День Перемоги над нацизмом

Про матеріал

Мета заходу: • гідно вшанувати подвиг Українського народу, його визначний внесок у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні; • висловити повагу усім борцям проти нацизму; • увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни; • посилити турботу про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху цього періоду, жертв нацистських переслідувань; • утвердити спадкоємності традицій воїнів – переможців нацизму та нинішніх захисників Вітчизни, консолідувати суспільство навколо ідеї захисту України. • висвітлити для широкого учнівського загалу "ціну" війни – реальні людські та матеріальні втрати України в результаті Другої світової війни; • наголосити на внеску України в перемогу антигітлерівської коаліції над нацистською Німеччиною та її союзниками;

Перегляд файлу

Звучать позивні           

1. Весна іде, і переможним кроком

В тюльпановому вічному вогні

Йде травень крізь хвилини, дні і роки,

Несе нащадкам спогади свої.

Весна іде квітчасто, гордо, юно,

Як втілення найчарівніших снів.

О весно красна, ти ще не забула

В історії своїх жахливих днів?

 

2. Із року в рік часопис віддаляє

Своїх нащадків далі від війни.

Та травень знов і знову нагадає,

Як із життя ішли його сини.

Буяють мирно квіти на могилах,

До сонця красного метелики летять.

А ті, кому війна зламала крила,

Священним вічним сном в могилах сплять.

 

(Марта Шпак «9 травня»)

 

3. Як тільки вберуться в чарівні білі квіти сади навесні, засвітять дивовижні квіти каштанів, а в повітрі розіллється тонкий і ніжний аромат, в бузкових кущах заллються піснями невсипущі солов’ї, а вся земля випромінюватиме радість і щастя, нестримну жагу до життя, в один з таких прекрасних днів ми відзначатимемо велике свято – День Перемоги над нацизмом!

 

4. Ми радіємо сонцю, життю, чистому небу. Ми ніколи не забуваємо про мільйони синів і дочок Вітчизни, яким не довелося дожити до світлого, такого бажаного Дня Перемоги. Це був важкий час для України. Вперше в історії фашистів зупинив героїчною боротьбою героїчний народ. Наше минуле і наше майбутнє пов’язані між собою незримим мостом пам’яті. Пам'ять… Вона вічна, вона не дає згаснути жодній героїчній сторінці історії.

5. Чимало свят дарує нам весна,

Як в рідний дім повернення з дороги.

Та є найбільш хвилюючим для нас

Величне свято  - свято Перемоги.

Це свято не затьмариться в віках.

В цей день нестимуть люди завжди квіти,

Не обміліє пам’яті ріка –

В серцях нащадків буде вічно жити…

 

6. ХХІ століття. Усе далі й далі відходять грізні роки Другої світової війни. Але кожного року 9 травня ми відзначаємо День Перемоги над нацизмом у Європі, а відтепер 8 травня відзначаємо День пам’яті та примирення . Ніколи не згасне пам'ять про всіх тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя для нашого щастя.

(Відео Відеоролик до 8-9 травня)

7. Лінійка пам'яті за полеглими у Другій світовій війні - це лише часточка великої данини пошани загиблим. Ратний подвиг батьків, дідів і прадідів ніколи не може бути забутим. Його не можуть зменшити ані десятиріччя, ані суспільні зміни.

8.  70 років відокремлюють нас від подій, пов’язаних з Другою світовою війною. Для людини – це досить великий відрізок часу, але тільки одна мить для історії. Тим, хто пішов на фронт шістнадцятирічними, уже по 90 років. І це наймолодші. У багатьох є не тільки внуки, а й правнуки. Вони останні очевидці тих страшних подій. Вони пам’ятають все.

  

 

   9.  Минули дні і роки пролетіли
                     А дня того забуть ніхто не зміг
                     Тут навіть сосни з горя посивіли,
                     Тут навіть камінь плаче край доріг,
                     Хіба ж забудеш, як палали хати?
                     Гойдались мертві у страшній петлі,
                     І на шляху валялися хлоп'ята,
                     Багнетами прибиті до землі

    Хіба ж забудеш як сліпого діда
                     В звірячій злобі витягли крізь дім.
                     До танків прив'язали людоїди
                     І розірвали надвоє живим.

10. Україна.  Її безкрайні поля, зелені ліси і гори, блакитний Дніпро, все  вразила пухлина фашистської чуми.  Скільки українських хлопців і дівчат пішли на фронт, щоб захищати свою країну. Але на початку червня 41-го все ще було спокійно.

 11. Раптово запала на величезних просторах, застогнала від жахливого болю земля. З світлої солов'їної ночі в чотири години ранку 22 червня на неї обрушилося незліченна кількість бомб і снарядів. Тисячі німецьких гармат відкрили вогонь по прикордонних заставах, тисячі танків з чорними хрестами прасували гусеницями рідні простори. Машина гітлерівської агресії була запущена на повну потужність.

12. Друга світова війна - одна з трагічних сторінок в історії українського народу. Україна втратила п'яту частину населення: близько 3млн. чол. на фронтах, і 5,5млн. у зоні окупації. Міста обезлюдніли і лежали в руїнах. Понад 10млн. жителів України залишились без даху над головою і жили в непристосованих приміщеннях та землянках.


13. З України вивозили все, що можна було забрати: устаткування заводів і фабрик,  яке не вдалося вчасно евакуювати, сировину і матеріали, худобу, продукти. В ешелони вантажили полтавський чорнозем, викопали й забрали до Німеччини понад 1 млн. фруктових дерев. З музеїв вивезли понад 40 тис. найцінніших творів мистецтва, історичних реліквій.

 

14. Страшно уявити -  мільйони загиблих, мільйони ненароджених дітей?.. А скільки залишилось сиріт? Тих, хто міг побачити  свої тата і маму уже тільки вісні.

 

15.  Хлопчик набігався і заснув. І сняться йому різні дива: чиста тепла вода  в річці й золоті рибки в ній, рожеві яблука на блакитних гілках, соняшники, що ясним світлом освітлюють не лише землю, а й небо...

 

16. І сняться мамина усмішка і татове плече, з якого він, малий, хоче злетіти              аби побачити і збагнути світ... Хай усе буде так насправді! Соняшники - жовтими. Мамина усмішка – доброю. Татове плече – надійним. А світ – затишним.

 

17. Так сплять щасливі діти, так спали вони у червні 1941 року. Та не судилося здійснитися їхнім мріям і снам. Пекельний вогонь війни обпалив їм крилята.

 

18. Скільки юних життів покладено на вівтар перемоги? З кожної сотні молодих людей, кому в перші місяці війни було від 17 до 20 років з фронту не повернулося 97.  97 із 100. Ось вона війна!

 

ДІВЧИНА

Сукню дорослу я вперше наділа,

Туфельки перші на каблучках.

Вальс випускний танцювати хотіла,

Кульки і стрічки, квіти в руках.

Бал випускний закружляв нас з тобою,

Ранок засяяв у шибці вікна.

Ні це не ранок, це – зарево бою,

Це – сорок перший,

Це – червень…війна…

 

(ВИБУХ)

 

ХЛОПЕЦЬ

Ти чекай мене, чекай…
І повернусь я.
Ти чекай мене, коли
На душі зима,
Пада білий смуток-сніг,
Стогне заметіль…
Ти чекай мене, коли
Не проходить біль.

Ти чекай, коли гірка
Забринить сльоза.
І не вір нікому Ти,
Що забуду я
Твої очі – два вогні,
Сонця жар – уста…
Ти чекай, бо в чужині
Серце їсть туга.

 

Ти чекай мене, чекай...
Бо прийде весна.
І, нарешті, будем МИ -
разом, Ти і я.
Переможе все любов,
Сонце стопить сніг...
Повертаються до тих,
Хто чекати міг.

 

Анастасія Приходько «До свидания, мальчики»

 

19. Перемога над нацизмом без України і без українців була б неможливою. Про це свідчать величезні втрати, яких зазнала Україна в роки Другої світової війни, участь українців у Червоній армії та в арміях союзників Антигітлерівській коаліції, антинацистська боротьба Української повстанської армії.

(Відео 7 мільйонів українців…)

20. Війна перевіряла всіх на вірність, самопожертву, чесність і благородність, мужність і безстрашність. Люди не думали про власні життя. В думках було тільки одне – зупинити ворога.

 

21. Вся країна – армія і народ, тил і фронт об’єдналися під одним гаслом «Смерть фашистським окупантам. Все для фронту, все для перемоги!». Країна перетворилася в єдиний військовий табір.

 

22. А країна вся наскрізь прострелена,

На мільйон у ворогів приціл:

Долітають кулі, як їм звелено,

До найдальших, найглухіших сіл.

 

23.  Це все було… Були німі кургани,

Війна ішла не на життя – на смерть.

Гриміли залпи і ятрились рани,

І світ ішов, здавалось , шкереберть…

 

24. На бій з ворогом пішли батьки, сини, кохані, а ті, кого вони залишили вдома чекали довгожданих листів.  Листи з фронту… Це сторінки історії Другої світової війни, написані кров’ю хоробрих.

(Відео)

25. 3 роки 10 місяців і 18 днів йшов солдат по неньці - Україні крізь ту війну. А під час короткого відпочинку, згадував рідну домівку, дітей, братів і сестер, батьків, друзів, коханих. Згадував… і писав листи.

26. Хто тобі розкаже про мене,

Нене?

Друзі мої впали, мов клени,

Нене.

Я також упав між ярами,

Мамо.

Під сухими яворами,

Мамо.

 

«Мальви»

 

27. Крізь дощі і сніги, крізь роки і лихоліття говорять з нами ті, хто не посміхнеться сьогодні, не зустріне цю весну. Мільйони людей забрала Друга світова війна. Це важко усвідомити. Смерть однієї людини - це трагедія, а в часи лихоліття вона постукала майже в кожну домівку.

28. Загиблим не болить. У живих продовжують кровоточити рани: у ветеранів, які втратили своїх друзів-однополчан, рідних і близьких, душі, які простріляні похоронками, у рано посивілих дітей війни, які не побачили своїх батьків і пережили пекло окупації.

 

29. Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали,

Пам’ятайте про тих, що не встали як впали.

Пам’ятайте про тих, що згоріли як зорі,-

Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.

Пам’ятайте про тих, що за правду повстали,

Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.

Пам’ятайте про тих, що стрибали під танки...

Є в місцях невідомих невідомі останки.

Є в лісах, є у горах, і є під горою –

Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв.

Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні –

Хай відомими стануть всі герої безвісні.

 

30. Безіменні! О ні! Кожен має ім’я!

Обеліски в безсмертя підносить земля,

А над ними вогонь вічним сяйвом горить

І його не згасить, не згасить, не згасить!!!

В ньому біль наш і пам'ять, і вічна любов,

України коханої кров.

 

 

31. Сьогоднішній день - це  день пам'яті і скорботи. Вклонімося усім полеглим, схилимо голови в журбі й задумі. Покладімо квіти до могил, в молитві пом'янімо всіх, хто не повернувся з тієї проклятої для всьо­го світу війни.

 

32.

За ниви хлібні й ранки солов’їні,

За вітру шум і лагідні світання,

Усіх загиблих пошануймо нині

Скорботною хвилиною мовчання.

 

33.

Хвилина мовчання – затихли всі кроки,

Скорботи хвилина, громада мовчить.

Ніколи нехай не вертаються роки,

Димами не вкриється неба блакить.

 

Вшануймо пам'ять загиблих в роки Другої Світової війни хвилиною мовчання.

 

 

ХВИЛИНА МОВЧАННЯ (Відео 1939-1945)

 

 

 

34.

 Священна пам’ять в спадок нам дана,

Вона вогонь незгасний запалила

Там, де солдатська вирита могила

Де громом прокотилася війна...

Нам вашу славу з гордістю нести!

І вічну пам’ять вдячно берегти!

 

 

35.

Ви йшли у бій за те, щоб до останку

Перемогти ненависних катів,

Щоб світ увесь у мирному світанку

Під променями сонця золотів.

 

36. Довіку не забути вам атаку,

Смертельний бій і крик до хрипоти.

Стяг Перемоги до купола Рейхстагу

Бійці крізь дим зуміли пронести.

 

37. Благословенна радісна година,

Безсмертна буде в пам’яті віків,

Як над палаючими мурами Берліна

Стяг Перемоги в небі зашумів.

 

38. Через окопи і партизанські ліси, через підпілля і застінки гестапо, через розпач і віру, через смерть і безсмертя вона все ж таки до нас прийшла – Перемога!

 

Бучинська «Перемога»

39. Наш час пливе. І народились діти,

Для подвигів, для пісні, для сім’ї.

Хай рано на світанку їх розбудять

Томливі та бентежні солов’ї. 

 

40. Життя торжествує в новім поколінні

Та болі минулі довіку нетлінні

З граніту волає і грізно, і люто:

Ніхто не забутий, ніщо не забуто.

 

41. Ми пам’ятаємо всіх,

Хто віддав життя за те,

Щоб не було війни нової,

Щоб було сонце золоте,

Щоб не окоп чорнів на ниві –

Хліба цвіли, мов килими.

І щоб веселі і щасливі

До школи всі ходили ми!

Разом: Ми не бажаємо війни!

 

42. Ми хочемо без воїн жити.

Хай буде мир на всій землі!

 

43. Мир – це квіти у сонячних росах.

Мир – це радість малих і дорослих.

 

44. Мир – це усмішка в очах матусі.

Мир – це  лани золотаво-русі.

 

45. Мир – це потоки весняні сині.

Мир – це дружній танок при гостині.

 

46. Мир – це все, що у світі найкраще,

Не забувайте цього нізащо!

(«Мир без войны») (Кліп)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НИЖЧЕДУБЕЧАНСЬКА ЗОШ І-ІІІ СТ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Нам заповідана мужність"

(сценарій урочистої лінійки

до 70-річчя перемоги у Другій світовій війні)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета заходу:

  • гідно вшанувати подвиг Українського народу, його визначний внесок у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні;
  • висловити повагу усім борцям проти нацизму;
  • увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни;
  • посилити турботу про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху цього періоду, жертв нацистських переслідувань;
  • утвердити спадкоємності традицій воїнів – переможців нацизму та нинішніх захисників Вітчизни, консолідувати суспільство навколо ідеї захисту України.

  висвітлити для широкого учнівського загалу "ціну" війни – реальні людські та матеріальні втрати України в результаті Другої світової війни;

  наголосити на внеску України в перемогу антигітлерівської коаліції над нацистською Німеччиною та її союзниками;

  звернути увагу на участь українців у арміях та військових формувань інших країн;

сприяти формуванню кожного учня/учениці  як особистості, яка усвідомлює свою належність до Українського народу, сприймає війну як складний суспільно-політичний процес, протистояння між країнами, народами, поглядами, але завжди – як лихо, як руйнівний процес, що дорого коштує кожному громадянину й руйнує економіку, культури держав та долі звичайних людей

doc
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
170
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку