Документ "Тематичний блок ігор, який буде містити 6 дидактичних ігор; 6 рухливих ігор; 6 творчих ігор"

Про матеріал
Старший вік Тема: Те, що нас оточує Мета: розвивати відчуття, сприймання, формувати уявлення про навколишній світ, навчити слухати інших, виступати на публіці т.п.
Перегляд файлу

Тематичний блок ігор, який буде містити 6 дидактичних ігор; 6 рухливих ігор; 6 творчих ігор

 

Старший  вік

Тема: Те, що нас оточує

Мета: розвивати відчуття, сприймання, формувати уявлення про навколишній світ, навчити слухати інших, виступати на публіці т.п.

 

Дидактичні ігри:

1)"Вгадай на смак"

Мета: збагачувати смакові відчуття, розвивати пам'ять; розвивати вміння визначати потрібний спосіб для впізнання предметів; збагачувати словник дітей.

Підготовка до гри.

Дітям пропонується 4 пари баночок. Вони наповнені сіллю, ваніліном, цукром, лимонною кислотою.

Завдання 1. «Вгадай, який смак?»

Дитині пропонується знайти кислий, солоний, солодкий, гіркий смаки.

Завдання 2. «Знайди пару»

Дитина повинна знайти баночки з однаковим смаком.

Завдання 3. «Що, яким буває?»

Перед дитиною лежать картинки з ягодами, фруктами, овочами. Дитина визначає баночку з певним смаком і кладе поруч картинку з продуктом, мають такий же смак. Наприклад: кислий смак - лимон, журавлина, смородина; солодкий смак - груша, полуниця, кавун і т.д.

 

2) «ЛЕГКИЙ - ВАЖКИЙ»

Мета: надати дітям можливість відчути міру тяжкості знайомих предметів, тим самим збагачувати сенсорний досвід дітей; розвивати вміння розповідати про своїх чуттєвих вражень.

Хід гри.

Дітям пропонуються предмети різної тяжкості. Відчувши міру тяжкості, вони розповідають про своїх чуттєвих вражень.

 

3) «ЧУДЕСНИЙ МІШЕЧОК»

Мета: закріплювати вміння визначати знайомі геометричні фігури (куля, куб, циліндр та ін) на основі осязательно-рухового обстеження і називати їх.

Хід гри.

У мішечку лежать об'ємні геометричні фігури. Дитина опускає руку в мішечок і на дотик визначає фігуру, яка йому попалася, називає і виймає її. Інші діти контролюють.

 

4) «АРОМАТНА РАДІСТЬ»

Мета: розвивати нюх у дітей.

Хід гри.

Вихователь пропонує зібрати пару баночок з однаковим запахом.

Для цього необхідно відкрити баночку і дати дитині понюхати аромат, але так щоб він не бачив вміст баночки.

Потім дитина нюхає вміст інших баночок і знаходить однаковий аромат.

 

5) «ГУСЕНИЧКА - КРУПЕНИЧКА»

Мета: розвивати тактильні відчуття у дітей.

Непряма мета: розвивати дрібну моторику рук.

Хід гри.

Вихователь розповідає:

- Це незвичайна гусеничка. Її звуть Крупеничка. Вона харчується не травичкою, не листочками. Вона любить різні крупи.

Сьогодні Крупеничка по полю гуляла, різні крупи збирала: гречку, рис, квасоля, горох.

- Ось подивіться, у мене в мішечках теж є такі крупи.

Дітям пропонується помацати крупи. А потім поторкати животик у Крупенички.

- Чим вона сьогодні пригощалася?

 

6) «ЗНАЙДИ БУДИНОЧОК ДЛЯ КОЖНОЇ РИБКИ»

Мета: розвивати зорову увагу і пам'ять.

Хід гри.

Дитині пропонується розглянути акваріуми і запам'ятати де яка рибка плаває.

Потім акваріуми прибираються.

Дітям пропонують окремо акваріуми і окремо рибку.

- Посади кожну рибку в свій акваріум.

 

 

Рухливі ігри:

 

  1.     ХИТРА ЛИСИЦЯ

Мета: удосконалювати навички бігу; виховувати спостережли­вість та витримку.

Хід гри: Діти стоять у колі пліч-о-пліч, заклавши руки за спину. Ви­хователь проходить за колом і непомітно торкається кого-небудь із них. Дитина, якої торкнувся вихователь, стає «хитрою лисицею». Вихователь пропонує кому-небудь із дітей уважно подивитися на своїх товаришів, пошукати очима «хитру лисицю». Якщо дитина відразу не знайде, діти всі разом запитують: «Хитра лисице, де ти?» І пильно стежать за обличчям кожного, чи не викаже себе «хитра лисиця». Після трьох запитань ласиця відповідає: «Я тут!» і вбігає в коло, а діти швидко розбігаються, «Лисиця» їх ловить (торкається рукою). Коли буде спіймано 2–3 дітей, гра завершу­ється.

Рекомендації до гри: Якщо «лисиця» викаже себе раніше, ніж її запитають, діти обирають іншу «лисицю».

 

  1.     ЧИЯ ЛАНКА ШВИДШЕ ЗБЕРЕТЬСЯ

Мета: удосконалювати навички ходьби та бігу; виховувати увагу, пам’ять, організованість.

Хід гри: Діти шикуються у дві колони напроти вихователя. На умовний сигнал (свисток, змах прапорцем) або команду «Кроком руш!» діти ходять колонами одне за одним або в своїй колоні переши­ковуються у пари і ходять парами. На команду «Усі розійшлись!» вони розбігаються майданчиком (залою). На команду вихователя «Стій!» усі зупиняються і заплющують очі. Вихователь (змінюючи місце). Раз, два, три, швидко ши­куйтесь у колони біля мене! Виграє ланка (колона), яка швидше збереться. Гра повторю­ється.

Рекомендації до гри: Після кількох повторень гру можна ускладнити, об’єднавши дітей у 3–4 підгрупи. Кожна група шикується в колону по одному перед прапорцем свого кольору. За сигналом вихователя (свисток, удар у бубон) діти почина­ють ходити та бігати майданчиком (залою). Після команди «На місця!» діти повертаються до свого прапорця і стають біля нього в колону. Вихователь називає, яка підгрупа швидше повернулась і вишикувалась у колону. Після 2–3 повторень вихователь дає ко­манду «Стій!» Діти зупиняються і заплющують очі, а вихователь у цей час змінює місця прапорців. Після команди «На місця!» діти розплющують очі та поспішають стати в колону проти свого прапорця. Виграють ті, хто першим став у колону.

 

  1.     ВЕСЕЛКА

Мета: удосконалювати навички бігу; виховувати витримку, кмітливість.

Хід гри: За допомогою лічилки обирається «Веселка», який повертаєть­ся обличчям до гравців, піднімає руки в сторони (протягом усієї гри «Веселка» залишається на своєму місці). «Веселка» називає який-небудь колір. Гравці знаходять цей колір у себе в одязі або у кого-небудь із сусідів (можна триматися за одяг інших) і, торкаючись цього кольору, спокійно проходять під «Веселкою» (під його руками). Якщо у гравця відсутній по­трібний колір і немає можливості торкнутися названого кольору, він повинен швидко пробігти під «Веселкою». Якщо «Веселка» квацнув гравця, то він стає новим «Веселкою» і гра продовжу­ється.

 

  1.     КВАЧ

Мета: удосконалювати навички швидкого бігу; розвивати швидкість і спритність.

Хід гри: Діти стоять у різних кінцях майданчика. Одну дитину оби­рають «квачем», їй дають до рук кольорову стрічку, і вона стає посередині майданчика. Вихователь Квачик, квачик, раз, два, три, Швидше ти дітей лови! «Квач» намагається когось догнати (квацнути). Той, кого він квацнув, відходить убік. Гра завершується, якщо «квач» зло­вить трьох-чотирьох дітей (за домовленістю). Потім вихователь призначає «квачем» найспритнішу дитину, яку жодного разу не спіймали.

Рекомендації до гри: Спійманим уважається той, кого «квач» квацнув, він відхо­дить убік. Якщо «квач» протягом 30–40 с не може нікого квац­нути, то необхідно призначити іншу дитину.

 

  1.     МИШОЛОВКА

Мета: удосконалювати навички ходьби та бігу; виховувати ви­триманість, кмітливість, чесність.

Хід гри: Вихователь об’єднує дітей у дві неоднакові підгрупи. Менша утворює коло — «мишоловку», а більша, яка зображає «мишей», розміщується за колом. Діти, які зображують «мишоловку», бе­руться за руки і починають ходити по колу праворуч або ліворуч (за умовою). Діти Як ці миші надоїли, Все погризли, все поїли, Бережіться, мишенята, Доберемось ми до вас! Мишоловку ми поставим, Переловимо всіх вас. На останні слова діти зупиняються і піднімають зчеплені руки. «Миші» в цей час починають швидко перебігати через «мишолов­ку» і вибігати з неї. На слово вихователя «Хлоп!» діти швидко опускають руки, і «мишоловка» закривається. Дітей, які не встигли вибігти з кола, уважають спійманими, і вони стають у коло. Коли «миші» будуть спіймані, гру починають знову. Для «мишоловки» обирають ді­тей, які зображували «мишей». Рекомендації до гри: Вихователь стежить за тим, щоб «миші» перебігають тільки через середину кола, за колом їм бігати не дозволяється. Не мож­на також підлазити під закриту «мишоловку» (опущені руки) або розривати коло.

 

  1.     Оса

 

Мета: удосконалювати навички бігу. Розвивати спритність і швидкість.

Хід гри: У грі бере участь непарна кількість дітей. Той, хто залишився сам, — "оса". Вона займає визначене місце. Пари розходяться, діти юрбою прибігають до оси й запитують: "Оса, оса, а чи ти дуже лиха?" Та відповідає: "Як ужалю, так знатимеш! Я не зла, не лиха, а кого хочу, того й зловлю". Після цих слів оса ловить дітей, що біжать поодинці. В момент наближення оси гравці швидко об'єднуються в пари, а коли та віддаляється — розходяться, перебігають довільно. Той, кого впіймає оса, перебирає на себе цю роль.

 


Творчі ігри:

 

  1.     Нісенітниця

 

Мета: розвивати уяву, уміння слухати, навчити ставитися до думки кожного з повагою

 

Хід гри: Вихователь пропонує дітям вигадати «нісенітниці»: коротенькі фрази, які насправді неможливі.

Білка плаває у річці.

Валянки носять па голові.

Курчата гавкають.

 

  1.     Хто що робить ?

 

Мета: розвивати уяву, уміння слухати, закріпити знання дітей

 

Хід гри: Вихователь дає наступне завдання: підібрати якомога більше дій до запропонованих слів:

ведмідь — (що робить?)

вода —...

сніг —...

веселий —...

пташка —...

сонечко —...

 

  1.     Зустріч друзів

 

Мета: розвивати уяву та акторську майстерність, уміння слухати, навчити ставитися до творчості кожного з повагою, вчити взаємодіяти з публікою

 

Хід гри: Покажи своєму другові без слів, що ти дуже радий його бачити. Хто більше назве слів про настрої персонажів :

- ведмедика, якого розбудили;

-веселе сонечко,

-сніг, що не хоче танути.

-що ти відчуваєш, коли надворі світить сонечко; мороз;

- побачив перший сніг.

 

  1.     Зроби з мухи слона

 

Мета: розвивати уяву, навчити ставитися до думки кожного з повагою, уважно слухати, навчити підтримувати один одного

 

Хід гри: Вихователь пропонує наділити предмети та істоти невластивими для них якостями, значно перебільшуючи їх справжні можливості: муха — слон, заєць — сміливий, колосок — сніп, сніжинка — снігопад.

 

  1.     Хто похвалить себе найкраще?

 

Мета: вдосконалити уміння слухати, навчити правильно себе хвалити та ставитися до думки кожного з повагою

 

Хід гри: Гравці сідають у коло і вирішують, хто яким казковим персонажем буде, потім кожен вихваляє свого персонажа

 

  1.     Незакінчена казка

 

Мета: розвивати уяву, уміння слухати та слідкувати за розмовою, навчити ставитися до думки кожного з повагою та дивитися на все з декількох сторін

 

Хід гри: Учасники мають придумати свій кінець до знайомої казки, або закінчення до зовсім незнайомого сюжету

 

 

http://vihovateli.com.ua/cons/2445-didakticheskie-igry-po-sensorike-ugadaj-na-vkus.html

http://lekhnivka-dnz.edukit.kiev.ua/ruhlivi_igri_dlya_ditej/

https://vseosvita.ua/library/tvorci-igri-zavdanna-dla-ditej-starsoi-grupi-146686.html

 

docx
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
72
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку