ЕКОНОМІКО-ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ АЗІЇ

Про матеріал
Презентація на тему "ЕКОНОМІКО-ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ АЗІЇ" з Географії (рівень стандарту). 10 клас. Бойко - Нова програма
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕКОНОМІКО-ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ АЗІЇПідручник з Географії (рівень стандарту). 10 клас. Бойко - Нова програма

Номер слайду 2

Пригадайте, які цивілізації та держави стародавнього світу існували в Азії.• Назвіть відомі вам сучасні держави, що розташовані в Азії.

Номер слайду 3

ЕКОНОМІКО-ГЕОГРАФІЧНЕ РОЗТАШУВАННЯ.  Азія — найбільший за площею території та кількістю населення регіон світу (займає 30 % площі суходолу, там 80 % Євразії). На азійських теренах зародилися перші в історії людства хліборобські цивілізації, державні утворення, потужні релігії, які стали світовими. Завдячуючи геніальним азійським ученим і дослідникам було винайдено систему числення, що використовується й нині, різноманітні системи письма, порох, шовк, методи гончарства й витопу металів, штучного зрошення, пізнано закономірності руху зірок, здійснено селекцію багатьох сільськогосподарських культур та одомашнення тварин. 

Номер слайду 4

 В Азії розташовані здебільшого країни, що розвиваються, для яких характерна разюча контрастність: це і казково багаті арабські нафтовидобувні монархії, і найбідніші країни світу. Окремо стоїть Японія — одна з провідних країн сучасного світу. У повний голос заявляє про себе головний азійський «дракон» — Китай. 

Номер слайду 5

На її неозорих просторах розташовані найвища і найнижча точки суходолу планети — г. Джомолунгма (8 850 м) і рівень Мертвого моря (— 400 м). Між її крайніми північною та південною точками простяглися усі кліматичні пояси і є всі різновиди природних зон Північної півкулі та вертикальної поясності. Багатоводні річки мають найбільший у світі гідропотенціал, найбільше (Каспійське море) і найглибше (Байкал) озера світу розташовані також в Азії.

Номер слайду 6

Зрештою, цей регіон містить у своїх надрах найбільші в світі поклади мінеральних ресурсів. В Азії проживає понад 60 % населення Землі. Це надає особливої значущості не тільки демографічним, а й суспільно-економічним та політичним процесам, що там відбуваються.

Номер слайду 7

У науці увесь складний багатоликий азійський світ називають Схід, на відміну від Заходу, до якого відносять Європу й Америку. Поєднання таких рис визначає суспільно-географічні особливості Азії.

Номер слайду 8

Особливостями географічного розташування країн Азії є: а) приморське розташування більшості з них, що сприятливо впливає на господарство; б) у багатьох випадках державні кордони пролягають важкодоступними природними рубежами (гори, пустелі, джунглі, річки), що стає на заваді налагодженню інтенсивних внутрішньорегіональних зв’язків; в) для окремих держав є характерними глибинне положення і велика віддаленість від торговельних шляхів і ринків збуту продукції.

Номер слайду 9

За такої різноманітності геопростору в Азії склалось і велике різноманіття етносів, культур та цивілізацій. Серед історичних подій, що позначились на суспільно-географічних процесах цього регіону, найважливішим є такі:• саме в Азії виникли перші світові цивілізації — на Близькому та Середньому Сході, у долинах великих річок Східної Азії, на Індо-Гангській низовині та ін.;• саме в Азії з’явилися основні світові релігії — буддизм, християнство, іслам;• саме в Азії сформувалися перші відомі в історії держави.

Номер слайду 10

В Азії розрізняють низку субрегіонів Західна Азія (країни Середнього Сходу та Кавказу) : Туреччина, Ізраїль, Ірак, Іран, Афганістан, Оман, Кувейт, Катар, Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Йорданія, Ліван, Сирія, Палестина, Грузія, Вірменія, Азербайджан та ін.

Номер слайду 11

Центральна Азія: Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Киргизстан

Номер слайду 12

Південна Азія:Індія, Пакистан, Бангладеш, Непал, Шрі-Ланка, Мальдівські Острови та ін.

Номер слайду 13

Південно-Східна Азія: Індонезія, Лаос, Малайзія, М’янма, Філіппіни, Сінгапур, Таїланд, В’єтнам та ін.

Номер слайду 14

Східна Азія: Китай, Монголія, Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР), Республіка Корея, Японія

Номер слайду 15

В Азії виникли найдавніші цивілізації, в яких сформувалися перші державні утворення. Так, від кінця ІІІ до середини ІІ тисячоліть до н. е. у межиріччі Тигру та Євфрату (Месопотамія), на Середньому Сході, як і в долині Нілу в Африці, склалися стародавні осередки рільництва і культури, носії якої розвинулись у суспільства, що створили перші у світі держави.

Номер слайду 16

Усередині ІІ тисячоліття до н. е. осередок рільницької цивілізації виник на Індо-Гангській низовині. Водночас такий самий осередок культури і державності виник на Сході Азії в долині Хуанхе. Знання і навички з Месопотамії та Єгипту поширилися по всіх заселених землях уздовж берегів Середземного моря та долинами Середнього Сходу.

Номер слайду 17

На Сході ж Азії численні державні утворення, що виникли на рівнині між Хуанхе і Янцзи, зрештою, склались у Китайську державу-цивілізацію, культурний вплив якої поширився на Центральну Азію, Корею, Японію та південь Євразії.

Номер слайду 18

Китайська держава-цивілізація існує вже більш як 4 тис. років, Японська — майже 2, Ірану так само — понад 2 тис. років.

Номер слайду 19

В Азії продовж тисячоліть виникали, набирали сили і згодом зникали могутні держави та імперії. В центральній частині Середнього Сходу (територія нинішнього Ірану) та на півдні Центральної Азії в середині І тисячоліття до н. е. виникла Перська імперія, яка вела загарбницькі захоплення територій у Середземномор’ї, доки не була зупинена героїчним опором греків. 

Номер слайду 20

Велика потуга державотворення в Західній Азії пов’язана також із поширенням ісламу. Від початку VII ст. Арабська держава, що виникла на Аравійському півострові, перетворилася на теократичну світову імперію (халіфат), у межах якої після завойовницьких походів опинилися країни Середнього Сходу, Єгипет і вся Північна Африка, а столицею став Багдад.

Номер слайду 21

Політичне керівництво ісламським світом в середні віки перебрали на себе турки, а їхнім найвизначнішим державним утворенням стала Османська імперія. Протягом XIV—XVI ст. турки-османи, які прийшли із Центральної Азії, утвердилися на Анатолійському півострові, захопили Балкани і Грецію, Східне Середземномор’я, Північну Африку, контролювали Кримське ханство.

Номер слайду 22

Трав’янистий степ Азії — від Жовтого моря до півдня Східної Європи — був батьківщиною народів-вершників, які групувалися в племена, а згодом — в орди. Вони мали економіку пасовищного тваринництва. Їхні владність і організаторський хист сприяли створенню «степових імперій» — великих за площею держав на федеративній основі. Хвилями прокочувалися орди степовими просторами. Гуни (кінець І ст. до н. е.) прикаспійсько-причорноморськими степами пройшли аж за Карпати, змусивши рахуватися з ними Візантію і Рим.

Номер слайду 23

Наймогутніші степові імперії змогли створити монголи. На початку ХІІІ ст. племінний хан Темучин після винищення своїх супротивників став Чингізханом, згуртував і підняв монголоїдні племена Центральної Азії на завоювання світу. За короткий час степи й пустелі Азії від Жовтого до Каспійського і Чорного морів були під копитами монгольських коней. 

Номер слайду 24

З розвитком цивілізації в Азії виникали і зникали держави та імперії, але незмінним залишався прогрес у розвитку культури та господарства. У XVI ст. економічний потенціал регіону, насамперед завдяки цивілізаційному поступу культури й господарства Китаю, Індії та країн мусульманського світу, був відповідним із масштабами господарства країн Європи. До того часу вже декілька століть на континенті існувала мережа комунікацій Великого шовкового шляху, яким каравани з товарами з Китаю йшли через Центральну Азію на Середній Схід, до Індії, берегів Середземного та Чорного морів.

Номер слайду 25

У XVI ст. європейські мореплавці відкрили морські шляхи до Азії. Європейці, використовуючи свої переваги у військовій техніці, мореплавстві та промислових технологіях, впродовж XVI — XVIII ст. створили великі колоніальні імперії. Першою в цьому була Португалія, згодом — Голландія, Велика Британія, Франція. Російська імперія рухалася на схід до Тихого океану, колонізуючи Сибір, а згодом на південь, колонізуючи Центральну Азію.

Номер слайду 26

ЗАРОДЖЕННЯ СВІТОВИХ РЕЛІГІЙ. В Азії зародилися основні світові релігії, вчення та філософські засади яких стали духовною основою найвідоміших сучасних цивілізацій.

Номер слайду 27

У Східному Середземномор’ї виникло християнство, що згодом поширилося на всі регіони світу. Рік народження Ісуса Христа встановлено як перший рік християнського літочислення, яке прийняте в усьому світі. Святинями християнства стали місця, пов’язані із земним життєвим шляхом Христа в азійських містах Єрусалимі, Назареті (нині Держава Ізраїль), Віфлеємі (Палестина, частково визнана держава) та ін.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

З Аравійського півострова ширився іслам (мусульманство) — релігія, особливо поширена на Середньому Сході, у Центральній, Південній і Південно-Східній Азії, Північній Африці. Учення ісламу (підкорення владі Аллаха, тобто Бога) проголосив після видіння пророк Магомет (570—632). Після проповідних учень про всемогутність Аллаха і підґрунтя віри він був вимушений тимчасово покинути Мекку і піти в 622 р. у місто пророка Медину (Саудівська Аравія). Цей рік згодом був прийнятий як перший рік мусульманського літочислення. Святі місця у цих містах та Іраку є святинями мусульманства.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Буддизм — найстаріша світова релігія, що виникла в Індії. Засновник учення — Гаутама Будда («Просвітлений», 560—483 до н. е.) провістив засади духовного життя, яке давало змогу просвітленим вірянам у спосіб праведної поведінки після згасання життя входити до нірвани (стан спокою). Численні учні й мільйони послідовників поширили буддизм на всю Південну, Східну, Південно-Східну та частину Центральної Азії. Святим місцем буддистів є місто Бодх-Гая (Індія), в якому з ІІІ ст. до н. е. існує храм на місці, де під деревом пізнання (Бодхі) на Будду зійшло просвітлення.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

На межі ХХ—ХХІ ст. потужний інтелектуальний, людський і ресурсний потенціал Азії відродився. Основні можливості подальшого розвитку країн регіону — використання величезних трудових ресурсів, частина яких має високий рівень освіти й наукової підготовки, та багатих природних ресурсів.

Номер слайду 34

У європейській поезії свого часу була крилатою фраза: «Захід є Захід, а Схід є Схід! І не зійтись їм повік...». Чи змінилася ситуація у ХХІ ст. в добу глобалізації?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Алексєєва Надія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
11296
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку