Діти цифрового покоління Альфа і як з ними взаємодіяти вчителю.

Про матеріал

«Діти смартфонів»: яким зростатиме покоління Альфа.Ви вже звикли до формулювань про міленіалів і зумерів. Але зараз на арену виходить ще одне покоління — Альфа. Це діти, народжені після 2010 року. Цікаво, чим живуть нові покоління та які в них цінності? Які розваги вони обирають, як формують нову інтернет-культуру та як дорослим реагувати на їхні експерименти зі стилем? Усі цікавинки про людей, які творитимуть майбутнє, — у нашому гайді.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Діти цифрового покоління Альфа і як з ними взаємодіяти вчителю?

Номер слайду 2

Американські вченні Вільям Штраус та Ніл Хау сформулювали власну теорію поколінь. Трактувати цю теорію можна так: кожне покоління, народжене в окремий період часу, має власні характерні риси. На формування особистості людей впливають різні характеристики: економіка, політика, культура, технології, оточуюче середовище, тощо. Ось як розподілені покоління за американською теорією: 1963-1984 роки – покоління Х 1984-2000 роки – покоління Y або міленіали2000-2010 роки – покоління Z або зумери. Нове покоління дітей, народжених після 2010 року, прийнято називати Альфа.

Номер слайду 3

Альфа – перша буква грецького алфавіту. Тому можна припустити, що нове покоління має почати все з “чистого аркуша”. Отже нове покоління дітей – яскраві, творчі, гармонійні особистості, які мають свободу вибору та думки, легко приймають рішення та швидко реалізують свої ідеї.

Номер слайду 4

Чим альфа відрізняються від зумерів?Життя в інтернеті Альфа остаточно з'єднають інтернет і життя. Діти вже зараз транслюють події життя в блогах, генеруючи контент свого покоління: відео без сюжету і очевидного сенсу, до якого звикли представники попередніх епох. Для дітей-альфа інтернет став продовженням існування, тому вони не сприймають пости і публікації як окремий жанр, над змістом якого потрібно працювати - лише діляться деталями побуту.Інше сприйняття часу і простору Представники нового покоління з легкістю спілкуються з людьми з інших країн, будуть проходити курси зарубіжних університетів і працювати в іноземних компаніях віддалено. Діти покоління альфа з дитинства відчувають відсутність кордонів: географічних, соціальних. Це робить їх мислення більш вільним, незалежним - малюки не бачать перешкод на шляху до мети.

Номер слайду 5

Глобальне сприйняття Люди стали більше подорожувати, вивчати мови, спостерігати за людьми інших культур. Діти сприймають різноманіття життя, легко знаходять спільну мову з іноземцями. В майбутньому цьому поколінню належить співпрацювати з людьми абсолютно різного походження, створюючи новий світ. Відповідальність Підростаючі діти несуть відповідальність за благополуччя планети. Вони чують заклики дбати про природу з раннього дитинства і засвоюють цю істину. Покоління альфа буде дбайливіше ставитися до Землі, природних ресурсів. Створення нової культури Судячи з поведінки представників покоління в інтернеті, можна припустити, що альфа створять свіжі формати контенту, які здивують їх батьків. Діти поєднують персонажів з різних творів, розширюють межі жанрів вже зараз.

Номер слайду 6

Віртуальний та реальний світи будуть для «Альфа» єдиним світом. Якщо покоління Z (народжені 1982-2004) формувалося на стику інтеграції цифрових технологій у повсякденне життя, то для покоління «Альфа» гаджети вже не є новинкою, а віртуальний світ не відрізнятиметься від реального. Попит на вищу освіту зменшиться. Останніми роками відзначається тенденція зменшення попиту на вищу освіту. Згідно з прогнозами соціологів, вже до 2030 року зникне 40% професій, які зараз існують у світі.

Номер слайду 7

Поколінню «Альфа» непросто сконцентруватися на чомусь одному. Зважаючи на величезний потік інформації та можливості її поглинати безперервно, тривала концентрація буде під силу лише небагатьом. Покоління «Альфа» – довгожителіПокоління «Альфа» буде набагато здоровішим, ніж попередні, і багато дітей зможуть прожити до 100 років. "Альфа" легко зможуть знаходити контакт з дорослими. У світі спостерігається тенденція, що з кожним новим поколінням поступово зникають формальності, умовність спілкування між дітьми та батьками. Покоління «Альфа» легко знаходитимуть контакт зі своїми батьками, якими стануть покоління Y та Z. Згідно з сучасними дослідженнями, вже сучасні батьки приділяють дітям утричі більше часу, ніж це робили дорослі у другій половині ХХ століття.

Номер слайду 8

Сильні сторони покоління Альфа. Мобільність. Швидкість сприйняття. Багатофункціональність. Життя в декількох вимірах. Відкритість, толерантність. Турбота про планету

Номер слайду 9

Професійно значущі особистісні якості педагога (за Бондаревською Є. В.) Любов до дітей, яка проявляється в захисті їх прав та інтересів, турботі про їхнє здоров’я та самопочуття, доброті та повазі до кожної дитини, відповідальне ставлення до своїх виховних функцій, авторитетність серед дітей та батьків. Розуміння психології учнів – аналізує освітню ситуацію, причини неадекватної поведінки дітей, спроможність приймати обґрунтовані рішення, передбачати їхні соціальні наслідки. Творчий підхід до навчання і виховання – має індивідуальний педагогічний почерк, удосконалює систему власної (дидактичної, виховної, методичної) діяльності, має авторські методичні розробки, бере участь в інноваційній або науково-дослідній роботі, створює нові зразки педагогічної практики, надає методичну допомогу колегам. Висока культура поведінки – спроможний до морально-вольової саморегуляції, займається професійною самоосвітою і самовихованням.

Номер слайду 10

Якості педагога-фасилітатора. Фасилятивність (допомога)Емпатійність (співпереживання)Конгруентність (співпраця, адекватність) Основні складові професійної компетенції педагога: функціональна;соціально-педагогічна;соціально-економічна; інноваційна; фасилітативна.

Номер слайду 11

Як працювати із поколінням Альфа? ШВИДКО Прискорити зміст навчання: подавати інформацію швидше, часу на вирішення завдань давати менше, отримувати результати, аналізувати їх та реагувати на них одразу. 2. ЯРКО. ВИДОВИЩНО. НАГЛЯДНО Одна картинка коштує тисячі слів. Урок для Альф повинен об'єднувати нові технології навчання (проектори, мобільні телефони, комп'ютери, смарт дошки і планшети).   3. ОБГРУНТОВАНО Бажаєте, щоб дитина зробила щось або вивчила, поясніть їй як слід, навіщо це треба.   4. ЕМОЦІЙНО Обговорюйте з дітьми їхнІ почуття, промовляйте свої. Це навчить розпізнавати та розуміти чужі емоції та наміри, а також контролювати свої, щоб вирішувати практичні завдання.

Номер слайду 12

5. КРЕАТИВНО Заохочувати прагнення самореалізації. Вибирати завдання, у яких можливий не один варіант відповіді.   6. МУЛЬТИЗАДАЧНО Альфам набагато зручніше робити кілька речей одночасно. Саме тому сьогоднішній урок має включати нові інструменти – ігри, динамічні та інтерактивні завдання.   7. ЗАЛУЧЕНО Потрібно не намагатися щось пояснити, а зацікавити.   8. ПРОДУКТИВНО Краще працює заохочення за щось добре зроблене, ніж покарання за помилки та провини. 8. МУДРО Ділитись своїми уявленнями про життя, ділитися досвідом, але при цьому уникаючи фраз типу «Я в твої роки».

pptx
Додано
31 січня 2023
Переглядів
2738
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку