Домашнє завдання 10 клас Захист України

Про матеріал
Домашнє завдання додаткова інформація до теми будова та загальні характеристики АК74
Перегляд файлу

Призначення і будова основних частин і  механізмів автомата

Автомат Калашникова є основним видом автома­тичної стрілецької зброї. Створив його російський конс­труктор М.Т.Калашников. Автомат набув широкого виз­нання. Він простий за конструкцією і має високі бойові та експлуатаційні якості. На основі цього автомата ство­рені й прийняті на озброєння армії ручний кулемет Ка­лашникова (РКК) та інші зразки стрілецької зброї з ефективними бойовими властивостями. 

Призначення, бойові властивості та загальна будова автомата

Автомат Калашникова калібру 5,45 мм або 7,62 мм є індивідуальною зброєю і призначений для знищення живої сили й ураження вогневих засобів противника. Для ураження противника у рукопашному бою до авто­мата прикріплюється штик-ніж. З автомата ведеться ав­томатичний або одиничний вогонь. Автоматичний вогонь е основним: він ведеться короткими (до 5 пострілів) і довгими (до 10 пострілів) чергами або безперервно.Бойові властивості автомата характеризуються да­ними, наведеними в таблиці.

Таблиця  АВТОМАТ КАЛАШНИКОВА

Характеристики                  

АКМ

АК-74

Калібр ствола, мм

7,62

5,45

Прицільна дальність стрільби, м

1000

1000

Найдієвіший вогонь, м

400

500

Дальність прямого пострілу, м:

 

 

по нерухомій цілі

350

440

по рухомій цілі

525

625

Темп стрільби, пострілів/хв

до 600

до 600

Бойова швидкострільність пострілів/хв:

 

 

Одиничними

40

40

Чергами

100

100

Вага із зарядженим магазином, кг

3,6

3,6

Вага штика-ножа, г

450

490

Місткість магазина, патронів

30

30

Гранична дальність польоту кулі, м

3000

3150

Убивча дальність кулі, м

1500

1350

Початкова швидкість кулі, м/с

715

900

Вага патрона, г

16,2

10,2

Автомат складається з таких десяти основних частин (мал. 1): ствол із ствольною коробкою, прицільним пристроєм і пістолетною рукояткою; кришка ствольної коробки; затворна рама з газовим поршнем; затвор; по» воротний механізм; газова трубка зі ствольною наклад­кою; ударно-спусковий механізм; цівка; магазин; ком­пенсатор (в АКМ) або дуловий гальмо-компенсатор (в АК-74). У комплект автомата входять: штик-ніж, при­ладдя, ремінь, шомпол і сумка для магазинів.

Автоматична дія автомата базується на використанні порохових газів, що відводяться від каналу ствола до газового поршня затворної рами. 

 

Призначення, будова частин і механізмів автомата

Ствол служить для спрямування польоту кулі. Всередині ствол має канал з чотирма нарізами, які йдуть зліва вгору направо. Нарізи необхідні для надання кулі обертового руху. Проміжки між нарізами називають­ся полями. Відстань між двома протилежними полями (по діаметру) називається калібром каналу ствола; в автома­тів він дорівнює 5,45 мм і 7,62 мм. У казенній частині ка­нал гладенький і зроблений за формою гільзи; ця частина каналу містить патрон і називається патронником.

Ствольна коробка з'єднує частини і меха­нізми автомата,  забезпечує закривання  каналу ствола затвором і запирання затвора. У ствольній коробці роз­ташований ударно-спусковий механізм. Зверху коробка закривається кришкою. 

Прицільний пристрій необхідний для наве­дення автомата при стрільбі по цілях на різні відстані. Муш­ка загвинчена в полозок, який кріпиться в основі мушки. Кришка ствольної коробки потрібна для за­побігання забрудненню частин і механізмів, розміщених у ствольній коробці. З правого боку вона має ступінчас­тий виріз для проходження відстріляних гільз назовні і для руху рукоятки затворної рами, а позаду - отвір для виступу напрямного стержня поворотного механізму. Кришка утримується на ствольній коробці за допомогою напівкруглого вирізу на колодці прицілу, поперечного паза ствольної коробки і виступу напрямного стержня поворотного механізму.

Приклад і пістолетна рукоятка забезпечують зруч­ність дії автомата при стрільбі. Приклад має антабку для ременя, гніздо для пенала з приладдям і затильник зкришкою над гніздом. У гнізді приклада закріплено пру­жину для виштовхування пенала.

Затворна рама з газовим поршнем слу­жить для приведення в дію затвора та ударно-спускового механізму.

Затвор служить для досилання патрона у патронник, закривання каналу ствола, розбивання кап­суля і викидання з патронника гільзи патрона.

Поворотний механізм необхідний для по­вернення затворної рами із затвором в попереднє по­ложення.

Газова трубка із ствольною накладкою призначена для спрямування газового поршня і для за­хисту рук від опіків при стрільбі.

Ударно-спусковий механізм призначений для спуску курка з бойового зводу або із зводу авто­спуску, нанесення удару по ударнику, забезпечення ве­дення автоматичного чи одиничного вогню, припинення стрільби, для запобігання пострілів при незапертому зат­ворі і для постановки автомата на запобіжник.

Цівка служить для зручності дії з автома­том і захисту рук від опіків.

Магазин призначений для розміщення пат­ронів і подачі їх у ствольну коробку.

Штик-ніж прикріплюється до автомата перед атакою і призначений для ураження противника в руко­пашному бою, а також використовується як ніж, пилка (для розпилювання металу) і ножиці (для різання дроту).

Піхви складаються з підвіски з карабінчи-ками, пластмасового корпусу, упору, виступу-осі.

 

docx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
16 грудня 2020
Переглядів
1134
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку