити» асфальт? У період росту тиск гриба досягає семи атмосфер (що дорівнює тиску в шинах самоскида-десятитонника). Тому, здавалося б, м'який капелюшок гриба може пробитися не тільки крізь асфальт і бетон, а й через більш тверді поверхні, такі як мармур і залізо.

Номер слайду 11

Факт про гриби №10 - Гриби світяться в темряві?Деякі гриби мають грибниці, що світяться. Наприклад, опеньок осінній, густо зростаючий на трухлявих пнях. У темряві можна побачити, як грибниці світяться - фосфоресцирують. Це видовище раніше дуже лякало людей, вони тут таки населили ліс відьмами і лісовиками. Що цікаво - мерехтіння таких вогнів нагадує пересування живих істот, так як змінюється при кожному нахилі, кожному повороті голови.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рубаник Дмитрий
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
4366
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку