Дослідницька робота "Вплив побілки стовбурів дерев на урожайність"

Про матеріал
Садівництво - одна з важливих галузей сільськогосподарського виробництва, в завдання якої входить виробництво плодів ягідних та плодових культур. Яблуня - сама розповсюджена плодова культура. Висота плодоносячих дерев 5—10 м. Листки черешкові прості опушені. Квітки рослини діаметром до 3 см, з 5-роздільною оцвітиною, білі, іноді рожеві чи червоні, зібрані в щитковидні суцвіття. Більшість сортів яблуні починають цвісти, і плодоносити з 3—8 років. Квітка живе 3—4 дні, дерево цвіте до 10 днів. Квітки охоче відвідуються бджолами, що має велике значення для весняного розвитку бджолиних родин.
Перегляд файлу

Опорний заклад “Шляхівська ЗОШ І-ІІІ ст. ім. ГСП Кузика Г.Й.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дослідницька робота

«Україна-сад!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Роботу виконала

учениця 7 класу

Шаповал Лілія

Науковий керівник: Ткачук Г.Д.

учитель біології

 

 

 

 

2021

Дослідницька робота

 

 

Тема: Вплив побілки стовбурів плодових дерев на урожайність.

Мета: Дослідити вплив побілки плодових дерев на урожайність. Порівняти ефективність побілки різними сумішами

Обладнання: вапно, мідний купорос, щітка,відро.

 

61_big

 

Шкільний сад

 

 

 

 

 

 

           

Зміст

                          

 

1.Вступ.

2.. Методика проведення досліду.

3. Підготовка дерев до побілки.

4. Вибір та приготування розчину для побілки.

5. Правила безпеки при проведенні побілки стовбурів плодових дерев.

6. Правила побілки стовбурів плодових дерев.

  Висновок.

 Література.

 

 

 

 

 

 

 

 

                     

 

 

 

 

Вступ

 

      Садівництво - одна з важливих галузей сільськогосподарського виробництва, в завдання  якої входить виробництво плодів ягідних та плодових культур.  Яблуня - сама розповсюджена плодова культура. Висота плодоносячих дерев 5—10 м. Листки черешкові прості опушені. Квітки рослини діаметром до 3 см, з 5-роздільною оцвітиною, білі, іноді рожеві чи червоні, зібрані в щитковидні суцвіття. Більшість сортів яблуні починають цвісти, і плодоносити з 3—8 років. Квітка живе 3—4 дні, дерево цвіте до 10 днів. Квітки охоче відвідуються бджолами, що має велике значення для весняного розвитку бджолиних родин.

    Тому учні нашої школи  вирішили посадити  яблуневий сад. Мрія посадити дерева об’єднала всіх: учнів, вчителів та їхніх батьків. Наша школа співпрацює з Уманським університетом садівництва. Співробітники університету допомагають нам у виборі сортів, забезпечують нас саджанцями  та консультують з приводу догляду за деревами.

     В шкільному  саду ми вирощуємо такі сорти яблунь:

1.Голден Делішес (англ. GoldenDelicious — «золотий чудовий») — сорт американського походження, відібраний у 1890 році у Східній Вірджинії А. Х. Моллінгсом із сіянців невідомого походження.

2.Ренет оранжевий Кокса — сорт яблуні домашньої, що його вивів 1830 року бровар-пенсіонер і садівник Річард Кокс у  Англіяї.

3.Зимове лимонне яблуко сорт отриманий в результаті схрещування сортів Антонівка Золотий монах і Ренет Симиренка.

4.Айдаре́д — сорт яблуні американськоїселекції.

      Доглядати за садом - все одно, що доглядати за дитиною. Сад вимагає уваги постійно:щороку, щодня, взимку і влітку, навесні і восени. Тому про сад піклуються всі учні нашої школи. Правильний догляд за яблунею допомагає зберегти яблуневий сад плодоносним і здоровим довгі роки.  У зв’язку з цим винекло питання, коли потрібно починати доглядати за плодовим деревом?

    Відповідь очевидна: відразу, після посадки саджанця. Так, наприклад, правильна посадка є запорукою його здоров’я і довголіття. Протягом першого року життя догляд за яблунею зводиться до поливу та захисту від шкідників, але згодом стає важливим  догляд за корою це один з найважливіших агротехнічних прийомів. Кора перша випробовує коливання температур, обмерзає, отримує сонячні опіки, тріскається, уражується шкідниками-короїдами, грубіє, відшаровується з природних причин, а тому вимагає постійної турботи. Адже якщо пошкоджена кора, то  згодом починає пошкоджуватися і деревина, що призводить до зниження врожайності, сильного ослаблення і до передчасної загибелі дерев. І надійним захистом від цього є побілка стовбурів дерев весною та восени.

Побілка стовбурів плодових дерев виконує відразу кілька функцій:

     Відображення сонячних променів. Промені нерідко служать причиною появи опіків на корі дерев. Стовбури, вкриті білим вапном, здатні відображати сонячні промені, виступаючи тим самим профілактикою перегріву і розтріскування кори.

    Захист від перепадів температур. Побілка виступає своєрідною термоізоляційною «шубою», завдяки якій стовбур дерева не перегрівається і не замерзає в нічний час. Така «шуба», виступає відмінним захистом дерева від морозу, перешкоджає виникненню ран на корі, які служать відмінним середовищем для розвитку збудників захворювань.

     Знищення хвороботворних мікроорганізмів.  Вапно та склад розчину глибоко проникає під кору рослин, вбиває колонії шкідливих комах і знищує мікроорганізми і грибкові спори.

 

F:\дерева 16р\DSCN2512.jpg

 

Співпраця з викладачами Уманського національного університету садівництва

 

 

 

 

Методика проведення досліду

 

 

  Під час виконання дослідницької роботи потрібно додержуватись такої послідовності.

1. Підготовка дерев до побілки.

2. Вибір та приготування розчину для побілки.

3. Правила безпеки при проведенні побілки стовбурів плодових дерев.

4. Правила побілки стовбурів плодових дерев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготовка дерев до побілки

 

   Щоб побілка дерев дала належний результат, потрібно попередньо провести підготовку дерева до неї. Побілкою дерев займаються в суху погоду, а ось готують їх у вологу погоду.

 

IMG_0493

 

Підготовка дерев до побілки

 

 

   Підготовка полягає в очищенні кори. У вологу погоду очищаємо стовбур. Потрібно вишкребти омертвілу кору, лишайники та інші нарости. Робимо це руками в садових  рукавичках. Ніяких пластикових і, тим більше, металевих скребків, застосовувати не можна - вони дуже сильно травмують кору, замість користі завдасте шкоди рослині. Все це вишкрябається на целофанову плівку, яку попередньо потрібно буде розкласти під деревом. Очищаючи кору, ми видаляємо частину  шкідників, збудників хвороб тому  потрібно спалити все що нашкребли, краще це зробити подалі від своєї ділянки.

 

 

 

 

Вибір та приготування розчину для побілки

  

Іноді для побілки використовують готові суміші, або готують суміш самостійно з таких інгредієнтів як: вапно або крейду з ПВА, молоком, глиною іноді використовують і господарське мило туди додають гній або мідний купорос для знезараження.

 

IMG_0495

 

Побілка стовбура яблуні

 

Наприклад :

— 1 кг. коров’ячого  гною, 1 кг. вапна, 200 гр. мідного купоросу і все це залити 8 літрами води. Перемішуємо і даємо настоятися дві-три години.

— звичайно, можна застосувати традиційну -  2 кг. гашеного вапна, 400 гр. мідного купоросу (розчиняємо в гарячій воді), 60-110 гр. казеїнового клею на 10 л. води. Дуже довговічна речовина.Приготувати такий розчин можна самостійно. Завдяки купоросу такий засіб відмінно захистить дерево від хвороб, а також шкідників.Додавши в розчин 1 ст. ложку карболової кислоти можна додатково убезпечити дерева від зазіхань зайців і мишей.

 

 

 

Правила безпеки при проведенні побілки стовбурів плодових дерев

 

 

При проведенні побілки стовбурів плодових дерев необхідно дотримуватись наступних правил особистої техніки безпеки:

  1) особа, яка готує розчин і працює з ним, одягає спеціальний одяг і засоби індивідуального захисту (халат, шапочка, гумові рукавиці, гумові чоботи);

  2) при випадковому попаданні на незахищену шкіру або слизові розчин вапна потрібно зняти ватою і змити струменем проточної води.

 

 

 

 

Правила побілки стовбурів плодових дерев

 

 

– білити потрібно тільки ті дерева, які вже ростуть у вашому саду 3-4 роки і старше.

– весна та осінь: час для побілки плодових дерев;

– погода повинна бути суха і тепла (встигнути побілити дерева необхідно до настання морозів);

– першим ділом необхідно оглянути стовбур дерева, потім очистити його дерев’яним скребком від моху і лишайника. Якщо на стовбурі дерева є тріщини, то їх необхідно замазати садовим варом;

– білити необхідно стовбур, скелетні гілки і розвилки плодових дерев;

 

Показники\Роки проведення досліду

1 рік

2 рік

3 рік

Проведення побілки

+

-

+

Стан кори

нормальний

з'явились мікротріщини

з'явились

тріщини,шкідники

Урожайність

висока

середня

висока

Наявність паразитів

-

+

-

Наявність лишайників

 

 

 

 

IMG_0488

 

Пригощайтесь!

 

 

 

Висновок.

Отже, провівши дослідницьку роботу, я зрозуміла :

  1. Білять плодові дерева не лише для краси.
  2. Побілка стовбурів плодових дерев важка і клопітка праця.
  3.  Зрозуміла важливість цього процесу.
  4. Набула навичок догляду за плодовими деревами.
  5.  Виявила різницю в дії сумішей різного складу.
  6.  Довела, що врожайність плодових дерев при догляді значно вища.
  7. Ознайомила однокласників із важливістю догляду за плодовими деревами.

   З нетерпінням буду чекати плодів, своєї праці. На цьому моя дослідницька робота не закінчується , я  в подальшому хочу спробувати навчитися формувати крону плодових дерев.

 

 

 

Література:
1. Плодові дерева. – К., 2000.
2. Рослини навколо нас. – Харків, 2001.
3. Енциклопедія українознавства.

4.Бугай С. М. Рослинництво. - К.: Вища школа, 1978. - 384с.

 

 

 

docx
Додано
31 січня 2021
Переглядів
808
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку