Дослідження на тему "Радіаційний фон у селі Володимирівка"

Про матеріал
Дослідним шляхом визначено радіаційний фон у селі Володимирівка на Кіровоградщині
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Слюсаренко Віктор Володимирович, кандидат педагогічних наук, вчитель фізики та інформатики ліцею «Гармонія» Знам’янської міської ради (Суботцівська ОТГ Кропивницький район) Дослідження на тему

Номер слайду 2

Актуальність У нинішній час стрімкого розвитку промисловості, чималої кількості викидів в атмосферу зростає роль відстеження рівня радіації. Повітря, яким ми дихаємо, часто забруднене. Ми маємо постійно слідкувати за станом засмічення навколишнього середовища. Маємо знати радіаційний фон тієї місцевості, де проживаємо. У разі перевищення допустимого рівня сповіщати відповідні служби задля покращення умов проживання. Позначення радіоактивних речовин

Номер слайду 3

Об’єкт дослідження: радіаційний фон Предмет дослідження: шість точок місцевості у селі Володимирівка Знам’янського району Мета дослідження: оцінка доз опромінення населення села Володимирівка Знам’янського району за рахунок польового методу дослідження та розгляд комплексу заходів, що направлені на ослаблення або виключення впливу іонізуючого випромінювання на населення Завдання дослідження: аналіз історичного розвитку дозиметрії. ознайомлення з її основними поняттями, виконати експериментальні вимірювання радіаційного фону у селі Володимирівка, а також розглянути основні дії населення при радіаційному забруднені місцевості та радіаційний захисту

Номер слайду 4

Методи дослідження: аналіз та порівняння; спостереження, експеримент (радіаційно-дозиметричний контроль), математично-статистичний Гіпотеза дослідження: в роботі передбачено довести відсутність чи наявність підвищеного радіаційного фону у селі Володимирівка Знам’янського району Наукова новизна дослідження: полягає в тому, що нами проведено експериментальне вимірювання радіаційного фону у селі Володимирівка Знам’янського району Практичне значення: Ця робота може бути використана для більш поглибленого вивчення радіаційного фону та впливу на населення радіаційного забруднення

Номер слайду 5

ДОЗИМЕТРІЯ Дозиметрія – це розділ прикладної ядерної фізики, що розглядає іонізуюче випромінювання, фізичні величини, що характеризують поле випромінювання або взаємодію випромінювання з речовиною, а також принципи і методи визначення цих величин. Радіаційний фон – іонізуюче випромінювання земного та космічного походження. Радіаційний фон Землі складається з кількох компонентів. Це космічне випромінювання природних радіонуклідів середовища; випромінювання штучних радіоактивних Ізотопів. Випромінювання природних радіонуклідів та космічне випромінювання створюють природний радіаційний фон.

Номер слайду 6

РОЗДІЛ 2. ДОЗИМЕТРИ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ВИМІРЮВАНЬ Дозиметр – це прилад, який фіксує потужність радіоактивного випромінювання, або для вимірювання дози або потужності дози іонізуючого випромінювання, отриманої приладом (і тим, хто ним користується) за деякий проміжок часу, наприклад, за період перебування на деякій території або за робочу зміну. Дозиметри розділяють на декілька груп: - дозиметричні прилади, призначені для вимірювання потужності дози (рівнів радіації), що іноді називають фоном; - радіометричні прилади, за допомогою яких визначають радіоактивне забруднення поверхні різних предметів, а також їхню питому активність (радіоактивність); - портативні пристрої, мініатюрні переносні прилади, призначені для індивідуального дозиметричного контролю.

Номер слайду 7

Вимірювання радіаційного фону у селі Володимирівка У шести точках місцевості у селі Володимирівка згідно керівництва по експлуатації приладу проводили вимірювання 10 раз, не вимикаючи дозиметр. Потім обраховували середньоарифметичне значення показів дозиметра, середнє значення показів дозиметра загалом у селі Володимирівка, а також проаналізовано відхилення середніх значень показів дозиметра у точці місцевості від середнього значення показів дозиметра загалом у селі Володимирівка. Результати вимірювань та обрахунків занесли до таблиці. Щоб виміряти рівень радіації у селі Володимирівка ми скористалися індикатором радіоактивності «Нейва ІР-001».

Номер слайду 8

Результати вимірювань та обрахунків радіаційного фону у селі Володимирівка

Номер слайду 9

Результати вимірювань та обрахунків радіаційного фону у селі Володимирівка (дані у вигляді діаграм) Скорочення: № В – порядковий номер вимірювання дозиметром рівня радіації, ОВ – одиниці вимірювань, ЗШ – подвір’я філії «Володимирівська загальноосвітня школа» ОНЗ «Мошоринська загальноосвітня школа Кіровоградської області», СР – біля Володимирівської сільської ради, ПВ – біля сільського поштового відділення, СЗА – Саблино-Знам'янська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини, ДНЗ – ДНЗ «Мальвіна», ВС – біля Великого ставка, СЗ – середнє значення показів дозиметра, СЗВ – середнє значення показів дозиметра у селі Володимирівка, ВСЗПД – відхилення від середнього значення показів дозиметра у селі Володимирівка.

Номер слайду 10

Аналіз результатів вимірювань радіаційного фону у селі Володимирівка Аналізуючи дані, можна сказати, що рівень радіації досліджуваних точок місцевості села знаходиться в межах допустимої норми (30,0 мкР/год). Середнє значення показів дозиметра у селі Володимирівка рівне 19,6 мкР/год. Найбільші показники дозиметра маємо біля сільського поштового відділення – 21,4 мкР/год та Володимирівської сільської ради – 20,6 мкР/год. Це пояснюється близькістю автодороги Знам’янка – Новороманівка. Найменші показники радіації біля Великого ставка – 17,3 мкР/год. Також обчислено похибки вимірювань у кожній точці місцевості.

Номер слайду 11

ЗАХИСТ ВІД РАДІАЦІЇ Основні джерела радіоактивного опромінення людей Дії населення при радіаційному забруднені місцевості: при перебуванні у приміщенні та поза приміщенням Радіаційний захист Радіаційний захист – це комплекс заходів, направлених на ослаблення або виключення впливу іонізуючого випромінювання на населення, персонал радіаційно-небезпечних об'єктів, біологічні об'єкти природного середовища, на радіоелектронне обладнання та оптичні системи, а також на запобігання природних і техногенних об'єктів від забруднення радіонуклідами і видалення цих забруднень (дезактивацію).

Номер слайду 12

Висновки Життя на Землі виникло й розвивається в умовах радіоактивного випромінювання, якого неможливо уникнути, слід регулярно досліджувати рівень радіаційного забруднення, яке приносить велику шкоду здоров’ю людини. У першому розділі даної наукової роботи розглянуто історію розвитку дозиметрії та визначення доз опромінення, а також еволюцію одиниць вимірювання радіації. Також розглянуто порядок здійснення вимірювання дозиметрами, основні джерела радіоактивного опромінення людей, дії населення при радіаційному забруднені місцевості та радіаційний захист. За допомогою індикатора радіоактивності «Нейва ІР-001» ми провели вимірювання рівня радіації у шести точках місцевості у селі Володимирівка Знам’янського району. Показник радіації в селі (19,6 мкР/год) у межах допустимої нормі (30,0 мкР/год). Заходи радіаційного захисту, проведені своєчасно і ефективно, істотно знижують небезпека радіаційного ураження людей, забезпечують підвищення рівня радіаційної безпеки.

Номер слайду 13

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
16 січня 2023
Переглядів
312
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку