Екологічна гра "Краса землі моєї України

Про матеріал
Екологічна гра з біології на тему: "Краса землі моєї України" для учнів 7 класу.
Перегляд файлу

7 клас

Тема: Краса землі моєї України.

Екологічна гра

Мета: продовжувати ознайомлювати учнів із біорізноманіттям нашої країни, визначити шляхи збереження його, розширити знання про рідкісні та зникаючі види рослин. Розвивати критичне мислення, виховувати відповідальність за наслідки своєї діяльності.

Обладнання і матеріали: таблиці, ,,Рідкісні і звичайні види рослин'', слайди презентації, фотографії, гербарій.

Хід уроку

І. Мотивація навчальної діяльності учнів.

Поняття ,, Рідна земля'' для кожного з нас пов'язане з образами її благословенної природи. Немає кращої землі, ніж наша Україна. Родючі землі, багаті надра, ліси, гори, полонини. Багата, щедра і невимовно гарна природа. І головне - це чудові, працьовиті, добрі та миролюбиві люди. Туманні ранки і осінні дні, чудові поля і літній нескінченний степ, солов'їний гай і вишневий садок і все це зливається в єдиний образ рідного краю. Найдорожчого, наймилішого, до болю рідного. І, незважаючи на надзвичайно важкий для нас час, ми його ніколи і нікому не віддамо.

ІІ. Повідомлення теми, мети і завдань уроку.

Отже, зупинка перша ,,Літературна''.

Віки шуміли над Україною. Минали роки, сторіччя. Багато довелося пережити, перетерпіти нашому народу. Це і напади турків, татар, коли забирали в народу дітей і гнали на чужину. І на сьогоднішній день ми переживаємо надзвичайно тяжкі часи для нас. Напад рашистів на мирні села і міста, на мирних людей. Грабунок, насильство, знущання. Забирають від батьків дітей.

Згадка про ці часи залишилася в легендах та переказах нашого народу.

Легенда

Це було в давнину, коли в широкі степи України залітали орди татарські. Страшний то був час: горіли села, голосили матері, просили захисту діти, а їх безжалісно рубали шаблями. Лилася кров, лилися сльози. Старих людей рубали, молодших дівчат та хлопців забирали у полон. В одному селі росли і розцвітали вродою ставні, чорноокі, працьовиті красуні, ніжні, як цвіт лілій.

Одного разу на село напали татари. Дівчата від розпуки, щоб не йти у полон, втопилися у бистрій і глибокій річці.

І в тому місці, де темна вода сховала від ворогів красунь, на світанку з'явились білі пуп'янки невідомих квітів. Коли зійшло сонце, проміння освітило згарище на місці села і, неначе злякавшись побаченого, пробігло по неспокійній поверхні річки, де з'явився яскравий, сліпучий цвіт.

Здавалося, то ніжні руки дівчат тягнуться до сонця, вітають світло. А ввечері, з заходом сонця, - ховаються від чорної ночі. З того часу ці чудові, ніжні квіти, яких прозвали водяними ліліями, прокидаються з сонцем і засинають з його заходом.

Багато живе легенд про рослини, які стали символічними: калина - символ дівочої краси і вроди, едельвейс - ніжності та кохання, барвінок - вічної пам'яті.

А ці рядки - свідки нашого сьогодення.

,,Я дивлюсь на світлини бійців,

Щирі посмішки, втомлені очі,

Сиві скроні та безліч рубців…

А мій розум сприйняти не хоче:

Це не сон, не синдром маячні,

Ця війна не в далекій країні,

Не в Іраку чи десь там в Чечні,

А в вишневій моїй Україні.

Саме зараз її вояки

Країну від зла захищають,

Б’ються на смерть мої земляки,

Кров’ю землю святу поливають.

Щоб країна ввійшла в майбуття

Вільна, сильна, без чвар та війни.

Віддають саме цінне -життя,

України найкращі сини!"

Друга наша зупинка ,, Пісенна ''

Пісні: колискові, патріотичні, ліричні. Скільки їх створив народний геній!

,,Люлі, люлі, люлі, Налетіли гулі, Налетіли гулі, Та й сіли на люлі. Стали думать і гадать, Чим дитятко годувать: Чи кашкою, чи медком, Чи солодким молочком.''

Третя зупинка подорожі ,, Зелена аптека ''

Куди ми не підемо: в ліс, на луки, поле, город, скрізь нас зустрічають наші вірні помічники і друзі - рослини.

За своєю будовою, формою, розмірами, квіткою чи плодами вони дуже різноманітні. Нам не дуже вже багато відомо про різних представників Царства рослини. А потрібно б знати більше. Багато видів, які ще людина не вивчила стоять в черзі на вивчення. Відкрито багато лікувальних властивостей рослин.

Під час короткої зупинки ми не можемо розповісти про всі цілющі властивості рослин. Пропонуємо деякі з них, що поширені в нашій місцевості. М'ята Перцева

В лісі і в полі зустрінемо кілька відмін м'яти ( польова, водяна, блошниця, лісова, круглолиста, кучерява ), - всі вони ростуть дико і надаються до лічничих цілей в більшій чи меншій мірі. Однак найбільш лічничих складників має перцева м'ята, що в нас знаходиться тільки по городах або зрідка в здичілім стані.

Багатолітня ця рослина виростає нераз понад метр заввишки. Її стебло чотиригранне, просте, однолітнє. Листки 5-6 цм завдовжки, супротивні, черещаті, подовгасті, згори темнозелені, гладкі, здолу ясніші, з рідкими волосками, мають дрібні жовтуваті, олійкові залози. Цвіт темнобагряний або рожевий, виступає базькуватими кетяжками з пазушків листя. М'ята цвіте в червні, липні. Збирати треба листя без черешків два рази в літі - на початку червня ( менший збір ) і в кінці серпня ( більший збір ). Сушити треба в холодку.

М'ята - це приятель шкіри і слизівки, а тим самим і всіх чуттєвих нервів.

Полин

Полин має в собі силу нашого сонця і степу. Його прегарні срібні пірамідки надають степам характер ,, полинних степів ''.

Полин має одну з найсильніших гіркот - абсинтину і олійок, який забиває глисти.

Легкий настій із столової ложки на 1½ - 2 склянки окропу добре впливає на травлення та усуває хронічну недомогу слизівки шлунку. Пити треба небагато - 1-2 чайні ложечки 2-3 рази денно і брати не довго, впродовж 2-3 тижнів.

Чорниця

Чорниця ( афина, борівка ) росте кущиками до 30-40 цм заввишки, головно в північній і середній Україні. Збираємо листя в червні і сушимо в тіні. Ягід треба зібрати якнайбільше, - вони придадуться завжди в лікуванні.

При всіх чищення, як ферментаційних, так і заразних - завжди вказаний міцний відвар із сухих ягід чорниці ( дві столові ложки на 1¼ скл.; пити 1-2 рази денно ).

Чорниця затримує кишкові кровотечі; при кровоточивих гемороїдах.

Наш експрес прямує до наступної зупинки ,, Грибної ''.

З приходом теплої осені в лісі з'являються чудові представники  Царства гриби. Це і білі гриби, і маслюки, підберезники, підосичники, лисички, рижики. Людина здавна використовує гриби в їжу, свіжі, сушить їх, маринує та інше. Але, збираючи гриби, треба вміти розрізняти їстівні від отруйних. З приходом теплої осені в лісі з'являються чудові представники  Царства гриби. Це і білі гриби, і маслюки, підберезники, підосичники, лисички, рижики. Людина здавна використовує гриби в їжу, свіжі, сушить їх, маринує та інше. Але, збираючи гриби, треба вміти розрізняти їстівні від отруйних.

До них належать несправжні опеньки, які стоять на тоненькій ніжці і не мають пояска на ній. Бліда поганка, мухомор, яскраво рожеві лисички, що мають гладеньку шапочку. Ці гриби треба викинути, а ще краще не брати їх в руки.

А ось із їстивних приготуємо смачну страву.

П'ята зупинка нашої подорожі - зупинка ,, Ігрова ''.

Тут ми відпочинемо, згадаємо які знаємо ігри і пограємось у веселу гру   ,, Крокодил ''

Шоста зупинка нашої подорожі ,, Танцювальна ''.

Українці добрі, веселі, милі і миролюбивий народ. Нам відомі чудові українські танці ,, Козачок '', Гуцулка '', ,, Подоляночка ''. За вибором діти можуть танцювати.

Зупиняється наш експрес на сьомій зупинці ,, Червона книга ''.

 Рослинний і тваринний світ, який нараховує мільйони видів знаходиться в складній залежності від діяльності людини. Сьогодні, як наслідок недбайливого господарювання людини, багато видів зникли або перебувають на межі зникнення. Незважаючи на бурхливий розвиток науки Незважаючи на бурхливий розвиток науки і техніки, людина неспроможна змінити закони природи: вона може лише мудро використовувати їх у своїй діяльності.

 Допомогти людині досягнути гармонії у своїх взаємовідносинах із природою і покликана екологія.

 Все природне багатство на сьогодні потребує раціонального використання, збереження, та відтворення. В наші дні охорона природи стала невідкладною вільного часу.

Ті види рослин і тварин, які перебувають на межі вимирання, занесені до Червоної книги України. В Україні перше видання Червоної книги вийшло у 1980 році, а наступне у 1994 році ( тварини ) і в 1996 році ( рослини і гриби ).

Серед рослин до Червоної книги України занесені: арніка гірська, едельвейс, родіола рожева, рябчик великий, пізньоцвіт осінний, зозулинець болотний, сон - трава велика, вудсія альпійська, тирлич, тюльпан двоквітковий, підсніжник звичайний, білоцвіт, шафран жовтий і багато інших.

  Все рідше зустрічаються: лелека чорний, беркут, хохуля звичайна, їжак вухатий, білобан, сичик - горобець, кіт лісовий, зубр та інші.

 Не дамо зникнути цим рослинам і тваринам.

Наша подорож продовжується до загадкової зупинки «Народні прикмети»

1. За допомогою моху можна визначити сторони горизонту: він завжди росте з північної сторони.

2. На сосні багато шишок - добре вродить ячмінь.

3. Якщо у квітні зацвіла тернина - будуть ранні жнива і гаряче літо.

4. Восени модрина скидає хвою - через 2-3 дні випаде сніг.

5. Багато ягід на горобині - осінь буде дощовою, мало - сухою.

6. Якщо на квітучій горобині роєм гудуть бджоли, тривалий час буде суха гарна погода.

ІІІ. Підведення підсумків.

docx
Додано
9 лютого
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку