Дихання та газообмін у тварин

Про матеріал
Презентація до уроку біології за підручником Соболь В.А.. Кам’янець-Подільський, "Абетка", 2015
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевірка домашнього завдання1. Що таке травлення? 2. Які етапи травлення вам відомі?3. Де завершується травлення?4. Які речовини беруть участь у травленні?5. Без яких речовин травлення є неможливим?6. Які кінцеві продукти виділяються в результаті травлення?7. Назвіть типи травлення у тварин.8. Які типи травних систем наявні у тварин?9. До якого відділу травної системи належить тонкий кишечник, печінка та підшлункова залоза?- Хто більше їсть: слон чи миша? Чому?- Де в організмі людини береться вуглекислий газ та куди зникає кисень?

Номер слайду 2

Тема. Дихання та газообмін у тварин. Органи дихання, їх різноманітність та функції. Значення процесів дихання для вивільнення енергії в клітині. Без їжі і води тварина і людина можуть жити декілька днів, а без повітря ніхто не може прожити й 10 хвилин. Поясніть , чому без повітря, без дихання людина жити не може? В чому полягає функція дихання?Дихання. Доповни схему

Номер слайду 3

Дихання – це сукупність процесів, що забезпечують надходження в організм із навколишнього середовища кисню, його використання клітинами на окиснення органічних речовин і виділення з організму вуглекислого газу. Етапи дихання: Зовнішнє дихання(газообмін)2. Транспорт газів (трахеї або кров)3. Внутрішнє дихання(у клітинах)Клітинне дихання. Види дихання. Аеробне. Анаеробне-Внутрішні паразити (сисуни, ціп’яки, аскариди);- глибоководні черви.Інші тварини

Номер слайду 4

Типи дихання тварин. Залежно від способу життя тварини мають різні органи дихання: для дихання киснем розчиненим у воді – зябра; для дихання атмосферним повітрям – трахеї, легені. Шкірне дихання – це обмін кисню й вуглекислого газу через покриви тіла шляхом дифузії. Наявне в організмів, які мають малі розміри тіла, зволожені покриви та ведуть водний спосіб життя. (Губки, кишковопорожнинні, черви, амфібії). Трахейне дихання – це дихання, яке здійснюється за участю поєднаних трубочок-трахей, що пронизують усе тіло та з’єднанні з навколишнім середовищем отворами – дихальцями. Організми з таким диханням мають малі розміри (комахи, багатоніжки та павукоподібні). Зяброве дихання –це дихання за допомогою спеціалізованих утворів із густою сіткою кровоносних судин – зябер. Наявне у водних тварин – ракоподібних, молюсків, риб, голкошкірих, деяких амфібій. У хордових внутрішні зябра, а у безхребетних – зовнішні. Легеневе дихання – це дихання з допомогою спеціалізованих внутрішніх органів дихання – легень, які призначені для використання атмосферного кисню (Хребетні тварини: рептилії, птахи, ссавці, дводишні риби та безхребетні: павуки, скорпіони, легеневі молюски).

Номер слайду 5

Будова дихальної системи:1)дихальні шляхи: носова порожнина, гортань, трахея, бронхи;2) орган газообміну: легені або зябра. Дихальна система – сукупність органів для проведення повітря чи води, що містять кисень, та газообміну між організмом та навколишнім середовищем. Функції дихальної системи:основні1)доставка кисню;2)видалення вуглекислого газу;3)газообмін;додаткові4)терморегуляція;5)очищення та знезараження повітря;6)утворення звуків;7)сприйняття запахів.

Номер слайду 6

Робота з таблицею 14. Порівняльна характеристика органів дихання

Номер слайду 7

Група 1 В оповіданні О. Беляєва «Людина – амфібія» професор пересаджує юнаку зябра акули. Чи можливе створення Іхтіандра? Чому?Група 2 Чи однакова інтенсивність дихання собаки коли він біжить і коли спить? Чому?Група 3 Чому в сонячний день ми ніколи не зустрінемось з ропухою?Робота в групах. Д/з. Параграф 36. Виконати самостійну роботу на сторінці 160 письмово.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Інкл
Додано
3 березня 2023
Переглядів
1132
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку