Екологічна казка "Лісова школа"

Про матеріал
Розвиток пізнавального інтересу до природи. Виховання дбайливого, гуманного відношення до природи, відчуття відповідальності за живе на землі.
Перегляд файлу

 

                                          Екологічна казки

«Природа- найкращий вихователь»

 

 

Лісова школа

 

Одного разу лісові мешканці вирішили створити для своїх маленьких звірят Лісову школу.  Учителем у ній погодилася бути Мудра Сова, вихователем став Ведмідь, спортивним тренером -Прудконогий Заєць, а музичним керівником став Соловейко-співунець.

 І все було б добре, якби не одне «але». У цьому лісі звик усіма керувати  Вовчисько-нуек. Мало того, що він ображав та насміхався над лісовими жителями та їх малечею, так він ще й порядок у лісі порушував.  Біля свого будиночку  Вовчисько ніколи не прибирав. Сміття валялося  довкола його обійстя цілими велетенськими купами і вітер розносив його по всьому лісу. Коли ж у нього був поганий настрій він брав довжелезну палицю і щосили намагався збивати нею пташині гнізда в яких вже цвірінькали пташенята. Виламував на своєму шляху молоденькі деревця, які лагідно тягнулися вітами до сонечка і швидше  мріяли перерости у могутні дерева. А щоб ніхто не ласував лісовими ягодами витопкував їх своїми брудними лапами. Та ще й вовченят до школи вирішив не пускати.

Коли Сорока –поштарка на своєму хвості рознесла новину про відкриття Лісової школи, Вовчисько-неук несамовито заволав:

-Навіщо їм та наука? Нехай краще вчаться страх на свіх наводити та шкоду робити, щоб усі боялись і всі підчинялись! Не бувати школі у моєму лісі!

Почувши такі погрози від Вовчиська-неука, Дятел почав гучно стукати по стовбуру вікового дуба, скликаючи лісових мешканців на термінову нараду. Почали вони радитися.

На галявину вийшов Лісовик і промовив:

-Так більше тривати не може! Перед відкриттям школи нам необхідно навести лад у нашому лісі. Негайно потрібно провчити цього сіроманця! Перевиховати його!

Задумалися зайці:

-Як же нам переманити Вовчиська на свою сторону?

-Як зробити так, щоб він більше ніколи не шкодив лісу та його мешканцям?

Лисиця-хитрунка запропонувала:

-Нам потрібно приготувати бенкет та запросити Вовчиська і його вовченят. Але бенкет цей буде із  неприємним сюрпризом для них!

 Отож, лісові мешканці вирішили зібрати лісову толоку. Усі мешканці розділили обов’язки між собою. Одні зайнялися облаштуванням школи. А інші позбирали по всьому лісу сміття, яке розкидав Вовчисько та його неслухняна малеча і позносили все до будиночка сіроманця. Потім наготували багато смаколиків. Назбирали стиглої суниці та напекли смачних пирогів з лісовими ягодами. Ведмідь –ласун приніс липового медку бочечку. А Лісовик заварив смачного трав’яного чаю. Гостинний стіл накрили під розголим кущем червоної калини, кетяги якої стали  окрасою їх свята. Вітерець-пустун швидко розніс духмяний  запах чаю, пирогів  та липового меду по лісу.

 Вовчисько поспішив  із вовченятами і собі до столу під кущ калини. Та тільки-но вони вийшли із свого будиночку як вмить  провалилися у величузну купу сміття. Як же розлютився Вовчисько-неук! Він гарчав, шкірився на лісових мешканців, погрожував їм розправою, але вибратися із сміття було не так-то й легко. А його вовченята взагалі застрягли і не могли поворухнутись.

     Довго так тривало б, якби не Лісовик. Він підійшов до Вовчиська і запитав:

-Ну, як тобі, сподобалося, вовче,  у смітті борсатися? Будеш ще сміття розкидати по лісу?

Вовчисько загарчав:

-Це мій ліс! Де схочу там і буду сміття розкидати! І вовченят своїх цьому вчитиму!. Непотрібна мені ваша лісова школа!

Але тут вже завили його вовченята:

-Ні, нам не подобається сидіти у смітті! Ми хочемо до школи! Ми хочемо мати друзів. З ними так весело навчатися і гратися!

 Після цих слів лісова малеча вмить прийшла на допомогу вовченятам. Вони витягли їх із сміття, запропонували помити лапки у лісовому джерельці і запросили до святкового столу.

 Сумним і важким поглядом спостерігав за цим Вовчисько. Мабуть, вперше за ввесь час сіроманець зрозумів свою провину. Він почав поволі збирати сміття і відносити геть. Збирав би він його довго-предовго. Але лісові мешканці вирішили  таки допомогти Вовчиськові. І скоро від величезної купи сміття не залишилося й сліду.

 Соловейко-співунець покликав усіх до Лісової школи. Мудра Сова урочисто почала перше заняття.

А вже після уроків усі дружно сиділи під кущем калини і пригощалися смаколиками, запиваючи їх духмяним трав’яним чаєм з липовим медком.

Відтоді у лісі завжди було чисто. І всі мешканці жили в мирі та злагоді.

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бобрушко Марина Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
18 жовтня 2023
Переглядів
748
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку