Дослід з «водолазним ковпаком» у воді

Про матеріал
Дослід з «водолазним ковпаком» у воді Для експерименту знадобляться: • пластикова мензурка («ковпак») на 1 л; • відро з водою; • малі іграшки; • скотч. Такий дослід не є новим. Але він настільки простий, що його варто повторювати. Водолазний ковпак винайдений людьми наприкінці XVIII ст. – людина дихає запасом того повітря, яке є в ньому. Для проведення досліду слід за допомогою скотча приклеїти іграшки в середині пластикової мензурки. Потім перевернути мензурку вверх дном і опустити в воду – натискуючи на дно мензурки опустити її до самого дна відра, придержуючи її рукою – щоб вода її не виштовхнула. Не перевертаючи мензурки вийняти її з відра. Як показує експеримент, іграшки залишаться сухими; побувавши на дні відра з водою – вода не проникає під «ковпак». Зрозуміло, що повітря під «ковпаком» займає певне місце і не дає воді заповнити простір «ковпака». Аналогічно людина під великим важким ковпаком може опуститись на дно озера без акваланга і працювати під водою на дні озера.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

 

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено. 

 

    Дослід з «водолазним ковпаком» у воді Для експерименту знадобляться:

              пластикова мензурка («ковпак») на 1 л;

              відро з водою; • малі іграшки;

              скотч.

   Такий дослід не є новим. Але він настільки простий, що його варто повторювати. Водолазний ковпак винайдений людьми наприкінці XVIII ст. – людина дихає запасом того повітря, яке є в ньому. Для проведення досліду слід за допомогою скотча приклеїти іграшки в середині пластикової мензурки. Потім перевернути мензурку вверх дном і опустити в воду – натискуючи на дно мензурки опустити її до самого дна відра, придержуючи її рукою – щоб вода її не виштовхнула. Не перевертаючи мензурки вийняти її з відра. Як показує експеримент, іграшки залишаться сухими; побувавши на дні відра з водою – вода не проникає під «ковпак». Зрозуміло, що повітря під «ковпаком» займає певне місце і не дає воді заповнити простір «ковпака».     Аналогічно людина під великим важким ковпаком може опуститись на дно озера без акваланга і працювати під водою на дні озера. 

 

 

Література:

1.  Я. І. Перельман, Фізика на кожному кроці, вид. «БОГДАН», Тернопіль, 2011 р.

2.  Бабин Дмитро Святославович, Дослід з водолазним ковпаком, Інтернет, 

 

 

 https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніхhttps://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніх-умовах/дослід-з-водолазним-ковпаком/умовах/дослід-з-водолазним-ковпаком/    

 

 Автор: Бабин Дмитро Святославович

 

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 1. ФІЗИКА ЯК ПРИРОДНИЧА НАУКА
Додано
10 липня 2022
Переглядів
159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку