Екологічна казка "Весна дарує нам дива"

Про матеріал
Природа для дитини - це жива лабораторія, де можна спостерігати за безліччю неймовірно цікавих речей. Це школа, у якій ми успішно оволодіваємо знаннями про правила поведінки, опановуємо вміння та навички щадливого користування її ресурсами, їх збереження і примноження. А ще природа — невичерпне джерело духовного збагачення не лише для дітей, а й для дорослих. Спостерігаючи за довкіллям, дитина здатна помітити багато такого, що змусить її пригорнутися до світу природи всієї душею, прагнути ніколи йому не шкодити.
Перегляд файлу

 

 

 

Екологічна казка

 

 

                                                              Вчитель біології:

 Козлик М.І.

 

Весняного ранку сонечко піднімалося все вище та вище, навсібіч розкидало свої промінчики. Один з них торкнувся мурашника, де ще солодко спали мурахи. І раптом вони відчули дивне тепло, яке залоскотало їхні носики свіжим повітрям. За правилом визирнув нагору найстарший мураха. Він озирнувся навколо і побачив, що навкруги все змінилося. З-під землі визирнули своїми оченятами перші квіти весни, а ще подекуди з’явилася зелена травичка. Мурах швидко повернувся до багато численної рідні та повідомив радісну новину.

Згодом про весняну пору року говорили всі мешканці лугу. І ось вони зібралися на свої лугові збори, на яких усі жителі мали однакові права голосу. Першим промовив старий мураха: «Оскільки ми тут усі зібралися, то я думаю, що кожен із нас повинен самостійно добувати собі їжу і, звичайно, не приносити шкоди довкіллю».

Усі погодилися з таким рішенням, і одразу ж звернули увагу на двох жуків – гнойовика і гербарика, які здалеку повзли до інших комах. Мураха переконливо промовив: «Я бачу тут ще всіх немає». Після цих слів до них приєдналося сонечко, яке сиділо і грілося на травичці. Усі потім побачили, що з лісу летить до них метелик голуб`янка. Він уже був дуже стомлений, тому тихим голосом промовив: «Друзі, я чув, що у лісі вже виросли квітки, і люди часто ходять їх збирати». «Це чудово», - промовили інші. Весна дарує нам дива. Останніми приєдналися до зборів Метелики – адмірал, лимонник та кропив’янка. Метелик лимонник промовив: «Неподалік від річки є пасовисько. І люди вже вигнали пасти корів». «А ще, – промовив метелик адмірал, - ми побачили там ґедзі і оводи». «Вони ще не прокинулися від зимового сну», – промовив жук-гробарик. «Надіємось, вони не зроблять шкоди лугу», – сказали джмелі і бджоли. «Летимо туди»,- промовили всі.

Найповільнішим був черв’як, він ледве-ледве наздоганяв жуків. Усі зупинилися коло корів, які паслися на пасовищі. «Он, он вони, – промовили бджоли, – летімо туди». «Ні, зачекайте, здається, я зрозумів, – промовив мурашка. – За літо нас усіх побільшає, друзі, хоч що би ми не робили, потрібно робити від щирого серця і думати не тільки про себе». Усі повернулися до своїх домівок. Цей день запам’ятався їм на все життя.     

docx
Додано
18 лютого 2023
Переглядів
307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку