Дидактична гра з фізики присвячена дню святого Валентина ,7 клас ,тема "Сила тертя"

Про матеріал
Дидактична гра з фізики для учнів 7 класу присвячена дню святого Валентина.Можна провести як узагальнююче заняття після вивчення сили тяжіння ,ваги тіла ,сили пружності ,сили тертя.Клас ділиться на дві команди.
Перегляд файлу

ДИДАКТИЧНА ГРА  З ФІЗИКИ «ВАЛЕНТИНКА»,присвячена до дня святого Валентина. Фізика 7 клас, тема заняття «Сила тертя . Види сил тертя». Завдання розраховані на повторення і закріплення чотирьох видів сил в природі : сили тяжіння , ваги тіла ,сили пружності та сили тертя.

Клас ділиться на дві команди . Зазвичай ,це команда хлопців і дівчат. Гра складається із трьох етапів змагання.                                                                                         1 етап .

Завдання роздається для кожного із учасників гри . Для унеможливлення плутанини гравцям  команди дівчат завдання видають на валентинках ніжно-рожевого кольору , хлопцям – на блакитних валентинках. У кожного гравця – своє власне завдання . Кількість балів за перше завдання  -20. Команда, гравці якої впорались швидче ,отримують ще додатково 5 балів . При перевірці за кожне неправильно розв’язане завдання віднімається 1 бал у команди .

ЗАВДАННЯ 1

Приклади завдань. 1 варіант (команда рожевих)

1)Маса тіла 200 грамів . Визначити силу тяжіння;

2)Сила тяжіння 0,02кН.Знайти масу тіла ;

3)Сила пружності 0,8кН,абсолютне видовження тіла під час пружної деформації дорівнювало 4 см. Знайти коефіцієнт пружності  матеріала , із якого виготовлено тіло .

(Як ви бачите ,числові значення підібрано таким чином , щоб результатом відповіді було одне число . У даному випадку це число 2. Тому перевірка команди рожевих не відніме багато  часу . Вчитель дивиться на остаточний результат і зазначає ,правильна чи неправильна відповідь. Аналогічним способом підбираються  числові значення для задач для  другої команди .

Приклади завдань.2 варіант. (команда блакитних)

1)Сила тяжіння , що діє на тіло ,дорівнює 0,08кН. Знайти масу тіла .

2)Сила пружності , що виникає у пружно деформованому тілі дорівнює 0,16 Н. Абсолютне видовження тіла – 20 мм. Знайти коефіцієнт пружності  тіла .   (Задачі цієї команди у відповіді мають містити число 8)

ЗАВДАННЯ 2

 Кількість балів за це завдання – 20 . Виконання завдання розраховане на швидкість . Команда , яка впоралась із завданням швидче , отримує додатково 5 балів.

Вчитель роздає чисті валентинки . Хлопці знову отримують блакитні , а дівчата  – рожеві валентинки . Завдання учнів полягає у , щоб придумати і написати на отриманій валентинці  одного питання з теми «Види сил». Це може бути формула сили тяжіння , ваги , пружності чи тертя , означення однієї із цих сил і т.д. Учні здають валентинки і 2 етап змагання завершено .

 ЗАВДАННЯ 3

Вчитель читає питання і учні піднімають руку , щоб на нього відповісти . Хто першим підняв, той і відповідає. За кожну правильну відповідь 1 бал тій команді , учень якої відповідає .

Гра завершується підрахуванням загальної кількості балів за всі завдання .

docx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 24.Тертя. Сили тертя
Додано
5 лютого 2019
Переглядів
699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку